Skip to content

#52weeks bok 3 – Operation Saif

Bok nummer 3 fick jag också i julklapp. Den är författad av Erik Lewin, som också skrivit Almedalen har fallit, och heter Operation Saif. Ploten bygger i stora drag på att ett mastermind i smyg lyckas ena ledare för olika muslimska länder och skapa en långsiktig plan för hur man en gång för alla ska skaka av sig det västerländska oket.

Ärligt talat vet jag inte vad jag tycker om den här boken. Som skräckscenario är den helt klart obehaglig, inte minst för att samhället är just så sårbart som boken beskriver. De strategiska mål som pekas ut är så viktiga och, sannolikt, inte särskilt svåra att slå ut för den som har rätt träning och utrustning. Däremot är jag inte lika säker på att den enighet och långsiktighet som scenariot kräver är lika trovärdigt, men vad vet jag? Som sagt, som skräckscenario fungerar den.

Problemet är snarare att den inte gör sig särskilt väl som bok. Den saknar liksom spänningsmomentet, intrigerna, personporträtt, vad som helst som gör en bra bok bra. Det är en worst case-manual förklädd till roman, där förvisso ett par individer inom underrättelsetjänsten gör ett tafatt försök i periferin, mest för att vi ska förstå att vi är royaly screwed.

Än mer perifiert avhandlas ämnen som personlig integritet och mänskliga rättigheter. Det hade kunnat vara en chans för ett par centrala figurer att brottas med balansen mellan frihet och säkerhet i en extrem situation. Istället är varje sådan konfrontation avklarad med en axelryckning. Fuck that shit. Mänskliga rättigheter ut genom fönstret, här gäller det att agera, vad som är lagligt kan vi diskutera senare.

Som sagt; boken hade potential. Det finns så många scenarion och konsekvenser som kunde ha hanterats djupare, så många filosofiska och känslomässiga konflikter som kunde ha fått utvecklas. Istället fokuserar Lewin helt och hållet på det operativa; första halvan av boken är mer eller mindre dedikerad åt planering, andra halvan åt utförande. Tyvärr blir det till slut bara tråkigt.

Stalin hade rätt. En människas död är en tragedi. Tusen är statistik. Det gäller även i böcker.


Andra bloggar om: , , , ,

Published inBöcker
%d bloggare gillar detta: