Warning: preg_replace(): Unknown modifier '/' in /home/scriumse/public_html/josh/wordpress/wp-content/plugins/jetpack/class.photon.php on line 510
Skip to content

#blogg24 lucka 19: Emily Brontë


Warning: preg_replace(): Unknown modifier '/' in /home/scriumse/public_html/josh/wordpress/wp-content/plugins/jetpack/class.photon.php on line 510

Den 19:e december 1848 dog Emily Brontë, blott 30 år gammal, förmodligen av tuberkulos. För eftervärlden är hon ihågkommen för sin klassiska roman Svindlande höjder, eller Wuthering Hights i original. Boken var ingen omedelbar succé utan har växt i anseende med tiden.

Emily Brontë var en av tre författande systrar, där de andra är Charlotte och Anne. De skrev alla tre under pseudonym och kallade sig Ellis (Emily), Currer (Charlotte) och Acton (Anne) Bell. Att anta manliga pseudonymer var antagligen av betydande vikt för att överhuvudtaget få sina alster utgivna. Än idag finns vittnesmål om hur olika ett verk bedöms beroende på vem man tror har gjort det. För inte länge sedan läste jag till exempel om en kvinnlig musiker som producerade sitt eget album och skickade in till sitt bolag, men det ratades. Hon skapade då ett alter ego som producent och skickade in det igen och då var det plötsligt bra. Vilket förutom den uppenbara sexismen också antyder att bolaget ifråga inte lyssnade särskilt noga. (Jag vill säga att det gällde Amanda Palmer men jag lyckas inte hitta några belägg för det, så om någon känner till historien får ni gärna hojta till.)

Emily Brontës plats på den här nedräkningen motiveras av två saker. Dels verket Wuthering Heights i sig som i sin tur inspirerat till andra verk, som till exempel Kate Bushs låt med samma namn (och så har det inspirerat en hel del litteraturvetare att med hjälp av vaselin och skohorn knöla in sina teorier i romanen så att Brontë säger det de vill att hon ska säga). Och dels, och viktigare, för att hon tillsammans med sina systrar öppnade dörren för senare kvinnliga författare.


Emily Brontë”. Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons.


Published inHistoriaKulturSamhälle
%d bloggare gillar detta: