Hoppa till innehåll

Den verkliga könsmaktsordningen

Med jämna mellanrum kommer rapporter om att vården missar symptom hos kvinnor eftersom den en kalibrerad av och för män. Senast igår kunde vi läsa om det DN som berättade att kvinnor som drabbas av hjärtinfarkt ibland upplever smärta i käken och att vården inte inser allvaret i det hela eftersom man letar efter bröstsmärtor som symptom på infarkt.

En feminist skulle hävda att detta beror på att vi lever i ett patriarkat. En feminist borde samtidigt kunna hävda att detta inte är sant då det inte finns några skillnader mellan män och kvinnor. Ingen av förklaringarna är emellertid sann. Orsaken till detta är istället att vi lever i ett matriarkat.

I det matriarkat som är Sverige och övriga västvärlden värderas kvinnors liv högre än mäns. Därför har män i alla tider knäckt sina ryggar vid tunga arbeten, blivit blinda som mullvadar i gruvorna och dragit på sig dammlunga och krosskador och därför vet vi en massa saker om ryggar, mullvadar, dammlungor och krosskador. Åtminstone vad gäller män. Vi vet mindre om hur kollapsande gruvgångar påverkar kvinnor eller vilka symptom som uppvisas.

I detta matriarkat där kvinnors liv värderas högre än mäns är det också männen som gått ut på slagfälten för att tjänstgöra som kanonmat. Därför vet vi hur truppminor och senapsgas påverkar män. Vi kan inte vara säkra på att kvinnor påverkas likadant eftersom forskningsunderlaget är mindre.

Nu kan man förstås anta att kvinnor påverkas ungefär lika som män av stenras, senapsgas och blindhet. Även hos kvinnor kan akut benbrist vara ett symptom på truppmina och att hon ideligen går in i möbler kan bero på blindhet. Men även när det gäller mindre uppenbara symptom är det faktum att män offras på slagfältet en förklaring till varför vården vet mer om manliga symptom än om kvinnliga. Förklaringen heter nämligen allmän värnplikt.

I lumpen dedikerar unga män sina liv åt att gräva och fylla igen gropar i ett helt år, och under detta år utförs mängder av fysiologiska och psykologiska tester på de värnpliktiga labbråttorna. Alla har väl läst eller hört om LSD-testerna. Ett annat test hade att göra med subliminala budskap. Man lät ett antal värnpliktiga titta på en biofilm och i filmen klippte man in enstaka bildrutor med läskreklam, så snabbt att det medvetna inte kan uppfatta det. Sen studerade man vilken läsk männen köpte. Problemet var bara att reklamen gällde Coca-Cola och att en majoritet troligen skulle köpa den läsken ändå. Därför har vi nu livsavgörande kunskaper om mäns läskkonsumtion och därför går det att köpa Coca-Cola på varje sjukhus med självaktning.

Det har visat sig att en vanligt förekommande sjukdom hos medelålders män är spaditis – en obehaglig sjukdom, ibland med dödlig utgång, som ofta drabbar bakifrån och yttrar sig som plötslig smärta i bakhuvudet kombinerat med blödande skalp och känsla av djup ånger. Man söker svaret till spaditis i kosten men har ännu inte funnit några svar. Under tiden fortsätter befälen att tvinga sina unga rekryter att gräva gropar i jakt på nya rön kring ryggars och psykets hållbarhet – spaden överlever både ryggen och psyket. “Den som gräver en grop åt andra faller ofta själv däri” är en vetenskap som går att härleda till den allmäna värnplikten, liksom “Här ligger en hund begraven”.

Uppgifterna går isär om det senare uttryckets ursprung. En del menar att det egentligen kommer från “Kapten! Här ligger en hund begraven” och andra hävdar att det var “Nämen!? Här ligger ju vår kapten begraven!” Det troligaste är dock en kombination. En värnpliktig som just funnit sin sen några veckor sedan försvunne kapten begraven skulle givetvis inte berätta det. Dock torde en nedgrävd kapten, möjligen död av spaditis, lukta en del, varför det är troligt att den värnpliktiga gropgrävaren skulle förklara det med att han just funnit en begraven hund. Åter andra ifrågasätter även den teorin och menar att skogen är full av nedgrävda kaptener efter spaditisepidemier, och att det just därför är troligt att en hund skulle få mer uppmärksamhet.

En god vän till mig gjorde vapenfri värnplikt och ni kan inte tro vilka grymheter dessa unga män utsattes för. De tvingades bo två och två på nåt slags vandrarhem med bara radio på rummet – ingen tv. De var tvungna att alltid ha översta knappen i skjortan knäppt, annars kom någon och sa åt dem, och ibland utfördes fälttester där de tältade på en åker några hundra meter därifrån och tvingades överleva på rostbiff och potatissallad. Rena Mengele-fasoner! Men tack vare dessa grymma tester vet man nu hur mycket rostbiff och potatissallad en man tål. Socialstyrelsen kommer snart att släppa ett rekommenderat dagligt intag (RDI) av rostbiff och potatissallad, men man bör alltså veta att uppskattat RDI för kvinnor kan ligga något lägre. Ett rostbiff och potatissalladintag på något över RDI rekommenderas om man under dagen genomför en tvåhundrameters marsch till bastun.

Så nu förstår ni kanske varför vården vet mer om män än om kvinnor. En förklaring till varför det förefaller vara så att kvinnor med hjärtinfarkt oftare upplever smärtor i käken än män med hjärtinfarkt kan också vara att den stora majoriteten män som uppsöker vården med smärtor i käken helt enkelt har varit inblandade i ett krogslagsmål. Det är den typen av kraftmätningar som män i ett matriarkalt samhälle måste utsätta sig själva för, till kvinnans förtjusning, för att vinna hennes gunst.


Andra bloggar om: , , , , , , intressant?

Publicerat iKåseri

22 kommentarer

 1. *s*

  Haft svårt att sova inatt? :D

 2. Mja, vaknade tidigt och hade inget att göra. :)

 3. Fyfan. Nu har du rökt svampar. Josh, I love it! Du börjar i Södertälje och slutar någonstans i Långtbortistan. Men man vet egentligen inte vart det ska sluta. Jag önskar mig själv dylikt flyt i skrivandet men det måste bero på kylan. Mina fingrar hänger helt enkelt inte med hjärnan. Då blir det bara fhfijsok sdisieu9ej. Typ. Inledningsvis höll du på att skapa en point i argumentationen men så tog svampröken över och ledde in dig på det kvasivetenskapliga fältet. Men, I love it. Man får nästan lite vårkänslor här. : )

 4. Fredo: Det är roligare att antyda att man har en poäng och sen svamla bort den, än att göra ett statement, helt enkelt eftersom det senare kräver att man kan backa upp det hela. ;)

  Flytet ja. Det är konstigt det där. Ibland är det hopplöst att få nåt på pränt, och ibland räcker det med en liten antydan till idé för att det ska börja spruta bokstäver.

 5. ab ab

  Det var det dummaste jag hört på länge.

 6. Vilket? Kan du höra skriven text? Kan du förstå skriven text?

 7. ab ab

  Ja på båda frågorna!

 8. Det var det dummaste jag hört på länge.

 9. AB måtte ha en dator med talsyntes? Kanske sitter hon och knåpar vid en Amiga, som sig bör? (pun intended)

 10. du är ju lovely! inte pk för fem öre, det kanske är det som gör din blogg så beroendeframkallande :)

 11. Kul inlägg. Fast de flesta människor av båda könen är ju rätt maktlösa så den verkliga maktordningen kanske finns i andra, mindre iögonfallande, kategorier. Som intelligenta/ointelligenta till exempel.

  För övrigt lever ju män ungefär lika länge som kvinnor så det är väl inte mycket att gnälla om. Vi vänsterhänta däremot blir berövade på nästan ett decennium. Oss är det synd om!

 12. Ia Ia

  Jag säger som Strindberg. Det är synd om män…niskorna.

 13. Hemlige Arne Hemlige Arne

  Själv gjorde jag vapenfri men har inget minne av nån potatissallad. Däremot fick jag ta en tung korg med slang och springa rätt ut i skogen iklädd tjocka yllekläder och gummistövlar.

  Jag har fortfarande svårt för stövlar och skogspromenader…

 14. Paradigm: Jag har hört att om man är vänsterhänt så blir man postkassörska, och det kanske kan förklara det kortare livsspannet. ;)

  Antira: Lovely är bara förnamnet.

  Ia: Så sant.

  Hemlige Arne: Jag kan tänka mig. Gott om nedgrävda kaptener va? ;)

 15. Knäppt men kul inlägg. Du har onekligen en poäng i början, skulle vara intressant att höra dig utveckla den.

 16. LA: Jag törs inte. Då kommer den lede F! och tar mig. Och eftersom jag inte har lärt mig gräva skyttevärn så kan jag inte försvara mig.

 17. håller du på och pingar nyligen bara för att jävlas med mig? jag börjar tro det…

 18. Qué? Här har icke pingats något vad jag vet.

 19. Hörrudu – det är ett förfärligt fel med ditt resonemang!
  Om det var ett matriarkat vi levde i skulle inga män skickas ut på nåt slagfält för inte fan är det kvinnor som startar krig! Sådetså! :)

 20. Så Thatcher var en man? Golda Mair? Jeanne d’Arc? Nog kan kvinnor kriga allt. Dessutom är det kvinnorna bakom männen som står och eldar på. “På honom, Harald, ska han få säga så där till dig? Du förtjänar något mer än bara det här skitlandet och om ingen ger dig det måste du ta det själv.”

  Om en man så styrde över hela världen skulle hans fru fnysa föraktfullt och peka mot stjärnorna. “Det där då?”

  (Och eftersom det uppenbarligen finns folk som inte kan skilja skämt från ett hål i marken är det väl säkrast att jag slänger in en smiley också)

  :)

 21. “Så Thatcher var en man?”

  Ja?

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: