Warning: preg_replace(): Unknown modifier '/' in /home/scriumse/public_html/josh/wordpress/wp-content/plugins/jetpack/class.photon.php on line 489
Skip to content

#blogg24 lucka 15: Gustave Eiffel


Warning: preg_replace(): Unknown modifier '/' in /home/scriumse/public_html/josh/wordpress/wp-content/plugins/jetpack/class.photon.php on line 489

Visa en bild av Eiffeltornet för i stort sett vem som helst och de känner igen det och vet att det står i Frankrike. Visa en bild av Frihetsgudinnan och de allra flesta känner igen den och vet att den står i USA. De båda byggnadsverken är ikoniska symboler och så intimt förknippade med sina respektive länders självbild att få andra byggnadsverk kan mäta sig med deras status. Gustave Eiffel är mannen bakom bägge.

Eiffel föddes den 15:e december 1832 och är en av pionjärerna bakom modern stålarkitektur. Förutom de ovan nämnda bidragen konstruerade han ett antal broar och andra byggnadsverk. Han var även inblandad i ett försök att konstruera Panamakanalen, ett projekt som dock gick om intet på grund av ekonomisk misskötsel.

Eiffeltornet uppfördes som ett blickfång inför världsutställningen 1889 och konstruerades för att lätt kunna rivas efter utställningen. Istället blev tornet snabbt en turistattraktion och resten är, som man säger, historia. Efter pensionering använde Eiffel sitt torn till att forska och utveckla idéer inom aerodynamik, meterologi och radio.


Gustave Eiffel 1888 Nadar2” by Nadarhttp://www.gettyimages.co.uk/detail/news-photo/portrait-of-the-french-engineer-gustave-eiffel-1890s-news-photo/141551141. Licensed under Public Domain via Commons.


Andra bloggar om: ,

Published inHistoriaKultur

One Comment

  1. kimmkimselius kimmkimselius

    Han var en fantastisk man som åstadkom landmärken som alla vet var de finns. Men som du skriver, få vet att han även gjorde Frihetsgudinnan. Jag läste på om honom när jag skrev om Paris i min bok Giljotinen. Härligt att läsa ditt blogginlägg om Gustave Eiffel.
    Kram Kim :-)

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: