Hoppa till innehåll

Veckans plattnacke v.1

Året hann inte mycket mer än börja förrän Utgivarnas VD Jeanette Gustafsdotter kammade åt sig en utmärkelse. Detta genom att i Journalisten ställa sig allmänt positiv till lagförslag som tvingar Google att betala för länkar till nyhetsartiklar, och i synnerhet för uttalandet “länkandet är ett ofog, rent ut sagt”.

Så. En massa redaktioner har det svårt att få ekonomin att gå runt. Man har satt sig ner och funderat på vems fel det är och i vissa fall kommit fram till att det i vanlig ordning är Internets fel. Lösningen är då att tvinga folk att betala för att få länka till artiklar.

Det hela är faktiskt så urbota dumt att man undrar vilken tid somliga lever i. Först och främst; om det är ett problem att det länkas till ens artiklar så är det lätt att åtgärda. Hindra dem från att indexeras av sökmotorer. Det bästa sättet att förhindra det är förstås att inte lägga ut dem i digital form överhuvudjävlataget.

Än svårare att förstå är varför det alls skulle vara ett problem att det länkas. Det är hela poängen med Internet, stupid! Om du inte indexeras och om ingen länkar till dig så finns du inte. Länkar är inte “ofog”, det är vägvisningar. Att kräva betalt av folk som länkar till artiklar är som om turistortskrögarna skulle kräva betalt av sina inkastare. Ja, det är faktiskt den nivån av idioti.

Det rätta och riktiga för Google att göra vore förstås att omedelbums sluta länka och indexera tidningarna. Så får vi se hur det går.

Och jo, jag vet att diskussionen är en del av en större problematik som bland annat har att göra med Google News, men då handlar det ju inte längre om länkning utan om återpublicering av delar av artiklar, och hur stora textsjok citaträtten egentligen medger, rättigheter till bilder, etcetera. Med tanke på hur friskt tidningar “lånar” artiklar av varandra, gör re-writes och så vidare så borde inte ha något problem med det heller. Och om jag företrädde redaktioner som friskt publicerar klipp från Youtube (som ägs av Google) skulle jag vara lite försiktig med att bråka om citaträtten när Google länkar till mina artiklar. Men det är jag det.


Andra bloggar om: , , , ,

Publicerat iMediaPiratPlattnackar

3 kommentarer

 1. Dorothee Dorothee

  Jag håller med dig – så egentligen är denna kommentar onödig ;-)

 2. Madmax Madmax

  God fortsättning.

  Det vore skitkul om du kunde göra en plattnackegala, 2012 års plattnacke är….(trummvirvel).

  Det vore verkligen bra om det blev en ordentlig fight om det här. Beroende på att google har råd att försvara sig och ta fighten hela vägen och tidningarna kan bara förlora, även om dom mot all förmodan skulle vinna i rätten. Så lär ju googles lösning vara att helt enkelt ta bort dom från sökresultaten.

 3. Bra idé Madmax. Jag har funderat på det men tror inte jag orkar. För mycket annat just nu.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: