Skip to content

Plötsligt händer det

suit upphoto © 2009 brennuskrux | more info (via: Wylio)
Det blev en tripp till Vingåker igår för att besöka en outlet. Dels för att jag behöver en kostym till ett bröllop eftersom jag har växt ur den förra, och dels för att det behövde fyllas på lite allmänt i garderoberna. En tripp jag har gruvat mig en del för ty att prova kostymer är inte något jag finner underhållande. Alls. Jag känner mig obekväm, har ingen aning om vad jag kan tänkas dra för storlek och kan inte avgöra om kostymfan sitter bra på mig eller inte eftersom jag känner mig utklädd.

Men plötsligt händer det. På Vingåkers Outlet har man ett fyndtält med varor som av en eller annan anledning inte blivit sålda och som säljs extra billigt. Normalt är det tydligen bara öppet på helger men igår var det öppet, förmodligen med anledning av påsklov. Så vi tog en titt. Utbudet i allmänhet var kanske inte så imponerande men en hel del kostymer hängde det där. Så jag botaniserade lite, plockade ut en ganska ljus grå historia och frågade Hennes Höghet om den kanske kunde fungera. Hon nickade nådigt så jag fnulade lite på vad jag kunde tänkas ha för storlek. Den här kanske? In och prova. Utstyrseln satt som en smäck. Så efter tio minuter i Vingåker var jag ägare till en kostym. För 600 spänn. Ordinarie outletpris är 1995 och butikspris 2995. Därmed hade vi tjänat in resan och mer därtill.

Det blev en del annat inhandlat också. Skor till oss alla, kläder till avkomman och lite diverse, samt en varsin smörgås i kafeterian som inte höll sig med outlet-priser.

På vägen hem stannade jag till vid en QStar-station för att tanka till det nätta priset 14:33 per liter 95-oktanig bensin som sakta rann ur en pump som sett sina bättre dagar. Att tanka fullt hade tagit halva dagen så jag nöjde mig med halv tank. Under resten av vägen hem ”roade” jag mig med att notera bensinpriserna på andra obemannade stationer. Citationstecknen för att det faktiskt inte är någonting roande alls med bensinpriset. Och kan ni tänka er – det kostar 14:33/liter för 95 oktan hela vägen från Vingåker till Södertälje! Det var väl lustigt?

Det måste ju innebära att slumpen har skaffat det så att de totala driftskostnaderna plus vinstmarginal är exakt desamma för såväl QStar som Jet, Bilisten och vad det nu var som låg längs vägen. På något märkligt vis har alltså faktorer som markhyra, driftskostnader, inköpspris av bensinen, vinstmarginal etcetera på något osannolikt vis kokat ihop till att vara identiskt längs hela sträckan. Så måste det ju vara. Alternativet skulle vara kartellbildning, och det är ju olagligt. Därför känner jag mig trygg i förvissningen om att regimen för länge sedan skulle ha tagit i med hårdhandskarna mot bensinbolagen om kartellverksamhet förekom. Men så har inte skett, och därför förekommer det heller inte. Kvar är slumpen och Tage Danielssons sannolikhetsteori.

Alternativet att regimen tycker att det är acceptabelt att mäktiga bolag stjäl av medborgarna men får panik inför blotta tanken på att medborgare kanske stjäl av mäktiga bolag vill jag inte ens tänka på.


Andra bloggar om: , , ,

Published inKåseriÖvrigtPolitikSamhälle

9 Comments

 1. *viftar med jedi-handen*
  This is not the kartell you’re looking for.

 2. Haha, det var ju en lyckad resa. Oväntat.
  Förutom bensinpriset förstås.
  Vilket däremot var väntat gissar jag.

 3. Jenny Jenny

  Bensinen är galet dyr nu. Men gött att du fick tag i en snygg kostym, det är något alla karlar bör ha hemma. :)

 4. Jan Jan

  Kommer så väl ihåg än idag en dag i det allra förstaste 80-talet.
  Jag ställde ner min 125:a på sidostödet o klev av på väg till sedelautomaten för att slänga i en surt förvärvad 10:a. (Tjatat länge på morsan o farsan för att få denna jättesedel).

  Såg samtidigt i ögonvrån då jag lutade mig av hojen att priset per liter var…(nu minns jag inte exakt!)…antingen 2,30 eller 2,80 per liter.

  Oavsett vilket var då den omedelbara tanken när jag stod där på ena benet för att komma av hojen…:
  ”Höjer dom tio öre till så ställer jag av!!
  Dyrare än detta kan det aldrig bli utan att hela Sverige kommer att protestera!…”

  O dessa minnen!..*ler*..

  Men i alla fall Herrn…är det tyvärr inte så kryptiskt att alla är i maskopi med dom alla andra elaka.

  Nåra år efter detta så jobbade jag faktiskt nåra år på OK.
  OCH det vart faktiskt en dag ”priskrig”, alltså ett intensivt ett, o vi sänkte o sänkte, ärligt flera gånger om dagen.(Var antagligen runt 1983-84…)
  O jag var förbannad utav helvete!…*ler*.

  Som på dom flesta mackar var jag den enda killen, alla andra var gamla tanter vilket naturligtvis innebar att det var JAG som flera gånger om dagen fick balansera på en gammal trasig stege för att byta ut bensinprissiffrorna i stolpen ute vid vägen!!!

  Det var med gropen i halsen varenda gång flera gånger om dagen…
  Men i alla fall…Så var det tyvärr aldrig frågan om nåra karteller.
  Det var helt enkelt så enkelt att när vi fick höra att grannmacken sänkt en tia, (öring alltså), så sänkte vi en 15:a osv…

  O detta skedde även efter själva ”priskriget” också…Finns ju varken idag eller då en enda mack som kan en krona dyrare petrolium än grannmacken utan att förlora sina kunder…

  Är tyvärr inte svårare än det.

  Ha det
  Jan

 5. Till Jan: jag räknade lite snabbt på vad bensinpriset var 1980 kontra idag. För att vara på den säkra sidan så satte jag literpriset till 3 kr 1980. Enligt SCB:s prisomräknare så motsvarar detta ett pris motsvarande 9,30 kr idag. Detta pris skulle vi alltså ha om vi bara tar hänsyn till inflationen. Men vi får lägga på 5 spänn till för att få dagens verkliga pris. Förklaringen är förstås skattehöjningar (både specifika bränsleskatter men även moms) men även större marginaler för bensinbolagen (se t.ex http://www.expressen.se/motor/1.2375929/de-gor-jattevinster-pa-rekorddyr-bensin).
  Allt detta tas ur våra plånböcker och vi kan inget säga eftersom egentligen borde ingen åka bil, i synnerhet fattiga människor.

  Förresten, priskrig på bensin var det länge sedan jag såg, men men nån kartellbildning ska ju inte finnas…

 6. Ett stycke snygg kostym ingår i garderoben hos varje man med självrespekt ;)

 7. Marcus: Ja men jag hade en snygg kostym sen många år tillbaka. I garderoben. Att jag inte längre får på mig den spelar väl ingen roll? ;)

 8. Mårten Fjällström Mårten Fjällström

  Jag tror att priset på bensin och andra oljeprodukter just nu bestäms huvudsakligen av marginalpriset på efterfrågan, inte marginalpriset på produktion. Med andra ord får alla betala det pris där tillräckligt många avstår från att köpa för att efterfrågan ska motsvara tillgången. Om detta pris är över summan av de kostnadsfaktorer du räknar upp så blir det vinstmarginalen som varierar, inte priset. För bakgrund, se Peak Oil.

  Utöver detta samarbetar de säkert också.

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: