Hoppa till innehåll →

Lucka 1: Daryl Davis

DD-at-KKK-Rally-in-Maryland-650x5891983 spelade Daryl Davis piano i en bar, något han hade gjort i många år. Det som gjorde just den här spelningen speciell var att efter att Davis avslutat sitt gig kom en man fram till honom, berömde honom och sa att han aldrig förut hade hört en svart musiker spela som Jerry Lee Lewis. Davis tyckte att det var lite roligt och förklarade det faktum att Jerry Lee Lewis hade lärt sig att spela som han gjorde av svarta blues- och boogie woogie-musiker. Mannen var skeptisk men Davis insisterade och poängterade att Jerry Lee själv hävdade att så var fallet, och att han visste det för att de var vänner. De två fortsatte prata musik, och någonstans under samtalet berättade mannen i baren att han var medlem i den amerikanska avarten av luciatåg; Ku Klux Klan.

Här kunde historien ha slutat, för de flesta människor hade i den situationen valt att tacka för sig och gå därifrån. Men inte Daryl Davis. Han satt kvar. De pratade och utvecklade under kvällen vänskap som skulle förändra Davis liv, och många andras, för det Davis har ägnat sig åt sedan dess är att söka upp klanmedlemmar, prata med dem och skapa relationer. Och när de väl har blivit vänner är det bara en tidsfråga innan de också lämnar klanen. Davis har en samling av huvor och kåpor hemma som han har fått av före detta stjärngossar. Inklusive en stordrake som gav honom både sin kåpa och sin polisuniform… Davis anses också på egen hand ha stängt ner KKK i Maryland. Organisationen föll helt enkelt ihop när stora delar av den var kompis med en svart musiker.

When two enemies are talking, they're not fighting - Daryl Davis

Davis själv menar att hans vänskaper med klanmedlemmar är autentiska och att det är därför det fungerar. Man får nog utgå från att det är sant, för att falskspela med KKK är farligt. Om han bara låtsades bli vän med dem så skulle det ha genomskådats på trettio år. Det faktum att Davis varit både kistbärare på en klanmedlems begravning och deltagit i en annans bröllop. Hans metod är att inte klappa folk på huvudet och förklara hur det ligger till utan istället låta dem berätta om sitt sätt att se på saker, och lyssna på det. Om man lyssnar blir man hörd, därför att den som får lägga fram sina argument för någon som lyssnar är mer benägen att själv höra motargumenten. Det handlar också om att hitta en gemensam grund att stå på, något att bygga vidare på. Inte sällan är den gemensamma grunden detsamma som i den där baren 1983 – musik.

Det finns mycket man kan lära sig av Daryl Davis, och det finns oerhört mycket mer att säga om honom. En del av det har han sagt själv i sin bok Klan-Destine Relationships: A Black Man’s Odyssey in the Ku Klux Klan (hej jultomten!). Han visar att man kan åstadkomma fantastiska saker med öppenhet, social kompetens, envishet, kärlek och musik. Det ironiska är att medan Daryl Davis övertygar Ku Klux Klan om alla människors lika värde så övertygar han bland annat mig om att somliga faktiskt är lite bättre.


Andra bloggar om: , , , , intressant?

Publicerat i Samhälle

3 kommentarer

  1. underbar första lucka!

  2. […] Det som gör att han förtjänar den här platsen är att han lyssnar. Han pratar med människor, inte till. Han försöker bemöta människor på deras nivå snarare än att använda argument som en knölpåk. Det är inte utan att jag tänker lite på Daryl Davis, mannen som på egen hand upplöste Ku Klux Klan i Maryland (mer om honom här). […]

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: