Warning: preg_replace(): Unknown modifier '/' in /home/scriumse/public_html/josh/wordpress/wp-content/plugins/jetpack/class.photon.php on line 489
Skip to content

#blogg24 lucka 6: Fonografen


Warning: preg_replace(): Unknown modifier '/' in /home/scriumse/public_html/josh/wordpress/wp-content/plugins/jetpack/class.photon.php on line 489

Den 6:e december 1877 läste Thomas Alva Edison in barnramsan Mary had a little lamb på sin fonograf, vilket därmed blev den första inspelningen någonsin av en mänsklig röst. Precis som med ARPANET kanske det inte verkar så märkvärdigt idag, men precis som ARPANET så var det ett teknologiskt genombrott vars framtida utveckling nog ingen kunde ana. Jag kan tänka mig att dåtidens farbröder fnös något i stil med ”vem vill höra musik i efterhand?” och förkastade hela idén. Icke desto mindre: Fonografen blev sedemera grammofonen och resten är, som man säger, historia.

Försök för ett ögonblick att föreställa er en värld utan inspelat ljud. Går det ens? Jag gissar att det är lika otänkbart som en värld full av inspelade ljud måste ha tett sig för människor före fonografen.


Fonograf 2” av Holger.Ellgaard 13:07, 18 September 2007 (UTC) – egen bild. Licensierad under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

Andra bloggar om: ,

Published inHistoriaKulturMusik
%d bloggare gillar detta: