Skip to content

Korgfjanten i Bengalen

A_Sikkimese_woman_carrying_a_European_man_on_her_back,_West_Bengal,_India,_c._1900En bild säger mer än tusen ord, säger de. Så är förstås inte alltid fallet, men en del bilder säger väldigt mycket. Inte minst historiska fotografier. Arkivbilder som skildrar historiska händelser, naturligtvis, men även ”vardagliga” poserande bilder har så oerhört mycket att säga oss om miljön de skapades i.

Just den här bilden ska vara tagen i den indiska delstaten Västbengalen, ca år 1900, och sägs föreställa en sikkimesisk kvinna som bär en brittisk herre på ryggen. Förutom att bilden är i ungefär lika delar löjeväckande och avskyvärd, så säger dess blotta existens oss något om vilken värld den är skapad i.

Till att börja med: Såvida det inte är något allvarligt fel på den brittiske mannens ben så kan man nog med säkerhet fastställa att det vore mer praktiskt att gå själv än att bli runtburen på en liten gummas rygg. Jag har förvisso inga problem med att föreställa mig att kvinnan på bilden är stark som en oxe och mycket bättre anpassad till klimatet än honom, men ändå. Jag har väldigt svårt att se ett scenario där det är mer praktiskt att en människa bär en annan än att båda går själv. Och därtill ser den där korgen förbannat obekväm ut. Så det är faktiskt ingen dans på rosor att vara vit man heller!

Det är också värt att tänka på att det knappast är en ”situationsbild”. Det är inte så att fotografen får syn på en gumma som bär runt på en gubbe och tänker ”This is so going on Instagram!” Fotografering runt år 1900 var en aning mer komplicerat än idag, för att uttrycka det lindrigt, och avsevärt dyrare. Fotografiet är, högst sannolikt, arrangerat. Personerna på bilden poserar framför kameran, det är den rimliga slutsatsen att dra.

Av detta kan man i sin tur fundera över ett och annat. Är fotot taget på fotografens initiativ, eller på jättebebisen i korgen? Om det är fotografen som vill dokumentera en företeelse så blir det begripligt, vare sig motivet var en vardaglig eller ovanlig syn för sin tid och plats. Om det däremot är jättebebisen som betalat för att få bilden tagen så kan man ju börja fundera över; varför just den posen? Det är här bilden verkligen kan lära oss något om tidsandan. Få västerlänningar idag skulle välja att posera framför kameran på det sättet. Inte ens som en plojgrej. Så frågan man kan ställa sig är då om det är ett sätt att dokumentera sitt eget välstånd, sin status? Det är i alla fall min gissning. Att fotot liksom är ett slags monument över den egna framgången. Ett statement. ”Jag är så jävla rik att jag inte ens behöver gå själv.” Istället är ett det ett utmärkt monument över kolonialismen.

Vi kan bara spekulera i korggubbens syfte med att posera för fotot sittandes i en Babybjörn för vuxna, men oavsett vad det var så hade han nog inte tänkt sig att bli historisk som Korgfjanten i Bengalen.

Det finns för övrigt en informativ och underhållande tråd på Reddit kring den här bilden. Min favorit är när användaren Garg föreslår att Uber borde börja med ”gammal gumma” som transportmedel, och LikwidSnek svarar att de kan kalla tjänsten ”UberMench”…


Bilden är public domain i Indien. Fotograf okänd.
Andra bloggar om: , , ,

Published inHistoriaKåseriKultur

9 Comments

 1. Kumulatides Kumulatides

  Är det inte ganska troligt att det handlar om att västerlänningarna blev fullständigt chockerade över hur mycket dessa människor klarade av att bära? Hur hårt livet var? Hur sega de verkade? En liten så stark att hon kunde bära en fullvuxen och välnärd karl med tropikhjälm och mustasch?

  • Det är naturligtvis en tänkbar förklaring. Det krävs en riktig man för att bära upp en sån mustasch, så tänk vilken grym kvinna då som kan bära både mannen OCH hans stasch! :)

   • Kumulatides Kumulatides

    Jag menar blott!

 2. Kumulatides Kumulatides

  Inser förresten att du skulle kunna gilla en blogg jag har pausat nåt halvår, men kanske är igång med igen. http://bcc.is/

   • Kumulatides Kumulatides

    Inser förresten att jag har läst din blogg rätt många år nu. Dags att säga att jag tycker att den är grym. Vad är det du gör på dagarna när du inte skriver?

    • Tillverkar medicin på det lokala läkemedelsföretaget, skriker åt barnen och… ja, det känns som att det är mest det faktiskt.

 3. Kumulatides Kumulatides

  Medicin, underbart. Antar att du får äta så mycket du vill, tocken paradisk tillvaro!

  • Om det vore så väl, men jag tillverkar ingen kul medicin utan botar bara astma. Och har inte tillgång till nån kul medicin heller. Så nej. :)

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: