Hoppa till innehåll →

Att tukta en argbigga

Läs här

Isabella berättar vad som hände från att hennes blogg plötsligt och utan förklaring stängdes ner, öppnades igen med misstag som förklaring och slutligen vad den egentliga orsaken var.

Det hela är en obehaglig historia. En påminnelse om hur långt en del är beredda att gå för att behålla sinnefriden.

Om man på riktigt var intresserad av hur verkligheten för en prostituerad ser ut, då skulle man lyssna på Isabella. Hennes verklighet är givetvis inte Verkligheten. Det finns lika många verkligheter som det finns människor. Men det är en av de verkligheter man bör ta med i beräkningarna. Det gör man inte. Istället ifrågasätts hennes motiv, hennes person och hennes äkthet.

Om man, som man påstår, värnade de prostituerade kvinnornas väl och ve, då skulle man lyssna på Isabella.

Även om man fortfarande tror att Isabella är ett offer som behöver hjälp, så bör man lyssna på henne. Om man ärligt och uppriktigt vill hjälpa en människa måste man först ta reda på hur hon mår och vad hon behöver, och framför allt om hon ens vill ha någon hjälp. Alla insatser utan sådana kunskaper blir lika verkningsfulla som att skicka spisar till svältande i Afrika.

Isabella ber inte om någonting. Hon vill inte bli räddad, bara hörd och trodd.
Kan man hjälpa en människa innerligare än genom att tro på henne? (Manfred Hausmann)

Till Eftertanke
Om jag vill lyckas
med att föra en människa mot ett bestämt mål
måste jag först finna henne där hon är
och börja just där.

Den som inte kan det
lurar sig själv
när hon tror att hon kan hjälpa andra.

För att hjälpa någon
måste jag visserligen förstå mer än vad han gör
men först och främst
förstå det han förstår.

Om jag inte kan det
så hjälper det inte att jag kan och vet mer.

Vill jag ändå visa hur mycket jag kan
så beror det på att jag är fåfäng och högmodigt
och egentligen vill bli beundrad av den andre
istället för att hjälpa honom.

All äkta hjälpsamhet
börjar med ödmjukhet inför den jag vill hjälpa
och därmed måste jag förstå
att detta med att hjälpa
inte är att vilja härska
utan att vilja tjäna

Kan jag inte detta så kan jag heller inte hjälpa någon.

Sören Kirkegaard
dansk filosof


Andra bloggar om: , , , , intressant!

Publicerat i Politik Samhälle Sociala medier

5 kommentarer

 1. Du är för go du!
  TACK!

  Många varma kramar!
  Isabella

 2. Mycket intressant. Yttrandefrihet för vissa. Kan man inte bemöta argument tar man dem på formalia s.a.s. Jaja, visst är det fel att använda sig av andras copyrightskyddade bilder men om det är det som driver motståndaren till den attackerade bloggen så lär hon ha att göra tills hela helvetet fryser till is.

 3. Bloggen Bent skrev en bra grej om det hela. Han jämförde med hur man fällde Al Capone. När man inte kunde fälla honom för mord och annat så gav man sig på bokföringen och fällde honom för ett antal fall av skattebrott istället.

 4. Det är ett inte helt ovanligt grepp, att fälla någon för formaliabrott när man inte kan sätta dit dem på annat. Finns i arbetslivet också – man gör sig av med misshagliga.

  Nu kan jag nog tycka att det var listigt och en för samhället god användning av metoden när det gällde Al Capone men i fallet med den nedstängda bloggen var det lumpet och framför allt ett övergrepp i yttrandefrihetsfrågorna. Som du skriver i ditt inlägg så begär Isabella inget annat än att få säga sitt i frågor som hon är engagerad i. Hon bedriver t.ex. inte hets mot folkgrupp utan informerar om och diskuterar sin verksamhet som inte ens är olaglig.

  Det är oroande att folk har sådana problem med att möta en annan syn på sådant de själva ogillar.

 5. Sant. Jag hade en diskussion om det där med en människa som envist (och inte så lite naivt) hävdade att det var bara att kräva sin rätt, om din chef inte lyssnar går du till chefens chef och nej du kan inte få sparken för du har skydd i arbetsrätten, och så vidare. Hon ville inte förstå när jag sa att det går att sparka folk på andra grunder än att de har ställt krav.

  Och ja, det är obehagligt och oroande att människor inte kan acceptera att det finns fler än en sanning och att världen är mer komplex än de kan få in i sina teorier.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: