Hoppa till innehåll →

Lucka 2: Wade Watts och Johnny Lee Clary

Lucka 2 fortsätter på samma tema som lucka 1. När jag för första gången läste om Daryl Davis och delade en artikel om honom i mina nätverk fick jag tillbaka en Youtube-video. Jag vill minnas att det var Opassande som serverade den. Det är ytterligare en fantastisk historia, mycket öppenhjärtat berättat av Johnny Lee Clary.

Johnny Lee Clary var ledare för en KKK-avdelning i Oklahoma när han råkade på pastor Wade Watts. Första gången de träffades var i en radiodebatt. Clary berättar hur han förväntade sig någon militant Black Power-typ och därför inte var beredd på den hjärtliga pastorn han fick emot sig. Efter det gjorde klanen flera ansträngningar att skrämma bort den fryntlige pastorn, utan framgång. När de dök upp i full mundering utanför hans hus kom han ut och upplyste om att det var fyra månader kvar till Halloween och att han därför inte hade något godis, och gick sedan in igen. När de brände ett kors på andra sidan gatan kom han ut igen och erbjöd dem korv och mashmallows.

Men den bästa delen i det hela är ändå när klanen dök upp för att skrämma Watts på en restaurang där han beställt in kyckling. De upplyste honom om att svarta inte hade där att göra och lovade att göra samma sak med honom som han gjorde med kycklingen. Watts tittade på dem, plockade upp kycklingen, och kysste den. Restaurangen bröt ut i skratt, inklusive klanen själva. Enligt Clary besvärade de aldrig Watts igen efter det.

Humor är ett helt fantastiskt verktyg. I förra luckan citerade jag Daryl Davis som sa att när två fiender pratar slåss de inte. Det gör de sannerligen inte om de skrattar heller. Watts mod och inställning är beundransvärd, och hans sätt att förvägra sina fiender tillfredställelsen av fruktan som de lever av får mig att tänka på Ferdinand och matadoren på julafton.

Som en liten parentes vill jag här inflika en fundering som dykt upp när jag har läst om både Daryl Davis och Wade Watts. Deras insatser är beundransvärda och utan att ta något ifrån dem undrar jag ändå om inte det faktiskt är lättare att diskutera med KKK och liknande än med mer abstrakta ”invandringskritiska” element. Ku Klux Klan är öppet rasistiskt, och hymlar inte med det. Jag såg av en slump ett inslag med just Daryl Davis häromkvällen där han diskuterade med ett par klanmedlemmar, och där den ene utan omskrivningar säger ”Ja, jag är rasist. Jag tycker inte att vita ska blanda sig med icke-vita” och så vidare. Det kan man naturligtvis tycka vad man vill om (jag vet vad jag tycker) men samtidigt är det åtminstone något konkret, något att utgå från. ”Jaha, du tycker så, vill du förklara? Själv håller jag inte med utan tycker istället att…” Det är ändå greppbart. Den mer förrädiska interastistmenismen är mycket svårare att bemöta.

När jag läser lite mer om Watts hittar jag en annan restauranghistoria. I slutet av 50-talet blev han stoppad i dörren av servitris som upplyste honom om att den här restaurangen inte serverade negrer. Watts svarade då att han inte åt negrer utan att han bara skulle vilja ha en tallrik ägg och skinka. Det är ett så fullkomligt briljant svar!

Samtidigt som man måste beundra Watts för hans inställning (och undra om han inte saknade någon grundläggande självbevarelsedrift) ska man inte glömma bort Johnny Lee Clary i sammanhanget. Att gå från att vara klanledare och, får man anta, djupt indoktrinerad av dess ideologi, till att sitta i teve och så öppet och underhållande berätta om vilken idiot han hade varit, och hur Watts besegrade dem med inget annat än kärlek och humor, det kräver också sin man.

Clary var kvar i klanen i flera år till efter kycklingincidenten. Så småningom hoppade han dock av och sökte sig till kyrkan. Han slog sig i lag med just Wade Watts och började predika raka motsatsen mot sitt tidigare budskap.

Wade Watts dog 1998 men hans arv lever på sätt och vis vidare genom Johnny Lee Clary som fortfarande håller föreläsningar och predikar medborgarrätt och antirasism.


Andra bloggar om: , , , , , intressant?

Publicerat i Historia Samhälle

%d bloggare gillar detta: