Hoppa till innehåll →

DRM skapar fler brottslingar

514733529_7b44e658d7_oJag vet ju att det är tröstlöst. Att det enda som händer är att jag blir förbannad och att jag därför borde låta bli att försöka. Ändå gör jag nu och då ett försök. Att ärligt ”låna” en e-bok från biblioteket alltså.

Om någon undrar varför e-boksutlåning och dito försäljning inte skjutit iväg mer än det har så är svaret DRM. Upphovsrättsmaffian är så förtvivlat rädd att någon ska råka läsa böcker gratis att de hellre sätter eld på bokhyllan. Och inget illustrerar nog det bättre än hur hanteringen av e-böcker ser ut i biblioteksväsendet.

För det första är det helt orimligt dyrt, så som skattebetalare borde man väl egentligen vara tacksam att det fungerar så jävla illa, för annars skulle budgeten spräckas rätt fort. Jag ska inte fördjupa mig i det utan vill bara påminna om att biblioteken betalar en mycket högre ersättning för e-böcker än för fysiska böcker.

Nå. Så här går det då till att försöka ”låna” en e-bok på Södertälje bibliotek (inget ont om just det biblioteket – jag gissar att samtliga bibliotek använder samma eller likartade ”lösningar”). Först söker man rätt på den bok man vill läsa. Det går smidigt. Sen kommer man på att man måste logga in, men det är också väldigt smidigt. Så kontrollerar man om boken man vill läsa finns som e-bok, vilket den gjorde i det här fallet. Så man klickar på en liten symbol och kommer till en ny sida där man kan välja att ladda ned boken.

Det är nu det börjar bli roligt, för jag får naturligtvis inte alls ner boken utan nån jävla skitfil som heter URLlink.acsm. Nu litar jag på biblan så jag väljer att spara filjäveln ändå, men det normala när man inte får det man tror sig ladda ner är faktiskt att avbryta eftersom det kan vara vad för elakt virus som helst. Nåja. Jag laddar ner filen som sagt. Sen då? Ja sen händer det ingenting. Filjäveln är inte associerad med någonting som min dator känner igen. Just ja. Jag är ju en sån där Linux-användare så fuck me. Vi provar med telefonen istället då.

Att navigera på bibliotekets hemsida med mobilen är inte en lika trevlig upplevelse. Lyckligtvis kan jag med hjälp av Pushbullet skicka länken från datorn till telefonen på ett smidigt sätt. Fast sedan måste jag ändå logga in. Och när jag har gjort det får jag bara en tom sida. Så det är bara till att upprepa sökproceduren igen och försöka pricka den där lilla symboljäveln med ett klumpigt finger och till slut få ladda ner URLlink.ascm till telefonen. Där går den att öppna och så får jag upp nån ruta som vill att jag loggar in med mitt Adobe-konto. Hmm, hade jag nåt sånt? Jag har för mig att jag skapade ett sist jag höll på att traggla med den här skiten… Nå, efter att ha cyklat igenom några standardinloggningar för ramdom crap jag inte lägger någon vikt vid har jag lyckats verifiera mig så nu får jag äntligen ladda ner den faktiska boken. Fantastiskt!

Men för att få läsa boken måste jag ha en Adobe-kompatibel eboksläsare. I mitt fall Aldiko. Nu är det bara så att jag inte gillar Aldiko något vidare. Mitt weapon of choice när det kommer till e-böcker är Google Books och det av två anledningar; det ena att jag gillar dess vilsamma sepiaton som gör det bekvämare att läsa på mobilen och dels att jag sömlöst kan växla mellan vilken enhet jag läser på. Nu kan man invända att det är något av ett lyxproblem – att om jag nu prompt vill välja vilken eboksläsare jag ska använda så kunde jag ju faktiskt betala för boken. Det är en inte helt irrelevant invändning. Det är bara det att det finns ingen anledning att göra det så här omständligt. Det löser ingenting, det skapar bara irritation och motvilja.

Och det är här någonstans jag drar mig till minnes att de senaste gångerna jag försökte slutade det precis så här; jag är grinig och har helt tappat lusten och så gör jag en sökning på författare och titel och lägger till ett par nyckelord som ”epub” och ”download” och inom ett par minuter har jag hittat en icke DRM-trasig fil som jag kan ladda ner, ladda upp i Google Books och läsa. Jag har inte ett dugg dåligt samvete för det heller för mitt ”lån” är registrerat hos biblioteket så författaren och dess förlag får betaaalt. Själv får jag en e-bok som fungerar. Alla vinner.

Den analoga motsvarigheten till att skydda sina böcker från olovlig läsning på det här viset är att sticka ut ögonen på kunderna. I fortsättningen ska jag försöka komma ihåg att bara gå igenom de första stegen i den här proceduren; logga in, sök, registrera lån och sen hoppa direkt till tanka från nån obskyr fildelningssite.

P.S. På bibliotekets hemsida hittar jag efter lite letande en länk med rubriken: ”E-böcker – så funkar det.” Om den hade pekat till en sida som bara svarade ”inte” så hade jag förlåtit allt.


Andra bloggar om: , , ,

Photo credit: vrogy / Foter / CC BY

Publicerat i Övrigt

6 kommentarer

 1. Jag var så hääär nära att maila dig ett Python-script som kan suga upp Adobes kryptonyckel och sedan använda den för att laga de DRM-trasiga epub-filerna (hittat hos Copyriot för längesedan), innan jag kom på att jag just läst att du var en sådan där Linux-typ.

  Som tröst kan jag tipsa om en diktsamling som heter Hemligt medansvar som Linus Torvalds farfar Ole Torvalds gav ut 1944. Den är nog tyvärr rätt hårt kött-DRM:ad, men den är märkligt gripande och ger ett extra djup åt berättelser om krigsåren.

 2. Jag är en dålig Linux-typ. Folk förutsätter att om man använder Linux så är man en jävel på att hacka och koda och allt vad det heter. Det är inte jag. Jag bara använder det. Jag har försökt googla hur man lagar DRM-trasiga epub-filer men tankarna bara vandrar iväg när jag försöker läsa dylika instruktioner och så känner jag mig korkad… :)

  Tack lästipset däremot. Ska läsa!

 3. Ah, missförstånd. Min tanke var att mina script bara funkar för windows eftersom de bygger på att man måste ha det (sjufalt förbannade) programmet Adobe Digital Editions installerat, och att man kan gissa att upphovrättsadvokater får små vingar och lär sig flyga innan det släpps för linux. Jag tänkte alltså inte på att linuxtyper antas kunna leva tre veckor på enbart fem pythonskript och två burkar Jolt. Vilket nog visar att jag inte är mycket av en linuxtyp, så programmerare jag är…

 4. En djärv fråga kanske, men… Vore det kanske möjligt att, helt orelaterat till denna bloggpost naturligtvis, skicka en fil till herrn och få den körd genom en filtvätt? :)

 5. Jeppelin Jeppelin

  Mer än gärna! Adressen jag kommenterar med funkar.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: