Warning: preg_replace(): Unknown modifier '/' in /home/scriumse/public_html/josh/wordpress/wp-content/plugins/jetpack/class.photon.php on line 489
Skip to content

#blogg24 lucka 8: Jean Sibelius


Warning: preg_replace(): Unknown modifier '/' in /home/scriumse/public_html/josh/wordpress/wp-content/plugins/jetpack/class.photon.php on line 489

Den åttonde december 1865 föddes Jean Sibelius i Tavastehus, beläget i det finska landskapet Egentliga Tavastland. Vilket direkt får mig att fundera om det finns något mer område som gör anspråk på att vara Tavastland. Egentliga Tavastland gränsar för övrigt till Egentliga Finland. Vad hände där egentligen?

Jean Sibelius är utan tvekan Finlands mest kända tonsättare och hade en viktig roll för den finska nationella väckelsen kring tiden för landets strävan för självständighet från Ryssland. Han anses i sin musik ha fånget mycket av den finska historien, av myter och natur. Finalen i hans femte symfoni brukar tolkas som en triumferande hyllning till Finlands frigörelse (Finland deklarerade sig självständigt den 6:e december 1917 och var nära att kvala in i den här kalendern).

Sibelius komponerade sju symfonier. Den åttonde blev aldrig klar och hur långt han egentligen kom med den vet man inte eftersom han vid ett tillfälle brände en stor del skisser och ofärdiga verk, sannolikt även en ofärdig åttonde symfoni. Utöver sina symfonier komponerade Sibelius ett stort antal övriga orkesterverk, kammarmusik, piano- och körstycken.

Edit: Även om Sibelius är en källa till nationell stolthet och har betytt mycket för Finlands och världens kulturarv så har han förstås inte gjort allas liv bättre. Stackars Janne Hård tycks ha all anledning att vara bitter.


Jean Sibelius, 1913” av Daniel Nyblin – What We Hear in Music, Anne S. Faulkner, Victor Talking Machine Co., 1913.. Licensierad under Public Domain via Wikimedia Commons.


Andra bloggar om: ,

Published inHistoriaKulturMusik
%d bloggare gillar detta: