Skip to content

Vem ska avgöra om mitt mjöl är rent?

Storebror blir större för varje dag som går. Det fulländade Bodströmsamhället™ rycker närmare. Och hela tiden rycker en stor del av medborgarna på axlarna och menar att de minsann har rent mjöl i påsen och har därför ingen anledning att oroa sig. Naivt så det förslår, för vem är det som ska avgöra om mjölet är rent? Det vet du inte. Det är inte din bedömning som gäller, det är en okänd person i kulisserna som ska skärskåda ditt liv och avgöra om du är God Människa™ eller inte. Med tanke på hur olika uppfattningar grannar kan ha om något så trivialt som städning av den gemensamma tvättstugan, känns det verkligen tryggt?

JPA-affären illustrerar med all tydlighet varför Storebror är en dålig idé. Att sälja sexuella tjänster är inte ett brott, men det är så hårt stigmatiserat i vårt samhälle att det vore förödande för prostituerade att bli uthängda. Och så kommer då en människa som Johanna Parikka Altenstedt, med sitt djupt rotade avsky för prostituterade, med sin rättfärdighet, med sina kontakter inom media och med en anställning i länsstyrelsen och hotar att använda sina kontakter till att ta reda på en prostituerad debattörs identitet och hänga ut den.

Ponera att en JPA sitter på en tjänst där h*n har tillgång till det smörgåsbord av smaskigheter som Storebror kommer att spara i sina svällande databaser. Vad hjälper det då Isabella Lund att hon har rent mjöl i sin påse? Känns det fortfarande tryggt?

Jag vet att de flesta fortfarande rycker på axlarna eftersom de inte är prostituerade. Men kom då ihåg att prostitution inte är ett brott och att prostituerade ska ha rätt till samma lagskydd och samma integritet som oss andra. Omvänt: Om den prostituerades integritet blåses bort så innebär det att resten av oss inte heller har någon. Trygg än?

Varför skulle det stanna vid prostituerade? En annan JPA-klon kan till exempel få för sig att ge sig på människor med en politisk åskådning som personen ifråga är övertygad om är käpprätt åt helvete. Högerextremister är ganska starkt avskydda – om en känd persons sympatier med nazister släpades fram i ljuset skulle det ödelägga den personens liv. Nej, det saknar faktiskt relevans att nazism i sig är avskyvärt – poängen är att var och en har rätt att ha sina åsikter och sina sympatier ifred. Nu börjar det väl ändå kännas tryggt?

Visst ja, du är ju inte nazist heller. Eller kommunist, eller någon annan otäck avart. Du håller dig i den politiskt korrekta mittfåran, betalar dina skatter, begår inga brott, ägnar dig bara åt missionären under täcket med lyset släckt i syfte att avla barn. Dessutom tycker du kanske att Bodström är lite gullig sådär med sin solbränna och sitt vinnande leende. Ett samhälle uppkallat efter honom kan ju inte vara dåligt. Dessutom är det ju till för att förebygga brott och terrorattentat.

Lögn och förbannad osanning! Kameror förebygger inte brott, de kan bara hjälpa till att utreda dem. Det hjälper föga under tiden man utsätts för ett brott. Kommer ni förresten ihåg misshandeln på en innekrog i Stockholm nyligen, där en vakt misshandlade en gäst och alla kameror lämpligt nog var ur funktion den kvällen? Tryggt. Övervakning av internettrafik förebygger inte heller brott. Tror folk verkligen att terrorister och andra planerar sina illdåd öppet och okrypterat via epost? Kryptering, kod eller att helt undvika den elektroniska motorvägen är lösningen. Kvar blir de med rent mjöl i påsen.

Slutligen kan kanske självaste CIA tjäna som ett varnande exempel. En underrättelsetjänst som så totalt kommit att förlita sig på signalspaning och avvecklat sina fältagenter att de blev helt tagna på sängen när det smällde.

Så i slutänden kommer du att sälja ut din personliga integritet mot ingenting. Du kommer fortfarande att bli utsatt för brott, och dessutom skärskådade av Storebror. Som ett litet hat trick kanske du dessutom råkar ha en bortamatch med en förtjusande individ vars make eller hustru sitter i Storebrors hjärta. Men du trodde ju att bortamatchobjektet var singel, det sa h*n ju, så ditt mjöl är rent.

Hur Goda Människor™ vi än försöker vara kommer det alltid att finnas sprickor i rustningen. Saker vi inte vill ska släpas fram i ljuset. Och det kommer alltid att finnas människor med tillgång till informationen. Och det kommer alltid att finnas motiv. Hur vet du att inte någon stoppar annat i din mjölpåse när du inte längre förfogar över den själv? Tryggt, eller hur?


Andra bloggar om: , , , , , intressant!

Published inPolitikSamhälle

37 Comments

 1. En god sammanfattning av läget. Synd bara att den här uppfattningen hålls av så få människor. Synen på ”Den goda staten” är fortfarande förhärskande bland allmänheten.

  Rätt otroligt egentligen, med tanke på allt som hänt. Det kanske är här i Sverige som Gore Vidal sa om USA; ”we’re the United States of Amnesia”. ;)

  buddy jesus’s last blog post..Pengar som skuld, eller: Vem ska dra ur proppen?

 2. egentligen borde jag slå dig för det är precis sådant här som jag inte. vill. veta egentligen. det är så lättsamt att leka struts, för då blir man inte förbannad över hur idiotiska människor det sitter på maktpositioner.

 3. Nä tacka vet jag hårda straff, det är det som får ner brottsligheten. Hugg handen av den som stjäl och stena den som begår äktenskapsbrott. Dödda alla andra.

  Pratae med en kompis igår som kom fram till att han inte tror på frihet. För det gynnar bara smarta egoister. Intressant tanke.

  mymlan’s last blog post..orka

 4. Om man stoppar huvudet i sanden har man arslet i vädret. (Nu blev jag nästan imponerad av min egen vishet)

 5. Mymlan: Öga för öga är fiffigt. Langa knark till knarklangare, sälja stulna saker till hälare, jobba svart åt svartjobbare.

  Att döma av din kompis resonemang lär han inte riskera att gynnas av friheten. ;)

 6. Jag funderade ju mer på vem som skulle bestämma då, om vi inte ska ha frihet. Men det kunde han inte riktigt svara på.

  Å andra sidan kan ju för stor frihet vara farligt eftersom de flesta människor inte tänker särskilt mycket, som det verkar.

  mymlan’s last blog post..orka

 7. Att de flesta människor lyckas något vidare med att tänka kan ju bero på att tänkande inte passar in. Samhället tänker åt dig, sitt i båten! Demokrati har helt klart sina brister eftersom det tillåter puckon att rösta. Winston Churchill hade ett par saker att säga om saken:

  The best argument against democracy is a five minute conversation with the average voter.

  Men också:

  It has been said that democracy is the worst form of government except all the others that have been tried.

 8. [Comment ID #30755 Will Be Quoted Here]

  And it’s a nice ass ;)

  nej, allvarligt så har du ju rätt. jag gick omkring i flera år och var förbannad över att världens ser ut som den gör och nu känns det ungefär som ”jaha, ännu ett korkat förslag” och sen orkar jag inte bry mig. tyvärr.

  eller vänta, förresten. jag är skitlack på det där förslaget. nu sitter jag och blir mer och mer uppretad dessutom.
  fan också.

 9. Jag tog mig friheten att laga så att rätt kommentar citerades. :)

 10. Als die Nazis die Kommunisten holten,
  habe ich geschwiegen;
  ich war ja kein Kommunist.

  Als sie die Sozialdemokraten einsperrten,
  habe ich geschwiegen;
  ich war ja kein Sozialdemokrat.

  Als sie die Gewerkschafter holten,
  habe ich nicht protestiert;
  ich war ja kein Gewerkschafter.

  Als sie die Juden holten,
  habe ich geschwiegen;
  ich war ja kein Jude.

  Als sie mich holten,
  gab es keinen mehr, der protestieren konnte.

  översättning på:
  http://en.wikipedia.org/wiki/First_they_came

  Vi ska inte vänta tills de kommer till oss.

  christoffer’s last blog post..Aveckla kolkraften NU !!

 11. men vad faan! jag är för kass för din plattform, det märker ju jag det. och hur kommer det sig att allas senaste blogginlägg kommer som länk men inte min? jag måste sätta mig in i det här…

  (nej, jag har inget att göra på jobbet. inte alls)

 12. Jag vet faktiskt inte varför inte ditt senaste ploppar upp som länk. Kan det vara för att du inte sätter titlar på dina poster? Jag använder alltså en plugin som försöker hitta kommentatorns senaste post. Det är förmodligen inte helt vattentätt, men du är den första som det inte verkar fungera på. Mycket överraskande. ;)

 13. Väl rutet! (nu behöver vi bara ett upprop att skriva under och ett litet tygband att bära)

 14. int ett dugg överraskande, är det någon som kan runka till det så är det jag. och nej, inte på det viset du tror. :)

 15. [Comment ID #30770 Will Be Quoted Here]

  Givetvis! Fast i det här fallet kanske det vore lämpligare med ett symboliskt backup-band.

 16. Såg Peter Bratt varna om detta med avlyssningen på TV och han sa att det sitter alltid någon liten fanatiker någonstans som anser att för den goda sakens skull så kan man… det är sant.

  Det är också sant att vi inte lever i en demokrati för om vi hade gjort det så hade inte detta lands justitieminister kunnat säga i vår demokratis högborg, den svenska riksdagen, att det är problematiskt att Europarådet rekommenderar Sverige att respektera vårt val att vilja arbeta med sex, om vi levt i demokrati så hade det inte varit ett pronlem för Ask att Europarådet tycker att vi ska höras i frågor som rör oss. Och det är inte bara Ask som har detta problem, det har hela den svenska riksdagen.

  Hela det politiska etablissemanget vill skärpa o höja alla straff som man kan utdöma när det gäller försäljning av sexuella tjänster. Carina Hägg (s) står i riksdagen o säger att det är viktigt att rätt person utnämns för att göra en snabb utvärdering av sexköpslagen så att de får ett bra vektyg för att sprida lagen till andra länder.

  Svensk polis och åklagare kan totalt ogenerat ljuga om förhållandena i Sverige både här hemma och utomlands utan att media granskar vad som säga.

  Detta är bra mkt allvarligare och hemskare än det JPA någonsin sagt o gjort. Och mot denna titanvägg är vi inte så många… tyvärr.

  Ps… Om inte Martin Nimöller redan hade citaderas så hade jag gjort det.

  Isabella Lund’s last blog post..Det som glöms bort…

 17. Nils2 Nils2

  [Comment ID #30770 Will Be Quoted Here]

  Ett litet band hade varit lysande! Vilken färg? Brandgult? (får inte förväxlas med det rosa bröstcancerbandet eller det blåa prostatabandet)

 18. Jag tycker det helt klart finns en övertro i relationen bevakningskameror-trygghet. I Malmö där jag bor har det t ex talats om övervakning av ett flera kilometer långt stråk, från Centralstationen till Möllevången. Jag tycker tanken är rätt intressant, skrev om det för länge sedan, för efter Möllevången finns en stor busstation där det begås en del brott, ska inte den övervakas då? Efter det kommer Södra Innerstaden/Seved över, Sveriges mest kriminellt drabbade område där jag bor. Borde inte det också övervakas?

  Jag har skrivit några blogginlägg om övervakning i våra hem. Just där vill ingen övervakas, men det är ju ett av de mest kriminella ställen som finns, där håller inte vitt-mjöl argumentet.

  Det verkar som om det är få som tänker på vilka som kommer att få tillgång till materialet.

 19. drf drf

  Klarsynt!

  Man undrar ju när folk ska inse att även vuxna människor som lämnas ensamma med en kakburk förr eller senare inte kommer kunna hålla fingrarna i styr..

  drf’s last blog post..Dyrbara tårar

 20. Isabella: Men du förstår, lilla gumman, du är inte riktigt kapabel att förstå ditt eget bästa. *kräks lite* Kämpa på och väsnas så mycket du orkar, det är det enda som har skuggan av en chans att fungera.

  Åsa: Ja, i preventivt syfte gör kamerorna liten eller ingen nytta. Och ja, de flesta våldtäkter, misshandelsfall och mord sker väl i hemmen så då är det också där man borde filma. Vi kan kalla hela jävla landet för Big Brother och hålla utröstning en gång i veckan.

  drf: Det är bara att titta på sjukvården och hur många som olovandes grottar runt i journaler där de inte har att göra. För att de är nyfikna, för att de kan.

 21. Att förvänta sig att folk ska komma sig för med att tänka själv och inse vad Bodströmsamhället innebär i förlängningen, är att förvänta sig för mycket, det är mycket lättare att låta pappa staten tänka åt en.

  Dessutom, har vi nu ett antal (skol)generationer på halsen, som har blivit direkt uppmanade att inte tänka själva, ifrågasätta eller debattera.

  Jag börjar dra paralleller till hur det var att bo i Rumänien under Ceaucescueran, då vi såsom varande västerlänningar hade mikrofoner installerade i varje rum i huset utom badrummet.
  En livssituation jag trodde att jag lämnat bakom mig, för alltid, när vi flyttade tillbaka till Sverige igen.
  Obehagligt.

  Nina’s last blog post..Konsert igen. (Joystick 2.0)

 22. Jag tror, som Åsa ovan, att folk helt enkelt inte tänker på att det är människor som kommer att ha tillgång till uppgifterna. Jag tror att gemene man ser Staten som en diffus organism snarare än som en samling individer. Frukten av en gigantisk byråkrati?

 23. Om det där med fina små ribbons ska slå igenom så får vi nog skynda oss, det börjar bli ont om färger kvar: http://www.gargaro.com/ribbons.html :)

  Joshua_tree: Att sätta in kameror i allas hem låter lite extremt. Det räcker med att peta in dem i våra så kallade förtroendevalda riksdagsmäns hem, så kanske vi skulle få lite rättning i leden. Om vi sätter in 10 kameror per hem, det borde räcka.

  3490 kameror mot bibehållen integritet, vi kanske ska starta en insamling? Man får hyfsade IP-webkameror från 1300 spänn, så 4.5 miljoner täcker in alla kostnader. Det finns säkert några hugade magnater som vill ge ett bidrag.

  buddy jesus’s last blog post..Sverige på det sluttande planet

 24. läskigast e väl den stora grå massan som varken kommer säga bu eller bä eller ens lyfta huvet eller blicken från skosnörena den dagen det händer…folk är så blaséaktigt likgiltiga inför sin integritet och orkar inte ens protestera och säga ifrån längre. vi sväljer whatever vi mats med som pommes på mac donalds…det tycker jag e läskigt…

  http://www.wasabilicious.blogg.se

 25. Linda Linda

  Frågan är nu bara… Hur ska man göra då för att väcka något slags engagemang? Ett litet band förslår inte.

 26. Buddy Jesus: Makthavarna kommer att slippa övervakas ska du se. Precis som de slipper betala tullavgifter i Stockholm. Det där med att leva som man lär och leda genom föredöme är gammeldags trams!

  Linda: En protestlista då? Eller en tistel i valfri morgontidning? Skämt åsido; jag vet inte hur man ska kunna väcka ett folkligt engagemang. Jag är rent av tveksam till att det går.

 27. Joshua_tree: Då får vi som medborgare med rättspatos göra som Eddie Meduza skulle ha gjort: ”Ta saken i egna händer”. Jag kan lätt tänka mig att skugga Tomas Bodström under några veckor och rapportera precis vad han gör, med vem han umgås och hur han rör sig i geografin, vilka hemsidor han besöker och vem han epostar med.

  Problemet är bara att då blir jag plötsligt ett hot mot demokratin och rikets säkerhet. Troligen får jag RPS/Säk efter mig. Det är som sagt skillnad på folk och folk.

  buddy jesus’s last blog post..Sverige på det sluttande planet

 28. Linda: Jag mailade in en hyfsat lång protest den 9/11 om detta vansinne till denna adress:
  huvudregistrator@ekobrottsmyndigheten.se

  Den går tydligen direkt till Gudrun Andemar som är avgörande granskare i fallet(inte säker om det kanske är effektivare att gå på B. Ask direkt istället?). Kände att det var det minsta man kunde göra. Kanske nåt att ta efter? Har hela mailet om nån är nyfiken.

  Ozjeppe’s last blog post..Jämställdheten ökar kvinnors alkoholmissbruk

 29. BJ: Bodström skuggar Svensson, du skuggar Bodström, Säpo skuggar dig… Är det det som kallas den långa svansen? :)

  Ozjeppe: Lägg upp mailet på bloggen vetja. Har du reda gjort det så släng in en länk här.

 30. […] Något helt annat men ändå kopplat till det här skriver Josh om: människors inställning till den konstanta gången mot ett 1984 på riktigt. Bookmark to: Kanske […]

 31. Linda Linda

  Ozjeppe.. Kanske något man ska ta itu med… Bra förslag.

 32. […] Måndag. Tid: 11:20.Enligt Min Humla stod för avsparken med sin kristallklara drapa kring det annalkande Bodströmsamhället™ där man knappast behöver […]

 33. […] mig anledning att gorma om folk som skryter med sin okunskap. Och så var det det där petandet i min mjölpåse igen. Sen ilsknade jag till på Anders Westgårdhs dubbelmoral och önskade stock åt mina ofödda […]

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: