Warning: preg_replace(): Unknown modifier '/' in /home/scriumse/public_html/josh/wordpress/wp-content/plugins/jetpack/class.photon.php on line 510
Skip to content

Saker du inte visste och klarar dig utmärkt ändå


Warning: preg_replace(): Unknown modifier '/' in /home/scriumse/public_html/josh/wordpress/wp-content/plugins/jetpack/class.photon.php on line 510

Ibland när man har tråkigt kan man lära sig ett och annat genom att bara hoppa runt på Youtube eller Wikipedia. Man börjar med att kolla upp en grej och följer länkar därifrån och så plötsligt får man en aha-upplevelse.

Som till exempel häromnatten då jag tog en liten Youtube-promenad nerför Memory Lane och kollade in lite musik från mina tonår. (Ett tips är att ha en skämskudde nära till hands när man gör dylika utflykter.) Bland låtarna som dök upp var 4 Non Blondes What’s Up?, en låt som jag verkligen gillade då det begav sig och jag får medge att jag än idag blir lite tagen av Linda Perrys röst.

Linda Perry ja. Jag slog upp henne på Wikipedia eftersom jag var nyfiken på vad hon har gjort efter detta one hit wonder. Jag visste att hon gjort sig en karriär som låtskrivare och bland annat skrivit musik åt Pink, men jag blev förvånad över hur många välkända artister hon jobbat med. T ex har hon skrivit Christina Aquileras Beautiful. Det är lite lustigt att den rebelliska Linda Perry, som enligt egen utsago släppte 4 Non Blondes för att det blev för fluffigt och polerat, är så bra på att skriva popmusik åt fluffiga och polerade popartister. Men det är väl annat när man inte behöver stå för det som artist. Bara en reflektion alltså, inte på något sätt ett angrepp.

Hur som helst så kom jag till slut till avsnittet ”privatliv” där det nämndes att hon är gift med en Sara Gilbert. Namnet ringde först ingen klocka utan jag hoppade vidare på någon länk utan att reflektera över parbilden intill den notisen, men en liten stund senare var det något som gnagde. Var inte det där ansiktet bekant ändå? Vad hette hon? Så jag backade tillbaka och tittade närmare, och jo då! Sara Gilbert är mer känd som som Leslie Winkle i Big Bang Theory.

Så då måste jag ju läsa om Sara Gilbert. Ganska snart höll jag på att ramla av stolen då jag fick veta att Sara Gilbert är adoptivsyster till Melissa Gilbert, mer känd som Laura Ingalls i Lilla huset på prärien, vilket för övrigt är Big Bang Theory-karaktären Amy Farrah Fowlers favoritserie. Amy Farrah Fowler är för övrigt doktor i neurovetenskap och spelas av Mayim Bialik som är… doktor i neurovetenskap.

Är det förresten bara jag som tycker att det känns lite… incestuöst när ett par som spelar syskon på tv/film har en relation privat? Som t ex Michael C. Hall och Jennifer Carpenter som spelade Dexter och Deborah Morgan i tv-serien Dexter och gifte sig längs resans gång. Nå, tidigare nämnda Melissa Gilbert har varit gift med Bruce Boxleitner som spelade Luke Macahan i tv-serien Macahans (som är det enda jag minns som sevärt från barndomens television). De introducerades för varandra av Boxleitners ex-fru Kathryn Holcomb, som då det begav sig spelade Lukes syster Laura Macahan i tidigare nämnda Macahans. Men det blir äckligare än så.

Melissa Gilbert har även haft en relation med Rob Lowe. I hockeyfilmen Youngblood, där Lowe spelar rookien Dean Youngblood som får chansen att spela för Hamilton Mustangs, får han sig en omgång i sänghalmen av sin hyresvärd miss McGill (”te med miss McGill” är en upplevelse alla i laget har varit med om). Miss McGill spelas av Fionula Flanagan, som i Macahans gestaltade Lukes och Lauras moster Molly.

Och för att cirkulera tillbaka till Sara Gilbert: I rollen som Leslie Winkle har hon under en period en köttslig relation med Leonard Hofstadter, som spelas av Johnny Galecki. Som barn spelade Sara Gilbert dotter till paret Roseanne och Dan i tv-serien Roseanne. Där har hon en relation med David Healy spelad av… ta-da! Johnny Galecki. De två har tydligen också haft en relation på riktigt. Så man kan säga att i såväl Hollywood som på prärien är alla släkt, eller åtminstone buksvågrar och -svägerskor.

Sedan kan man alltid roa sig med att gå till The Oracle of Bacon och ta reda på hur många led det är från var och en av dessa personer och Kevin Bacon.


By Greg Hernandez from California, CA, USA – IMG_1332, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32736646


Andra bloggar om:

Published inKåseri

5 Comments

 1. Bruce Boxleitners paradroll måste väl ändå vara kapten Sheridan i Babylon 5. Där Melissa Gilbert så småningom dyker upp som hans försvunna fru (även om hon spelades av en annan skådespelare i en tidigare flashback).

  • Där ser man! Detta hade jag ingen aning om eftersom jag aldrig har sett Babylon 5. Men incesten tätnar.

 2. Staffan Johansson Staffan Johansson

  Babylon 5 är *väldigt* sevärd. Den är lite seg i säsong 1 medan spelpjäserna hamnar på plats, men det är en av de bäst plottade tv-serierna jag någonsin sett, och karaktärsutvecklingen hos vissa av figurerna (framför allt Londo och G’Kar) över dess fem säsonger är helt makalös.

  Serien är 20 år gammal, och det är fortfarande en av mina goto-serier när jag vill ha lite kvalitet.

 3. Staffan Johansson Staffan Johansson

  Huh? Vad tusan hände där? Alla siffror i mitt inlägg ersattes av videolänkar?

 4. Jag har ingen aning. Det ser normalt ut här. Beträffande Babylon 5 så behåller jag min skepsis. Kalla mig konservativ men jag drar öronen åt mig när det finns folk som heter G’Kar. ;)

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: