Hoppa till innehåll

Vem är farligast?

Jag tänkte spinna vidare på det där med vilda djur.

För ett par veckor sen sprang en polis ihop med en björn i skogarna kring Salem, mellan Tumba och Södertälje. Detta omskrevs naturligtvis i tidningarna. Själv fascinerades jag mest av polisens egen slutsats:

Jag kunde ha varit död idag

Tja, jag gick över gatan igår. Jag kunde ha varit död idag. Trots allt, då en jägare för nåt år sen dödades av en björn var det första gången på 102 år som en människa dödades av en björn i Sverige. Samtidigt dör runt 500 personer i trafiken i Sverige varje år.

Eller så kunde jag ha dött när jag jobbade. Jag vet inte hur många människor som dör i industriolyckor varje år i det här landet, men jag är säker på att det är fler än de 0,01 människor/år som dödats av björn räknat över de senaste hundra åren.

Om det hade varit Tony Olsson den där polisen sprang ihop med ute i skogen hade jag förstått hans “jag kunde ha varit död idag”. Tony Olsson är bevisligen farligare för invånare i Sverige (och i synnerhet för poliser) än vad hela arten björn är.

Jag tror inte att jag behöver fortsätta. All statistik visar att bilar, maskiner med rörliga delar, dåligt tillagad mat, medicin, narkotiska preparat, föroreningar och Tony Olsson är farligare för människor än björnar.

Än mer ofarlig för människan är vargen. För att hitta ett fall där en människa i Sverige dödats av varg måste vi antagligen söka oss tillbaka till början av artonhundratalet, om inte ännu tidigare.

Så varför denna rädsla för rovdjur? Jag tror inte att det hjälper att visa hårda siffror. Troligare är att det handlar dels om en kulturell rädsla för rovdjur, och i synnerhet för varg – i våra folksagor är symboliserar vargen ondska – dels om en instinktiv rädsla för rovdjur. Att vi är tänkande individer gör oss inte fria från instinkter. Nästan alla människor aktar sig för ormar och andra kräldjur, även små barn som inte vet vad det är, så rimligen kan vi ha en instinktiv rädsla för rovdjur också.

Utöver detta är jag övertygad om att många jägare lobbar för “skyddsjakt” på björn och varg av egenintresse. De vill skjuta björn och varg för att det är macho att skjuta björn och varg. Att hålla vargstammen i schack har dessutom ytterligare ett syfte: Man slipper konkurrens om älgen, som man också vill skjuta. Om vi hade en stark vargstam skulle älgen ha en naturlig fiende och vi skulle inte behöva reglera älgstammen själva. Vad skulle jägare skjuta då? Ja, förutom bärplockare, hundar och varandra.

Jag har inte hittat någon statistik över hur många bärplockare eller jägare som skjuts av andra jägare, men det förekommer. Tillräckligt ofta för att jägare ska vara det farligaste som finns i skogen. Hur fan kan man skjuta på något man inte vet vad det är? I krig kan jag förstå det, men på jakt?

Det prasslade i buskarna, det kunde ju vara en älg, så jag sköt för säkerhets skull. Och så var det bara en polack. Värdelöst. Alla jägare har väl skjutit en polack, så det är ju inte direkt något att hänga på väggen.

Påhittat citat av Tryggve Triggerhappy

Eftersom jägare är tuffingar så kan de inte erkänna att de är rädda för varg och björn, så de använder sina barn och hundar som alibi. Det är argument som talar direkt in i hjärtat på alla föräldrar och hundägare, för vem skulle vilja ta minsta risk att deras barn eller hund dödas av varg?

Statistik från Agria djurförsäkringar visar att 16 hundar dödades av varg mellan 1996 och 2000. Under samma år sköts 43 jyckar. Lite lustigt då att jägareförbundet 2003 ansökte om skyddsjakt på varg med hänvisning till att “24 hundar dödades av varg i Sverige mellan åren 1996 och 2001”. Om det är hundarna man värnar om borde man bedriva skyddsjakt på jägare. För att inte tala om bilar. Mellan 800 och 1000(!) hundar dödas i trafiken varje år.

Ett vanligt återkommande argument är också att det är stockholmsjävlarna som vill ha varg och björn. Om det fanns varg och björn där skulle de nog hålla käften. Nå, för ett par år sen gick en varg rätt igenom Storstockholm. Den sågs flera gånger, från norr till söder. Förra året blev en varg påkörd på E4/E20 i höjd med Moraberg här i Södertälje. I princip rakt över kyrkogården från där jag bor. Jag är ändå mer rädd för ligister och bilister i den här stan än jag är för varg. Men jag är ju per definition numera en stockholmsjävel, så jag ska väl inte yttra mig – trots att jag är uppväxt i skogen i södra Norrland.

Det mest intressanta jag fann medan jag sökte statistik till den här texten fanns på wikipedia:

Mest positiva till att ha varg i närheten av bostaden är faktiskt tamdjursägare i vargområden.

Så mycket för argumentet att det är okunniga stockholmsjävlar som vill ha varg ute i landet.

Källor och mer läsning:
Load
Jägareförbundets ansökan om skyddsjakt på varg, 2003
Statistik från Agria
wikipedia


Andra bloggar om: , , , , ,
Intressant

Publicerat iÖvrigt

14 kommentarer

 1. Håller helt med dig. Vilda djur är sällan farliga för människor och människan är människans varg, som en känd filosof yttryckte saken – tror det var Hobbes :-)

 2. Åh herregud. Har de verkligen ansökt om skyddsjakt på varg för HUNDARS skull?? Jag blir galen! Som hundälskare är det obegripligt för mig hur man inte vill värna om vargen. Man får väl lyfta blicken lite och se helheten! Och jag har också tänkt på det där med att vargen ska få lösa sin uppgift som rovdjur, men att jägare inte vill ha konkurrens om älgarna… Hur var det innan vi började storjaga älgen?

 3. urban urban

  Läser med förundran över ditt eller de resonemang du för angående hund, varg, björn-jakt. Inte jagar väl jägare hundar!! Statistiken är för skjutna hundar under jakt dvs att kulan har tagit annan väg genom älgen eller rådjuret och det har man en försäkring mot/för.
  Att en björn gått över en kyrkogård i Stockholm är väl inget konstigt och titta noga nästa gång för det är sällsynt och borde kommas ihåg. Annat är då man i skogen blir upphunnen av björn och fredar sig mot anfallande björn genom att skjuta i luften. Men betänk att en björn oftast gömmer sig väl innan han endera lommar iväg utan att man sett den eller går till attack. Det är inte många sekunder att besluta på. Den är verkligen inte så klumpig som man kanske tror. Björnen ifråga har i dessa fall blivit uppretad och är ute för att ta kål på den som retat upp den och det kan faktiskt vara en bärletare men väldigt sällsynt då man sällan plockar bär med hund. Jakten har vi haft under tusentals år och jakten kan du inte ändra på och bör heller inte. Det mesta i jakten av älg, rådjur, bäver, lo, varg, järv är en sorts “skyddsjakt”, där älgens bestånd enligt skogsbolagen borde begränsas till minimala. Ingen människa idag har behov av att jaga för dess överlevnad och ingen människa mer än något rötägg jagar annat än för intresse. Om det intresset är morbit eller snedvridet får en hjärnskrynklare kontrollera. För min del är det ett intressant sätt att få vara med om något ursprungligt, fast utan spjut och stenyxa. Och glöm det där med att man skjuter allt, man observerar oftast och skjuter 1% av gångerna. Jag brukar säga att man kan inte göra uttalanden som betyder nåt innan man har gått igenom endera en jaktkurs eller följt med på ett flertal jakter.

 4. Jag har aldrig skrivit något om hundjakt. Jag har skrivit om hur många hundar som dödats av jägare kontra hur många hundar som dödats av varg.

  Jag brukar säga att man inte kan diskutera med folk som inte läser ordentligt.

 5. “Jakten har vi haft under tusentals år och jakten kan du inte ändra på och bör heller inte.”

  Motivera tack.

 6. Som du kan se så tog det inte länge innan en massa jägare hittade min bloggpost i ämnet. En efter en så visar de med sina egna aggressiva ord hur olämpliga de är att få jaga, än mindre bära vapen. Skrämmande vilka labila människor som rantar runt i vårt land med vapenlicens.

  http://nihonshu.blogsome.com/2007/10/14/dessa-forbannade-klapare/

 7. Sussi Sussi

  Av en händelse ramlar jag in på din sida om jakt. Jag googlade på viltvård och fick upp massor med sidor om jakt…(!?) Hoppas för guds skull att dessa människor inte jobbar inom “vården” den dag man blir krasslig! Jag ville läsa om räddade rovfåglar och skyddade boställen… Nåväl, din artikel om jakt, björnar och andra rovdjur fick min uppmärksamhet. Jag blev så glad att du sa det som behöver sägas och att du formulerade det så klockrent! Du satte ord på flera tankar som snurrat i också mitt huvud. Hur många gånger har man inte förundrats över människors dumhet, okunnighet och rädsla då de skyller ifrån sig på allt utom eget ansvar, och tror att de kan bete sig hur som helst bara med den ursäkten att de är människor… Tack för ett klokt och välkommet inlägg!

 8. Tackar allra ödmjukast! Det är extra kul när någon ramlar in och kommenterar såpass gamla poster.

 9. Habe81 Habe81

  Gysingevargen som dödda barn på 1800 talet var uppväxt i en mindre inhängnad på en gård, och van vid att barnen kastade sten och pinnar på den. När den kom loss hämnades den!
  Två män blev attackerade av en björn härom året. Ingenstans i media framgick det att de hade en jakthund med sig som trodde den gjorde sin plikt, dvs driva vilt mot husse. Tyvärr hade husse inte bössan redo för han snickrade jakttorn, när hunden kom tillbaka med en nu uppretad björn. Resultat: Livsfarlig björn attackerar oskyldiga karlar!

 10. Habe81: Jag vet inte om dina uppgifter stämmer, men jag har alltid tyckt att det är något märkligt med Gysingevargen.

  För övrigt talas det ofta om att värna om bärplockare, men det är märkligt nog aldrig några tanter som blir attackerade av björnar. Är inte det konstigt? Björnar kanske är rabiata feminister?

 11. Äh, människan är och förblir det farligaste djuret på den här planeten.

  Jessika’s last blog post..Lite omsorterat

 12. Habe81 Habe81

  Om man inte ljugit för mig så var det två godsägare som tog hand om vars sin vargvalp ifån samma kull. Den ena behandlades väl och kunde gå tillsammans med godsets hundar, medan Gysingevargen blev illa behandlad. Läs även: http://www.vargreviret.com/forra_sekel.htm

 13. […] att äta upp dig. Däri ligger skillnaden. Hur mycket statistik jag än kan ta fram om allt som är farligare än vargar så fruktar folk vargen för att ryggmärgen säger att man inte ska bli mat. Jag minns att folk […]

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: