Hoppa till innehåll →

Skäggtjänst i Kiruna

Home taping is killing record industry profits!Imorgon utvidgar Copyswede sitt upptagningsområde, för femtioelfte gången. Nu kommer deras privatkopieringsavgift, som ursprungligen tillkom för att kompensera för att människor kopierade musik på kassettband, att inkludera även hårddiskar avsedda för intern montering, minneskort och i stort sett allt som kan råka lagra ettor och nollor. Man har sakta men säkert gått från “produkter som är särskilt lämpliga att använda för privat kopiering” till “om MacGyver kan spara saker på den här så ska den omfattas av avgiften”. Vi kan kalla den arrogansen för “Lex Radiotjänst” eftersom TV-licensen också ska tas ut på apparater som är avsedda för att ta emot en tv-signal men numera tas ut på allt som kan tänkas ta emot den, inklusive tandplomber.

Relaterat till detta läste jag nyligen en artikel som menar att hipstern tar kål på rakningsindustrin. Möjligen är artikelns titel en ironisk blinkning till den gamla devisen “hometaping is killing the record industry” men det är faktiskt ingenting att skoja om. Det här är allvarliga saker. Folk förlorar sina jobb för att folk har fått för sig att skägg är snyggt.

Som åtgärd vill jag föreslå att vi bildar en ny organisation i syfte att kompensera rakindustrins förluster. Vi kan kalla organisationen för Beardswede. Eller Skäggtjänst i Kiruna. Till en början skulle Skäggtjänst kunna lägga på ett par kronor per hundring på kläder som säljs i secondhand-butiker. Eller förlåt, “vintage”. Detta kan senare, när folk har vant sig, utökas till allt som säljs i dessa butiker vare sig kunden köper dem i hipstersyfte eller inte. Skäggavgiften, eller privatbehåringsavgiften, skulle också kunna expandera till att omfatta all handel med begagnade varor via till exempel Blocket eller Tradera.

Man kan även tänka sig att inkludera typiska hipsterattiraljer i skäggavgiften, som hattar och för korta byxor. Problemet är förstås gränsdragningen. Hur ska man veta om byxorna är för korta för kunden? I butiker har man förstås den där rånarmätarstapeln i entrédörren som ger en fingervisning om kundens längd, men det är ändå lite trubbigt och lägger alldeles för stort ansvar på butikspersonalen. Dessutom måste man ta hänsyn till postorder och försäljning över Internet. Eftersom gränsdragningen är så svår föreslår jag helt enkelt att man struntar i den. Skäggavgift skall tas ut på byxor. Because fuck you, folk med skägg har byxor. Och hattar, vare sig det är en fräck fedora eller en Östermalmstantshatt. Hipstern är ironisk, och vad är mer ironiskt för en skäggig snubbe i rutig skjorta än en Östermalmstantshatt?

Men nu är det ju inte bara män som rakar sig. Kvinnor gör det också, eller gjorde åtminstone, tills de där antikapitalistiska vänsterfeministerna dök upp. Med facit i hand är det uppenbart att syftet med att uppmana sina systrar att sluta raka sig överallt har varit att skada marknadsekonomin. Vilket är ironiskt eftersom man alltid har hävdat att kapitalism och marknadsekonomi är egoism och girighet, men hur egoistiskt är det inte att spara en slant och slippa inflammerade hårsäckar och svampinfektioner genom att inte raka sig då? Va!?

Att ta ut en skäggavgift på alla kvinnor kan tyckas magstarkt, men å andra sidan ville ju Gudrun Schyman ta ut en generell mansskatt, så varför inte? Alternativet är att införa obligatoriska inspektioner av kvinnors rakning, ett slags statlig fittinspektion, vilket också kan tyckas magstarkt. Men… även det har varit på tapeten förut och någon kontrollivrande folkpartist, till exempel Johan Pehrson, har nog ett färdigt förslag i en byrålåda som bara behöver formuleras om en smula.

Låter det orimligt? Varför? På vilket sätt är det mer orimligt än att Radiotjänst i Kiruna och Copyswede tar ut avgifter på datorer? Om utvecklingen fortsätter så här kommer snart huvudsaken av priset på en ny dator eller mobiltelefon att vara kompensationsavgifter för allt som du kan använda en dator till och som därmed anses drabba någon annan i form av utebliven försäljning. Kartboksutgivare, telefonkatalogstryckerier, fickkalendertillverkare, kameraindustrin, allamöjligaformeravbärbarmusikspelareindustrin, skrivmaskinsindustrin, klockindustrin, vattenpasstillverkare, vuvuzelaskrået, och många, många flera. Alla har de anspråk att göra, och med alla påslag kommer en ny dator, surfplatta, mobiltelefon, eller något annat som har ett kretskort i sig att framöver kosta ungefär fyrtiotusen miljarder kronor. Och det är väldigt mycket pengar. Pengar som du idag stjäl från ovanstående. Hur står du ut med dig själv?

Uppdatering: För den som vill veta mer om privatkopieringsavgiften och dess natur rekommenderar jag följande artikel av Staffan Jonson: Att brandskatta molntjänster – en 40 år gammal tankevurpa. Klarsynt och begriplig sammanfattning av eländet.


Andra bloggar om: intressant?

Publicerat i Dator Kåseri Pirat Politik Samhälle

18 kommentarer

 1. Min helg, den är gjord!

  BRAVO! BRAVISSIMO(är det ens ett ord i något av de latinska språken?!?)!!!
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  Ryktena om den swenske bloggosfärens död tycks vara överdrivna ;)

 2. Så länge det finns idioti finns det blogg. ;)

 3. Sebastian Sebastian

  Jag får ungefär 600 spänn om året från Copyswede :-)

  • Grattis! Köp dig nåt snyggt! ;)

 4. Joakim Rosqvist Joakim Rosqvist

  Sveriges frisörer gör ju brakförluster på alla som envisas med att rätta till frisyren på egen hand. Inför kompensationsskatt på kammar och saxar!

 5. glöm icke morsorna som envisas med att klippa sina egna ungar! Hemmaklippning är S-T-Ö-L-D. Av eventuella, framtida intäkter!

  Sådetså!

 6. jocke jocke

  Asså.. ni som verkar ta detta oseriöst verkar ju inte mer än efterblivna.. att de tar pengar pga kopieringsskäl tycker jag är jävligt bra! musik, film osv är ju faktiskt jävligt mycket arbete med och väldigt mycket tid och kostar faktiskt även mycket pengar att skapa! sen att folk tankar ner gör att grupper, artister och filmbolag osv.. missar mycket pengar och kan inte ha råd till att lägga ner den energin som de ofta kanske vill. tänk er vilka sjuka filmer det hade funnits om de hade haft den budgeten som de hade velat och troligtvis haft om folk nu betalade för filmen osv. Jag säger inte att jag inte tankar ner eller streamar film och musik osv.. just film kan jag köpa ibland men oftast blir det att streama.. men hittar jag ett album från en grupp som jag tycker är värd pengarna så köper jag den skivan efter att ha laddat ner och lyssnat på eller genom spotify.. så detta är ju faktiskt en tjänst som kan gynna många skiv och filmbolag etc..

  • jocke: Jag började knåpa ihop ett pedagogiskt svar för att förklara det du tycks ha missförstått i det här, men sedan insåg jag hur bortkastat det vore på någon som öppnar med att kalla meningsmotståndare för efterblivna. Du har fel. Varför får du ta reda på själv.

 7. sarah sarah

  Detta är det absolut bästa blogginlägget jag läst på flera år.. Jag måste byta underkläder, jag tror jag kissade på mig!

  • Sarah: Mitt mål är att få folk att kissa på sig. ;)

 8. Patrik Patrik

  Bra skrivet och ängligen har ett storföretag reagerat mot denna ändlöst breda tolkning av lagen. Kanskemförsta gången jag säger det men: Go Samsung!

 9. Varför lägger de det inte bara på skatten rakt av, de flesta kan ju faktiskt MINNAS låtar, böcker, filmer etc som de utsätts för. Stackars diktare som inte får pengar när man reciterar deras dikter!

 10. Johan E Johan E

  Kan man inte baka in skäggavgiften i skatten istället? Sen inför vi RAK-avdrag så man får dra av besöken hos frisören på skatten. Och varför sluta där… Inkludera analblekning i RAK-avdraget direkt. Så blir alla människor med miljonrenoverade villor, privata renhållningstekniker och brat-barn med läxhjälp nöjda!

 11. […] till mig och därför faller det inom ramen för det privatkopieringsundantag i upphovsrätten som allt från plåster till cementblandare numera är belagda med en avgift för. Och jag gillar det […]

 12. […] tv-signal. Att de ändå kan det beror på att SVT även sänder på nätet, men det är deras val. Skäggtjänst i Kiruna får helt enkelt […]

 13. […] Tidigare idag råkade jag på en notis i Dagens Industri om Tomas Ledin och hans bolag. Det fick mig att tänka på en artikel jag sett för länge sedan där Ledin ondgjorde sig över att folk “knycker” musik. Just det där “knycker” är en bra ledtråd till hur gammal sagda artikel är. Nå, jag letade lite och hittade den. Den är, såvitt jag förstår, från 1980 och Ledin används som affischnamn för att sälja in idén om den så kallade kassettavgiften. Den som i omgångar utökats till fler lagringsmedia så att den numera omfattar… allt. […]

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: