Warning: preg_replace(): Unknown modifier '/' in /home/scriumse/public_html/josh/wordpress/wp-content/plugins/jetpack/class.photon.php on line 489
Skip to content

#blogg24 lucka 9: Lech Wałęsa


Warning: preg_replace(): Unknown modifier '/' in /home/scriumse/public_html/josh/wordpress/wp-content/plugins/jetpack/class.photon.php on line 489

Den nionde december 1990 valdes Lech Wałęsa (ja, jag kör copy/paste på namnet för att få stavningen rätt) Polens president. Han blev därmed också den förste direkt valda presidenten någonsin i Polen. Det var kulmen av en lång tids arbete för demokrati i Polen, en kamp som i mångt och mycket drivits av just Lech Wałęsa och den fria fackföreningsrörelsen Solidaritet. Den rörelsen blev en viktig del i hela uppluckringsprocessen av det forna östblocket, och Polen blev också först av länderna inom östblocket att hålla fria val.

Så här i efterhand kan man också se att även om östblockets fall gick fort när det väl började, så tog det sig väldigt olika yttringar. Det som i Polen gick fredligt och städat till blev blodigt i till exempel Rumänien. Lech Wałęsa och Solidaritet får därför stå som exempel för att revolutioner kan ske utan facklor och högafflar. Eller ja, säkert användes det en del facklor, men ni fattar.

Lech Wałęsa fick för övrigt Nobels fredspris redan 1983 men vågade inte åka och hämta det av rädsla för att nekas återinträde i Polen.


Strajk sierpniowy w Stoczni Gdańskiej im. Lenina 22” by Polski: Giedymin Jabłońskihttp://ecs.gda.pl/. Licensed under CC BY-SA 3.0 pl via Commons.


Andra bloggar om: ,

Published inHistoriaPolitik
%d bloggare gillar detta: