Hoppa till innehåll →

#Val2014 – den inofficiella spellistan

onkel_wart (thomas lieser) / Foter.com / CC BY-NC-SA

Musik är, som de som följt mig ett tag, mycket viktigt för mig. Det är en uttrycksform som listigt kringgår mina rationella och cyniska filter och når mig på djupet på ett sätt som inget annat. Ofta när jag hör musik dyker allehanda associationer upp. Såväl det musikaliska uttrycket som det textmässiga har den effekten. Ibland är det en enskild strof som jag kanske egentligen helt tar ur sitt sammanhang som känns så klockrent applicerbart på något annat. Jag misstänker att när jag lyssnar på musik sätter hjärnan igång att skicka signaler åt alla möjliga håll och struntar högaktningsfullt i sin vardagliga sortering av ting i lätthanterliga fack. Och som samhällskritiker och debattör som man väl ändå får kalla sig efter snart åtta års agiterande på den här bloggen så är det inte helt sällan som de där kopplingarna har med just politik och samhälle att göra.

Så jag fick för mig att försöka sätta ihop en spellista till valåret 2014. Därför skickade jag för några veckor sedan ut en förfrågan på G+ där jag bad folk om låttips. Därefter har jag egenhändigt i sann diktatorisk anda rensat och sorterat listan utifrån vad som passar mitt budskap och, naturligtvis, vad som i samma diktatoriska anda kvalificerar som bra musik. Och det här är resultatet.

Val 2014 by Johnny Olsson on Grooveshark

Ett par kommentarer om själva listan. Jag kände direkt att jag var säker på vilken låt som skulle öppna och vilken som skulle avsluta. Ok, Styx skulle kunna avsluta hela klabbet med att uppmana folk att ansluta och segla bort, men poängen är inte att bokstavligen segla bort utan snarare att segla tillsammans. Att Come Sail Away kommer från albumet The Grand Illusion gör liksom ingenting heller. Det borde för övrigt vara Anna Trobergs theme song. Låtarna därefter har ingen egentlig tematisk ordning utan är mer sammansatta för att vara hyfsat varierande. Att Police och Every Breath You Take är med är ganska självklart med den texten. Som lite kuslig kuriosa kan nämnas att många uppfattar den som en kärlekssång men i själva verket handlar det om en sjukligt svartsjuk individ som inte kan släppa att exet gått vidare. Känns som det går ganska bra att översätta till retoriken kring övervakningssamhället, eller hur? ”Oh can’t you see? You belong to me.

Uprising är väl inte heller någon skräll och ganska självförklarande. Däremot vill jag nämna ett par ord om Jewels The New Wild West. För mig är det en låt om avståndet mellan det politiska etablissemanget och resten av oss, om hur man ropar för döva öron och hur man faktiskt har ett ansvar att göra något åt saken själv. Och ”We’ll be an army of thieves, of self-freed slaves” känns självironiskt applicerbart på den rörelse jag själv är en del av.

Privilege has ruled for thousands of years
Wars have been fought with bibles and tears
Yet liberation can’t deny the temptation
And soon becomes the oppressor

The Pilgrim’s Address skulle kunna citeras från början till slut, men den har jag bloggat om förr så jag ska inte upprepa mig. Outcry har, liksom Uprising och i viss mån även New Wild West ett revolutionsromantiskt skimmer över sig med en stark refräng. ”Rise up, be counted, stand strong and unite.” Och If You Tolerate This… torde vara rätt självförklarande. Freedom Of Speech är förvisso instrumental men titeln räcker och därtill är det ett mycket vackert och kraftfullt stycke.

Anybody Listening? Ja, tyvärr är det ju det, men inte på det bra sättet. Det finns ett tema genom hela Queensrÿches Empire-album (Ledtråd: Albumet heter Empire) så det är nog bara att välja och vraka, men Anybody Listening? passar så bra med sin dubbeltydiga titel som kan anspela både på övervakningssamhället och det här med att ropa för döva öron. Och så är det en bra låt med en dramatisk känsla bra refräng.

Is there anybody listening?
Is there anyone that sees what’s going on?
Read between the lines,
criticize the words they’re selling.
Think for yourself and feel the walls
become sand beneath your feet

The Good Don’t Last kan appliceras på lite olika saker. Huvudsakligen handlar den för mig om en kulturskymning där vi har ett helt smörgåsbord av fantastisk kultur att välja av och bygga vidare på, men nöjer oss med lättsmält skval. Och missförstå mig nu rätt; folk får tycka om vad de vill och det är inget konstigt i att minsta gemensamma nämnare utgör bas för bra försäljningssiffror. Jag kunde bara önska Idol-kulten var fullt så dominerande, eller att det kunde få stå några andra böcker på fronthyllorna i bokhandeln även när Jan Guillou eller Liza Marklund har släppt något nytt. Men på sätt och vis handlar det också om att ”det goda” kan vara flyktigt och måste vårdas och återerövras. Det gäller till exempel när det gäller demokratiska principer. Bara för att vi en gång har enats om något bra kan det lätt luckras upp om vi inte bevakar våra rättigheter.

Keep On Rockin’ In The Free World. Ja tack. Det vore väl ganska nice om vi kunde göra det? Men jag vill också uppmana folk att ”keep on rocking the free world”. See what I did there? Stagnation är farligt. The good don’t last, because liberation can’t deny the temptation and becomes the oppressor.

Och så rundar vi av det hela med en hälsning från Pink Floyd. A Great Day For Freedom. Varje dag är en bra dag för frihet. Det känns rätt att avsluta med en melankolisk ballad, för tyvärr är inte den där friheten självklar längre, om den någonsin var det. Melankoliskt, men inte uppgivet utan försiktigt hoppfullt, det är den sinnesstämningen Pink Floyd lämnar mig, och förhoppningsvis er andra, i. Och om du lyssnar igenom den här spellistan och ändå inte lyckas rösta rätt på kommande valdagar, då kan jag tyvärr inte hjälpa dig…

Passar det inte? Gör gärna en egen lista. Det vore intressant att se hur den ser ut.

Tack också till er som med låttips och motiveringar bidragit till att den här listan blev till. Ingen nämnd, ingen glömd.


Andra bloggar om: , , intressant?

Publicerat i Politik Musik Samhälle Kultur Pirat

7 kommentarer

  1. Webster Webster

    Till FRANSA: Clawfingers ”the Truth” från plattan Deaf Dumb Blind.

  2. ”The Truth” fanns med i tankarna men klarade inte cutten, som det heter på svengelska. Samma med Rage Against The Machines ”Killing in the name”.

  3. Jan Jan

    Örrö!

    Nu måste jag nog, om inte protestera, men i alla fall opponera mig på nåt/mitt sätt, för nåt har du missat ju.

    Världens mesta protestlåt alla kategorier när det gäller överstatlighet, galningar, tyranner, kungar o andra politiker är ju:

    The Fletcher Memorial Home av Pink Floyd.
    Dessutom enligt mig…..totalt suveränt rent musikaliskt!!

    Får tårar i ögonen varenda gång jag lyssnar på texten, (tom när jag läser den).

    Man behöver inte ens veta om att Waters hatar såna han sjunger om pga att hans pappa dog i kriget som ”vanlig” kanonmat innan han sett sin son, för att man ska förstå.

    ”Now the final solution can be applied.” är talande om vad han anser vad man ska göra med galningar i den klassen osv… *ler*.

    (Länk till texten, hoppas jag inte gör nåt olagligt nu: http://www.pink-floyd-lyrics.com/html/fletcher-memorial-final-lyrics.html).

    Ha det
    Jan

  4. Tack för tipset, Jan! Eftersom Pink Floyd aldrig har varit några av mina favoriter är jag inte särskilt bevandrad i deras verk och kände därför inte till den låten. Ska lyssna på den några gånger. :)

  5. Alexander. O Alexander. O

    ”Och om du lyssnar igenom den här spellistan och ändå inte lyckas rösta rätt på kommande valdagar, då kan jag tyvärr inte hjälpa dig…”

    Tja, en av mina favoriter är Mob 47 och låten ’Vägra Rösta’, ”Låt inte politikerna lura dig”. Väldigt simpelt och rakt på sak, i motsats till lökiga rocklåtar som varar alldeles för länge.

    Personligen så skulle jag avråda folk och rösta på den byråkratiska propagandamaskinen, och ägna mer tid och energi åt att bli så självgående och oberoende som möjligt. Faktum är, jag har på senare tid, mer än någonsin förut, haft det här ”solipsistiska dilemmat” jag har börjat brottas med, där jag inte längre vet ut eller in utöver det jag själv inte erfarit. Jag menar – hur kan du veta 100% säkert att din röst räknas? Såvida inte du är den personen som faktiskt räknar rösterna, så kan du ju inte veta med all säkerhet att din röst har, eller inte har, räknats in. Ingenting jag har röstat på har någonsin kommit igenom. Precis som du tar upp med historian – vem vet hur många gånger den har skrivits om, reviderats. Vi förlitar oss på det de säger åt oss att tro.

    Ingen kommer att göra saker åt oss, så det är en dålig idé att förlita sig på karriärpolitiker som spelar spel med varandra och alltid landar på fötterna oavsett hur uselt de gör ifrån sig. Bättre att fokusera på att bryta med systemet så mycket som möjligt och koncentrera sig på att bli så självgående som möjligt, innan det är försent att göra någonting annat.

    Det där med totalitära stater har skildrats till döds i film, musik och litteratur. Jag vet inte om det gör ett skit, dock – det känns bara som att folk blir mer pacificerade av det. Det spelar ingen roll hur mycket South Park ”ironiserar allting”, för i praktiken betyder det ingenting om folk inte agerar för någon praktisk förändring. Ironi är mer av ett vapen för att hålla folk på plats, om inget annat. Ge folk lite roliga skämt om politiker, så de kan gå hem skrattandes med kebab och öl i magkistan – samma ledare som de skämtar om, kommer fortfarande sitta vid makten, hur bra skämten än är.

    Minns du John Carpenter filmen ’They Live’? Skitrolig 80-tals action film, med den simplaste skildringen av ideologi och den totalitära staten, gjort i den mest underhållande andan någonsin. Ingenting nytt… Philip K. Dick skildrade olika typer av totalitära system, i flera av sina böcker – böcker som det sedan gjordes skitroliga filmer av som ’Blade Runner’, ’Total Recall’ och ’Minority Report’, lol. Och sen då Orwells 1984, o bla bla bla. Tja… och?

    Secret Chiefs 3 – Le Mani Destre Recise Degli Ultimi Uomini, är troligen min nuvarande favorit när det kommer till att göra musik som musikalisk skildrar en berättelse som utspelar sig i en totalitär värld inte allt för avlägsen vår egen.

    RFID Slaverider: http://www.youtube.com/watch?v=VEegQQLIi1Y
    Agenda 21: http://www.youtube.com/watch?v=gXBzLoHOy30
    Zombievision: http://www.youtube.com/watch?v=2zkCUZ7z4nM
    Codex Alimentarius: http://www.youtube.com/watch?v=3hfp2uurrYk

    Retro-hippies som gnäller över lagar som reglerar matdistributionen så multinationella företag ska få bestämma huruvida folk ska få odla sin egen mat eller inte. Men, om folk ska få odla sin egen mat, så blir de tvingade enligt lag att köpa fröna från de multinationella företagen = smart affärsidé.

    ”Äsch, ni hippies. Ni är ju bara paranoida!.”

    • DU kan vara en lökig rocklåt som varar alldeles för länge!

  6. Alexander. O Alexander. O

    ”DU kan vara en lökig rocklåt som varar alldeles för länge!”

    Jag håller med om att jag kan vara en lökig rocklåt som varar för länge – livet är fullt av små, lökiga stunder. Jag kan inte heller skriva med ordentlig grammatik. Hur kom det att bli på detta viset…

    I alla fall, här är lite musik jag lyssnade mycket på när jag var en tonåring, med texter som berör samhällsfrågor, skrivna av barn under sin adolescens:

    Atheist – Why Bother: http://www.youtube.com/watch?v=Mz3HjrY_L2g

    ”Election time is here, but do you care?
    It’s not our choice, we cannot voice
    If they won’t hear, the issue’s clear
    A more modern plan to run this land”

    Cynic – Denaturalizing Leaders: http://www.youtube.com/watch?v=5NPqK_jut1w

    ”What happened to honesty
    What the hell’s happened to truth?
    An adverse turn in leadership’s ways
    A negative procession delaying our truce
    What’s happening to the people
    Or the body of politics?
    All for the crown, just for an addiction
    Money, power, they need a fix”

    Nasum – Du Är Bevakad: http://www.youtube.com/watch?v=sD8weAXd9UM

    ”Ställ dig rakt i ledet nu, blicka endast fram
    kom ihåg att allt du ser, ser och hör är sant
    gör som du blir tillsagd, kom ihåg du nu tillhör oss
    glöm allt det du hade, glöm det liv du haft
    du är bevakad…”

    Terrorizer – World Downfall: http://www.youtube.com/watch?v=Y6ytQknklCk

    ”You fall into their trap
    They con you to believe
    that they’ll make everything better
    they’re running for the people

    Can one trust these lieing bastards
    Squeezing every cent from you
    Using one to gain more power
    One must put a stop to this

    World Downfall!”

    Misery Index – The Lies that Bind: http://www.youtube.com/watch?v=GEM9KrL5o_w

    ”As faith in leaders falter and dole-queues stretch for snake-like miles
    Untruths in unwritten law annihilate imagination
    Hope becomes a process
    The intravenous feed
    That’s bound in tune with ’progress’ – in dialectic comedy”

    Napalm Death – Scum: http://www.youtube.com/watch?v=rIV3czRMEpI

    ”In your mind
    Nothing but fear
    You can’t face life
    Or believe death’s near

    A vision of life
    On television screens
    An existence created
    From empty dreams

    Hide behind T.V.
    Hide behind life
    You should be living
    But you only survive

    Life holds nothing
    But pain and death
    Don’t look for love
    There is none left”

    Good Night & Good Luck, lol lol lol…

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: