Hoppa till innehåll

Dra åt helvete, Folke

Inte för att jag tror att gubbjävlar som Folke läser saker på nätet, eller alls, men ändå: Skit ner dig. Du är ett kräk.

Och pastorn som tycker att bara vissa djur hör hemma i den natur han värnar om verkar inte mycket vettigare.

Jag ställer samma fråga som jag ställt tidigare: Vem är farligast?


Andra bloggar om: ,

Publicerat iNotiser

58 kommentarer

 1. Nä inte fan läser Folke saker på nätet. Det ligger i sakens natur. Jösses…

  mymlan’s last blog post..men vafan

 2. Vargar är som förskrämda hundar. Hade det varit björnar så kanske jag hade börjat fundera. Jag hälsade på en kompis smack in the middle of nowhere i Montana och vaknade en natt. Öh Kerry, det står en jävligt stor svartbjörn på verandan!
  De skjöt ett varningsskott högt över rumpan på den och då lunkade den iväg. Visade sig att jag hade glömt stänga en grind. När vi var ute och trekkade såg vi lodjur och alla möjliga såna kattdjur som bara ska hoppa på dig och ÄTA UPP DIG SOM CORNFLAKES. Vargar såg vi aldrig. Eller vi såg dem på stort avstånd när de kutade iväg. Jag lärde mig en hel massa dock, som håll dig borta från björnar, allvarligt alltså. Dpt of Wildlife skjuter djur som har attackerat människor men om man ska vara cynisk så var du på deras område, inte tvärt om.
  Ändå tycker jag inte om när naturkanaler beskriver björnar, hajar, späckhuggare (som egentligen är en pingvinsläkting) som deadly hit och dit. De måste väl för fan också äta. Någon tyckte att det var så hemskt att en späckhuggare lekte med en död säl innan den åt upp den. Well. Mat.

  Ju mer man kan desto mindre rädd är man. Min pappa är av åsikten att den här världen vore bättre om iv behöll djuren och allt annat och tog bort människorna.
  Jag har en seriestrip av Jan Romare, Himlens änglar, där Gud står och pratar med en ängel.
  Gud: Jag älskar att skapa. Se bara… (man ser träd och vatten) på allt jag har skapat! Blommor, buskar och träd, fjärilar, fåglar…”
  Ängeln: Och människor.
  Det blir en paus.
  Gud: Ja, dom också.

  Jessika’s last blog post..Lite omsorterat

 3. Jessika: Problemet är att folk som Folke anser att de vet mer än oss Stockholmsjävlar. Att jag är uppväxt i skogarna i södra Norrland och numera bor i Södertälje, och att du är hemmahörande i Västmanland, spelar ingen roll. Vi är per definition Stockholmsjävlar. Därför vet vi ingenting. Folke däremot, han vet massor om (hur man dödar) djur.

 4. [Comment ID #41718 Will Be Quoted Here]

  Jo, det är ju en rejäl del av problemet. Alla som bor söder om uppsala är uteslutna per automatik från att ha en uppfattning om vilda djur.

  Jessika’s last blog post..Lite omsorterat

 5. Freddy Freddy

  Jag anser att vargarna i sig inte utgör någon fara, SÅ LÄNGE de inte börjar komma för nära samhället. Jag vet att åtminstone JAG inte skulle vilja ha någon varg strykandes runt knutarna, både för min egen och för mina näras säkerhet. Så att ge sig ut på jakt långaväga på varg kanske känns onödigt, men jakt på egen gård och närhet är jag positiv till. Och de som är emot mig, tänk er själva om ni har barn, husdjur etc. Vill ni faktiskt riskera deras säkerhet?

 6. X_RoadBandit X_RoadBandit

  Man funderar hur sådana som Folke över huvudtaget kan få gå lösa i detta land …och beväpnade dessutom. Kanske skulle man ta och se över de reglerna för efter mina erfarenheter är jägarna i Sverige mångfaldet farligare för oss människor och våra husdjur än vad rovdjur som vargen är. Väldigt många “olyckor” med vapen inblandade är jägare i kombination med alkohol och heta diskussioner.

 7. Joprsacim Rung Joprsacim Rung

  Tja… man kan ju alltid dra upp den gamla visan.. vem fanns här först?
  Människan har en egendomlig förmåga att breda ut sig som satan, inkräkta på olika djurarters territorium och sedan bli förskräckta när ngn människa blir attackerad?
  Vips måste det till skyddsjakt för att undanröja hela populationen. En varg har ett jävligt stort revir. Om ngn ser en varg så beror det på att vargens revir blir allt mindre pga människans utbredning, vilket medför ökad risk för möte i närheten av bebyggelse. Att vargen sen är skygg och under årtusenden utvecklad för ett liv i symbios med naturen verkar inte dessa avarter som Folke och andra muppar förstå. Nää, JESSICAS PAPPA verkar var en klok människa. Människan är ett djur, ett korkat sådant”

 8. Jag, värmlänning från Filipstads kommun där landets starkaste vargstam lever, anser att jägarna utgör ett större hot mot älgstam, natur och vanligt folk än vad vargen någonsin kommer i närheten av att göra.

  Hoppas idioten Folke blir polisanmäld och förlorar såväl körkort som vapenlicens.

 9. Löjligt Löjligt

  Folke har rätt, skjut hälften av vargen och sätt resten i ett inhägnat reservat. Låt folk i varglänen få tillbaka sina liv, kunna ha hunden ute, våga låta barnen gå till skolan/bussen/kompisar, våga låta barnen leka i skogen. DET är viktigare än att ha varg fritt.

 10. Freddy: varpå baserar du antagandet att en varg skulle vara en fara för ett barn eller dina nära även om det är ett pack vargar? Vad ska ha hänt för att du ska ha ett pack vargar i din trädgård redo att sätta tänderna i allt som rör sig?
  Djur äter. Det är beklagligt att de river men inte äter. Kommer de för nära bebyggelse och blir för orädda brukar man skjuta av. Det ser jag hellre än att Folke kryper runt knuten med hagelbössan.

  Jessika’s last blog post..Scans exotiska korvar

 11. Etsume Etsume

  Hur kan en människa ha en sådan syn på vargar? På djur i allmänhet! Jag är personligen helt emot jakt!
  Och märk väl: “Varghatet handlar inte bara om rädsla. Även om pengar och en hotad livsstil.
  En vargflock äter 120-140 älgar om året. Inom ett varg-revir decimeras älgstammen snabbt. Jägarna blir utan både kött och äventyr.”

  Äventyr? In my ass…

  Varför tar inte samhället tag i dessa jägare? De har licens på att få döda djur, de dödar även djur illegalt.
  Gräver ner dem för att täcka igen spår. Är inte detta mord?
  Är inte en människa som kan döda ett djur minst sagt lika skrämmande som en som dödar en människa?
  Jägare är egentligen dem som är några av de farligaste i samhället. Kan man ta ett liv, kan man ta vilket som helst.

 12. [Comment ID #41739 Will Be Quoted Here]

  Folke är för fan inte ute efter att skjuta hälften av vargstammen. Han är ute efter att utrota den. Människor som Folke drivs av hat, inte rationellt tänkande. Så länge det finns en enda varg kvar så kommer de att vilja döda den.

  Om du klickar på min hänvisning till “vem är farligast” så kommer du bland annat att hitta ganska intressanta siffror på hur många hundar som dödats av varg respektive av jägare. Är det hundarna man värnar om ska man som jägare således börja med att skjuta sig själv.

 13. Stina Stina

  Jag skulle bli betydlig mer rädd om jag stötte på Folke ute i skogen än om jag såg en varg. En idiot med bössa är betydligt farligare än en skygg varg!

 14. [Comment ID #41748 Will Be Quoted Here]

  Det är förvisso skillnad på jägare och jägare. Det finns gott om ansvarstagande jägare därute också, som inte skjuter allt som rör sig. Men visst; artikeln tangerar den verkliga orsaken till jägares motstånd till rovdjur: Konkurrens om bytet.

  Och det där med äventyr är skrattretande. Det är jävligt äventyrligt att knäppa en älgkalv som står och knaprar gran tvåhundra meter bort. Vansinnigt modigt, snudd på heroiskt. :)

 15. Till er som tror att folk inte vågar släppa ut ungarna på grund av vargar, löjligt. Har aldrig hört om någon som inte vågat släppa ut barnen och leka på grund av vargar. Jag har bott i norra sverige hela min uppväxt och sett varg, lodjur och rävar. Inte en enda gång har någon av dessa djur gjort en enda rörelse i min riktning, de har sett mig och fryst, ståtta alldeles stilla. Jag har också hållit mig stilla, för jag har fått lära mig att inte störa djuren i naturen.

  “våga låta barnen leka i skogen. DET är viktigare än att ha varg fritt”,något av det dummaste jag läst. Människorna har inte ensamrätt på skogen, skogen är ingen lekplats, det är djurens hem. Bor man nära skogen får man lära sig att leva med djuren, även om de kommer in på ens tomt och försöker käka upp ens husdjur. Det är naturens gång.

  Klart man måste få skjuta om en varg attackerar, men först och främst måste man lära sig att undvika att den attackerar.

  När jag var liten fick vi lära oss att respektera djuren, samt vad vi skulle göra för att undvika att de attackerade eller vad vi skulle göra OM de attackerade. Sedan fick vi aldrig leka ensamma i skogen som små barn eftersom barn lätt går vilse,mycket större risk att ungarna går vilse än blir attackerade av djur. När man väl fick leka ensam i skogen fick man såklart lära sig vad man ska göra om man går vilse också.

  När det handlar om naturen handlar det om att ingen äger våra skogar, sjöar och hav. Man kan inte äga naturen, därför måste man lära sig att leva i harmoni med de andra varelser som bor där. Även om det är ilskna vargar. Människan är inte någon form av allsmäktig Gud, även om en del galna norrländska gubbar och okunniga stadsbor fått för sig det.

  Danni.’s last blog post..Operation.

 16. [Comment ID #41752 Will Be Quoted Here]

  Right on, Danni. Tack för det inlägget!

  Jessika’s last blog post..Scans exotiska korvar

 17. Heja Danni! Och som boende i Södertälje tror jag vi är överens om att vi har betydligt farligare saker inpå våra knutar. Det finns ganska mycket för Folke att skjuta av här. ;)

 18. [Comment ID #41739 Will Be Quoted Here]

  Du visste väl för fan att det fanns varg när du flyttade till vart du än bor?Flytta där ifrån om du nu inte kan hålla reda på dina ungar. Ska jag flytta till stan och förbjuda all trafik för att jag vill ha min hund lös?

 19. Jag förstår dig, Bert. Det är såna som Folke som ger norrlänningar dåligt rykte.

 20. Folke verkar vara ett levande exempel på vad som händer i vissa glesbygder där det är för långt till grannbyns alternativa gener, och där de alltså nöjer sig med kusinens — resulterande i fullständigt IQ-befriade exemplar av den mänskliga rasen.

  Vad gäller hund vs. varg, så har jag aldrig hört talas om en varg som anfallit en hund. Det har alltid varit tvärt om och att vargen då tvingats försvara sig och sina valpar. De hundar det här är fråga om är nästan alltid framavlade exemplar där aggressivitet och jaktinstinkt förstärkts medan självbevarelsedriften avlats bort. Normala hundar ger sig inte på en varg. Och framför allt håller normala hundägare sin hund under uppsikt och kontroll hela tiden.

  Min hund, Caesar, älskar att jaga räv (som vi har gott om här på norra Hisingen), men han gör det faktiskt för att valla den och inte för att döda den. Massor av Border Collie i honom, som synes. Men visslar jag efter honom så avbryter han direkt och springer tillbaka till mig.

  Själv skulle jag älska att ha varg runt knutarna, för då skulle vi förhoppningsvis bli av med alla rådjur som käkar upp halva vår trädgård under vinterhalvåret. Varken räven eller Caesar klarar av att hålla dem borta, tyvärr. Och med färre rådjur skulle det bli färre fästingar. Lycka!

  Björn Felten’s last blog post..Varför inte barnavdrag?

 21. Björn Felten, det förekommer flera gånger varje år. Och det är INTE som du skriver. Varg ser hund som konkurrent om byte alt. som byte och dödar dem relativt ofta. Trafiken tar betydligt fler givetvis, och halvpackade jägare som skjuter sina egna eller andras hundar förekommer det också, men vargen dödar jakthundar, det går aldrig att komma ifrån.

 22. Anders Anders

  Det är skrämmande att se alla förskönande inlägg om Vargen! Syns att det är mkt storstadsmänniskor som skriver inläggen,,Bor i södra sverige och har därmed inga bekymmer med vargen ännu,,men jag lider med alla jägare och naturmänniskor som bor i vargland,mest av allt så lider jag med föräldrar som inte vågar lämna barnen utan uppsikt för så är det även om en del stureplansprofiler här inte kan inse det,,nån skrev att det är hunden som söker upp vargen??? Det tror jag inte ens att du tror på själv för så är det inte,vargen söker aktivt upp hundarna och sliter dom i stycken.!!!Det är bara en fråga om år innan första människan slits sönder av varg.Att påstå att älgen är farligare för människan var ju också ett ovanligt korkat argument.Min förhoppning är att folket som bor inom varg områden fortsätter att ta saken i egna händer och håller nere stammen,olagligt är det men vad har dom för val,ingen i stockholm lyssnar ju på dom som har kunskapen om natur och rovdjuren.

 23. [Comment ID #41803 Will Be Quoted Here]

  Visst dödar varg hundar. Men jägare dödar fler hundar. Alltså är jägare farligare. Det går inte heller att komma ifrån.

 24. Anders: Du är uppenbarligen en idiot. Älg är statistiskt farligare för människor. Hur svårt kan det vara att inse att problemet är att du och andra som “vet” en massa saker inte tänker rationellt? Ska man prata om fara så finns det så jävla mycket saker som är farligare än varg – ändå är det varg ni är rädda för. Det är korkat.

 25. Läs Bert, nr 21s inlägg på hans blogg.
  Det finns för fan fler i det här landet som jagar och som inte är emot varg, som inte går på Stureplan, som överhuvudtaget inte bor i Stockholm (varför låter jag mig provoceras av det här?). Om man är orolig för sin hund ska man nte släppa den i vargrika områden. rent statistiskt borde risken för döda hundar minska med ett mindre vargbestånd, eller så blir det tvärtom.

  Jessika’s last blog post..Yessss

 26. Är det några stammar som behöver hållas nere så är det Anders och Folkes.

  West’s last blog post..Vi är wippies!

 27. Alltså följer vi min fars tes; djur är bättre än människor. Vi behåller djuren och skjuter av människorna. problem solved.

  Jessika’s last blog post..Yessss

 28. Anders Anders

  Jessika!
  Om man är orolig för sin hund så ska man inte släppa hunden i vargmarker skriver du!!
  Så man ska sluta jaga menar du? Det låter ju jätte-enkelt,,att ingen har tänkt på det för det måste ju vara jättelätt för dom som har jakt och natur som sitt största intresse,,SMART!! Du har inte en susning om vad det innebär att ha jakten som intresse.
  Dom flesta som gör inlägg här har aldrig ens varit utanför 08 området och bör inte yttra er om såna här saker,Håll er till asfalten och modekläderna istället,,
  Gokväll.

 29. Hoppsan.
  Jag jagade aktivt tills hösten 2003.
  Går i skogen gör jag fortfarande. Utan egen hund både då och nu. Med kopplad hund i björnområden som jag antar har haft varg också.
  Och jag bor inte i Stockholm. Vårda dina fördomar ömt, låter som om du kommer att behöva dem framöver också.

  Jessika’s last blog post..Yessss

 30. Bull-Britta Bull-Britta

  En sak som Aftonh*ran glömde skriva om vargen som dödade 9 barn (som alla varghatare glömmer nämna).
  Det var en man som hittade en övergiven vargvalp, han försökte få denna varg tam men misslyckades totalt. Istället för att ta det monster han skapat av daga så fick han för sig att släppa ut vargen i skogen.

  Du anders, har man natur som sitt största intresse så föreslår jag att du lägger bössan på hyllan, kopplar hunden och går ut i skogen och njuter av allt den har att bjuda på, utan att döda något. Sedan kan du ju skaffa något annat intresse iställe för jakt, lerduveskytte kanske? Det pangar också, å hunden kan du lämna hemma.

  Ps. Jag är 08, har sett både vild varg och björn, har du? Ds.

 31. Anders, så är det visst. Jag är född och uppvuxen en och en halv mil utanför Filipstad där den så kallade Hagforsflocken har sitt allra tätaste stråk, och det ÄR sant att vargen söker upp hundar. Den enda hund som skulle ha en chans mot en varg vore en rollad (stridstränad) pitbullterrier och sådana jagar man inte med. En smålandsstövare går i två delar om den stöter på en varg, och en tax eller drever blir det bara rester av. Jag har med egna ögon sett kadavret av en gråhund som blev slagen av en varg norr om Ovantjärn mellan Filipstad och Hagfors och det var ingen vacker syn. Ingen tidning skrev så mycket som en rad om det.

 32. Har du sett vad som händer med en stövare som blivit överkörd av en taxi då? Utrota taxin!

 33. X_RoadBandit X_RoadBandit

  Niklas, man har i flera år forskat hur hundar och vargar ställer sig till varandra och det har alltid visat på samma resultat och det är att vargen i största mån, dvs den mån den kan, försöker att dra sig undan men till slut är den ju trots allt tvungen att ta ställning och försvara sitt revir eller byte …naturligt eller hur???

  Är man rädd om hunden och inte vill ta några risker så kan man ju alltid hålla hunden kopplad, många andra djur i skogen skulle nog vara tacksamma över det också :)

  Jag är dessutom inte från storstaden eller Stockholm och har alltid intresserat mig för naturliv, jag är dessutom uppväxt i ett “jägarsläkte” men jag har bildat min uppfattning genom fakta och tycker att den här hetsen mot varg är helt ofattbar ärligt talat. Hur kan man som naturvän hata ett “djur” …jag kan iten förstå det.
  Personligen ser jag hellre varg, lo, räv, örn och järv i våra skogar än jägare för de ger mig verkligen rysningar!
  Jag har därigenom tagit ställning och valt sida.
  Hellre VARG i skogen!!!

 34. [Comment ID #41811 Will Be Quoted Here]

  Det är faktiskt jätteenkelt. Eller menar du att om mitt stora intresse är att köra sportbil i 270 blås på vägarna så måste jag få göra det, för att det är för svårt att sluta? För övrigt finner jag det intressant att dessa människor du pratar om, som vurmar så för sina intressen jakt och natur, vill utrota delar av naturen. Det går inte ihop.

 35. Jag har ett utmärkt förslag till alla jägare med vargfobi. Vad sägs om att flytta bort från områden där det finns varg. Det går trots allt att jaga i södra sverige också. Ni får gärna flytta hit till södertörn och jaga litet vildsvin. Det skulle behövas lite folk här som vet hur man _skjuter_ vildsvin istället för att mata dem… Ni är ju uppenbarligen redan bra på att skjuta djur med mankhöjd under en meter så det borde inte vara någon större omställning.

 36. Andreas har en poäng. Vildsvinsbeståndet ökar här. Sannolikheten att man ser ett vildsvin före man ser en älg är rätt stor. Dessutom är vildsvin oerhört effektiva som jordfräsare.
  Jag träffar hellre på en varg än jag träffar på en älg med kalv eller kronhjort med detsamma. Järvar är inte heller så jävla coola när allt kommer omkring. Men det blir en tråkig skog att vandra i när allt är avskjutet.
  Naturintresset kastade mig en aning av vägen. Innebär naturintresse alltid att man har hund? Är jakt lika med naturintresse och det enda som räknas? Jag orkar inte gå milavandringar längre men att gå i skogen några timmar, eller ännu bättre paddla kajak är lika bra det. Då behöver man bara ducka för gäddor.

  Varenda gång den geografiska visan drar igång kan jag aldrig låta bli att minnas ett avsnitt ur I manegen med Glenn Killing.

  Jessika’s last blog post..Yessss

 37. XRoad Bandit, jag begriper det inte heller. Men jag vill att rätt ska vara rätt. Jag skriver det ju själv eller hur? Vargen försvarar sitt revir. Och en drivande hund uppfattas som en fiende som ska drivas bort till att börja med. Det funkar inte på många drivande hundar och de blir klippta rätt av. Vargrevir är oerhört stora, så att det inte sker oftare än det trots allt gör beror nog på att vargen inte är tillräckligt nära helt enkelt.

  De jägare som kallar sig naturvänner och ändå blint hatar ett djur gör det av två orsaker. 1: De har ett mindervärdeskomplex stort som Grönland, kan inte prata om känslor och har ett formligt “äkta man”-ok som tynger dem. 2: De ser sin äganderätt hotad, så de reagerar med ryggmärgen.

 38. Jag undrar om inte det är hundarna som är problemet här. Alltså inte i så måtto att de kliver in på vargens domäner, utan att de är framavlade för jakt och saknar flyktinstinkter (och vett). Eller; det är som vanligt människan som är problemet förstås. Det är människan som har avlat fram hundraserna.

  Att det inte sker oftare än det gör beror antagligen också på att vargarna inte är särskilt många. Ca 150 individer i januari 2007, på det svensk-norska bihanget till Europa.

 39. För övrigt tycker jag att herr Erikssons kommentarer är uppfriskande sansade. Tack för det.

 40. Vaddå, min gädda då?!?!? ;) ;)

  Nej skämt åsido, det är bra när det är sansat och i perspektiv så jag instämmer.

  Jessika’s last blog post..Yessss

 41. Jessika: Du är ju alltid här och härjar så dig behöver jag inte uppmuntra. ;)

 42. Nicklas, nu börjar du prata om “drivande hundar”, är inte det ett tecken på att dessa hundar står för “intrånget” och alltså är de som initierar konflikten? Jag väntar fortfarande på att få se en enda rapport om hur en lugnt strosande hund, minding his own business, plötsligt, helt oprovocerat, har blivit attackerad och söndersliten av en skock vargar.

  Nej, jag insisterar, med mer än 50 års nära erfarenhet av hundar, att en, icke inavlad för ändamålet, hund aldrig initierar en attack på en varg. Därtill är hans nedärvda överlevnadsinstinkter alltför hämmande.

  Om du har några referenser till motsatsen, så är jag övertygad om att många av oss gärna skulle vilja ta del av dem. De kan ju inte alla vara nedtystade i en enda stor konspiration för att promovera människors, med den besynnerliga hobbyn att skjuta ihjäl djur, intressen?

  Det värsta är ju att det faktiskt finns en massa människor, som nu på allvar tror att det är farligt att släppa ut sina barn i skogen, på det att de icke må bli uppätna av vargar. Senaste incidenten var alltså för två sekel sedan, och den incidenten vet vi ju nu berodde på att en människa gjorde ett ingrepp i den naturliga ordningen. När skedde incidenten innan det? Ytterligare 100 år tidigare kanske? Kanske även den incidenten berodde på att människan var där och klantade till det rejält?

  Kanske skall vi göra alla satelliter olagliga? Sannolikheten för att dö av att få en sådan i huvudet förefaller att vara större än att bli uppäten av en varg, när man går där och strosar i vår svenska vildmark, IMHO. Och att vissa träskallar bör ha hjälm på sig innan de ger sig ut i skogen råder det ingen tvekan om. I år är hackspettarna ovanligt tidigt ute, tack vare den milda vintern och tidiga våren… :)

  Björn Felten’s last blog post..SF startar egen BitTorrent site

 43. Halvan Halvan

  Josh, ja varghatarna kan skratta sig lyckliga då 150 st vargar är alldeles för få för att de i ett längre perspektiv ska överleva (även om vi kortsiktigt kan få stammen att öka). Det behövs i regel ett mycket större antal för att säkerställa en tillräckligt stor genpool för att undvika skadlig inavel m.m. Speciellt då vargar lever i flockar där endast alfahannen och -honan förökar sig. Den verkliga siffran att basera genetisk variation på är således mycket mindre än 150 medan en siffra på c:a 5000 individer (som också bidrar till genpoolen) är mer vad som behövs för långsiktig överlevnad av en given art.

  Tragiskt, men helt i sin ordning sett till vårt historiska samspel med naturen. Skjut först, fråga sen. Som exemplet med den där extremt sällsynta fågeln som man nån gång tidigt i förra seklet trodde var utrotad, men så fick två fågelskådare oberoende av varandra syn på två individer på helt olika platser samtidigt, varpå de båda prompt sköt båda exemplaren för att ta med hem och visa upp för forskarvärlden: “Titta, det fanns visst en jävel kvar som jag nu vill ha credit för att ha hittat.” Nu var det förvisso kört för just den fågelarten ändå, så man får väl hoppas att det var så de resonerade (dvs bättre att samla in dem för uppstoppning än att se dem dö ut och aldrig mer kunna beskådas), men visar ändå på hur dumt det kan bli ibland…

  Hur var det förresten norrmännen gjorde för att testa tändstickor nu igen?

 44. […] när den jag fått gorma av mig det värsta om pantade varghatare tänkte jag försöka mig på att uttrycka en lite mer sansad […]

 45. Ett av de mest sorgliga exempel på människans utrotning av en art är pungvargen på Tasmanien som utsattes för en hänsynslös jakt. Visserligen bidrog sjukdomar och hundens ankomst till Tasmanien också, men människan föresatte sig att utrota den för att den påstods riva får. Känns det igen? I efterhand råder det dock tvivel kring huruvida pungvargen verkligen rev särskilt många får, om inte ett stort antal egentligen revs av förvildade hundar, och dessutom om inte det kan vara så att misslyckade fårfarmare bara behövde en syndabock.

 46. Anders Anders

  Herregud säger jag bara,,,Ni är så långt från verkligheten så man blir mörkrädd…Det finns inte en hund som söker upp en varg,att sällskapshundar som blivit dödade runt husknuten skulle sökt upp vargarna tror jag inte på..Vargen kommer inte att öka i antal förrän den får en större geografisk spridning och att statspamparna i stockholm inser att dom måste införa jakt(laglig jakt).Så länge människorna i vargområden inte tas på allvar så kommer stammen (hoppas jag) att Fortsätta minska,,helt rätt eftersom inaveln inte gör vargen väl.Våra förfäder skulle skämmas om dom visste vad sverige sysslar med i rovdjursfrågan,tänk vilket arbete dom la ner på att utrota vargen,och dom fick betalt för det av staten.Så skulle det vara nu anser jag.Den stora majoriteten av svenskarna som vet ngt om naturen vill inte ha vargen även om ni försöker övertala er själva att det inte är så,,finns fakta på det.Jakt för dom allra flesta innebär att man använder hund så att säga att man kan ha hunden i koppel visar bara på eran bristande kompetens när det gäller jakt.Förstår att det inte är en lätt fråga eftersom ni är ljusår från verkligheten ute i vargmarker men jag tro att ni skulle hamna lite närmare verkligheten om ni försökte sätta er in i deras situation istället för att bara hugga tillbaks med massa skitsnack som att taxiförare och älgar skulle vara farligare än vargen,Människor har dödats av varg och det kommer att dödas fler i sverige,hoppas att ni kan ta ansvar inför nära behöriga som mist sina barn eller barnbarn,Bara för ngt år sedan dödades en ung man i kanada..Tänk på det

 47. Ett modernare skräckexempel är snöleoparden. Detta fullkomligt formidabla djur har nu reducerats till mindre än 50 exemplar på grund av de taggtrådsstängsel som sattes upp mellan Sovjet och Kina, och som hindrade bytesdjuren från att få kontakt med rovdjuren. Människan är i sanning det värsta skadedjuret den här planeten någonsin har bevittnat.

  Björn Felten’s last blog post..SF startar egen BitTorrent site

 48. *suck* Jag vet inte var jag ska börja med dig, Anders. Den stora majoriteten av folk som verkligen vet något om naturen vet också att vargen är en del av den. Ingen har påstått att hundarna ska hållas i koppel under jakt. Däremot är det väl inget konstigt i om jakthundar uppfattas som konkurrenter av vargar när de ränner runt i det som vargen anser vara sitt revir? Taxiförare och älgar ÄR farligare än varg. Det finns statistik på det. femhundra människor dör i trafiken varje år, någon procent av dessa är kollision med älg. Ja, en ung man dödades av varg i Kanada 2006. Före det dödades en liten pojke av en varg 1963. I Kanada. Däremellan finns inga dokumenterade dödsfall till följd av vargangrepp i västvärlden. Två fall på fyrtio år. Hur många människor har vådaskjutits till döds under samma period tror du?

  Du borde faktiskt försöka läsa ibland istället för att bara lyssna på vad inavlade banjospelare som Folke säger.

 49. [Comment ID #41861 Will Be Quoted Here]

  Instämmer. Även i de fall där ett djur slår ut ett annat beror det i regel på att människan fört in ett djur där det inte hör hemma, i en miljö som inte har något försvar mot det.

 50. På Guam finns inte längre några fåglar. Med containersskepp från USA kom ormar som inte hade några naturliga fiender på Guam, än värre det var trädklättrande ormar. Inga fåglar.
  Och om vargdöd. Det finns ett dokumenterat fall av människa dödad av vargpack i vildmarken i Saskatchewan i Canada 2005. När vargar saknar naturlig matkälla så letar de upp nästa grej.
  Ger man upp för rädslan kommer rädslan att kontrollera dig. Vad gör man om en älg kommer farandes och man inte hinner skjuta. Death by elk. Skulle det få jägarförbundet att kräva att vi måste skjuta av alla tills bara tio procent återstår.
  Vi utrotar vår planet förbaskat fort. Om så någon skulle dra upp ett sabeltandat-tiger exempel skulle jag inte vara för avskjutning. Ingen bryr sig när en båt seglar på val och alla dör för valar simmar ju runt och sådär. Andra djur följer sitt egna beteende. Från att simma runt till att ja vad som helst.

  Jessika’s last blog post..Fransk vitlökssoppa

 51. Jag började skriva en lång kommentar till Anders, men jag orkar fan inte. Jag håller med, låt oss skjuta av all varg, alla björnar, all räv, alla rådjur som äter upp våra äpplen, kaninerna som lever fan i grönsakslandet och så planterar vi träden i raka led och ser till att den jävla naturen lär sig att veta hut!

  Anders, om du har såna problem med vargen så kan du flytta till Stockholm. Där kan du släppa ut dina barn dygnet runt, tryggt förvissad om att ingen varg kommer att ta dem och det finns möjlighet att hyra in sig på kolonilotter om du vill odla. Rådjuren får du nog däremot stå ut med. Välkommen!

 52. Jessika: Saskatchewanfallet är samma som jag refererade till men påstår är 2006. Spelar ingen roll när det var, bara inte stollarna nu får för sig att vargarna käkar upp en snubbe om året i Saskatchewan. Fast de borde – som straff för den hopplösa stavningen!

 53. [Comment ID #41871 Will Be Quoted Here]

  Ja, ett fall är vad jag hittade “nyligen”, samma som ditt.

  Jessika’s last blog post..Fransk vitlökssoppa

 54. drf drf

  Skulle egentligen ha skrivit det igår men jag kom av någon anledning av mig, anyway:
  BRAVISSIMO. Helt magnifikt skrivet och jag håller med på varenda punkt ända ut i tåspetsarna. *klappa händerna som en efterbliven säl*

  drf’s last blog post..Som en gummiboll..

 55. J-a tur att inte Folke levde under samma period som den här tanten:

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Cajsa_Warg

  Mer OT men rätt komiskt är för övrigt följande mening från första stycket: “Hon flyttade hemifrån i unga år för att förtjäna sitt levebröd, och fick tjänst som hushållerska i förnäma Stockholmsfamiljer, som greve Wolter Reinhold von Stackelberg, ”det största matvraket i sin tid”, Berndt Otto von Stackelberg, och statssekreterare Leonard Klinckowström.”

  Vilka namn! Badlands Hyena skulle få inspiration för 2 årgångar inlägg typ.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: