Hoppa till innehåll

Vad kallar man en fil.dr som också råkar vara muslim?

Titeln anspelar på en replik fälld av karaktären Carter Heywood. I ett avsnitt exemplifierar han rasism med “skämtet” “What do you call a brilliant heart surgeon who also happens to be black? Nigger.”

Nyligen intervjuades dr Reza Aslan av Fox News, och det finns anledning att tänka ett resonemang som ovan, fast på riktigt, sitter rotat i journalisten. Och inte bara i henne utan i många andra som har invändningar mot dr Aslan. För trots att han gång på gång understryker att han är en akademiker som doktorerat i religionshistoria och har två decenniers forskning i ryggen så ser journalisten och Aslans kritiker ändå bara en muslim. Intervjun är en studie i usel kunskap om vad kunskap faktiskt är, hur forskning går till och hur vetenskap etableras, och får mig att tänka att termen “foxhole” just fått en ny betydelse.

Det är förvisso också en imponerande uppvisning i självbehärskning, för trots mängder av osakliga påhopp och en envis vilja att diskutera dr Aslans religiösa tillhörighet snarare än hans intellektuella förmåga och akademiska expertis behåller han värdigheten och upprätthåller en respekt för journalisten ifråga som hon sannerligen inte förtjänar och inte heller uppvisar själv.

När jag såg det här klippet kom jag också osökt att tänka på när jag träffade journalisten och författaren Kristoffer Gunnartz. Vi samtalade om hans bok Välkommen till övervakningssamhället, men vi halkade också in på hans efterföljande bok Tala som folk, Einstein som handlar om den akademiska världens oförmåga att göra sig förstådd hos “vanligt folk”. Det finns säkert många anledningar till att det är så (jag har själv inte läst boken och vet inte vad Gunnartz kom fram till) men en viktig del i det hela är mellanhänder som kan översätta latin till bönders vis, så att säga. Dessa mellanhänder är media. Och med journalistik som den Fox bedriver så är det sannerligen inte svårt att förstå varför den akademiska kunskapen har svårt att nå ut till massorna. Om det är så här framstående forskare bemöts i media är det inte konstigt om man bara kastar in handduken och skiter i det.


Andra bloggar om: , , ,

Publicerat iKulturMediaPiratPlattnackarPolitikSamhälle

En kommentar

  1. xyz xyz

    Eftersom jag inte har konto på WordPress “gillar” jag så här i stället.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: