Warning: preg_replace(): Unknown modifier '/' in /home/scriumse/public_html/josh/wordpress/wp-content/plugins/jetpack/class.photon.php on line 510
Skip to content

#blogg24 lucka 17: Aviatik


Warning: preg_replace(): Unknown modifier '/' in /home/scriumse/public_html/josh/wordpress/wp-content/plugins/jetpack/class.photon.php on line 510

Fint ord va? I folkmun säger vi flygkonst eller flygteknik. Aviatik är en teknisk term jag googlade fram för att verka viktig.

Den 17:e december 1903 genomförde bröderna Orville och Wilbur Wright (ej att förväxla med John och Christopher Wright som 1605 konspirerade för att spränga det engelska överhuset Westminster Palace tillsammans med bland andra Guy Fawkes) den första motordrivna flygningen i Kitty Hawk, North Carolina. Två gånger flög de sin maskin, The Flyer. Vid det första försöket flögs planet 36,5 meter på 12 sekunder. Det andra försöket varade i 11 sekunder men planet flög 53 meter. En effektivisering på sisådär 46% på bara ett par timmar. Inte illa. Ett par små skutt för bröderna Wright, men ett stort språng för mänskligheten.

Som av en händelse genomfördes också den första flygningen av passagerar- transportflygplanet Douglas DC3 den 17:e december 1935. Det är ett av världens mest tillverkade flygplan och även om merparten tillverkades för militärt bruk så har DC3:an också haft stor betydelse för civilt flyg.

Flyg har radikalt förändrat världen. Resor som förut tog flera dagar kan nu genomföras på några timmar och det har medfört att utbytet av varor, information och dödschockvirus snabbats på. Och utan flyg skulle inte Al Gore kunna flyga omkring i ett privatjet och uppmana oss att källsortera. Utan flyg skulle inte heller världens miljöministrar kunna ta varsitt jet till ett möte där de diskuterar hur de ska rädda världen utan att bry sig om de möjligheter som finns inom kärnkraft, som för övrigt baseras på upptäckten av fission av Otto Hahn den 17:e december 1938.


Seats in the Wright brothers aircraft”. Licenserat under Public Domain via Wikimedia Commons.


Andra bloggar om: , , ,

Published inHistoria
%d bloggare gillar detta: