Warning: preg_replace(): Unknown modifier '/' in /home/scriumse/public_html/josh/wordpress/wp-content/plugins/jetpack/class.photon.php on line 510
Skip to content

#blogg24 lucka 21: Marie Curie


Warning: preg_replace(): Unknown modifier '/' in /home/scriumse/public_html/josh/wordpress/wp-content/plugins/jetpack/class.photon.php on line 510

Marie Curie föddes 1867 som Maria Skłodowska i Polen som då var en del av Kejsardömet Ryssland. Hon utmärkte sig i skolan för sin minneskapacitet och lyckades med hjälp av sin syster skrapa ihop tillräckligt med pengar för att så småningom flytta till Paris för att studera matematik och fysik. Där träffade hon så småningom Pierre Curie med vilken hon gifte sig 1895.

1896 upptäckte Henri Becquerel fenomenet som kommit att kallas ”radioaktivitet”. Marie Curie valde detta som ämne att studera i en avhandling och kom bland annat fram till att även torium är radioaktivt (ge oss toriumreaktorer igår, tack). Marie och Pierre Curie fortsatte studera radioaktiva material och i synnerhet då uraninit som är den malm som vi vanligen utvinner uran ur. De fann att uraninit var mer radioaktivt än rent uran och kom till slutsatsen att det måste bero på att malmen innehåll spår av något annat radioaktivt ämne. Efter att ägnat år åt att att isolera uraninitens olika ämnen tillkännagav Curie den 25:e december 1898 att de funnit två nya grundämnen. Det ena kom att heta polonium efter Marie Curies hemland, det andra radium för dess höga radioaktivitet. Upptäckten av radium hade gjorts fyra dagar tidigare, den 21:a december. För sin forskning på radioaktivitet förärades paret Curie tillsammans med Henri Becquerel Nobelpriset i fysik 1903. Marie Curie blev därmed den första kvinna att tilldelas ett Nobelpris.

Men hon var inte klar där. Åtta år senare tilldelades hon också Nobelpriset i kemi för upptäckterna av polonium och radium och blev därmed också först att vinna två Nobelpriser och är än idag enda kvinna med den bedriften. Hon är också en av två som fått Nobelpriset i två olika ämnen. Den andre är Linus Pauling som 1954 fick Nobelpriset i kemi och 12 år senare även tilldelades Nobels fredspris.

Kunskaper om radioaktivitet har hjälpt oss med mycket. Röntgen, strålbehandling av cancerpatienter, kärnkraft är uppenbara exempel, men kunskapen om radioaktivitet revolutionerade arkeologin när kol-14-metoden introducerades på 50-talet. Kunskap om radioaktivitet hjälper oss också att skydda oss mot det, till exempel vid gruvarbete eller ute i rymden. Den kunskapen saknade dock Marie Curie som så småningom dog av aplastisk anemi. Det är en sorglig ironi att den upptäckt som gjorde henne odödlig också blev hennes död.


Curie-nobel-portrait-2-600” av Fotograv. – Generalstabens Litografiska Anstalt Stockholm – http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/chemistry/laureates/1911/marie-curie.html, published in 1912 in Sweden in Les Prix Nobel, p. 64. Licensierad under Public Domain via Wikimedia Commons.


Andra bloggar om: ,

Published inHistoria

5 Comments

 1. Jag uppskattar alla dina inlägg, ville bara säga det!

 2. Jan Jan

  Hej igen Joshen.

  Dessutom, om man nu kan kalla det en bedrift, så fick Maries dotter, Irene också nobelpriset i kemi 1935!
  Mig veterligt ett skapligt unikum inom nobelrymden.

  Ha det
  Jan

 3. Jan Jan

  OCH……Är med Juliann66 till fullo.
  Är lite skoj att kolla in varenda dag o se vad du kommir fram till för person/sak!

  Ha det osv…

 4. Aha, det där med dottern Irene missade jag. Tack! :)

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: