Hoppa till innehåll

Åtgärdspaket för naturen

Igår tog vi en tripp till Stendörren; ett naturreservat utanför Nyköping. Drottningen, jag och West stegade med raska steg ut i naturen för att idka en stunds friluftsliv i det behagliga vädret. Nå, somliga öppnade med några stärkande bloss förstås. Man får vara försiktig så man inte överdoserar frisk luft sådär i början. Man kan få en syrechock och falla i koma.

Vi satte fart ut i naturen och ganska snart kom vi fram till att Sepultura måste ha skrivit Roots, bloody roots efter en liknande eskapad, för jävlar vad skogen är försåtsminerad med just rötter. Jag tror att Sepultura ursprungligen hade tänkt sig ett konceptalbum med titlar som Rocks, fucking rocks och Twigs, goddamn twigs men fått idén ratad av skivbolaget. Hur som helst insåg jag att folk som Folke nog har en poäng trots allt: Naturen är lite för vild för sitt eget bästa.

Ni minns Folke väl? Ni vet, inskränkt farbror som anser att han vet bättre än naturen vad som är naturligt och även om han gillar naturen så finns det vissa djur som inte har där att göra. Varg, mer specifikt. Nå, jag tycker inte att vi ska stanna där. Det finns fler saker som bara är ivägen därute i naturen.

Allehanda skränande fjäderfän till exempel. Måsar stör. Bäst som man strövar runt ute i skog och mark och har det bra så sätter de igång med nåt sattyg och stör friden. Utrota dem snarast, tack. Och såna där icke rumsrena gäss som skiter på stränder och klippor avsedda för solning också. Väck med dem.

Småkryp ska bort. Myror och annat som får för sig att antasta gäster, flugor som surrar runt huvudet på en när man vill äta sin picknick ifred, mygg, knott och annat som har fräckheten att bita skogens besökare. Och spindelnät ska vi inte tala om. Fy fan för att få ett äckligt spindelnät i ansiktet. Bort!

Förresten tycker jag inte att vi ska ha barrträd heller. Skräpar ner gör de, och sticks! Alla träd som inte har vett att lägga sina rötter lite snyggt under marken så att man slipper snubbla över dem hör inte hemma i den moderna naturen. Björkar och andra dumma lövträd som inte är gröna och fina året om kan man hugga ner och göra papper av. Plantera popplar istället. Det är snälla träd som växer rakt och prydligt. Det har jag läst i Tre män på velicoped av Jerome K Jerome.

Dessutom är naturen sorgligt eftersatt när det gäller handikappanpassning. Omotiverade höjdskillnader gör det svårt att ta sig fram med rullstol även bortsett från alla rötter och skit. En övergripande tillplattning behövs. Till detta vill jag också tillägga att skogar inte behöver vara större än säg en kvadratkilometer. Det kan kännas mycket obehagligt att inte längre höra civiliserade ljud som biltutor och sirener. I mitten av varje kvadratkilometer skog bör det finnas en telefonmast så att man aldrig riskerar att tappa täckningen på sin mobiltelefon, och det vore lämpligt om man också kunde köpa glass, dricka och souvenirer i skogens in- och utgångar.

Med dylika förbättringar tror jag att naturen skulle bli mycket trevligare och tillgänglig för alla. Om inte annat tror jag att Folke skulle trivas alldeles utmärkt. Det han och hans anhang dock har missat är att en vildmark berövad på sina naturliga innevånare har ett annat ord här i städerna. Vi kallar det park.


Andra bloggar om: , , , ,

Publicerat iKåseri

10 kommentarer

 1. Glöm inte alla jäkla vattensamlingar av olika storlek, djup och volym! Är det för mycket begärt att få lite vettig dränering? Sätter man sig lite oförsiktigt så får man en stor blöt fläck i aschlet. Förresten: fler bänkar! Bekväma bänkar — gärna av Baden-Baden-typ.

  Björn Felten’s last blog post..Mjölksyrebakteriens evangelium

 2. Jag vet att det är ett kåseri och bloody roots kan jag faktiskt hålla med om. Men stendörren. Ni var alltså i Stendörren och någon måste röka för att inte falla i koma av frisk luft?
  Point taken.
  I rest my case f ö.
  :)

  Och jo skjut alla rådjur, de vandrar ut och äter upp hela trädgårdar. Det kan vi ju inte ha. Det skulle till och med Folke hålla med om

  Jessika’s last blog post..“De har ju just köpt en ö i skärgården…”

 3. själv har man ju då börjat vänja sig vid den där vildmarken. Rätt nice faktiskt. Funderar på att flytta närmare.

  Och rådjuren kan vi ju inte utrota – vad ska mina hundar DÅ aktivera sig med? ;)

 4. Vargar är ju vackra, men insekter klarar jag mig utan. De är bara äckliga och på något sätt onaturliga. Kommer nog från en annan planet.

  Paradigm’s last blog post..Problemet med Göran Rosenberg

 5. Tänk! Att du kom på lösningen. Nu blir alla Folkar säkert nöjda.

  Bert’s last blog post..Oj vad det yvs…

 6. Ät det inte lika bra att asfaltera hela skiten!!!!

  @Msgarbo: psst… “marketenteri” heter det väl ändå?! Fast man hör nästan aldrig ordet eftersom det för det mesta kallas för “markan”.

  Kristina af Knusselbo’s last blog post..Ja, man undrar…

 7. Paradigm: Mycket av naturen är vackert, men vackra saker gör sig bäst på bild.

  Bert: Du har väl en och annan Folke i dina krokar, så du kan väl testa om åtgärdspaketet faller i god jord?

  Kristina: Asfaltera? Nej, jag värnar ju naturen!

 8. Peter Harold Peter Harold

  […en tripp till Stendörren; ett naturreservat utanför Nyköping. Drottningen, jag och West stegade med raska steg ut i naturen för att idka en stunds friluftsliv…]

  Vid ett tillfälle då Mr och Mrs Harold var unga och nykära försökte vi idka någonting annat än enbart friluftsliv vid Stendörren *harkel* men det föll inte väl ut p.g.a. nämnda småkryp och blodsugande flyn.

  Tur att man är för gammal för sånt där numera…

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: