Hoppa till innehåll →

Saker som låter

Det har varit mycket prat om böneutrop den senaste veckan eller så. Jag har för egen del inte formulerat någon stupsäker åsikt i frågan, och det jag har kunnat konstatera är att ingendera sida gör något vidare jobb med att övertyga mig.

De som är för hävdar att det handlar om religionsfrihet. Men religionsfrihet bör inte vara något slags universiellt frikort. Religionsfrihet innebär att ingen ska diskrimineras på grund av sin religion – inte att man får göra vad man vill med hänvisning till religion. I nådens år 2018 går det alldeles utmärkt att hålla reda på när man ska be, hur bönen låter och åt vilket håll man ska vända sig utan böneutrop. Det behov böneutrop en gång fyllde finns helt enkelt inte längre. Detsamma kan för övrigt sägas om kyrkklockor. Så har jag fått det sagt också.

Det som då kvarstår är att det är en del av den religiösa traditionen. Så är det ju med många religiösa företeelser – vad som en gång i tiden fyllde en funktion har blivit obsolet, men man fortsätter göra det därför att det är en del av traditionen. En dogm. Jag har all respekt för det, men mot det står en tradition av att liksom inte ha böneutrop i Sverige.

På andra sidan staketet finns ett par motargument som inte heller håller någon högre nivå. Där försöker man rationalisera sin motvilja med diverse sakargument om ljudnivå och innehåll. Jag skulle vilja jämföra dessa argument med en annan företeelse i samhället: Fotboll. Jag har gjort paralleller mellan religion och idrott förut, så varför inte?

“110 decibel är faktiskt jättehögt!”

Det är högt, ja. Jag vet inte vilka på vilka grunder man har kommit fram till att tillåta 110 decibel. Som referens kan nämnas att Socialstyrelsen för ett par år sedan bestämde att 100 decibel skulle vara högsta tillåtna ljudstyrka på konserter för vuxna (97 db om konserten var även för barn), och detta alltså på event där alla som är på plats utsätter sig för ljudet frivilligt. Jämför man rakt av på det viset så verkar det förstås märkligt.

Men det finns ett par saker att komma ihåg då. En konsert pågår vanligtvis i ett par timmar, i jämförelse med ett böneutrop på, vad? Ett par minuter? Vad som är en skadlig ljudnivå handlar inte bara om ljudstyrka utan också i allra högsta grad om tid, ifall det nu är det man oroar sig för. (Som kuriosa kan dock nämnas att det finns studier som tyder på att det finns ytterligare en faktor, nämligen om man uppskattar ljudet. Ljudet från en njutbar konsert har således inte samma negativa påverkan på hörseln som en konsert med Håkan Hellström. Man kan tänka sig att Socialstyrelsen består av Sivert Öholmare som inte riktigt gillar eh, VASP.) En annan sak är att det är skillnad på ljud inomhus och utomhus. Jag tänker inte gå in på detaljer mer än att understryka att en inomhuskonsert och en utomhuskonsert är två helt olika saker för öronen. Ni får helt enkelt tro på mig.

Det jag undrar nu är: Vad är det för decibelnivå på en genomsnittlig fotbollskör på väg till match? Observera, jag har ingen aning, jag är bara nyfiken. Men om det är störningsfaktorn och ljudnivån man oroar sig för så finns det ju som bekant också… fotboll. En hop förfriskade supportrar som sjunger ramsor medan de tågar genom stan?

“Men budskapet!”

Ja, det är skillnad på böneutrop och kyrkklockor i och med att böneutrop inte bara manar till bön utan innehåller själva bönen. Det kan man förstås ha åsikter om som militant ateist. Men om man läser vad som ropas ut vid Adhan så tycker jag inte att det ser så farligt ut. Jag håller inte med, men det är ju inte som att bönen innehåller något kontroversiellt. Möjligen då en rad som, vad jag förstår, förekommer vid sunnitisk morgonbön som lyder “as-salatu khayrun min-a-naum – bönen är bättre än att sova”. Den som skrev den raden hade inte småbarn, så kan man säga.

Om det är innehållet man är orolig för kan vi ju titta på fotbollsfolket igen. Till exempel finner jag “Bajen, bärs och rakade brudar” långt mer provocerande än någonting i det ordinarie böneutropet. Man får förstås ha vilka preferenser man vill, men folk som gillar bärs brukar enligt min erfarenhet inte ha någon smak. Och, med risk för att anklagas för att vara bajofob; detsamma kan sägas om folk som gillar Bajen. Och vad gäller de rakade brudarna så… Vad sägs om “självständiga kvinnor med en sund kroppsuppfattning som bestämmer själva”? Det har inte samma rytm, det medges, men det skulle åtminstone inte bidra till en stereotyp kroppsuppfattning. Även om det fortfarande är rätt heteronormativt. Man kan inte få allt.

Vad som återstår är då hållningen att det är skitsamma, det skadar väl ingen. Och nej, det är ju så sant. Det är å andra sidan skitsamma åt andra hållet också då möjligheten till böneutrop knappast kan sägas vara en förutsättning för att utöva sin religion. Å tredje sidan är det inte förutsättningen för att utöva sin religion som kristen heller. Personligen skulle jag gärna se mindre ljud i samhället snarare än mer. Vilket inkluderar kyrkklockor, oönskat radioskval i varuhus, trafik, fotbollskörer, alkisar i parken, folk som går runt och gapar i mobiltelefonen som om den vore en megafon, fiskmåsar, och den här jävla katten som sitter och skriker på min balkong och skriker medan jag försöker skriva.

Det finns en sista sak att nämna. För några år sedan läste jag en väldigt intressant bok skriven av Anders Mildner; Koltrasten som trodde den var en ambulans. Den handlar om just ljud och har en hel del intressanta saker att säga. En sak jag tog med mig från den boken var hur frågan om ljud i samhället i olika tider har varit en konfliktyta, hur man kämpat om rätten att låta. Således är ljud också en form av maktdemonstration. Det är inte en slump att just kyrkklockor har varit det som har låtit mest i Europa under några hundra år, och det är antagligen lika lite en slump att minareten är det som väsnats mest i den muslimska världen.

I ett fritt samhälle bör man således inte inskränka folks rätt att låta. Å andra sidan upphör som bekant min frihet när den inkränktar på din. Jag har som sagt inte lyckats formulera en stark åsikt åt vare sig ena eller andra hållet.


Andra bloggar om: ,

Publicerat i Kultur Politik Samhälle

3 kommentarer

 1. Patrik Patrik

  Det verkar som om du har missat en invändning i sammanfattningen även om du närmar dig i slutet av texten. Jag har läst flera före detta muslimska debattörer som påstår att böneutropen är mer än en troshandling, att traditionen är att det är en maktproklamation som förkunnar att islam härskar över det område där utropet hörs. Jag är inte så kunnig om islam att jag kan verifiera det, men det är alltså en invändning som har väckts av flera debattörer. Du skriver att ljud är “en form av” maktdemonstration, men det de här debattörerna påstår är alltså att det inte bara är en form av, utan en väldigt bokstavlig maktdemonstration som proklamerar makt inte bara över de som är involverade i troshandlingen utan även över icke-troende.

  Eftersom jag är rätt så petig med korrekthet är det en invändning som synes mig synnerligen adekvat; det vore helt enkelt sakligt felaktigt att proklamera att islam och dess lagar styr över svenska städer. Antagligen inget som stör myndighetsutövande, men min personliga åsikt är att det borde göra det…

  Sedan undrar jag om du verkligen har analyserat frekvens och ljudstyrka rätt? Du undrar vad en genomsnittlig fotbollskör kan tänkas ha för ljudstyrka? Om en konsert på full volym har en styrka av c:a 100 dB så vågar jag påstå att den genomsnittliga fotbollskören har en ljudstyrka LÅNGT under det. Dessutom är dB är en logaritmisk enhet, vilket betyder att 110 dB är 10 gånger så hög ljudnivå som maximalt tillåtna på en konsert! Gissningsvis är 110 dB minst 100 gånger högre volym än fotbollskören, troligen mer. Dessutom är det en frekvent återkommande händelse (6 gånger varje fredag?). Jag tvivlar på att fotbollskören stör dig 6 gånger varje vecka, året om – men det kanske enbart är för att jag bor i ett lugnt område?

  Vad som kanske är mer oroväckande är att enligt följande sida om ljud och ljudnivåer är böneutropen rent skadliga om de når upp till 110 dB, sedda ur ett rent bullerperspektiv:

  https://axbom.se/ljud-och-decibel

  (Om gränsen är 85 dB x 8 tim, uppnås samma effekt på mindre än 5 minuter vid ljudstyrka på 110 dB.)

  I samma artikel anges att ljudstyrkan 110 dB skulle motsvara en motorsåg på 1m avstånd. Det är inget jag vill utsätta mig för utan hörselskydd, inte ens i någon enstaka minut! Absolut inte i närheten av någon kyrkklocka jag någonsin har hört, även om de naturligtvis också kan vara störande… Inomhusnivån som den muslimska föreningen ålagts att följa (men som ingen annan än föreningen själva verkar ha för avsikt att kontrollmäta) är 45 dB. Det är en mer rimlig nivå, enligt artikeln i närheten av ett kraftigt regn – men det känns ändå som en långt kraftigare störning än vad fotbollskörer eller kyrkklockor orsakar (hur högt hörs sådana inomhus?).

  Om man ska försöka någon slags jämförelse skulle jag ställa mig följande fråga: stör eller överröstar ljudet en vanlig konversation? Utomhus kommer det utan någon som helst tvekan att göra det. Inomhus kommer det att ligga i nivå med en vanlig konversation om jag tolkar skalan rätt, och det tror jag skulle vara en klar störning. Jag upplever inte att kyrkklockor stör en konversation inomhus. Alltså torde böneutropen vara väsentligt mycket mer störande än klockringning, förutsatt att de faktiskt hålls på en nivå som ligger i närheten av de gränsvärden som tillståndet i Växjö anger.

 2. Vi kan göra ett litet tankeexperiment:
  Vi antar att Nordiska Rikspartiet vill ha tillstånd att köra Hitlertal ut högtalare på 110dB 7ggr. om dagen 7 dagar i veckan. Ska de tillåtas göra det?
  Vi antar att amerikanska ambassaden vill spela Trumptal ut högtalare på 110dB 7ggr. om dagen 7 dagar i veckan. Ska de tillåtas göra det?

  Ge mig ett exempel på en annan organisation där detta skulle tillåtas.

  Varken kyrkklockor eller fotbolls fans kommer i närheten av volym, frekvens eller budskap.

  110 dB är enligt wikipedia motsvarande att stå bredvid en bergborr. https://sv.wikipedia.org/wiki/Bullerskador

  Skulle någon på pin kiv köra en bergborr flera gånger om dagen hela veckan utan något annat syfte så skulle den personen lagföras rätt kvickt.

  Sedan skall vi också komma ihåg att det det här budskapet som trumpetas ut här är grunden till att många människor flytt sina hemländer ofta med livet som insats och just hamnat i Sverige. Att tillåta böneutrop här är som att spela tysk marschmusik för judiska flyktingar från Nazityskland.

 3. Bra kommentarer. Nej, jag har inte koll på decibeltal och som det framställs här så tycks det inte riktigt rimligt. Framför allt är argumentet att utrop handlar om att manifestera sin makt ett argument jag inte hört tidigare och som absolut är värt att ta i beaktande (fast jag undrar då om inte kyrkklockor historiskt har haft samma funktion, vore värt att gräva i.). Hur som helst. Bra kommentarer.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: