Warning: preg_replace(): Unknown modifier '/' in /home/scriumse/public_html/josh/wordpress/wp-content/plugins/jetpack/class.photon.php on line 510
Skip to content

#blogg24 lucka 20: Carl Sagan


Warning: preg_replace(): Unknown modifier '/' in /home/scriumse/public_html/josh/wordpress/wp-content/plugins/jetpack/class.photon.php on line 510

För oss vanliga dödliga är Carl Sagan kanske mest känd som författare till böcker som Kontakt och Cosmos. Innan dess hade han dock etablerat sig som astronom och astrofysiker. 1962 blev han anlitad i amerikansk tv som ”Venusexpert” då en Mariner 2 skickades för att undersöka planeten och blev snabbt ”Mr Astronomy” med USA.

Och det är där någonstans i gränslandet mellan vetenskap och underhållning, mellan akademiska avhandlingar och science fiction, som Sagans storhet ligger. Inte för att förminska hans akademiska betydelse, men Carl Sagans verkliga arv är inom populärvetenskapen. Han var en pionjär i det att han karismatiskt och pedagogiskt kunde förklara sitt ämne och göra det intressant för allmänheten. Hans tv-serie Cosmos från 1980, om astronomins historia, naturvetenskap och utforskning av rymden, blev en jättesuccé och beräknas ha setts av en halv miljard människor världen över. Att han i sina böcker väver in vetenskapliga metoder och kunskaper i en spännande historia är ett annat grepp som smygutbildat många.

Det rynkas på näsan åt populärvetenskap på sina håll. Jag vill dock hävda att det behövs både människor som kan lösa universums mysterier och människor som kan förklara det för resten av oss. Utan den bryggan blir får vi stora kunskapsgap där vetenskapen för de flesta inte skiljer sig nämnvärt från magi och humbug. Och ju mer vetenskapen utforskar och förstår, ju mer avancerad den blir, desto viktigare blir det också med människor som Carl Sagan som förmår destillera och transformera kunskapen och översätta från de lärdes latin till något som kan förklaras på bönders vis. Frånvaron av den sortens transformatorer leder till dumheter som att kreationism ska läras ut jämte evolutionsteorin (för det är ju ändå bara teorier…) eller att vilken kvasivetenskaps som helst som kan undervisas på ett universitet är att betrakta som vetenskap oavsett falsifierbarhet (för det undervisas ju på ett universitet!). Vetenskap är ett vaccin mot irrläror som homeopati, rasbiologi och frenologi, liksom mot rena vanföreställningar som chemtrails och elallergi, men det förutsätter att vetenskapen förpackas i en behändig brustablett med hallonsmak så att den lätt absorberas av patienten. Sagan är både hallonbrus och aktiv substans.

Carl Sagan dog den 20:e december 1996. 2014 producerades en uppföljare till hans tv-serie Cosmos, nu med Neil deGrasse Tyson som programledare.


Carl Sagan Planetary Society” av NASA/JPL – Image:Planetary society.jpg
http://technology.jpl.nasa.gov/gallery/index.cfm?page=imageDetail&ItemID=43&catId=9
http://www2.jpl.nasa.gov/technology/images_videos/iv_pages/P22626ac.html also here. Licensierad under Public Domain via Wikimedia Commons.


Andra bloggar om: ,

Published inKulturPiratSamhälle

2 Comments

  1. eevert eevert

    hear,hear
    jag tittar in på din blogg,då och då,så skönt med en bloggare som skriver eftertänksamt och inte ”skriker”,du hörs i alla fall.
    god jul
    eevert

  2. Tack ska du ha, och god jul själv! :)

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: