Warning: preg_replace(): Unknown modifier '/' in /home/scriumse/public_html/josh/wordpress/wp-content/plugins/jetpack/class.photon.php on line 489
Skip to content

#blogg24 lucka 7: Den blå pärlan


Warning: preg_replace(): Unknown modifier '/' in /home/scriumse/public_html/josh/wordpress/wp-content/plugins/jetpack/class.photon.php on line 489

Den sjunde december 1971 gjordes den senaste bemannade flygningen till månen. Det skulle visa sig att det mest fascinerande austronaterna på Apollo 17 hade med sig hem varken var geologiska prover eller annan kunskap om månen, utan ett fotografi av jorden.

Fotot, som blivit ett av världens mest ikoniska bilder, heter något så osexigt som AS17-148-22727 på Nasaiska. Det är mer känt under sitt jordiska namn – The Blue Marble. Därför att Jorden, för austonaterna som tog bilden, såg ut som en spelkula i glas till form och storlek.

Det som gör bilden speciell är att ingen människa, varken före eller efter, har befunnit sig i den unika positionen att ta den. Man behöver nämmligen befinna sig minst 32 000 km från Jorden för att se planeten i sin helhet, och bara 24 människor har någonsin varit så långt hemifrån (som jämförelse ligger den internationella rymdstationen ISS och fiser på en höjd mellan 340 och 400 km). Men av dessa 24 skickades 21 iväg i en vinkel som gjorde att de aldrig kunde se hela planeten, utan en del av den låg alltid i skugga. Det var bara på denna den sista bemannade resan till månen, Apollo 17, som tre män fick se sin hemplanet i sin helhet, utan skugga.

Fotot skulle aldrig ha tagits. Allting som skickas med i en rymdfarkost är minituöst ransonerat, varje del av resan är planerad. Filmrullarna var till för dokumentation på månen. Men vid synen av den blå pärlan tog någon – ingen vet vem – kameran (en Hasselblad för övrigt) och knäppte fyra bilder. De rapporterade heller inte in det, utan bilden upptäcktes först vid framkallning.

Som tradition krediterar NASA hela besättningen för bilderna, och eftersom det vid fototillfället inte rapporterades in finns det inget säkert sätt att veta vem som tog bilden. Ron Evans hävdade till sin död 1990 att det var han som tog bilden. De övriga två besättningsmännen, Eugene Cernan och Harrison ”Jack” Schmitt, gör än idag anspråk på att vara bildens upphovsman.

Fotot har fått enorm spridning, mycket tack vare att det ligger inom public domain och därför är befriat från upphovsrättens bojor. Det är alltså inte av ekonomiska skäl (möjligheten att stämma alla som använt bilden genom åren) som är orsaken till det över fyrtio år långa grälet. Av det kan vi lära oss att den idella upphovsrätten, traditionen att ära den som äras bör, betyder minst lika mycket som den ekonomiska dito.

Bilden fick stor betydelse för sin tids miljörörelse och inspirerade många att se till hela planeten istället för bara till horisonten.


The Earth seen from Apollo 17” by NASA/Apollo 17 crew; taken by either Harrison Schmitt or Ron Evanshttp://www.nasa.gov/images/content/115334main_image_feature_329_ys_full.jpg
Alt: http://grin.hq.nasa.gov/ABSTRACTS/GPN-2000-001138.html (direct link). Licensed under Public Domain via Commons.


Andra bloggar om: ,

Published inHistoria
%d bloggare gillar detta: