Skip to content

Alla har något att dölja

Regeringen verkar fullständigt ha tappat verklighetsförankringen. Att höga politiker inte har mycket av den varan är förvisso ingen nyhet, men nu har man helt tappat greppet. Tunnelseendet är totalt.

Det senaste är att man vill ge polisen möjlighet att spåra IP-nummer redan ”innan det finns någon skäligen misstänkt gärningsman”. Det är fullständigt horribelt! Det är detsamma som att kunna begära ut telefonlistor utan misstanke, spåra snigelpost utan någon direkt anledning eller att slentrianmässigt förfölja människor på gatan. Nu får ni väl för fan ge er!

Man borde väl inte bli förvånad. Ett rättssamhälle som lämnar ut en beslagtagen hårddisk tillhörandes en misstänkt till klaganden(!) för att denne ska få söka igenom den är fullständigt ruttet och fascistiskt. Med det som prejudikat borde det vara fullt möjligt för mig att anklaga vem som helst för stöld för att sedan få fri tillgång till dennes hem, med polisens goda minne, så att jag i godan ro kan snoka runt där bäst jag vill. Hoppsan, jag hittade inget som var mitt. Jag hade visst fel. Förlåt. Schyssta latexpjuck du hade i garderoben förresten. Har det försvunnit grejer säger du? Nämen!? Men vet du – om du tiger om det så tiger jag om din affär vid sidan om. Ha det!

Nu tänker en del att det inte alls är samma sak och självklart kan man inte släppa in folk i hemmet på det viset, men se: Det är precis samma sak. En dator är det mest privata de flesta av oss äger. Där finns mail som inte är avsedda för andras ögon (att läsa andras post är olagligt) och privata nedtecknade tankar vi inte vill dela med oss av. Där finns amatörmässiga försök till poesi, privata nakenfoton (eller värre: Bilder av sexuell natur! *skwäck!*) och bilder på våra barn. Där finns hela vårt nätverk av kontakter, cachad historik av hemsidor vi besökt som av en eller annan anledning inte skulle göra mamma stolt. En del av de där sidorna kan vara mycket komprometterande tagna ur sitt sammanhang, men lycka till att försvara det i efterhand. ”Jo, det var så här att…” Säkert hörrö. En och annan sida kanske man rent av har ramlat in på av misstag, genom att oaktsamt ha klickat på en länk. Prova att göra en bildsökning på Google på ordet ”mantrain” vetja. En del av er kommer att göra det. Ni behöver inte ens klicka på någon av bilderna – sidan med sökresultat är nu cachad. Helt oskyldigt, naturligtvis, men känns det bra att tänka sig att någon sitter och snokar igenom din hårddisk sen? Eller att polisen, utan din vetskap och utan egentlig anledning, spårat dig just vid den sökningen? Polisen som kanske är din granne eller din sambos lillasysters sons farfar och som du firade senaste midsommar med.

Så alla ni som säger att ni inte har något att dölja och därför är villiga att ge upp vartenda uns av integritet till förmån för lite inbillad säkerhet: Dra åt helvete. Jag har något att dölja, och jag tänker inte leva mitt liv transparent bara för att ni är för enfaldiga för att förstå att poliser är vanliga människor de med, att staten och dess anställdad inte är god som av en naturlag och att allt kan användas emot dig. Inte nödvändigtvis i rättssalen.

Alla har något att dölja. Du med.

Ett par sammanfattningar:
Några anteckningar runt den fascistiska staten
Det rättslösa samhället ”” sett genom bloggosfärens ögon
Du är en möjligen misstänkt medborgare

Framtidens hem – genomskinligt och utan inredning för att helt försäkra sig om att inget går att dölja.


Andra bloggar om: , , , , , , , , intressant!

Published inDatorPolitikSamhälle

30 Comments

 1. Det här är bland det bästa och rakt på du skrivit enligt min åsikt! Kunde inte hålla med dig mer!

  Det folk inte fattar är att de som har någe att dölja och inte vill synas knappast kommer att fastna. De riktigt farliga vill säga. Hoppas bara kötthuvena som beslutar inser att när det backfirerar emot dem så kommer skiten att stänka på dem med.

  Tänk även vilket skönt register som snuten bygger upp som kommer at hackas in…och tjena där gav vi dem vi är rädda för ALLA uppgifter visst…tänkte inte på det…

  Stefan’s last blog post..God Jul

 2. Second, second, speciellt till det tredje stycket. Du har förstått vad det handlar om.

  Hur kan man överhuvudtaget komma på att stifta nya lagar utan konsekvensanalys?

  enkla z’s last blog post..efter att ha förlorat 20 kr…..

 3. […] om mänskliga rättigheter! Deep Edition: Några anteckningar runt den fascistiska staten Enligt min humla: Alla har något att dölja Opassande: Det rättslösa samhället — sett genom bloggosfärens […]

 4. Men vad f-n, ska det inte gå att varva ned ens i jultider? Å andra sidan så det ju precis så här det brukar vara när man lägger fram fram förslag som inte tål demokratisk belysning…

  Bra skrivet för övrigt!

 5. Stefan: Tack.

  Z: Fartblindhet. Tunnelseende.

  Thomas: Julstök med tillhörande släktosämja, oro för ekonomin efter alla julklappar, bortbantande av julmatskilon och dessutom mellandagslurendrejeriet (eller heter det rea fortfarande?) – folk har inte tiiid med integritetstjafs nu. Så nej, en bättre tidpunkt att slå till lär man inte kunna hitta för att lägga fram ljusskygga förslag.

 6. karibien karibien

  Fan vad bra du skriver! Huvudet på spiken, som vanligt. Om det inte var så att jag misstänkte att du kanske inte skulle ta det som en komplimang skulle jag önska att du jobbade hos oss i gammelmedia ;)

 7. Det tar jag visst som en komplimang. Jag må bitcha om kvällspressen och enskilda skribenter, men jag inser och erkänner också att det finns massor av duktiga journalister och kolumnister. Har du ett jobb åt mig? ;)

 8. Den som inte har något att dölja har förmodligen inte heller något liv.
  Man behöver inte vara kriminell för att inte vilja släppa in vem som helst i livet.

  Ett sådant här lagförslag tycker jag mer tyder på att det som vanligt är oplanerat och utan framförhållning. Först vill man att alla ska ha tillgång till ’hem-pc’, sedan vaknar man och inser att, oj med ens så kan eventuella kriminella härja som de vill utan någon kontroll.
  Idiotin att fritt använda span på nätet, bevisar snarare att de inte begripit hur stor denna cybervärld är.

 9. Själv funderar jag om inte det är så att olaglig övervakning redan sker i rätt stor utsträckning. Därigenom kommer man över så mycket information och ”spill” som man inte får använda – och därför vill man ha en lagändring.

  Om det vore motivet skulle jag nästan kunna förstå det. Jag menar, det måste vara frustrerande som polis att sitta på en massa kunskaper som skulle kunna sätta dit folk och inte få använda dem.

  Bara en vild spekulation alltså. Och cred till sambon som fick in mig på det tankespåret. :)

 10. […] Enligt min humla anser att regeringen tappat verklighetsförankringen totalt och att vi är på väg mot fascism. Att regeringen saknar förankring i vanligt folks verklighet håller jag med om. Däremot är jag inte speciellt förvånad över att en högerregering inför allt hårdare kontroll av människor. Det är ju bara det man kan förvänta. Inte heller anser jag att regeringen saknar kunskap om de rikas villkor. Man gör ju allt för att göra ännu bättre för de rika, för eliten i Sverige, för sig själva och den grupp man tillhör. […]

 11. ”Själv funderar jag om inte det är så att olaglig övervakning redan sker i rätt stor utsträckning. Därigenom kommer man över så mycket information och “spill” som man inte får använda – och därför vill man ha en lagändring.”

  Fast du (och Drottningen) glömmer att i Sverige tillämpas fri bevisprövning, dvs även bevis som kommits över med olagliga metoder är giltiga i en svensk domstol. Däremot kan det ju finnas omständigheter som gör att det är svårt att ”tvätta dem rena” så att de kan användas utan problem, dvs så att de som begått brottet klarar sig… Trots detta så tror jag att ni ändå delvis är inne på rätt spår fast i ett större sammanhang.

 12. Mia* Mia*

  Ursäkta språket, men fan vad bra du skriver! Och då var det inte språket jag syftade på.

 13. Thomas: Jag ska villigt erkänna att jag inte är särskilt väl bevandrad i hur det svenska rättsväsendet fungerar beträffande bevissamlande och så.

  Mia*: Tack. :)

 14. […] hårt nu heller. Som sagt; matriarkala strukturer. Slutligen försvarade jag ytterligare en gång min mjölpåse. Det börjar bli tjatigt, men värnandet om våra påsar var definitivt 2007 års viktigaste ämne, […]

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: