Hoppa till innehåll

Sorry everybody

Kommer ni ihåg när George den oändligt enfaldige Bush omvaldes som USA:s president? Det var en mörk dag för världen, men ljusnade något när tusen och åter tusen amerikaner lade ut bilder på sig själva med budskapet “sorry everybody”. Och det var inte svårt att förlåta dem – det var ju trots allt de amerikaner som inte röstade på dubya.

Nå, inspirerad av det vill jag också passa på att be om ursäkt. Jag är något mer svårförlåten då jag faktiskt aktivt bidragit till eländet, men hoppas kan man ju. Det här är min bekännelse.

I valet 2006 röstade jag nämligen på Centerpartiet. Jag bär därmed direkt skuld till att vi har den regim vi har. Mången gång har jag funderat över att helt enkelt begå rituellt självmord då skammen är för tung att bära, men jag har bestämt mig för att vänta med det till efter nästa val så att jag åtminstone får en chans att rätta till mitt misstag.

Varför gjorde jag något så dumt då, kan man fråga sig. Jag har ingen bra ursäkt så jag tänker inte hitta på en dålig. Jag har ingen alkoholism eller schizofreni att skylla på, utan är helt enkelt lättlurad och dum i huvudet. Jag trodde nämligen att “liberal” var ett slags värde, en ideologi, något som förpliktigade. Jag hade inte fattat att man kunde kalla sig vad som helst som var lite hippt bara för att ragga röster. Jag borde ha förstått när Göran Persson kom ut som feminist.

Jag ville ha ett regimskifte för att stoppa Bodströmsamhället. Istället användes min röst till att accelerera utvecklingen. Jag känner mig smutsig och demokratiskt våldtagen. Vilket naturligtvis är rätt åt mig eftersom jag har röstat förr, på flera olika partier dessutom. Jag är alltså politiskt lättfotad, även om jag inte hade kort kjol och var full vid tillfället.

Jag hoppas att om medborgarna därute, som riskerar att få sina mänskliga rättigheter kränkta på grund av mitt misstag, kan förlåta mig så att jag kanske kan förlåta mig själv.

Uppdatering: Marcus Fridholm ber också om ursäkt. Förlåt honom som ni förlåtit mig. Dyker det upp fler ångrare så kommer jag att peta in länkarna här.
Marcus Fridholm: Sorry everybody

Foto: Daniel Nyström under Creative Commons Attribution 2.5. Min bearbetning.


Andra bloggar om: , , , , , , , intressant?

Publicerat iKåseriPolitik

59 kommentarer

 1. Madmax Madmax

  Du är förlåten min son. :-)
  Man kanske skulle skapa en stödgrupp,
  anonyma felröstare eller nått.

 2. Johan Johan

  Skamligt nog så får även jag rätta mig till skaran av skamsna medborgare som ber om ursäkt för hur de röstade. F’låt. Men inget ont som inte har något gott med sig, nu vet jag att man aldrig kan lita det minsta på en politiker. Så här i efterhand borde man ju ha förstått det innan men.. bättre sent än aldrig.

 3. Vi är nog många som känner oss lurade, och behöver både förlåtelse och stödgrupper.
  Jag ville också bli av med Persson-Bodström, denna trötta och trixande sosseregering. Trots att jag alltid varit liberal,närmare bestämt socialliberal, vilket intill för några år sen vad detsamma som folkpartist, så ville jag inte ha Alliansen heller. “Mitt” parti hade ju börjat förfalla utan att de andra på ngt sätt blivit bättre.
  Det var mitt livs svåraste riksdagsval.
  Forts följer på min blogg, kanske. Men detta inlägg börjar bli för långt.

  larserick’s last blog post..Det kokar nu… Har byråkraterna kidnappat alliansens toppskikt?

 4. gustav gustav

  jag hoppas att du skäms ordentligt över att du röstade på Centerpartiet!

 5. Vi som röstade rätt (och dessutom jobbade 25/7 för att att få logistiken att fungera — vi jobbade in lunchen) delar gladeligen ut avlat, helt gratis, till alla som begär syndernas förlåtelse.

  Välkommen till de frälstas skara skall du vara, min son! Inget är så underbart som att slakta den gödda kalven för att välkomna den förlorade sonens återkomst!

  Björn Felten’s last blog post..Hur mycket får kopieringsrätten kosta?

 6. […] off topic 11 nov -08 — Hans Jag läste Joshens offentliga ursäkt för att han röstade så tokigt i senaste valet och började författa ett litet svar men efter […]

 7. Jag kan inte annat än instämma med Björn Felten. Du (och alla andra som gör avbön) är förlåtna. Jag vet själv hur lätt det är att tro på politiker.

  PiratJanne’s last blog post..Lite nedslag på internet

 8. Alla kan begå misstag. Lär man sig något av det och aktivt arbetar både för att inte göra om det, och för att förebygga risken att andra begår samma misstag, må man bli förlåten.

  En gång.

  Morrica’s last blog post..Varför barn inte bör få se skräckfilmer

 9. Jenny Jenny

  Vi är nog många som var vilseledda det valet. Kommer icke upprepas. :) Snygg bild också, fast du ser längre och magrare ut i ICA-kön. :)

 10. “Det är inte lika viktigt att alltid ha rätt som det är att ha mod att ändra sig när man har fel.”
  – Tvivlarens livsmotton, Kap. 18 –

 11. Starkt :D Vet du om det finns en förening som AC (Anonyma Centerpartister)? för sådana som kanske behöver terapeutiskt stöd?

  Johan Westerholm’s last blog post..Horisontella perspektiv

 12. Jag gjorde samma sak. Jag var ung (höhö, två år sedan) och naiv, trodde att det faktiskt var rätt att rösta (välja vilket lag som har rätt att stjäla, kidnappa, förslava och förbjuda), och röstade därmed på en representant från Centern då jag ansåg att det var av största vikt att få bort Persson.

  Ack så lurad man kan bli; det är samma totalitära, centralplanerade och maktfullkomliga politik som förs.

  Som det heter: “Oavsett vem du röstar på, så vinner alltid staten”, vilket är otroligt passande i detta sammanhang.

  http://monopolyonreason.com/blog/?p=440

 13. Jag tänker inte be om ursäkt för att jag röstade som jag gjorde vid senaste valet. Jag ville inte ha kvar Göran Persson som statsminister (det ville jag inte ens när han efterträdde Ingvar Carlsson) och jag vill inte ha den falskt ödmjuka Mona Sahlin som ny statsminister efter nästa riksdagsval. Baske mig.

  Att jag kommer rösta på Piratpartiet i det kommande EU-valet betyder inte att jag ändrat politisk uppfattning, utan att jag vill ge mitt förra parti en “näsbränna”. Och därtill känner jag att Piratpartiet visat ett engagemang i en oerhört viktig samhällsfråga som står över de flesta andra realpolitiska frågor som de sex mittenpartierna och kommunisterna i Riksdagen lägger sin vederbörliga omsorg över…

  Om jag hade haft tid och energi skulle jag givetvis försökt verkat inifrån något av Allians-partierna, men nu känner jag att inget av dem är särskilt mottagliga för de åsikter jag bär med mig. Eftersom Klassiskt Liberala partiet inte ens har en aktiv hemsida gissar jag att Piratpartiet har bäst chans att göra sitt frihetsbudskap hört.

  Väljarna har inget att be om ursäkt för när det är de valda som sviker.

  F.ö. vet vi ju hur det är med centerns dagtingande, unge man!* ;-)

  [* Sarkastisk blinkning eftersom jag är gammal nog att minnas TV-intervjun med Fälldin. Man kan säga att jag var politiskt intresserad redan som 5-åring. Det var väl på den tiden mitt maktbegär var som störst… :-)]

  Peter Harold’s last blog post..Hets mot dumgrupp?

 14. Du är så [censur]lik min polare Henrik. Har du en hemlig tvillingbror i Skåne?

  Det finns ännu en likhet, förutom utseendet: Ni har båda röstat på alliansen för att sedan ångra er djupt.
  Så även jag.

  Tänker regeringen alltså införa FRA-lagen UTAN de utlovade tilläggspropositionerna? Hur fräcka får de vara?????

  enkla z’s last blog post..Vetenskaplig konsensus och debatt-nivå

 15. Jag skämms inte en sekund för att jag röstade blått. FRA-lagen var från början ett sosseförslag så den hade vi inte kommit undan – snarare hade det kunnat bli ännu värre om Bodström haft något att säga till om. IPRED hade vi knappast heller kommit undan, den har vänsterblocket inte ens tagit avstånd ifrån vilket dom gjort med FRA dom lismande jävlarna.

  Som det ser ut nu blir det en röst på “di blåe” även nästa val – det minst dåliga alternativet i mina ögon.

  Nä, tvärr är PP inget realistiskt alternativ för mig ännu. Partiet måste mogna och bredda sin agenda.

  MrArboc’s last blog post..Att skita som en man!

 16. Dagobert Dagobert

  Rätt kul att du publicerar just denna bloggning samma dag som centern Johan Linander bloggar om hur förvånad han blev när någon tyckte att han verkade “normal” trots att han är politiker. Klockrent sammanträffande Josh, mån tro om Linander håller på att göra någon sorts pudel grundad på dåligt samvete?

 17. Tack för alla förlåtande kommentarer.

  [Comment ID #51112 Will Be Quoted Here]

  Nu får du faktiskt presentera dig snart. Vem är du – min personliga stalker? Måste ha varit länge sen du såg mig på ICA förresten, med tanke på beskrivningen och hur mycket jag har lagt på mig.

  [Comment ID #51120 Will Be Quoted Here]

  Nej, jag har ingen tvillingbror. Det är jag rätt säker på. Och regimen… Tja, den gör som den vill. Vem vet – valet 2006 kanske var det sista fria valet på mycket länge?

  [Comment ID #51121 Will Be Quoted Here]

  Var och en gör som h*n vill förstås, men jag tycker att det är lite märkligt att inte ha högre ställda krav på sina politiker än att nöja sig med “det minst dåliga”. För övrigt var Bodström motståndare till FRA-lagen redan på sin tid som justitieminister. Inte av ideologiska skäl då, utan för att hans departement inte skulle få uppdraget. ;)

 18. [Comment ID #51123 Will Be Quoted Here]

  Hoppsan! Det var en ren tillfällighet. Jag hoppas att det blev en ögonöppnare för Linander.

 19. Dagobert Dagobert

  @MrArboc: Inte kommit undan?? Det hade för böveln inte varit svårare än att trycka på en knapp! En knapp det står Nej på i riksdagen, istället gjorde de sig åmaket att alienera många av sin väljare och dessutom spela charader i talarstolen och gråtandes åkalla mamma i direktsändning. Ett enkelt tryck på en Nej-knapp och saken hade varit ur världen.

 20. “minst dåliga” är det enda som finns kvar, jag kan inte säga att något alternativ i dagsläget kan beskrivas som “bra”.

  MrArboc’s last blog post..Att skita som en man!

 21. [Comment ID #51127 Will Be Quoted Here]

  Jag förstår att du känner så. Vad jag menar är att genom att acceptera “minst dåliga” som alternativ och redan nu bestämma dig för var din röst hamnar så legitimerar du den skitpolitik som bedrivs. Inte för att riksdagspolitiker bryr sig om vad du eller någon annan tycker i och för sig. Det har vi sett med all tänkbar tydlighet vid det här laget. Så… det var inget. :)

 22. Om man inte röstar på en ödla så kan ju fel ödla vinna…

  Älvan’s last blog post..Allvarligt talat…

 23. @Älvan: Risken är ju dessvärre överhängande att den ödla man bestämmer sig rösta på visar sig vara en krokodil…vilket väl iofs är hela grunden för Josh inlägg. :) Någon som synat gaddarna på herr Falkvinge ingående? ;)

 24. Jenny Jenny

  Jamensan, det var i våras. Men vi träffade er på Jula för några månader sedan också, skrev det till din sambo. ;)

 25. Fridolf Fridolf

  Byt politiker när du vill eller rösta själv med Aktivdemokrati!

 26. Audi A3 Sportback 2.0T Quattro Audi A3 Sportback 2.0T Quattro

  Nu ska du inte gråta över spilld mjölk! Du är inte ensam om att ha röstat på ett alliansparti och att känna dig våldtagen av de integritetskränkande och rättssäkerhetskränkande förslag som nu läggs fram av dem.

  Som tur är så får vi ny mjölk att hälla i glaset 2009 och 2010. Då hoppas jag att vi är riktigt många som häller vår mjölk i glaset för integritet, rättssäkerhet och demokrati (ok, lite långt dragen liknelse, men jag har ju precis kommit hem från en hård arbetsdag ;) )

 27. Lars Lars

  Jag får väl erkänna att jag också röstade på centern förra valet. Dock bara till kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige, men jag inser ju i efterhand att det kan ha uppfattats som något slags indirekt moraliskt stöd till deras riksdagsgrupp och partiets centralorganisation.

  Härmed lovar jag dyrt och heligt att aldrig mer rösta på något av allianspartierna i riksdagsval, kommunval eller landstingsval. Jag tror nästan att jag ska gå med i svenska kyrkan så jag kan låta bli att rösta på dem i kyrkovalen också.

 28. Jag får väl också passa på att be om ursäkt för att jag var en av dem som påverkade dig att rösta på C. Förlåt. (Även om jag inte vet hur stor påverkan just mina kommentarer och bloggposter hade.)

  Jag kan dock på stående fot lova att jag inte kommer att propagera lika hårt för att folk ska rösta på Centerpartiet igen. Jag får se om jag över huvud taget kommer till insikten att jag själv ska rösta på det parti där jag varit medlem i 20 år…

  Markus “LAKE” Beglund’s last blog post..När jag läxade upp Unibets VD

 29. [Comment ID #51146 Will Be Quoted Here]

  Det här är ju för jävla sorgligt egentligen. Vad är det för klåpare som styr Alliansskutan, som i så hög utsträckning alienerar sina egna?

 30. Vad jag önskar (varning!jag kommer nu – totalt hjärtlöst – att slita begreppet “önsketänkande” lååångt över smärtgränsen!) är att alla vi som är missnöjda med samtliga partier, enhälligt fattade beslutet att rösta blankt.

  Inte på Kalle Anka eller Fantomen, utan just blankt,med en infogad lapp, som informerar om att inget av partierna eller politikerna har vårt fötroende.

  Att låta bli att rösta, är alldeles uppenbart inte någon lösning, förra gången det hände, tog ju Niveaburken och de andra “bara nya tag, för att informera”.
  (Bläääh!)
  Blankt, med bifogad insmusslad lapp, vore något svårare att förklara bort som “bristande information”, eller?!

  ps.Josh, även jag förlåter dig ditt snedsteg, trots uppenbar brist på både kortkort och fylla! ds.

  Nina’s last blog post..I den mån jag har några läsare kvar…

 31. Trevlig idé Nina, tyvärr måste jag berätta att dessa lappar aldrig når fram til några beslutsfattare.

  Jag har själv agerat rösträknare (Tror det var -98) och det som inte är giltiga röstsedlar slängdes helt enkelt. Nu för tiden räknas även “blankröster”, men jag skulle tro att övrigt innehåll i kuvertet slängs fortfarande.

  Markus “LAKE” Berglund’s last blog post..När jag läxade upp Unibets VD

 32. Kommentar till Nina:

  En blankröst är en ogiltig röst = bortkastad.

  Det är då effektivare om minst 4% av valmanskåren röstar på Tomma Stolars Parti. Då kommer inte den delen av partistödet till någon skadlig verksamhet… om man nu inte väljer att rösta på något annat parti med en agenda som korresponderar med sitt eget samvete.

  Peter Harold’s last blog post..Medan jag ändå talar om döden…

 33. Markus “Lake” Berglund.
  Jag vet redan att de blanka räknats (eller kanske fortfarande räknas?) som ogiltiga och därmed inte når fram.

  Men även rösträknare är ju försedda med både munnar, röstresurser och (förhoppningsvis)människor i sin närhet att tala med.

  Vad jag skulle vilja (och här kommer önsketänkandet in igen) är att det skulle bli så många “ogiltiga” blankröster, med bifogad lapp, att det skulle bli en debatt om det.
  Och såklart, att antalet “blankochlappröster”, skulle bli så alarmerande högt att informationen om deras förekomst – faktiskt – skulle nå våra avskärmade politiker!

  Men i det senare, överlever inte ens mitt önsketänkande, nu lade det sig ner och tvärdog.

  Nina’s last blog post..I den mån jag har några läsare kvar…

 34. Peter Harold.
  Först, se ovan, svaret till Markus.

  Sedan, dilemmat är ju just det, svårigheten (eller den totala omöjligheten)att hitta ett parti vars agenda – faktiskt – “korresponderar med ens samvete”!

  Nina’s last blog post..I den mån jag har några läsare kvar…

 35. Fast. Eftersom vi inte är allsvetande varelser om än att vi försöker göra övervägningar och välja efter bästa förmåga, så är det inte helt lätt att förutspå vad ens röst kommer leda till. Det är förhoppningen du (och jag) röstade på. På så vis kommer vi alltid veta bättre, men vi kommer fortfarande handskas med förhoppningen baserat på vad vi kom fram till är det “bästa”.

 36. Fredrik Fredrik

  Jag förlåter dig på samma grund som jag förlåter alla utom våra politiker. Du kunde inte ha vetat att de skulle brutalt våldta dig och alla andra.

  Det finns en lösning dock. Det är att i nästa val rösta på det enda parti som står upp för den personliga integriteten, Pirat Partiet.

  Lev väl! /Fredrik, stolt Pirat sen 2006

 37. Jag blev inspirerad, och gjorde samma sak. Kanske startar vi en trend… (hint, hint)

 38. Upphovsrättsliga Elefantmän – Del 1…

  Vår tids sanning i relation till den nya tiden och internet i allmänhet och sanktionsdirektivet i synnerhet är att det spelar faktiskt ingen roll hur mycket lagstiftning man gödslar med när problemet inte är av juridisk karaktär utan teknisk o…..

 39. Mats Mats

  Jag vill också be om förlåtelse. Jag röstade på folkpartiet i tron att efterledet “liberalerna” på något sätt skulle vara förpliktigande.

 40. Du är förlåten – alla gör vi misstag och du är varmt välkommen in i värmen igen. Piratskutan har alltid plats för fler och denna gång kommer vi göra bra mycket större avtryck i valen. Förra gången hade vi åtta månader på oss att gå från inget till 0.63% av rösterna. Det ger oss ungefär 0.08% per månad – så med lite tur har vi 3,2% till EU-valet 2009 och lite över 4.1% till riksdagsvalet 2010.

 41. Mattias Mattias

  Röstade du på centern? Trodde du var mer vänster… Fick känsla av det bara. Har du alltid röstat borgerligt?

  Du är förlåten.

 42. Jag har varit betydligt mer vänster ja. I mitt första riksdagsval röstade jag på Vänsterpartiet. Med åren odlade jag sen en alltmer liberal syn på saker. Höger-vänsterskalan handlar ju egentligen om ekonomisk politik och det är jag totalt ointresserad av. Jag menar inte att det är oviktigt, för det är det inte, det intresserar mig bara inte. :)

 43. Mattias Mattias

  Jag har uppnått en lite liknande resa. Började också med vänsterpartiet men tycker de är ganska dogmatiska. Har därefter börjat flörta lite mer och mer med liberala idéer, men har fortfarande en del starka vänsteråsikter.

  Sant, politik handlar om så mycket mer än bara ekonomisk fördelning. Finns så många andra frågor som har seglat upp på agendan på sista tiden. Ibland känns det som att vänstern är kvar i ett tänk som gällde på 1880-talet.

 44. Ja faktiskt. Vänstern känns många gånger som att man är kvar i idéer som har sitt ursprung i industrialiseringen. Å andra sidan är det just vänsterpartiet som många gånger överraskar med att vara duktigt nytänkande i en del andra frågor. De är oberäkneliga. Inte som kd. Kd kan man lita på. De är alltid bakåtsträvande. ;)

 45. Mattias Mattias

  Precis. Vänstern tror ofta att förhållanderna i industrijobben är som de var i början på 1900-talet, men faktum är att den nya “arbetarklassen” är den som jobbar inom tjänsteyrken, callcenters, lärare osv. Tycker jag iaf. Möjligt att det är annorlunda. Du som har jobbat inom industrin kanske har en annan bild? Men när jag hör vad arbetare på volvo osv tjänar i snitt och jämför med det jag tjänar när jag jobbar på kassan i ICA, callcenters och i vården så blir jag ganska förvånad.

  Det är möjligt att vänstern är nytänkande ibland. Men när de vill tysta ner kritik om sovjet osv så känns det inte så jättebra.

 46. Instämmer. Den “arbetarklass” man pratade om på industrierna är den nya medelklassen. Det varierar säkert kraftigt, men generellt är vi rätt bra betalda. Den offentliga sektorn har det inte lika bra.

 47. Mattias Mattias

  Precis. sopåkare som tjänar 33 000 känns ju inte sådär jätte arbetarklass när man själv tjänar 6000 pga det bara finns deltidsjobb. Eller när ens morsa som är utbildad lärare och jobbat i 20 år får 25 000.

  Förresten, jag kom på ett ställe där kd överaskar. För några år sedan när de var emot vanliga rättigheter för homosexuella men samtidigt var det enda partiet som hade en homosexuell ledare för ungdomsförbundet.

 48. Sant. Kd överraskade också i frågan om homosexuellas rätt att gifta sig. Man kan inte lita på nån. ;)

 49. Mattias Mattias

  nsfront har inte överaskat mig så mycket. Så dom kan man nog lita på.
  KPML(r) också. Kör fortfarande sovjetiskt gul-rött.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: