Hoppa till innehåll →

Goddag yxskaft

Veckan har bara börjat och redan har en het kandidat till titeln ”veckans plattnacke” presenterat sig. Just den här plattnacken heter Ingrid Olsson och är kommunalpolitiker i Ljusdal.

Vad som gör just Ingrid Olsson exceptionellt plattnackig är att hon vill förbjuda fula ord i kommunen. Det ska visserligen fortfarande vara tillåtet att säga fan om man slår sig på tummen (generöst, Ingrid!) men man ska inte längre få säga hora, fitta, kukhuvud etcetera.

Det är inte det att jag finner det särdeles gemytligt att folk kallar varandra hora och kukhuvud till höger och vänster. Jag tycker däremot inte att någon ska bestämma vilka ord man får använda och vilka inte. Både hora och kukhuvud kan för övrigt användas i ordalag som inte har för avsikt att kränka någon. Ingrid kanske inte vet det, men det finns faktiskt både horor och kukhuvuden på riktigt.

Visserligen säger Ingrid i artikeln att det är just att rikta fula ord mot en medmänniska hon vill stävja, men då är frågan: Får man även fortsättningsvis säga ”din jävel” till någon? Jävla är ju på godkänt-listan. Vad är det i dagens lagstiftning Ingrid inte anser räcker? Man får faktiskt inte kränka varandra idag heller.

Polisen, men även de som hör ”förbjudna ord”, ska ingripa. Innebär det att jag som granne är skyldig att rapportera om jag råkar höra mina grannar ägna sig åt lite dirty talk i sovrummet? Kommer polisen att knacka på efter ett larm om ”lägenhetsolämpligtspråkbruk” nästa gång jag tittar på hockey? Hur är det tänkt att straffskalan ska se ut?

Att förbjuda ord är korkat, och att folk fortfarande försöker i nådens år 2007 är fucking fantastiskt.

P.S: Jag har sökt information om Ingrids förslag på både såväl Ljusdals kommuns och Centerpartiet i Ljusdals respektive hemsidor. Inget. Jag skulle nämligen vilja ha lite mer kött mellan benen än vad Aftonblaskan erbjuder.


Andra bloggar om: , , , , intressant?

Publicerat i Plattnackar Samhälle

11 kommentarer

 1. Jag visste fan inte vad jag skulle säga när jag läste detta,så jag antar att jag måste säga kukhuvud. Så, nu var det sagt.

 2. Ja, etersom ordet är fucking fritt vill jag passa på att ge en känga till politikerhoran för hennes jävla uttalande. Hon tror hon kan styra sin kukkommun hur som helst, va!? EN sats i fejan ska tantan ha.

  Hmm, tyvärr kan man fan inte anklaga fittan för att vara en kristen hora, eftersom hon tycker jävla är ett anständigt ord. Gammelklittan måste därmed anses vara feminist. Det är oomkullRUNKeligt så.

 3. caridon caridon

  JAg tycker att vi ska tacka tanten.

  hon fick mig att läsa om grundlagarna och notera att sverige har bra skydd för tryck,tidningar,radio,tv mm men inte för tal på öppen gata.

  Det är helt enkelt dags att uppdatera grundlagen med utökat skydd för individens tal.

  /C

 4. Pelle Pelle

  Det är som med politiker i övrigt tyvär idag.Munnen går igång innan hjärnan.Flintuvudet Reinfeldt har ju froterat sig med en barnflicka kan man nu också läsa om på TV 4.En tjej som för övrigt inte hade tillstånd att vistas i landet.Kollar TV 4 närmare så bor kanske hela tjejens släkt i Reinfeldts källare mot en lagom avgift förståss ha ha …. Sanna mina ord.De största myglarna sitter högst upp på stegen.

  http://www.tv4.se/nyheter/522549.html

 5. 1994 förbjöd LA Times sina journalister att använda negativa ord som ”styvbarn” och ”handikappad”. Många sociologer, i USA i alla fall, fördömer uttryck som ”dutch treat”, ”french kiss” och så vidare. Kanske är det bara en tidsfråga innan vi har samma situation här.

 6. Jag antar att detta tangerar diskussionen om ”negerbollens” vara eller icke vara?

 7. Fucking hillarious.

 8. Caridon: Instämmer. Det är hög tid.

  Paradigm: Troligen. När man tar bort ”fula” ord botar man bara symptom, inte sjukdomar.

  Lars Anders: Länge leve negerbollen! Finns det något Negerbollens Vänner, och om inte – ska vi bilda det?

 9. […] tänkte fortsätta lite på den inslagna vägen och utveckla varför det är en dålig idé att förbjuda ord. Om man som Ingrid Olsson hör vilka […]

 10. Johan Siwerth Johan Siwerth

  Om Negerbollens vänner stiftas, kan måske en sydgermansk filial bildas. Jag försökte en gång, ang Nogger, nämna att det inte var så illa överallt, faktiskt fanns (finns) det i ett litet Schwentraleuropeiskt land goda arabhuvuden (Mums-Mums, fast lite spetsigare). Den kommentaren (SvD) försvann med blixtens hastighet. Jag försökte igen med ”Mohrenköpfen” och länken till en tillverkare. Hastigheten varmed den borttogs översteg fortfarande ljudets. Demonstrerade sedan genom att posta samma sak med (piiip) istället. Hela kommentar-raddan raderades.
  Sådan rengöring av språket är och vidareför en svaghet i samhället. En rädsla, en självbegränsning.

 11. […] Jag inledde året med att vara omotiverat arg. Sen var jag arg på Ingrid Olsson Och så var jag lite arg på folk som inte har någon humor och förstod att jag inte var fullt […]

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: