Hoppa till innehåll

Veckans plattnacke v.39

'Observation from German Trenches (LOC)' photo (c) 1910, The Library of Congress - license: http://www.flickr.com/commons/usage/Efter att likt Tony Rickardsson ha blivit förbisedd ett flertal gånger får hon nu äntligen sitt pris; Kristina Ahlinder, VD på Förläggarföreningen. Med följande uttalande i en intervju i Biblioteksbladet försäkrade hon sig om plattnackepriset vecka 39, trots ovanligt hård konkurrens från hårdsatsande Migrationsverket:

Dessutom är det osmakligt att Svensk Biblioteksförening har samröre med representanter som Piratpartiets Anna Troberg! Vill man verkligen framstå som ett lagligt Pirate Bay?!

Nej, det är ju verkligen idiotiskt att av Svensk Biblioteksförening att prata med en politiker som representerar ett parti med hårt fokus på digitalisering och nya medier, och som dessutom har varit förläggare. Slöseri med tid. Svensk Biblioteksförening borde istället bara prata med lobbyister och byråkrater. Det gäller förresten inte bara Svensk Biblioteksförening. Alla skulle må bäst av att bara prata med lobbyister och byråkrater. Lobbyister har bara ditt bästa för sina ögon, och byråkrater vet allt om det viktiga i livet, som blanketter och paragrafer.

För att verkligen försäkra sig om att inte gå miste om utmärkelsen den här gången följde Kristina Ahlinder dessutom upp med följande dumhet:

Varför skulle du som lånar gratis e-böcker på biblioteket överhuvudtaget vilja klicka in dig på nätbokhandeln för att köpa en e-bok?

En snabbtänkt kommentator på Biblioteksbladet satte fingret på exakt varför det är ett korkat uttalande och tog helt enkelt bort E- ur ekvationen:

Varför skulle du som lånar gratis böcker på biblioteket överhuvudtaget vilja klicka in dig på nätbokhandeln för att köpa en bok?

Känns väl som att det fungerar rätt bra idag va? Vissa vill man ha i bokhyllan (oavsett om den är virtuell eller inte) och läsa om och andra är man nöjd att man inte köpte för att man tröttnade efter första kapitlet…

Det är ju en helt befängd idé! Låna ut böcker till folk? Det kommer ju att döda hela marknaden! Att vi har gjort det sedan tiden då politiker satte medborgarnas väl och ve framför särintressen och helt enkelt struntade i klagosången från förläggarna, och att det har varit till gagn för alla spelar ingen roll! Kristina Ahlinder sitter kvar och surar i samma skyttegrav som upphovsrättsindustrin började gräva åt sig själv när det självspelande pianot gjorde entré.

Och vet ni vad? Upphovsrättsindustrin kommer inte att dö av innovation. Den kommer att dö av legionärssjuka.

Andra bloggar om: , , , , intressant?

Publicerat iBöckerKulturPiratPlattnackarPolitikSamhälle

En kommentar

  1. Grattis Kristina Ahlinder! En välförtjänt utmärkelse.

    Och precis, varför skulle man vilja vara ett lagligt Pirate Bay, alltså ett alternativt till en av världens mest besökta hemsidor? Att kritisera någon som vill vara “ett olagligare alternativ”, kan jag för stå, men “ett lagligt”?

    Kvinnan har tydligen osedvanligt platt nacke…

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: