Warning: preg_replace(): Unknown modifier '/' in /home/scriumse/public_html/josh/wordpress/wp-content/plugins/jetpack/class.photon.php on line 489
Skip to content

#blogg24 lucka 5: ARPANET


Warning: preg_replace(): Unknown modifier '/' in /home/scriumse/public_html/josh/wordpress/wp-content/plugins/jetpack/class.photon.php on line 489

Den 5:e december 1969 gick ARPANET igång med sina ursprungliga fyra noder; Stanford Research Institute, University of California, Los Angeles, University of California, Santa Barbara samt University of Utah. Fyra datorer på fyra olika operativsystem som kunde skicka paket till varandra. Det låter inte märkvärdigt idag, men det är själva grunden till Internet.

Jag tänker inte ens låtsas att jag förstår teknologin själv. Den som känner sig hugad får gärna läsa på mer om ARPANET. Eller förklara det för mig, om vederbörande besitter kunskapen. Allt jag vet är att utan ARPANET, inget Internet. Och Internet är den största informationsteknologiska revolutionen sedan tryckpressen.

När Neil Armstrong blev den första människan på månen yttrade han de bevingade orden ”That’s one small step for man, one giant leap for mankind”. Det första meddelandet som skickades i ARPANET gick från UCLA till SRI och innehöll ordet ”login”. Vid ett tidigare försök kraschade systemet så bara bokstäverna L och O gick fram. Det är inte lika häftigt, men frågan är om inte det verkligt stora steget för mänskligheten togs av ARPANET snarare än av Neil Armstrong.

Utan ARPANET hade inte mängder av foliehattar kunnat bygga hemsidor i grälla färger som hävdar att Neil Armstrong aldrig varit på månen. Bara en sån sak.


First-arpanet-imp-log” by Charles S. Kline – UCLA Kleinrock Center for Internet Studies ([1]). Licensed under Public Domain via Commons.


Andra bloggar om: , ,

Published inDatorHistoriaPiratSamhälle

3 Comments

  1. Helt fantastiskt, helt oerhört fantastiskt hur några suttit och klurat på detta och sett teoretiskt på det och förstått hur användbart det var och sedan implementerat detta och fått det att fungera. Helt fantastiskt.

  2. […] vilket därmed blev den första inspelningen någonsin av en mänsklig röst. Precis som med ARPANET kanske det inte verkar så märkvärdigt idag, men precis som ARPANET så var det ett teknologiskt […]

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: