Metalmusiker arresterade i Iran


Metal Sucks rapporterar att det iranska metalbandet Confess arresterats av ”Army of the Guardians of the Islamic Revolution”. Confess anklagas för blasfemi, kritik mot systemet och för att ha givit intervjuer i förbjudna utländska radiostationer. Därtill är medlemmarna också anklagade för bildandet av själva bandet, vilket anses olagligt, samt för bildandet av ett olagligt skivbolag.

Efter att ha läst Heavy Metal Islam kan jag inte säga att jag är direkt överraskad. Det är icke desto mindre vidrigt. Varje regim som förtrycker människors försök att uttrycka sig genom text, musik eller andra former av konst bör fördömas. Vare sig det är Iran som fängslar rockmusiker, Saudiarabien som piskar bloggare eller det gammelsovjetiska systemet som skickade regimkritiska författare till Gulag.

Utan frihet att uttrycka sig finns ingen frihet. Driften att uttrycka sig är en mänsklig instinkt och den är så stark att folk fortsätter att envisas med att göra det trots riskerna. Det är också därför som man måste reagera skarpt varje gång aningslösa politiker i väst vill inskränka dessa friheter. Vi är inte i närheten av Iran, förstås, men likväl är det oerhört viktiga principer att slå vakt om. När man vill ha trigger warnings på universitet för att studenter ska slippa bli kränkta av fakta, eller införa statlig filtrering av Internet (föreslaget för spelsidor i Sverige, redan på plats för porr i Storbritannien) så bör man reagera och sätta ner foten. Inte för att det är ens jämförbart med situationen i Iran, men för att det tyder på att man har beslutsfattare som inte förstår betydelsen av frihet. Och sådana beslutsfattare bör man vara rädd för.

Regimen i Iran vet däremot precis vad den gör. Vill man förtrycka människor är det av yttersta vikt att hindra dem från att uttrycka sig samt att kontrollera kulturen. Den som kontrollerar kulturen kontrollerar också folket. Det är gammal despotvisdom. Det fungerade för romarna och det fungerar fortfarande.

Så varje gång ni hör debattörer eller beslutsfattare diskutera inskränkningar i möjligheten att uttrycka sig bör ni reagera med oro och ilska. Oavsett det gäller metal eller hiphop eller manga eller porr. Utom dansband förstås. Dansband är skadligt och bör förbjudas, men det säger ju sig självt.

Jag vet inte riktigt vad vi kan göra för Confess. Jag kan bara hoppas att världssamfundet reagerar, men jag håller inte andan. Det är ju bara ett metalband och inte finkultur. Det vi kan göra är att sprida informationen, köpa deras musik och slå vakt om våra egna friheter.


Andra bloggar om: , , ,

2 reaktioner på ”Metalmusiker arresterade i Iran

  1. Älskar seriestripen. Men ska du verkligen ge dig på dansband igen? Jag kommer ihåg vad som hände sist gång. :-)

    När det gäller resten av inlägget kan jag bara hålla med. Människor som åtrår makt är farliga.

Kommentarer inaktiverade.