Warning: preg_replace(): Unknown modifier '/' in /home/scriumse/public_html/josh/wordpress/wp-content/plugins/jetpack/class.photon.php on line 499
Skip to content

#blogg24 lucka 16: Boston Tea Party


Warning: preg_replace(): Unknown modifier '/' in /home/scriumse/public_html/josh/wordpress/wp-content/plugins/jetpack/class.photon.php on line 499

Den 16:e december 1773 tog sig ett antal demonstranter ombord på tre fartyg i Bostons hamn och dumpade all dess last, bestående av te, i havet. Det var kulmen av ett tre veckor långt dödläge där demonstranterna, ledda av Samuel Adams, hindrade fartygen från att lossa sin last och guvernör Hutchinson vägrade låta fartygen lämna hamnen utan att betala tull.

Bakgrunden till tebjudningen i Boston är en lång och komplex historia om importregler, monopol, tullar och smuggling vilket fick överhögheten i England att agera som den gjorde. För de amerikanska demonstranterna var det hela däremot ganska enkelt; knäckfrågan för dem var att endast företrädare för kolonierna hade rätt att ta ut skatt, inte det brittiska parlamentet. Argumentet sammanfattades slagkraftigt som ”no taxation without representation”. Och eftersom skatten på te var beslutad av det brittiska parlamentet ansågs det helt enkelt olagligt.

Situationen eskalerade gradvis då allt fler i kolonierna började få upp ögonen för denna orättvisa, samtidigt som den engelska överhögheten inte ville backa och visa sig svag. Så dödläget i Bostons hamn kom att handla om att om skeppen lossade sin last måste de betala tull. Därför vägrade demonstranterna låta dem lossa. Guvernören å sin sida vägrade låta fartygen lämna hamnen utan att de betalat tull.

Det tycks inte som att det fanns en plan att borda fartygen och dumpa teet. Snarare kanske det bara var så att tålamodet tröt och frustrationen tog över. Hur som bordade någonstans mellan 50 och 100 personer fartygen och kastade teet i havet och beseglade därigenom också koloniernas öde. Från den händelsen fanns det ingen återvändo och den amerikanska revolutionen, som så långt varit en fredlig frigörelseprocess, övergick till att bli ett frihetskrig.

Något som dock talar för att aktionen inte var helt spontan är att några av sabotörerna vid tillfället valt att klä sig som mohawker. Detta inte bara för att maskera sig under en olaglig demonstration; det var också en symbolisk signal, ett sätt att säga att man betraktade sig själv som amerikan snarare britt.

Annan kuriosa är att Samuel Adams, mannen som organiserade demonstrationerna, var syssling till USA:s andre president och en av undertecknarna av den amerikanska konstitutionen, John Adams. Samuel Adams var son till en bryggare och tog så småningom över familjeföretaget. Han var dock usel på det och bryggeriet konkade. 1984 startade Boston Beer Company varumärket Samuel Adams till minne av revolutionären. Bra öl, dessutom.

Förutom att bidra till koloniernas frigörelse från det brittiska imperiet, samt att förstås vara en historisk och ikonisk händelse som etsat sig fast i det amerikanska folkminnet, förändrade det också radikalt de amerikanska dryckesvanorna. Te stämplades som opatriotiskt och amerikanerna gick istället över till att dricka kaffe. Idag är det nog få amerikaner som väljer kaffe före te för att te skulle vara opatriotiskt. De bara gör det ändå, för det är så kultur och traditioner fungerar.


Boston Tea Party-1973 issue-3c” by Bureau of Engraving and Printing – U.S. Post Office
Hi-res scan of postage stamp by Gwillhickers.. Licensed under Public Domain via Commons.


Andra bloggar om: , ,

Published inHistoriaPirat

2 Comments

  1. Abdul O'Brien-Cohen Abdul O'Brien-Cohen

    …och nu, i civilisationens sista dagar, förvandlades ”the tea party” till ett forum för folk (som inget begriper) så att de kan klaga på de som försöker förändra saker.

  2. Men, men, men. Dom bröt mot lagen! Det är fel (tycker många).

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: