Hoppa till innehåll →

Till rent mjöl-folket

Ni vet väl alla vad jag tycker om rent mjöl-argumentet vid det här laget. Och ni har säkert alla varit med om att när personlig integritet kommer upp till diskussion är det alltid något geni som kläcker ur sig att de tycker att allomfattande kameraövervakning/Lex Orwell/registrering av what have you/etcetera inte är något att oroa sig för, för “jag har inget att dölja”. Det är alldeles sant. Genomsnittssvensken har inget att dölja, åtminstone inte för underrättelseväsendet. Genomsnittssvenskens mjöl är förvisso inte helt rent men fullkomligt ointressant, för att inte säga förutsägbart. Det mest komprometterande i medelsvenssons mjölpåse är lite porrsurf och Magnus Ugglas nödrim.

Men det är en djupt egoistisk ståndpunkt. Tänk om folk kunde lyfta blicken lite och sluta stirra på sina egna skor (eller plånböcker) och försöka se den större bilden, tänka i flera led. Det handlar inte er. Det handlar inte om mig. Problemet med FRA-lagen är inte att Ingvar Åkesson, bajsmannen och de andra på Lovön kommer att sitta och läsa mina mail. Jag är ointressant. Ni är ointressanta.

Jag har nyligen fått kännedom om att regimen i Iran håller koll på regimkritiker i exil, i till exempel Sverige, och ställer sedan till problem för deras släktingar i landet. En regimkritikers släkt i Iran kan nekas tillträde till det ena eller det andra eller utsättas för hot och trakasserier. Antagligen hoppas man på det sättet tysta kritiken bland exiliranier, för vem vill att oskyldiga släktingar ska råka illa ut?

Nu kan man kanske tycka att det inte låter som alltför allvarliga påföljder, i synnerhet inte i ett land där man hänger folk för homosexualitet, men då ska man för det första komma ihåg att det alltid är oacceptabelt att ge sig på oskyldiga, och för det andra komma ihåg att det här bara är för kritik som har framförts offentligt i bloggar och tidningar. Man kan ju fundera över vad exiliranier skriver till varandra per mail och IM-tjänster. Sådant som fångas upp av FRA…

Så långt kanske det fortfarande inte finns någon större anledning till oro. Vill man vara paranoid skulle man kunna spekulera i att FRA skulle kunna få en hållhake på en och annan, men den möjligheten finns alltid när man har tillgång till privat kommunikation och jag betvivlar faktiskt att FRA har dylika intressen. Däremot är jag övertygad om att syftet med Lex Orwell är att sälja informationen vidare. Det är då det börjar bli otäckt.

Sverige har idag ett försvar som gradvis har monterats ner. Jag undrar vilken armé vi skulle kunna stå emot. Om en hord grönländare paddlade hit i sina kajaker och viftade ilsket med harpuner skulle vi möjligen kunna mota bort dem, men jag skulle inte sätta pengar på det. Samtidigt skramlar Ryssland i öst, och rysskräcken sitter djupt rotad hos många politiker, tjänstemän och militärer. Därför anser man att man behöver FRA-lagen, för att köpa beskydd. Det är den enda rimliga anledningen såvitt jag kan se, för någon hotbild mot Sverige som är av så allvarlig grad att lagen behövs kan jag omöjligt se och att det skulle vara för att skydda våra soldater i Afghanistan är bara komiskt. Så vi agerar avlyssningscentral och byter information med andra EU-länder och NATO för att de ska backa upp oss.

Personligen tycker jag att det är ett ganska osäkert försvar, för om otäcka ryssen knackar på dörren och jänkarna inte rycker ut, vad gör vi då? Avslöjar för världen att vi avlyssnat rysk trafik mot löfte om beskydd? Det lär ju inte göra killen i farstun med pälsmössa på huvudet och kalashnikov i handen mer vänligt sinnad…

Vad har det här då med exiliranier att göra? Det har det inte, annat än indirekt. För vi vet inte i vems händer informationen hamnar till slut. Om vi lämnar över rådata till andra så har vi ingen aning om var den hamnar därefter, men vi kan vara säkra på att jänkarna är intresserade av allt som har med mellanöstern att göra med tanke på hur djupt insyltade de är i allting därborta. Vad vi inte kan veta är på vilket sätt informationen kommer att användas, men viss byteshandel av underrättelser förekommer även mellan USA och de olika underrättelsetjänsterna i mellanöstern, var så säkra.

Så. Om skäggmongona i den iranska regimen tycker att det är legitimt att ställa till trassel för släktingar till människor som skrivit kritiska debattartiklar i Sverige, vad tror ni de kommer att tycka när de får veta vad som skrivs på privata forum eller per mail? Det är här självcensuren kommer in. Vore jag exiliranier skulle jag passa mig noga för hur jag uttryckte mig även i min privata digitala kommunikation, eftersom jag bor i ett land som avlyssnar den och jag skulle då fan inte våga lita på att den informationen inte till slut hamnar i händerna på någon som använder den mot mig eller min familj.

Det handlar naturligtvis inte bara om exiliranier. Det handlar om alla människor som har sitt ursprung i mindre trevliga regimer. Det handlar om alla som har obekväma åsikter som kan anses riktigt provocerande av någon annan, eftersom vi inte vet var informationen till slut hamnar, eller vem som sitter vid makten imorgon. Och det handlar inte bara om människor boende i Sverige. Utländska medborgares kommunikation kan och kommer att fastna i de svenska filtren, det har ju till och med använts som ett lugnande argument av regimen, att det är transittrafiken man är ute efter. Som att människor utanför Sverige är mindre värda. Som att deras integritet inte är värd att försvara. Som att de inte omfattas av mänskliga rättigheter. Och den kommunikationen kan mycket väl via byteshandel hamna i händerna hos regimen i ursprungslandet.

Svenska politiker borde lära sig av Bahnhof som säger att de inte tänker spara sina kunders uppgifter för att inte domstolar ska kunna kräva ut dem enligt IPRED. Det man inte har kan man inte lämna ifrån sig. På samma sätt borde staten resonera. Vi kan inte lämna ifrån oss information vi inte har vare sig till USA eller till andra EU-länder. Och eftersom vi inte kan försvara oss mot något kraftfullare än en grönländsk kajakflotta bör vi också tänka på att vår registreringsiver är mumma för en framtida ockupationsmakt. Minns Holland och naziockupationen. Vågar du sätta pengar på att något liknande aldrig kommer att hända igen?

Men huvudsaken är ju att du klarar dig, eller hur?


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , intressant?

Publicerat i Pirat Politik Samhälle

48 kommentarer

 1. Ja? Du vet, väktarrådet, talibanerna, skäggmongon är de allihopa. ;)

 2. Bara att hålla med. Har själv tänkt i dessa banor. Tycker man kan ta ett mycket mer sannolikt exempel än skäggmongo-exemplet…

  Du är kurdisk flykting i Sverige och skriver till släktingar i östra Turkiet om var man kan få tag i bra litteratur på kurdiska som är kritisk mot den Turkiska staten. Vi skickar detta (som rådata eller utvunnen information) till USA (eller ett annat Nato-land). Är det någon som tror att detta INTE kan vara intressant för USA att använda i kohandel med den Turkiska regeringen…

  ConnyT’s last blog post..HAX om FRA

 3. Du har så rätt i att vi gör affärer med underrättelsedata, och detta är en gammal svensk tradition. Vi har sluppit att ha riktiga spioner genom att vi har fått underrättelsedata i retur från vår signalspaning gentemot gamla sovjetunionen.
  Det vi vanligt folk inte förstår oss på är prisbilden. Hur många svensk-iranska dissidenter kostar ett färskt rykte om Usama bin Laden? Kan det till och med vara så att denna handel är så viktig för väst att det är därför väst avstår att kritisera regimen i Iran?
  Själv har jag bloggat om min mor som fick sina brev öppnade under nazisternas ockupation av Norge: http://cmagnusb.wordpress.com/2009/06/01/mors-dag/

  C Magnus Berglund’s last blog post..Kort om FRA-lagen

 4. Njae, du glömmer faktiskt ett hot som är något värre än grönsländska eskimåer (vilka egentligen har större skäl att paddla till Köpenhamn för att lägga staden i ruiner som hämnd för några hundratalet års ockupation av deras land, än attt ge sig på Sverige). Och det är våra inhemska orosmoment på yttersta höger- och vänsterkanten.

  Det är därför som regeringen tuffar framåt och nu vill låta RPS och SÄPO få abonnera på FRA:s spaningsmaterial. Här kommer teledatalagringslagen till god hjälp för att man i efterhand skall kunna veta var man skall söka i FRA:s bulk av massavlyssnat material.

  Och är hotet från den autonoma vänstern och yttersta högern ett problem idag? Ja, det är tillräckligt allvarligt för att det skall betraktas som hot mot rikets säkerhet. Svenska nynazister har redan för några år sedan genomfört etapp ett i något som skulle kunna liknas vid en statskupp. Det var en ren slump att polisen avslöjade den i dess tidiga skede. Att man inte var långt från att fullborda planen visar beslagen av både vapen och sprängmedel som följt. Jag har själv sett materialet, och SÄPO säger själva att planen hade kunnat fungera.

  Så interna hot finns, och det kommer politikerna inom sinom tid att föra fram för att försvara Bodströmsamhället. Frågan är dock om övervakningen av medborgarnas privata kommunikation är en fungerande metod för att förhindra framtida statskupper (jag vet i alla fall att man med stor “framgång” rekryterat nya medlemmar i dessa samhällsomstörtande grupper som numera organiserat sig som celler enligt Al Quaida-modellen, så räkna med lite mer hullaballo inom ämnesområdet i framtiden). Precis som storföretag sänder sina meddelanden krypterat kommer även gärningsmännen att använda exakt samma teknik. Ja, om de nu öht behöver korrespondera över webben. De hade inga behov av det på 90-talet. Och de höll på att lyckas sätta en rejäl käpp i hjulet på hela riket. Vi talar faktiskt om ett begrepp som statskupp. Att det är Sverige ger en känsla av overklighet, men är ändå ett faktum (inte minst därför att det finns många fraktioner som anser att Sverige redan är ockuperat).

  Och oss emellan; finns det inte en uppenbar risk att även frihetsivrare och motståndare till övervakningssamhället har en poteniell risk att hamna i SÄPO:s politiska register? Vi vill ju trots allt motarbeta deras system (vars syfte är att att förhindra hot mot samhället). Enligt mitt sätt att se på hur man inom RSP/SÄPO resonerar är det en stor chans att det finns “radikala element” som de vill ha ett extra öga på. Kanske inte i dag, men möjligtvis 50 upphetsade blogginlägg senare… Du förstår nog vad jag menar. ;-)

  Peter Harold’s last blog post..Hemåt. Packa. Iväg.

 5. ConnyT: Det går naturligtvis att ta fram många exempel. Jag kom bara att tänka på det hela häromdagen då jag fick ett konkret exempel beträffande exiliranier.

  C Magnus Berglund: Intressant det där med prisbilden. Jag har inte tänkt rent konkret i de banorna, men det är en ytterst intressant aspekt. Något att klura vidare på.

  Peter Harold: Visst finns det interna hot som Säpo har anledning att hålla koll på, men är de verkligen så stora att det motiverar ett Stasisamhälle? Och beträffande FRA-lagen så har vi ju regimens ord på att de inte ska kolla svenskar, och regimen håller alltid sitt ord! ;)

 6. anonymous anonymous

  Det mest skrämmande med rent mjöl argumentet, är att dom som använder det ingenting lärt av historien, hur nazisterna kom till makten. Saken är, att dom som inför detta, har INTE rent mjöl i påsen. Det är antidemokrater, som inte värnar vår frihet och självständighet.
  Det, och diverse grundlagsbrott, får dom carte blanche för av dom som påstår dom har snövita samveten.
  Det bör talas om för dessa med rent mjöl i påsen, vad för ryggradslösa kräk dom är, att dom enligt Nurnberglagarna är brottslingar. Dom har skyldighet att vägra delta i fascismens åtgärder. Den som godtar brott mot grundlagarna, eller förföljelse av andra människor, är alltså en förbrytare, inte en människa med rent samvete.
  Fråga dom om dom har några samveten. Nu. Rättegångarna i Nurnberg visade att dom ledande inte var utrustade med något sådant, och då var det för sent att få reda på den bristen. Att dom styrande i Sverige saknar samvete, är en slutsats som redan måste dras. Dom har ingen respekt för andra, och andras rättigheter.

 7. Jag läste en artikel i senaste nummret av Illustrerad Vetenskap om just valfångst, och hur ursprungsbefolkningen har gått över till mer moderna valfångstmetoder där deras harpuner har inbyggda chock-granater! (För att minska djurens lidande). Så jag skulle nog inte heller skoja bort en flotta med grönlänska kajaker på väg till Göteborg… ;-)

  Lysande skrivet för övrigt!

  Markus “LAKE” Berglund’s last blog post..Stockholmsprogrammet del 2 och Humlegården

 8. […] Alltså uppmanar jag alla att först läsa Henrik Alexandersson och därefter Josh på ”Enlig Min Humla”. Ingen av de två avslöjar något himlastormande nytt, men de skriver tämligen lågmält och […]

 9. Axel Axel

  Snart kommer kineserna och knackar på dörren i alla fall. Verkar ganska hopplöst för mänskligheten överhuvudtaget.

 10. Regimer komma och regimer gå (även om de svenska tycks likna varandra som kloner). Och jag anser inte att övergreppet mot den personliga integriteten motsvarar önskemålet om att finna samhällsomstörtarna. De ger ju sig tillkänna på annat sätt än genom e-post, som t.ex. i det fall jag beskrev.

  Peter Harold’s last blog post..Hiroshima. Nagasaki. Och Basrah?

 11. Slasher Slasher

  Mycket bra och tydligt skrivit. Hoppas så många som möjligt läser och börjar tänka efter lite.

 12. MTH MTH

  Bra skrivet.

  En skum tanke dock. Om en person lägger upp information om sig själv på nätet (facebook etc.) eller en institution (FRA etc.) tar fram information om en person, till vem hör upphovsrätten till denna information, verk? Om det inte är så nu, borde inte upphovsrätten förändras så att informationen, som FRA tar fram om en person (trots att FRA gör arbetet haha) eller personen lägger upp om sig själv, tillhör personen och inte FRA. Borde inte informationen vara personens och FRA därför kunna bli stämd för upphovsrättsbrott om den inte får tillstånd att använda informationen…Då kan man kanske bli av med köpet eller bytet av info mellan regeringar…Borde man inte kunna utnyttja djävulens redskap för att totalt nedmontera FRA och liknande institutioner? :)

  MTH

 13. T-Nisse T-Nisse

  @Peter Harold: Fråga dig, på vilket sätt vi blir säkrare från yttersta vänstern och högern genom att avlyssna dig?

  I avslöjandet av den planerade statskuppen avlyssnades dessa personer, inte du och jag. Den viktiga frågan man måste ställa sig är: _Om_ du och jag avlyssnas och därmed behandlas som brottslingar, kommer då någon av oss att lacka ur såpass att vi kanske hittar på nåt dumt? Vi vet ju då tyvärr också om att vi är avlyssnade, därmed faller även den riktade avlyssningen om någon misstänker vårt fuffens.

  Kontentan är: Massavlyssning bekämpar inte brottslighet, den skapar brottslighet genom den kränkning åsidosättandet av oskyldighetspresumtionen innebär, dessutom försvårar den polisiär spaning på skäligen brottsmisstänkta när alla redan vet att de är avlyssnade.

 14. Agaton B. Agaton B.

  Provar annat Nick och “mail” efterson jag verkar hamna i spam..

  @Peter Harold: Fråga dig, på vilket sätt vi blir säkrare från yttersta vänstern och högern genom att avlyssna dig?

  I avslöjandet av den planerade statskuppen avlyssnades dessa personer, inte du och jag. Den viktiga frågan man måste ställa sig är: _Om_ du och jag avlyssnas och därmed behandlas som brottslingar, kommer då någon av oss att lacka ur såpass att vi kanske hittar på nåt dumt? Vi vet ju då tyvärr också om att vi är avlyssnade, därmed faller även den riktade avlyssningen om någon misstänker vårt fuffens.

  Kontentan är: Massavlyssning bekämpar inte brottslighet, den skapar brottslighet genom den kränkning åsidosättandet av oskyldighetspresumtionen innebär, dessutom försvårar den polisiär spaning på skäligen brottsmisstänkta när alla redan vet att de är avlyssnade.

 15. Krister Larsson Krister Larsson

  Att den information som samlas in av FRA skall bli till allmänt handelsgods råder det ingen tvekan om. Detta har FRA erkänt offentligt och det följer även av det s.k. utvecklingsavtalet som har ingåtts mellan Sverige och USA genom Homeland Security.

  När staten använder våra allra innersta och mest personliga uppgifter som allmänt gods är ett tecken på att vi tydligt har avlägsnat oss från det som kännetecknar ett samhälle med fri och öppen debatt. Precis som påpekas i inlägget kan antas att information som inte alls handlar om terrorism eller organiserad brottslighet användas som förhandlingsbete i förhandlingar med totalitära stater. Om nu inte Sverige använder informationen på detta sätt saknar betydelse. Så snart informationen har lämnat landet har våra myndigheter och politiker också förlorat kontrollen över hur informationen används. Men det skiter de i för att kunna tillfredsställa sin lust att avskaffa demokratin.

 16. Om man får ta tillfället i akt och fantisera om en framtid där höger- alt. vänsterextremister jobbat sig in i det vi kallar Styret. De sitter och kastar boll med de andra barnen i regeringskansliet och får tillgång till det som signalspanarna tittar på. Hur kommer *den* regeringen använda informationen? Kan man lita på extrema grupper? Är det säkert att skicka ett högerkritiskt sms i ett samhälle där ultrahögern styr (eller självklart -vänstern)?

  Jag säger inte att vi kommer gå mot en diktatorisk demokrati som fallet verkar vara i Iran just nu, men de som har rent mjöl i påsen idag måste fundera på om de har det i morgon. När den nya makten tillsätts.

  Jag säger inte heller att jag tycker om när högerextrema grupper skaffar sig vapen och ska göra statskupp, MEN, det ska finnas utrymme för att ändra på det styre som sitter. Det är en grundläggande demokratisk rättighet. Saknar någon vettig källa på detta, men återkommer gärna vid ett senare tillfälle. Poäng är: Våld ska motarbetas, men man ska inte misstänka alla. Hela tiden.

  Välformulerat Josh. Tackar för kvälssläsningen.

 17. Shadow Shadow

  Nja … det råder ju ingen brist på konspirationsteorier i dessa dagar i varje fall. :)

 18. Hittepå Hittepå

  @Shadow: Har du något argument att framföra, eller är ditt försök till stigmatisering bara en produkt av din rädsla för att ifrågasätta dina egna nuvarande trossatser, likt den religiöse som riskerar förlora sin tro och bli en kättare?

 19. -> T_Nisse/Agatan B:
  Svar: Inte ett skit säkrare (eftersom det jag vet kommer från Säpo, he, he…), även om politikerna kommer hävda det i sin argumentation för att få övervaka oss ännu mer.

  Gärningsmännen som låg bakom den planerade statskuppen föll inte i Säpo:s händer tack vare avlyssning utan genom en ordinär husrannsakan i samband med ett annat brott. Och det är på det viset polisen i Storbritannien spårar upp terrorister som planerar sina illdåd; man hittar en underhuggare som gör en mindre gärning, förhör denne och får höra talas om en annan gärningsman som i sin tur vet att en tredje fixar C4 till gärningsman 5 i kedjan, etc etc. Alltså vanligt hederligt polisarbete som polisen gjorde förr i tiden.

  Men fucking Bodström et cie på Jusdep fick för sig att det är mer rationellt att ha direktövervakning över alla medborgare (=polisstatens grundstomme) för att slippa ökade lönekostnader för alla konstaplar och sheriffer i landet som skulle behövas för att samla bevismaterial. Nu är det bara att köra dataregistren för att hitta den kvot av brottslingar som polisen lovat att lagföra.

  Bodströmsamhället handlar inte ett skit om att göra Sverige säkert från yttre hot som terrorism (den försäkringen har vi redan genom att låta terroristerna ha sin fristad här mellan dåden), utan om att göra den polisiära verksamheten mer ekonomisk. Nästa steg blir att (som jag beskrev i romanen “Moraldepartementet”) ha datoriserade rättegångar.

  Peter Harold’s last blog post..Hiroshima. Nagasaki. Och Basrah?

 20. Nicke Nicke

  Paranoia är vad alla historiens kontrollfreaks hamnar i innan helvetet bryter ut. Det helvetet kommer när vanligt folk fått nog och kontrollfreaksen verkligen fått något substantiellt att bekymra sig om. Den onda spralen är igång, bollen är kastad när säkerhetstjänster tillåts sidsteppa oskyldighetspresumtionen bara för att varje medborgare i fantasin är kapabel till en hel del. Förortsbus eller ens statsterrorism är ingenting jämfört med när högt utbildat folk i den egna befolkningen fått nog av paranoian och börjar leva som de blivit behandlade.

 21. Rolle Rolle

  Först hämtade de kommunisterna, och jag sa inget för jag var inte kommunist.
  Så hämtade de arbetarna och fackföreningsfolket, och jag sa inget för jag var inte fackföreningsmedlem.
  Så hämtade de katolikerna och judarna, och jag sa inget för jag var protestant.
  Till sist hämtade de mig, och så fanns det inte längre någon kvar som kunde säga något.

  Gamla visdomsord =)

 22. När det gäller rent mjöl i påsen så måste man framför allt tänka på en sak: vem bestämmer vad som är rent mjöl i påsen? Det är ju knappast du som privatperson, utan de som övervakar dig. Dessa personer kan tycka väldigt annorlunda mot dig, men framför allt, det som är lagligt idag kan vara olagligt imorgon.

  Håkan’s last blog post..Den bulgariska språkpolisen slår till

 23. Tack för alla kommentarer! Själv gick jag till jobbet strax efter att ha postat och kom hem sent och blev smått överväldigad. Många intressanta vinklar kommer det upp också och jag tycker alltid det är roligt. Som vanligt är mycket av behållningen med att blogga den information och de aspekter som tillförs efteråt.

 24. […] grunden till varför Lex Orwell och hyrsnutlagen IPRED har kunnat gå igenom trots sina uppenbara brister, och mer skit kommer att gå samma väg. Det är någon på ett departement eller en lobbygrupp som […]

 25. […] ingen tid men det hindrar mig inte från att i alla fall då och då kolla på Enligt min humla (när jag inte gör det är det verkligen kris), nu har Josh skrivit  om rent mjöl-folket,  mitt […]

 26. ConnyT – USA och Turkiet vet nog redan om vilka källor för turkisk-kritisk litteratur där finns.

  Problemet med utbyte av underättelseinformation är att det alltid har funnits, särskilt för neutrala länder osm Sverige. Under det senaste världskriget var t ex Stockholm en enorm spioncentral med agenter från alla upptänkliga underättelsetjänster. Efter det senaste världskriget satt Gladio-agenter i containrar i Frihamnen och lyssnade på ryska transportfartygs radiokommunikation via svensk utrustning.

  Underättelsetjänst behövs. Utbyte mellan dem behövs också. FRA-lagen behövs inte, eftersom den är en slägga när vi ska laga en spricka i fönstret.

  Men oavsett hur våra spioner får reda på att Abdul ska på “bröllop”, så kan vi vara fan så säkra på att alla andra spioner _också_ tar reda på det. Kanske behövs därför FRA-lagen – för att våra spioner ska hålla reda på vad Deras spioner egentligen gör?

  (Eller ska vi vara svenska och snälla och godtyckligt tro att ingen annan än vi själva spionerar på våra invånare?)

  Joakim Andersson’s last blog post..AntiFeminism: NU JÄVLAR ÄR DET NOG!!!

 27. Väl skrivet Josh. Men det handlar bara inte om stygga regimer IMHO. Som Pär Ström, Hax, Emma och många nyligen kommenterat läcker alla register. Och vad händer när den misshandlade frun, har en man som har en polare som jobbar på arkivet [arkivet på FRA, Telia, Tre, etc]. Eller om Hells Angels blir angelägna om att hitta den där lycklige rekordlottovinnaren i Ljungskile, polarnas polare osv, hur svårt blir det med proppfulla register överallt ? Eller om man bara är en småaktig och stygg jävel som tycker att grannens tallar skymmer utsikten, och vill vara säker på att han är bortrest, polarns polare kollar mobilen?
  Merci

  Väderkvarnen’s last blog post..Demokratiinspektören (eller hur jag lärde mig älska Övervakningen)

 28. Vädekvarnen: Jodå, jag har också varit inne på det tidigare. Bra exempel dock.

 29. Tjenare, jag diggar din blogg som fan, men kan inte läsa den nu längre. Har inget internet hemma och på mobilen där jag sköter internet så sätter den ihop din silhuettebild med den svarta texten, så att inte texten går att läsa. Mobilen klarar heller inte av att markera text, så jag är körd. Så snälla, fräls mig och skicka mig ett mail med ditt senaste inlägg när du uppdaterar din blogg, eller hjälp mig komma på nån annan smart idé, för jag klarar inte av att bara läsa tråkbloggar!

 30. Hej, det är väl för att FÖRHINDRA att terrorister ska förvandla vår demokrati till en religiös diktatur av Irans sort, som vi ska övervakas! Vilket är värst: Att Storebror övervakar dig och mig för att kunna fånga de som ta ifrån oss vår frihet eller att terroristerna tar ifrån oss friheten?

  Feminix’s last blog post..Gud har lämnat islam

 31. Feminix: Det kvittar mig lika vem som tar ifrån mig min frihet; storebror eller terrorister (hur hotat är Sverige av terrorism, egentligen?). Terrorister kan inte förvandla vår demokrati till en diktatur. Däremot kan vi själva göra det, av rädsla. Om man monterar ner friheten och öppenheten för att bekämpa terrorism, då har terroristerna redan vunnit. Det är ju nämligen precis det de vill åstadkomma.

 32. [Comment ID #67978 Will Be Quoted Here]

  Ett tips är att prenumerera på mitt flöde via google reader. Då får du bara bloggens innehåll, inget annat lull-lull.

 33. Lottis Lottis

  Kanske är jag bara paranoid men jag är ibland livrädd för att saker ska hända i sverige, även om “Sverige inte är hotat av terrorism” just nu. Jag tycker att såna resonemang är ett hot i sig – spontant känner jag mig orolig över hur mkt försvaret har skärts ner, det känns som att terrorister närsomhelst kan ta tillfället i akt pga det. Vi är alldeles för godtrogna när vi säger att försvaret inte behövs osv.

  Och ja, jag kanske är egoistisk eftersom att jag innerst inne egentligen inte har ngt emot FRA. Men sådan är människan, självisk.

 34. Lottis Lottis

  Var tog min kommentar vägen…?

 35. Lottis Lottis

  Ahh där XD

 36. Vim Vim

  Jag är inte förvånad över att det händer i Iran och att dom i olika led kommer köpa in sig i FRA-shoppen. Jag skrev en liten post ( http://spinningcubes.com/?p=71 ) om det för ett år sen ungefär när jag sammanfattade vad jag skulle rösta på i EU valet.

 37. PMyran PMyran

  Rolle och anonymous (8): Det hemska är också att historien berättar att även om raslagar kanske inte var på plats innan nazisternas maktövertagande så utdelades det domar i domstolar baserade på rastillhörighet där alltså arier fick bra beslut och resten (främst judar) fick de dåliga. Därför är det kanske bra att kriga mot varje omotiverad tendens som leder mot ett Orwellskt 1984…

 38. […] Och vad händer när svensk-kurden åker på semester till sina släktingar i mellanöstern? Enligt Min Humla skriver om vad FRA kan användas till, låter oss höja blicken lite så att säga. Det var där […]

 39. […] Och vad händer när svensk-kurden åker på semester till sina släktingar i mellanöstern? Enligt Min Humla skriver om vad FRA kan användas till, låter oss höja blicken lite så att säga. Det var där […]

 40. […] Och vad händer när svensk-kurden åker på semester till sina släktingar i mellanöstern? Enligt Min Humla skriver om vad FRA kan användas till, låter oss höja blicken lite så att säga. Det var där […]

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: