Hoppa till innehåll →

Terror

  • Dresden Feb 1945: Storbritannien och USA bombar. Antalet döda uppskattas till mellan 35 000 och 135 000
  • Hiroshima 6:e Aug 1945: Den första amerikanska atombomben skördar uppemot 130 000 dödsoffer.
  • Nagasaki 9:e Aug 1945: Den andra amerikanska atombomben dödar och lemlästar kring 75 000 människor.
  • New York 11:e Sep 2001: Två flygplan fäller World Trade Center. Antalet döda beräknas till 2 800 och ytterligare 7000 skadas.

Jag tycker inte att man ska dra upp historia för att rättfärdiga sina handlingar, men eftersom de USA-påhejande bombromantikerna anser att USA får göra som de vill för att ”de räddade” Europa under Andra Världskriget så är det kanske på tiden att bemöta de argumenten. Och som synes i siffrorna här ovan så behöver man inte ens dra upp saker som t ex Vietnam.

Det är dags att bombromantikerna och terroristjägarna tar en titt på ställningen igen. Det håller inte att hävda att händelserna under -45 var under brinnande krig. Dresden behövde inte jämnas med marken. Det var en hämndaktion och den drabbade civila. Civila som antagligen hade det nog så svårt efter ett tiotal år av diktatur och närmare sex års krig.

Ännu onödigare var bombningarna av Hiroshima och Nagasaki. Japan hade praktiskt taget redan torskat och det var bara en tidsfråga innan kapitulationen hade varit ett faktum. Nej, bombningarna av Hiroshima och Nagasaki var en maktdemonstration, en varning till hela världen: Så här går det för de som vågar trotsa oss.

USA håller fortfarande den linjen. När Bush säger att ”Ni är antingen med oss eller mot oss” så menar han ”våga inte trotsa oss, vi har bomberna”.

USA räddade Europa under Andra Världskriget. Ska vi ta en titt på det kanske?

Till att börja med gick inte USA in aktivt i kriget förrän den japanska attacken mot Pearl Harbor den 7:e december 1941. Och även då hade det kanske förblivit ett isolerat krig om inte Tyskland och Italien, bara dagar efter USA:s krigsförklaring mot Japan, förklarat krig mot USA.

Exakt när de amerikanska soldaterna dök upp på det europeiska slagfältet vet jag inte, men en inte alltför vågad gissning är väl våren -42. Fram till dess hade man nöjt sig med att bistå Storbritannien och även Ryssland med vapen och ammunition.

Alltså: USA kom inte till kriget – kriget kom till dem. Ett krig som de, fram till attacken mot Pearl Harbor, gjort allt för att hålla sig utanför. USA ingrep inte av ren välvilja, godhet eller beskyddarinstinkt, utan för att de blev attackerade.

Visst bidrog amerikanska soldater och materiel till att vända kriget och besegra Nazi-Tyskland, även om jag ställer mig tveksam till att just de soldaterna betydde mer för krigets vändning än några andra. Och om inte: Innebär det då att Ryssland kan försvaras med samma argument?

”Jaja, de tar kål på lite muslimer uppe i bergen där, men de räddade ju oss andra under Andra Världskriget.”

Varför inte? Tjugo miljoner sovjeter fick sätta livet till, kanske ännu fler. Civila inräknade.

Så nästa gång ni vill försvara USA:s bombningar av nåt muslimskt land med ”kopplingar” till terrorister med argument om andra världskriget: Tänk efter.

Publicerat i Gamla humlan

%d bloggare gillar detta: