Warning: preg_replace(): Unknown modifier '/' in /home/scriumse/public_html/josh/wordpress/wp-content/plugins/jetpack/class.photon.php on line 489
Skip to content

#blogg24 lucka 11: Aleksandr Solzjenitsyn


Warning: preg_replace(): Unknown modifier '/' in /home/scriumse/public_html/josh/wordpress/wp-content/plugins/jetpack/class.photon.php on line 489

Det blir en kort post idag på grund av tidsbrist. En liten lucka, om en stor man.

Författaren, historikern och dissidenten Aleksandr Solzjenitsyn föddes den 11 december 1918. Han var kapten i den sovjetiska armén och deltog i Röda Arméns framryckning genom Polen. Innan krigsslutet arresterades han dock för att i några brev till en vän uttalat sig nedlåtande om Stalin. Solzjenitsyn kom därefter att tillbringa åtta år i Gulag.

Under sin tid i fånglägren gjorde Solzjenitsyn anteckningar om sina upplevelser. Dessa upplevelser återspeglas i hans debutroman från 1962, En dag i Ivan Denisovitjs liv, som handlar om vardagen i just Gulag. Det var ett ömtåligt ämne som ingen tidigare vågat ta i. Solzjenitsyn gjorde därigenom omvärlden uppmärksam på Sovjets system av arbetsläger och förärades 1970 med Nobelpriset i litteratur. Då var han stämplad som en ”fiende till folket” och avstod att resa till Stockholm för att ta emot priset av rädsla för att inte släppas in i Sovjet igen (i likhet med Lech Wałęsa).

Han tvingades så småningom i exil och bosatte sig i USA, men flyttade efter Sovjets sammanbrott tillbaka till Ryssland. Vid sin begravning 2008 hyllades den forne fienden till folket som en nationell hjälte.


Aleksandr Solzhenitsyn 1974crop” av Verhoeff, Bert / Anefo – [1] Dutch National Archives, The Hague, Fotocollectie Algemeen Nederlands Persbureau (ANEFO), 1945-1989, Nummer toegang 2.24.01.05 Bestanddeelnummer 927-0019. Licensierad under CC BY-SA 3.0 nl via Wikimedia Commons.


Andra bloggar om: ,

Published inHistoriaPolitikSamhälle
%d bloggare gillar detta: