Hoppa till innehåll

Falsk varumärkesbeteckning

I gårdagens aftonbladet brölade Jan Guillou lite om Bonniers ohederliga marknadsföring. Janne tycker att det är bedrägligt och “falsk varumärkesbeteckning” att låta en författare skriva under pseudonym och därefter sprida rykten om att vilken känd person som skulle kunna dölja sig bakom pseudonymen.

I sak kan jag förvisso hålla med, även om det känns totalt ointressant att hetsa upp sig över. Däremot tycker jag att det är lite roande att just Janne upprörs över det här. Hur är det då med böcker som har “en sann historia” tryckt på omslaget när det kanske borde ha stått “kan innehålla spår av sanning”? Är inte det bedrägligt och falsk varumärkesbeteckning? Personen som skrev den boken äger en halv procent mer än Guillou av deras gemensamma bokförlag. Hur står hedersknyffeln Jan Guillou ut med det arrangemanget? Kan han sova om natten?

Och hur det egentligen är ställt med Guillous syn på hederlighet avslöjas av det här citatet, ur “Jan Guillou, författare och ärkesnobb”

Jag brukar vinna debatter, för där är det brutalitet, snabbhet och hänsynslöshet som gäller, snarare än ett förhållande till sakfrågan.

Så nej, jag tror inte att Guillou är särdeles upprörd över Bonniers tilltag. Jag tror att han surar över att han inte kom på det själv.

För övrigt anser jag att varje fotbollsspelare som ligger och vrider sig i plågor ska bäras ut på bår. Om spelaren reser sig upp när båren väl kommit in på planen ska man använda båren till att slå ner honom och därefter binda fast honom i den, slänga in honom i en ambulans och köra honom till närmaste akutmottagning. Om spelaren efter undersökning bedöms frisk ska det stå honom fritt att återvända till matchen för egen maskin, om han hinner. Så tror jag att vi kan få ett stopp på filmningar och italienska ligan.


Andra bloggar om: ,

Publicerat iBöckerNotiser

9 kommentarer

  1. Det finns förvisso en regel sedan några år tillbaka som tvingar filmaren att krypa av planen och ställa sig vid sidlinjen och se sur ut en stund innan domaren tycker att han ska få vara med och leka igen. Däremot är det ännu inte tillåtet att smiska upp (eller ner, beroende på läggning) Jan Guillou med en bår vid dessa tillfällen. Hörnflagga går dock bra.

    Ron Obvious’s last blog post..[Lägg auv!Den aur för snabb!]

  2. Wille Wille

    Tycker det är höjden av komik när Guillou sågar Kepler. Vi tycker alla att en femtonårig seriemördare är mindre trovärdigt, än en, superagent a la James Bond eller?

  3. MrTeatime MrTeatime

    Hur fixar man en Rss feed på din blogg? ser ingen “knapp”…(helt ny på feeds. Har stenålderssurfat i åratal)

  4. Wagstaff Wagstaff

    En gång per år borde det hållas en “sportgala” för skådespelare i fotbollsbranschen där man visar de mest uppenbara filmningarna under säsongen och utnämner vinnare i olika kategorier typ “oooh mitt ben är brutet, jag kommer aldrig att gå igen” eller “mitt i ansiktet, min modellkarriär är över”.
    Vinnaren får en oscar i halvmetersklassen, och får själv välja vilken kroppsöppning den skall köras in i av Big John McMusclemass (Strangeways FC).

  5. MrTeatime: Antingen ska du se en feedsymbol i adressfältet, men jag antar att det är lite beroende av vilken webläsare som används. Annars finns det ganska långt ner i högermenyn, under rubriken “meta”, en länk som heter “atom”. Det är mitt flöde.

    Eller så kan jag ju bara klistra in länken här. :)

    feed://http//scriptorium.se/josh/feed/atom/

  6. MrTeatime MrTeatime

    ahA! Sådärja…

  7. Eva Eva

    Jan G är den enda myndigheten i Sverige där man kan ansöka om tillstånd och giltigt skäl för att använda pseudonym. Jag har läste Hypnotisören och den är läcker! Jan G vill bara stoppa vanliga läsare som jag från att upptäcka att Hypnotisören är så mycket mer spännande och välskriven än allt Jan G gjort och och ger ut på sitt eget förlag. Piratförlaget är ju det förlag som har den mest aggressiva marknadsföringen vi mött i detta land. Få glömmer de obehagliga planscherna på busshållsplatserna. Nej, Hypnotisören verkar få sina framgångar för att läsarna gillar den, pratar med varandra, diskuterar gåtorna och de spännande personerna.

  8. *S* Skön, drypande ironi där. I like!

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: