Warning: preg_replace(): Unknown modifier '/' in /home/scriumse/public_html/josh/wordpress/wp-content/plugins/jetpack/class.photon.php on line 489
Skip to content

#blogg24 lucka 12: Radio


Warning: preg_replace(): Unknown modifier '/' in /home/scriumse/public_html/josh/wordpress/wp-content/plugins/jetpack/class.photon.php on line 489

Den 12:e december 1901 genomfördes den första transatlantiska radiosändningen av Guglielmo Marconi. Signalen skickades från Cornwall i Storbritannien och togs emot i Newfoundland, Kanada.

Många har gjort anspråk på att vara radions uppfinnare. Förutom Marconi, som sannolikt norpade idén från Nikola Tesla och sprang till patentverket, framhålls även Alexander Popov. Marconi framhölls länge som radions uppfinnare och i allmänt medvetande är han troligen det fortfarande (lite som Columbus och Amerika) men i efterhand har titeln som radions uppfinnare tillfallit Nikola Tesla.

Vad som är klart är dock att många jobbade parallellt med att utforska potentialen i trådlös överföring av elektromagnetiska vågor, något som James Clerk Maxwell visat var möjligt i teorin redan 1864. Klart är också att Marconi, oavsett om han snodde idén, var den som förstod den kommersiella potentialen i radion och utvecklade den, och hade de ekonomiska resurserna att göra det. Han motarbetades dock kraftigt av de traditionella telegrafbolagen (låter det bekant?) och koncentrerade sig därför inledningsvis på kommunikation till sjöss.

Idag tänker vi kanske på radio som något föråldrat och dammigt, något före TV och Internet. Men faktum är att om du läser det här på en surfplatta eller mobiltelefon så använder du radio eftersom WiFi är just radio. Radar, GPS:en i din bil, mikrovågsugnen som värmer exakt halva din mat i lunchrummet, induktionshällen som gör ett mycket bättre jobb, allt är tekniskt sett olika tillämpningar av samma fenomen. Utan radio hade mycket av den teknologi som vi idag tar så för given att vi inte ens tänker på den funnits. Å andra sidan hade inte Rix Morronzoo funnits heller så radio liksom allt annat är ett tveeggat svärd.


The PVR” by Duncan RawlinsonFlickr.comimage description page. Licensed under CC BY 2.0 via Commons.


Andra bloggar om: ,

Published inHistoriaPirat
%d bloggare gillar detta: