Warning: preg_replace(): Unknown modifier '/' in /home/scriumse/public_html/josh/wordpress/wp-content/plugins/jetpack/class.photon.php on line 499
Skip to content

#blogg24 lucka 22: Brandenburger Tor


Warning: preg_replace(): Unknown modifier '/' in /home/scriumse/public_html/josh/wordpress/wp-content/plugins/jetpack/class.photon.php on line 499

Brandenburger Tor uppfördes ursprungligen under sent 1700-tal som en fredssymbol. Det var en av arton portar i den ringmur som på den tiden omgav staden Berlin. Den kallades ursprungligen Friedenstor (Fredsporten) och pryds av ett fyrspan (Quadriga) samt den grekiska fredsgudinnan Eirene och segergudinnan Nike i en och samma person. Men efter att Napoleon besegrat Preussen 1806 och stulit med sig Quadrigan för att imponera på brudar (eller varför man nu stjäl artefakter) så förändrades Friedenstors roll. 1814 smiskade Preussen upp fransoserna och återbördade Quadrigan. Porten designades om till att bli mer av en triumfbåge och gudinnan Eirene tonade bort till förmån för Nike som för säkerhets skull backas upp av en preussisk örn och ett järnkors.

När nazisterna så småningom tog makten använde de flitigt Brandenburger Tor och dess symbolik i sin propaganda. Och när andra världskriget väl tog slut var Brandenburger Tor en av få saker som fortfarande stod upp i Berlin. Portens symboliska värde ändrade nu åter karaktär då Berlin delades i öst och väst. Brandenburger Tor var inte längre porten till Berlin, utan porten mellan två Berlin. Värt att notera är dock att trots ökande friktion mellan Öst- och Västberlin gjorde de båda sidorna gemensam sak i att rusta upp Brandenburger Tor efter kriget. Det finns något hoppfullt i den detaljen.

Brandenburger Tor var en öppen passage mellan Öst- och Västberlin tills Berlinmuren började byggas av öst. Fast de kallade den ”den antifascistiska skyddsvalen”. Men så kallade de också sig själva för Tyska Demokratiska Republiken också. De hade humor i Östtyskland. Det var de tvungna att ha.

Fram till 1961 då Berlinmuren byggdes var Brandenburger Tor en fri passage mellan de två städerna. I och med uppförandet av muren stängdes sju av dess åtta passager den 13 augusti. Den 14:e augusti hölls en demonstration mot detta på västsidan. Under förespegling att demonstrationerna krävde åtgärder stängdes porten helt ”tills vidare” av östsidan. Detta tills vidare stod sig till den 22:a december 1989.

Stängningen av Brandenburger Tor gjorde att det nu inte längre bara var en symbol för Tyskland, utan en världspolitisk symbol. Den västberlinske borgmästaren Richard von Weizäcker sa att ”den tyska frågan är öppen så länge Brandenburger Tor är stängd”. Världsledare besökte platsen för dess symbolvärde, bland andra John F. Kennedy. Det var dock inte där utan vid Västberlins rådhus han lät meddela att han var en syltmunk. Då Kennedy besökte Brandenburger Tor hängde man på östsidan upp banderoller så att han inte skulle kunna se över till andra sidan. För som president för USA förfogade han förstås inte över någon underrättelsetjänst som kunde förse honom med bilder om han så ville. Och det var också vid Brandenburger Tor som Ronald Reagan 1987 uppmanade sin sovjetiske kollega: ”Mr Gorbatjov, tear down this wall!”.

Officiellt återförenades Tyskland och därmed också Berlin den 3:e oktober 1990. Men den symboliska återföreningen skedde den 22:a december 1989 då Brandenburger Tor åter öppnades och den västtyske förbundskanslern Helmut Kohl gick genom dess portar för att mötas av Östtysklands ministerpresident Hans Modrow. Och sedan dess har Brandeburger Tor åter blivit en symbol för fred och gemenskap. Dess cirkel är sluten.


Brandenburg Gate panorama at night” by Runner1928Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons.


Andra bloggar om: ,

Published inHistoriaKultur
%d bloggare gillar detta: