Warning: preg_replace(): Unknown modifier '/' in /home/scriumse/public_html/josh/wordpress/wp-content/plugins/jetpack/class.photon.php on line 489
Skip to content

blogg24 lucka 10: Ada Lovelace


Warning: preg_replace(): Unknown modifier '/' in /home/scriumse/public_html/josh/wordpress/wp-content/plugins/jetpack/class.photon.php on line 489

Ada Lovelace skulle idag ha fyllt 200 år. Hon föddes den tionde december 1815 som Ada Byron. Ja, hon var dotter till den berömde poeten Lord Byron. Ada Lovelace gjorde sig dock ett eget namn som matematiker och skribent och är etsat sig in i historien för sitt bidrag till Charles Babbages den analytiska maskinen – ett slags mekanisk dator som dock stannade på ritningsstadiet. Lovelace översatte en text om den analytiska maskinen och bifogade då också ett omfattande notverk som senare kommit att ses som världens första datorprogram.

Jag ska här villigt erkänna att jag aldrig hört talas om Ada Lovelace förrän jag fick ett tips inför dagens lucka (tack Jerker!) och därför är ovanstående sammanfattning medvetet kort. Jag tänker inte låtsas att jag vet mer om henne än jag just läst på Wikipedia. Men vad som fascinerar mig med Ada Lovelace, än mer än hennes visionära tänkande, är att hon själv beskrev sitt arbetssätt som ”poetisk vetenskap”. Det är en inställning jag finner oerhört sympatisk. Jag tänker mig ett sinne som är öppet, som inte låter sig begränsas av gamla ramar, men som också tillåter sig att röra sig fritt mellan fälten och, kanske framför allt, söker nya sätt att uttrycka och förklara sin kunskap. En ofta underskattad förmåga. Nu vet jag förvisso inte om det var så Ada Lovelace tänkte sig begreppet poetisk vetenskap, jag bara känner att det finns något tilltalande i det. Kunskap kan vara vackert.

För att också blanda in något dagsaktuellt så tänker jag att istället för att försöka muta kvinnor att söka sig till IT-utbildningar så kanske man skulle ägna en liten stund åt att belysa kvinnor i historien som betytt mycket för utvecklingen på området. Som Hedy Lamarr. Margaret Hamilton. Kvinnorna bakom ENIAC. Eller visionärer som Ada Lovelace.

Det fanns också ett enormt tankesprån i Lovelaces beskrivning av den analytiska maskinen. När hon beskrev vad hon såg som potentialen i en sådan maskin var hon sisådär hundra år före sin tid. Det är rätt imponerande, även om maskinen och hennes program ännu aldrig byggts och testats i praktiken.

Vad vill ni ha i nästa lucka? Tipsa gärna!


Ada Lovelace” av Margaret Sarah Carpenterobject page. Original upload was at English wikipedia at en:File:Ada_Lovelace.jpg. Licensierad under Public Domain via Wikimedia Commons.


Andra bloggar om: ,

Published inDatorHistoria

2 Comments

 1. Jan Jan

  Hej Joshen.

  Det finns faktiskt en fungerande kopia på Babbages maskin på Computer History Museum i CA.
  Babbage byggde ju aldrig nån maskin men gjorde färdigt ritningarna MEN han var rädd för att bli bestulen på iden så han skrev in medvetna fel så att ingen skulle kunna stjäla hans verk.

  Men som sagt, idag finns en kopia, byggd bara för nåra år sedan o som funkar. Jag är ganska säker på att det var denna maskin som Ada var med o skrev ”programmet” till.

  Kolla på:

  https://www.youtube.com/watch?v=jiRgdaknJCg

  Ha det
  Jan

 2. Coolt! Jag gick bara på den information jag kunde hitta på Wikipedia så nån borde läxa upp dem. Stort tack för upplysningen! :)
  Edit: Det är differensmaskinen. Den analytiska maskinen var hans efterföljare och det var den Ada Lovelace skrev program till. I sina noter ska hon också ha förklarat den avgörande skillnaden mellan differensmaskinen och den analytiska maskinen. Coolt ändå.

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: