Hoppa till innehåll →

Joshens hjälp till självhjälp

Nyligen på Rapport gjordes det en intervju hemma hos en strömlös småbarnsfamilj på västkusten. Hela upplägget är så uppenbart gjort för en snyfthistoria om onda kraftbolag, vilket gjorde det extra roligt att strömmen kom tillbaka under intervjun.

Nå, strömmen kom och gick, berättade man, och man tyckte att kraftbolagen kunde förbereda sig bättre när man vet att det stormar ofta i området. Reportern frågade då vad familjen själv gjort för att förbereda sig, varpå mamman svarar ”inget särskilt”. Jamen så jävla bra då!

Jag är allergisk mot uttryck som ”typiskt svenskt” och så vidare men det känns faktiskt rätt typiskt svenskt att förvänta sig att alla andra ska vidta alla tänkbara åtgärder för att vi ska slippa få det obekvämt. Vi själva har inget som helst ansvar för vår bekvämlighet och säkerhet. Därmed inte sagt att kraftbolagen inte skulle kunna vidta fler och bättre förebyggande åtgärder – det kan de säkert – men vi har vetat om den här stormen ett tag nu. Varför inte köpa att par extra batterier åtminstone? Eller ge fan i att gå utomhus.

För människor har varit ute och dött i den här stormen. En av dem åkte vespa (!) och fick ett träd över sig. Varför i alla glödheta ger man sig ut på en vespa i stormen?

Jag har hört människor pipa om att ingen vill ge dem nåt jobb. Ingen kommer att ge dig ett jobb, du måste själv skaffa ett. Och ingen kommer att ge dig den lön du tycker att du förtjänar heller. Du måste förhandla om den.

Ju fortare du inser att ingenting kommer gratis, desto fortare kan du börja skaffa dig det du behöver med till buds stående medel. Och ju fortare du inser att alla – försäljare, arbetsgivare, elleverantörer, alla! – vill blåsa dig, desto fortare kan du börja skydda dig. Utgå från att alla andra är idioter. Vita streck i gatan är ingen garant för att bilisterna tänker bromsa för dig. Tro mig: Jag bor i Södertälje så jag vet. Som trotsig tonåring fann jag visst nöje i att bara gå rakt ut i gatan på övergångsställen. Pappa lovade syrligt att se till så att det stod att jag hade rätt på min gravsten. Det gick fram till slut.

Ingen annan ser till dina intressen så det är säkrast att du börjar göra det själv. Nu.

Och livet är inte rättvist heller. Get fucking used to it.


Andra bloggar om: , , , , , intressant?

Publicerat i Samhälle

15 kommentarer

 1. Vi kan säkert förvänta oss klag mot tågbolagen (inte bara SJ alltså) som inte satte in ersättningsbussar pga att de inte kunde garantera säkerheten. Eftersom logiken då säger att man isåfall skulle ha kört med bandvagn eller liknande borde folk fan fatta att tågbolagen naturligtvis gör helt rätt.

  Vädrets makter skylls på andra. Om man valt att bo där elledningar är i luften och inte nedgrävda har man faktiskt gjort ett val. Och tar man sedan och funderar ifall kraftbolagen kanske som ren välgörenhet skulle gräva ner alla tusentals mil med kabel utan att det drabbar någon enda en med prishöjningar så lever man i sagans värld.

  Idioter.

 2. Det är så sant som det är sagt.

  När Gävle för ett antal år sen snöade in så tror jag att folk överlag tog det hela med ro. (Det tror jag iofs att folk överlag gör även den här gången) Man insåg väl helt enkelt att det inte går att göra nåt åt så extremt väder. Men icke desto mindre var det en och annan dumjävel som ringde till räddningstjänsten/kommunhuset/gefle dagblad/fan och hans moster och tyckte att nu får de ta och skotta bort den där snön för h*n måste ju gå och handla eftersom sockret är slut…

 3. som doktor phil skulle säga; vill du att det ska funka eller vill du ha rätt? ;)

 4. I ett inslag i något nyhetsprogram intervjuades en kvinna, som bodde i ett nybyggt hus, någonstans i den småländska skogen. Det var långt till närmaste granne och än längre till närmaste samhälle.

  De hade råkat ut för strömavbrott för någon storm sedan (inte den senaste) och frös. Höll värmen med stearinljus, berättade hon.

  Hur kan man bygga ett hus i skogen, utan en alternativ värmekälla.

  Konstigt att hon inte krävde fjärrvärme.

 5. Bert: det där var också mitt i prick. Åtminstone en vedpanna. Jag vet att ved ska torka, men det lär ju inte vara brist på bränsle nu i alla fall…

 6. Alla vet att H5N1 eller ett liknande virus kommer att mutera i en människa, och spridas vidare som en vanlig influensa.

  Tänkte bara påminna om det. Så att ingen blir tagen på sängen.

  Mycket bra skrivet för övrigt!

 7. Väl rutet! Det är samma typ av tänkande som gör att folk skyller på den svenska regeringen när de råkar ut för en naturkatastrof under sin lyxsemester på andra sidan jordklotet.

  Det finns inga rättigheter, bara skyldigheter.

 8. Hear, hear… Ja, eget ansvar, absolut men jag vill sparka ännu en verkningslös spark mot media som alltid väljer snyftvinkeln. Varför inte ta ett samhällsansvar och visa upp folk som tagit eget ansvar; fixat batterier, spritkök, tappat upp vatten, stannat hemma osv Visa goda exempel någon enda gång!

 9. Studiomannen: Jag ska kolla utmaningen då.

  Lars Anders: Givetvis är det inte regeringens fel att man råkar ut för en naturkatastrof på andra sidan jorden. Däremot var regeringens hantering av det hela bristfällig. Att få ut sina medborgare ur landet är inte bara till gagn för de drabbade medborgarna – det är framför allt till gagn för det drabbade landet att dess sjukvård snabbt avlastas.

  Tant: Instämmer. Jag skulle också vilja läsa/se positiva exempel.

 10. Det finns egentligen bara ett fel med utmaningen: den är så jävla lång.

 11. Aja, då har jag nåt att skriva på medan jag lyssnar på Brynäs i webradio ikväll.

 12. Åh, det där med övergångsstället. Fan, Josh, hade du inte fattat det så hade jag sagt upp bekantskapen med dig, och tänk vad du hade lidit då! :)

  Allvarligt. Just det där med folk som bara går rakt ut utan att ens se sig om vid ett övergångsställe kan göra mig så våldsamt rasande när jag kör bil. Visst, det är min jävla skyldighet som bilförare att se till att det inte kommer folk vid övergångsställen, men är man typ en halvmeter ifrån och kör i hög hastighet så hinner man kanske inte bromsa och stanna.

  Visst, generellt sett kan man säga att olyckan då är mitt fel. Men vem fan bryr sig om man kört ihäl nån om felet är mitt eller inte? Eller om någon får men för livet? Är det kul som fotgängare att sitta i rullstol resten av livet och sitta där och säga. ”Ja, en jag hade i alla fall RÄTT att gå ut för det var ett övergångsställe där”.

  Ja, kul för dig, liksom.

 13. Det jag tycker är lite motsägelsefullt efter flodvågskatastrofen är att en massa människor som annars tjatar om individens ansvar och som vill nedrusta hela det offentliga samhället helt plötsligt har hur höga förväntningar som helst på vad stat och regering ska kunna åstadkomma. Jag är ytterst tveksam till att den borgerliga regeringen skulle ha skött hanteringen snyggare. Till alliansens pluskonto bör dock läggas att de låg hyfsat lågt med den typen av insinuationer efter katastrofen.

 14. Carola: Om jag inte hade fattat hade jag inte suttit här. Då hade jag blivit överkörd första gången jag klev av pendeln i Södertälje. ;)

  Lars Anders: Vi är nog överens. Jag tror inte heller att en borgerlig regering per automatik hade skött det bättre. Handlingsförlamningen verkar inbyggd i systemet, i byråkratin. Jag hoppas, möjligen fåfängt, att det nu har skapats en bättre krishanteringsrutin.

  Och ja, jag tyckte också att alliansen låg tämligen lågt efter katastrofen. Jag är inte helt säker på varför, men jag kan tänka mig att det helt enkelt hade uppfattats som ohederligt att försöka plocka politiska poäng på en katastrof.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: