Skip to content

Fienden ibland oss

'digital madness' photo (c) 2008, ric_k - license: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/Finns det en potentiell terrorist även i vår egen rörelse? Tanken slog mig när jag tittade på nyhetsmorgon och hörde Lena Sundström tala om Anders Behring Breivik och miljön som de främlingsfientliga frodas i på nätet. Hon beskrev det som en uppiskad stämning där domedagsprofetiorna duggar tätt och klockan alltid är fem i tolv.

Nu är det här förvisso inget nytt. Det hon säger är samma som jag hört och läst flera gånger förut och det stämmer sannolikt mycket väl. Att man sluter sig tätt samman med taggarna utåt i ett ”du är antingen med oss eller mot oss”-läge bidrar förstås också. När man ser alla andra som fiender och bara samtalar med sina egna blir man lätt både färg- och fartblind. Det är ingen tillfällighet att sekter bannlyser input från källor som kan visa på en annan världsbild än den godkända. Samma effekt kan sannolikt uppnås även på helt frivillig basis. Att gå helt in i en rörelse är nog aldrig riktigt sunt.

Det som träffade mig som en käftsmäll var insikten om att jag har sett en hel del av samma variabler Lena Sundström talar om i den rörelse jag själv är en del av – piratrörelsen. Det uppskruvade tonläget, brådskan att rädda världen innan det är försent, frustration och en hel del ilska, kompromisslöshet, med oss eller mot oss, och så vidare. Det finns även där, även om vi saknar ideologiska likheter. Men jag tror inte att ideologin är det avgörande.

När jag var som mest engagerad upplevde jag en ständig känsla av stress. Det var ofta en känsla av ”innan det är försent”. Fem i tolv är en ganska passande beskrivning. Jag kände också att jag inte räckte till, att jag inte hann ta del av all information, smälta den, bearbeta den. Ständigt på språng. Och med miljarder interna kanaler och informationskällor blev det till slut omöjligt att ha en fullständig bild ens av den egna rörelsen, än mindre av omvärlden. Perspektivet blev till slut ganska enahanda och lilaskimrande.

Jag kan knappast vara ensam om att ha upplevt det här. Jag har sett många som går in helhjärtat och brinner tills de brunnit ut. Som bara försvinner. Men det finns ingen tid att spilla på dem heller, vi måste skynda vidare, klockan är fem i tolv.

Utan att ha läst mer än brottstycken av Behring Breiviks planering har jag förstått att hans planering varit mycket långsiktig och målmedveten. Det kräver sin man att vara så disciplinerad. Det ter sig på sätt och vis som en typisk ”nördmentalitet”, i brist på bättre ord, och nördar har vi gott om i piratrörelsen.

Nu vill jag inte svartmåla min egen rörelse, det är inte vad det här handlar om. Jag älskar mina pirater och jag har inte träffat någon som skulle göra en fluga förnär. (Även om jag vet en som är paniskt rädd för getingar och gick en skuggboxningsmatch mot just en sådan på en uteservering.) Det finns heller inga ideologiska tendenser som skulle göra terrordåd försvarbara. Men Behring Breivik lämnade Fremskritspartiet för att de var för mesiga. Hur många finns det i vår egen svans som tycker att Piratpartiet är för mjäkigt? Av de som brunnit ut och försvunnit, finns det någon vars tålamod helt enkelt håller på att ta slut? Ser ni någon i forumen som skriver långa poster på dygnets alla timmar och är frikostig med versaler och utropstecken? Vet vi vem den människan är?

För det är ju så att det finns mängder av människor i rörelsen som vi aldrig träffat. Som bara är ett screenname. Det är därför det är så lätt att försvinna. Ingen saknar en, ingen märker något för informationsflödet är fortfarande överväldigande. Vi vet inte vem som döljer sig bakom namnet, vilka demoner som hemsöker människan, vilka medel som kan anses helga ändamålen.

Jag tror att vi alla behöver vara lite mer uppmärksamma. Jag kan bara tala för den rörelse jag själv har varit och fortfarande är en del av, men hur ser det ut hos er andra? Istället för att peka finger och smeta guilt by association över alla vi inte gillar borde vi nog rannsaka våra egna led. För även om ideologin i sig, oavsett vilken den är, inte försvarar våld så är nog många rörelser kapabla att göda en virrpanna till en punkt där han eller hon anser att våld, sabotage och terrorism är försvarbart. Någon som ser sig själv som ett verktyg i den ärofyllda revolutionen. Det är en anledning så god som någon att se över det interna klimatet.


Andra bloggar om: , , , , , , intressant?

Published inPiratPolitikSamhälle

50 Comments

 1. Utmärkt talat!

  Därför är det också viktigt att konversera med de som är ”arga”, att trappa ned.

  Världen är underbar, bara vi tillåter oss själva att se den. Det finns ett liv bortom ”politiken”.

 2. Bettan Bettan

  En tankeställare är aldrig fel.
  Under tiden jag läste det du skrivit så tänkte jag i första hand på SD och då partiet du skriver om.
  Men när jag läst klart och satte mig att fundera lite över det du skrivit så var det varken Piratpartiet eller SD jag slutade vid utan Socialdemokraterna. De jag har pratat med om mina politiska åsikter så är det ENDAST Socialdemokrater som har tagit bort mig som vän på FB samt tagit avstånd ifrån mig fysiskt. Kanske är de dom värsta av alla……

 3. Jerker Montelius Jerker Montelius

  Nja. Jag har aldrig träffat en pirat som på minsta vis antyder att våld skulle vara en framkomlig väg.

 4. Jerker: Det har inte jag heller, vilket jag också skrev.

 5. Dennis: Som du säger, viktigt att tala med de ”arga”. Viktigt att inte skapa djupare klyftor.

  Bettan: Jag blir inte jätteförvånad. Jag har hört liknande förr.

 6. Viktualiebrodern Viktualiebrodern

  Bra skrivet och tänkt. Speciellt efter ett sånt val som 2010, med närmast demonisering av pirater fanns det risk för att någon besviken skulle förgå sig. Oroade mig lite för det då.

  Men jag håller med Jerker – några våldsförespråkare har jag aldrig sett eller hört till. Vilket har förvånat mig, men mest för att jag varit lite nyfiken på om ”någon” tycker Piratrörelsen är tillräckligt farlig för att vilja misskreditera den med någon inplanterad ”agent provocateur”.

  Nu har ju Piratrörelsen tyvärr då och då lyckats misskreditera sig själv i allmänhetens ögon så det har väl inte ”behövts”.

  Det var väldigt mycket framåtanda och positiv stämning i Västerås den här helgen!

 7. Ibgbg Ibgbg

  Det här var bland det mest obehagliga jag läst. Och tyvärr ligger det en hel del i det du skriver. Det är svårt att se när någon passerar gränsen mellan engagemang och fanatism, i synnerhet för personen själv.

 8. Viktualiebrodern: Nejdå, jag har heller aldrig sett någon förespråka våld. Jag är övertygad om att den som gjorde det skulle få ganska mycket mothugg om det skedde i officiella piratforum. Men alla rörelser har också en del subkulturer och små klubbar i klubben. Likasinnade har en tendens att hitta varandra. Jag tänker mig till exempel att något liknande bergstollarna i USA skulle kunna uppstå långt bak i piratsvansen – såna där som ser staten som fienden och anser sig moraliskt berättigade att försvara sig med våld. Helt olika bakgrunder, men gemensamt att staten i sig är ett hot. Fast nu har väl en del av de värsta foliehattarna med Liberaldemokraterna. ;)

  Framåtanda och positiv stämning ftw!

  lbgbg: Tro mig, det var mycket obehagligt att skriva också. Och svårt, särskilt att få ihop texten på ett sätt som inte blev något folk kände sig anklagade av och ville försvara sig mot, för det hade bara blivit kontraproduktivt.

 9. Jag tror du har rätt i mycket av det du skriver, men vill också anföra ett annat perspektiv på det:

  Den enes terrorist är den andres frihetskämpe.

  Låt oss säga att det går precis så illa som vi fruktar i samhället. Klockar slår inte bara 12, utan även 5 över tolv — vi blir totalövervakade a’la 1984 eller ”En Vacker Dag”. I den situationen tar en människa till vapen… och där hittar vi huvudpersonen i En Vacker Dag, Equilibrium eller hur många andra sådana berättelser som helst, och det är i vanliga fall någon vi ser som en hjälte.

  En intressant illustration av detta (och även om hur vinnarna
  skriver historieböckerna) står att finnas i den omvända sagan om ringen, skriven ur Mordors perspektiv (http://ymarkov.livejournal.com/270570.html).

  Det vill säga, om man ser staten begå våld på medborgarna tillräckligt länge, är det då okej att ta till vapen själv? Väpnad frihetskamp för vissa, terrorism för andra (vilket är ohyggligt aktuellt även i en del av arabvärlden just nu).

  Jag har skrivit om det här förut också… om hur viktigt det är att vi får stopp på utvecklingen innan det anses vara terrorism att ens försöka, och innan terrorism blir det enda sättet:

  ”Det är för mig självklart att ett kuppförsök utfört av toppolitiker (vilket den nuvarande utvecklingen kan beskrivas som) förr eller senare kommer att möta ett våldsamt motstånd, av en eller annan karaktär. Ju längre det går, desto tydligare våldsamhet kommer inte bara uppkomma utan även krävas för att störta makteliten och återlämna makten till folket. Det är en oerhört skrämmande tanke.”
  (http://www.skivadlime.se/2009/12/overvakningens-tidslinje-del-3-en-sjalvuppfyllande-profetia/)

  Alltså: om man är en del av en rörelse som förutspår att man kommer hamna i en situation där våldsamt motstånd är det enda alternativet, vad är risken att någon med lite mindre jordnära kontakt med verkligheten bestämmer sig att det är lika bra att förekomma detta? Risken finns naturligtvis.

  Den rörelse den norska terroristen bekänner sig till ser andra faror, en annan domedag men det är nog i princip samma sorts utveckling och samma sorts extremfall.

  Den enda skillnaden av väsentlig art jag kan se är att ett pirat terroristattentat aldrig på samma sätt skulle kunna rikta sig mot civila. Dock ska man nog aldrig säga aldrig — jag vill ändå tro att det krävs en hel del nutcase-faktor för att begå något sådant.

 10. Inser nu att jag tappat bort något av ursprungspoängen i min kommentar. Nämligen:

  När anser man att gränsen är nådd för det väpnade motståndet? När är demokratin tillräckligt slängd i sjön för att man ska kunna anse att vi lever i en diktatur som är värd att slås sönder?

  Vi sitter ofta och ser någon sorts självklarhet i att rebellerna har rätt när det sker i andra länder — bra, nu slår de sig fria från diktaturen! I en verklig situation är gränsdragningen inte alls så problemfri och enkel.

 11. Många kloka ord, Mikael! Gränsdragningen är allt annat än enkel, givetvis. Det är ju det som gör det så svårt. Våld och terror är väl det man tar till när man upplever att allt annat misslyckats. Problemet som jag försöker identifiera är att det kanske sitter folk och suggesterar sig själva och varandra till att uppleva det just så.

 12. Kloka ord som vanligt.

  Du skulle älskat parley:et i Västerås nu i helgen.

 13. Fredrik Fredrik

  Ett mycket klarsynt inlägg, som inger visst hopp om piratrörelsens framtid. Det är precis de här sekteristiska tendenserna och alarmismen som fått mig att avhålla mig från politiskt engagemang i PP. I höstas inför valet pekades t.ex. väldigt ofta oliktänkande besökare på PP-bloggar per automatik ut som troll, utsända från copyrightindustrin. Retoriken påminde också om SD:s: ”Gammelmedia förtiger våra frågor och missförstår avsiktligt vårt program” etc. Tyvärr tycks det vara alltför många som mest hänger på PP-live och ger varandra ruggdunkningar på varandras bloggar. Tankegången är denna: Vi i sekten har i alla fall förstått vad klockan är slagen, men kommer någonsin de andra att förstå?

  Dessvärre har även den förre partiledaren Falkvinge vid minst ett tillfälle pekat på the ammo box. Inte för att jag för ett ögonblick inbillar mig att han eller någon annan i partiledningen förespråkar våld, men jag tycker ändå att det är oansvarig retorik:
  http://falkvinge.net/2008/06/03/sparet-som-gar-till-fjarde-ladan/

 14. Fredrik Fredrik

  En liten komplettering. I en kommentar till det Falkvinge-inlägg jag länkade till hittade jag detta:

  ”Ibland känner man sig som den enda vakna personen i landet, då är det skönt att komma hit och läsa att det faktiskt finns andra som ser vad som håller på att hända.”

  Var har man månne läst liknande kommentarer?

 15. Jag ser inte det som en risk. Personen som är misstänkt för dåden i Norge var rasist, pro-israel och antipirat. Det är inte ideologier som är grundade på människovärde. Piratrörelsen är människovärde destillerat, med andra frågor bortångade.

  Jag förespråkar inte våld, men jag har tidvis förespråkat kapacitet till våld, i syfte att undvika våld. Sie vis pacem para bellum och allt det där.

 16. Fredrik Fredrik

  Jadu, Anders Troberg. Var det inte du som på olika fora kommenterade självmordsbombarens misslyckade illdåd i Stockholm så här?:

  ”Vi vet fortfarande inte ens om det var ett terrordåd. Om det, vilket det finns tecken som tyder på, är relaterat till vår närvaro i Afghanistan så är det antagligen mer en legitim krigshandling.”

 17. Jupp, det var jag. Vi för krig mot Afghanistan, vilket naturligtvis ger dem rätt att attackera oss.

 18. Fredrik Fredrik

  Anders, jag tror att du behöver läsa på vilka regler som gäller för FN-insatser och krig i allmänhet. Inte minst beträffande vilka mål som är legitima. Du menar alltså att en afghansk medborgare/soldat har all rätt att ta livet av dig och din familj? Är det en utbredd uppfattning i PP?

 19. Jag talar bara för mig själv. Inte alla i PP är lika fördomsfria.

  Ekonomiska mål är legitima i krig, se tex hur man bombade industrier i WW2, och hade han kunnat hämma julhandeln så skulle det ha skadat Sverige ekonomiskt.

  Det viktigaste felet han gjorde var att han inte bar sina vapen öppet under attacken.

 20. Helt klart är dock att vi knappast kan klandra afghaner som attackerar svenskar samtidigt som vi har aktiva trupper i Afghanistan utan att vi blivit inbjudna av Afghanska staten.

 21. Fredrik Fredrik

  Det är möjligt att vissa fortfarande ser dig som en tillgång för partiet, Anders Troberg, men den dagen ni förhoppningsvis kliver in i riksdagen, gör du klokt i att ligga lågt.

 22. Jag är inte aktiv inom partiet, jag är bara en pro-piratisk oberoende debattör.

  Dessutom, hur skulle det kunna vara kontroversiellt att påpeka att båda sidor spelar efter samma regler?

 23. Hur välmenande Anders argumentation än är, och även om Ricks ammo-box handlade mer om att försöka få folk att förstå vad saker och ting kan leda till, så är det precis såna saker som kan göda en individ som uppfyller andra kriterier. Det betyder alltså inte att jag fördömer orden eller menar att man bär ansvar för andras handlingar. Bara att extremism och våld skulle kunna uppstå i ett avlägset hörn inom även fredliga rörelser. Inom piratrörelsen drar man ofta upp att den enes terrorist är den andres frihetskämpe. Vilket är alldeles sant. Men vilket tror ni förövaren själv ser sig som?

 24. Ärligt talat tror jag att den typiske piraten är för lat för att göra något mer drastiskt än en DOS-attack…

 25. Du har en punkt där. :D Fast även en digital attack kan vara ett terrordåd om den riktas mot infrastrukturer, och i värsta fall skulle det också kunna kosta liv. Terrorism är inte bara självmordsbombare. Om vi ska vara lite allvarliga.

  Och dessutom är det inte den typiska vi bör se upp med…

 26. Jag tror ändå att svaret på din fråga ligger i att det är en ideologi baserad strikt på det okränkbara människovärdet. En sådan ideologi skapar inte direkt terrorister, precis som det är ovanligt med buddhistiska terrorister.

 27. Pia Pia

  ” Hur många finns det i vår egen svans som tycker att Piratpartiet är för mjäkigt? Av de som brunnit ut och försvunnit, finns det någon vars tålamod helt enkelt håller på att ta slut?”

  Det finns ju en hel del som öppet sagt att de inte längre är piratpartister eftersom PP inte får något gjort och gått över till ett annat parti – och då tänker jag på ”kroppen”. Hur är det i svansen? Dom som gått med i ”rörelsen” pga Falkvinges bombastiska retorik?

  Nu vill jag inte måla jävulen på väggen, men det fanns en tid så PP i princip utropade Jihad.

 28. Anders: Jag säger inte emot dig på den punkten. Naturligtvis är det svårare att det skapas terrorister i en sån ideologi. Men det finns alltid nån som inte fattat också.

  Pia: Det är såklart något att tänka på. Det bör dock påpekas att bristen på arga kommentarer och mail efter den hör bloggposten tyder på att piratrörelsen inte är särskilt full av hatare. ;)

 29. Sure, det kan finnas någon som inte fattat, men det är rena psykfall i så fall, och jag tror ändå att vi i så fall har en lägre andel sådana än befolkningen i allmänhet.

 30. […] sist vill jag tipsa om den här bloggposten av Joshen: ”Fienden ibland oss”. Jag tror att det finns all anledning för oss som jobbar i åsiktsbranschen att vara på […]

 31. Pia Pia

  ”Det bör dock påpekas att bristen på arga kommentarer och mail efter den hör bloggposten tyder på att piratrörelsen inte är särskilt full av hatare. ;)”

  Det finns inte så många pirater kvar…

 32. Pia Pia

  Nu har jag läst alla kommentarer, och jag ser tydliga likheter mellan Anders Troberg och Anders Behring Breivik.

  Riktigt, riktigt, riktigt jävla obehagligt. Men tack vare övervakningssamhället har han antagligen ögonen på sig redan nu. Är han släkt med Anna?

 33. Du underskattar antalet pirater. Vi ökar dag för dag, även om antalet medlemmar inte gör det.

  Nej, det finns en distinkt skillnad på mig och ABB: Jag grundar min världsbild på människovärde, och jag vill minimera våldsyttringar.

  Fredliga protester, däremot, som tex DOS-attacker, är OK.

  Dessutom skulle jag aldrig få för mig att pimpa en bössa som han gjort (Jag menar, två lampor, RIS-pinne, stödben, bajonett och kamera, hur mycket overkill är inte det?).

  Jag är dock intresserad av vilka paralleller du ser mellan oss.

  Jag är Annas bror.

 34. Ah, en sak till. Tror du att övervakningssamhället kan stoppa sådana som ABB, så misstar du dig. Vi varken kan eller vill ha ett samhälle som är dimensionerat för att alltid kunna stoppa personer som är beredda att använda en sådan mängd våld.

  Samhället kommer att plocka dem, men det kommer oftast att bli i efterhand. Bästa skyddet mot sådant är trots allt fortfarande sannolikhetslagarna. Terrorattacker är ovanliga. Även i Norge så är det fortfarande större sannolikhet att bli dödad i en trafikolycka än i ett terrordåd.

 35. Pia Pia

  Som sagt var – riktigt jävla obehagligt.

 36. Viktualiebrodern Viktualiebrodern

  Attityden till Afghanistankriget i Sverige är obehaglig, speciellt skuldrationaliseringarna att vi bara lyder order från FN/NATO/EU whatever.

  ”Vi lydde bara order” duger inte, inte ens juridiskt. Moraliskt är det en katastrof på ett sluttande plan.

  Bara som en kommentar till kommentarerna.

 37. Viktualiebrodern Viktualiebrodern

  Alla radikala rörelser utövar en lockelse på psykopatiskt inriktade personer. I en ”group shift”-process kan de sedan tävla om vem som är radikalast, och därmed radikalisera hela rörelsen.

  Skall man se det ur det perspektivet var det faktiskt bra att PP sjönk ihop i höstas. Hela det häftiga med att vara pirat försvann och kvar blev de långsiktiga.

  Utan att gå in på personer och namn (vet inte heller)

 38. Magnus Magnus

  Det brinner i trapphuset…

 39. Pia: Att likna en meningsmotståndare vid en färsk massmördare är också rätt obehagligt. Vänligen sluta med det.

 40. Viktualiebrodern: Med risk för att vi halkar från ämnet så håller jag med om skuldrationalisering. Det gäller inte bara Afghanistan, utan också EU-direktiv som IPRED och DLD. Att det därtill framkommit uppgifter om att FRA-lagen är ett amerikanskt beställningsjobb understryker bara saken ytterligare: Vi lyder order.

 41. Jerker Montelius Jerker Montelius

  Jag tror dessutom att det finns en ytterligare faktor som gör pirat inspirerade våldsdåd otroligt osannolika. Piratpartiet är otroligt socialt utåtriktat. ABB klarade av att genomföra sina attentat p.g.a att han var en ensamvarg. I den händelse att någon skulle få ett psykbryt inom piratpartiet så skulle det omedelbart märkars i bloggar och kommentarer. och det skulle kunna tas om hand innan det han eskalera.

  Jag är inte heller säker på att vår retorik kan lastas för eventuella och högst hypotetiska våldsdåd. Som påpekats ovan är ”Det brinner i trapphuset” något av det skarpaste och samtidigt bästa som producerats som politisk text. Den är algoriskt menad och inte tänkt som en instruktionsmanual.
  Vi behöver mer av sådant inte mindre. Jag har t.ex. kritiserat Thomas Bodström, Beatrice Ask och Fredrik Reinfelt relativt hårt. Det är tillåtet/viktigt att kalla deras politik vettlös om man tycker det. Det innebär dock inte på något sätt att jag (uppmanar till/försvarar) eventuella våldsdåd mot dem.

  Personligen är jag mer orolig för andra sidan(antipiratrörelsen) och deras proselyter. Där finns fler tecken som skulle kunna trigga en galning.
  Avhumanisering:Dick Harryson står i TV och kallar Anna Troberg för drägg
  Staturea Exempel: Piratebay rättegången, Domen, Skadeståndet, behöver jag säga mer.
  Sekterism: Kampen sker med dolda medel bakom stängda dörrar.

 42. Jerker: Jag håller med överlag och är inte särskilt orolig egentligen. Min tanke var att alla rörelser kan dra till sig och göda galningar, och eftersom piratrörelsen är den enda jag varit en del av så är det bara där jag kan ta exemplen.

  Sen tror jag också att den typen av människor som skulle kunna begå illdåd är sökare. Det kan vara en person som testar att delta i ett sammanhang men hoppar av igen för att det händer för lite, går för sakta, etcetera. Nu när jag har tänkt mer på saken tror jag egentligen inte att politiska rörelser i sig skapar monstren, mer att de söker sig till politiska rörelser i någon fas av utvecklingen till fullblodsgalning.

 43. Hur som helst har jag fått igång en diskussion. Det är det viktiga. Att #prataomdet. :)

 44. Jag tycker för en gångs skull att du har fel. Det sista vi behöver är mer självcensur, mer hysch-hysch, mer skygglappar för sanningen och mer rädsla för starka åsiktsyttringar.
  Vi kan inte låta bli att tala om att klockan faktiskt är mycket bara för att inte sätta idéer i huvudet på någon dåre.
  Jag håller inte för otroligt att övervakningssamhället kan få någon att må så dåligt att ett angrepp på övervakarna ter sig moraliskt rätt. I synnerhet om personen inte ens öppet får släppa ut sin frustration, rädsla och ja, hat mot samhället.
  Jämför med ett äktenskap där parterna aldrig höjer rösten utan stoppar undan oförrätter och missförstånd tills skilsmässan är ett faktum i stället för att gapa och skrika och reda ut saker.
  Vi är alldeles för rädda för allting i det här samhället och om vi nu ska behöva vara rädda för våra egna åsikter också då är det riktigt illa.
  Pias kommentarer här upplever jag som de verkligt obehagliga, de har bara ett syfte, att tysta. Jag håller nog inte med Anders Troberg om att en självmordsattack i Stockholm är en legitim krigshandling, men att det skulle vara något fel att säga så, aldrig!

 45. Fredrik Fredrik

  @ Ylva: Det där ett resonemang som ligger farligt nära politisk extremism. Alla varningslampor blinkar. Jag hoppas verkligen inte att du känner förståelse för om någon hyser hat mot samhället. Och vad menar du med att man inte skulle få ”släppa ut” sin frustration? Det handlar väl bara om att göra det på ett sansat och civiliserat sätt?

  Det är få saker som antingen är svarta eller vita. Det som kännetecknar extremismen är de enkla lösningarna, kompromisslösheten och oförmågan att se nyanser. Detta i kombination med hat mot samhället är givetvis en livsfarlig kombination.

  Jag har under helgen läst nästan identiska formuleringar som dina på en lång rad högerpopulistiska och högerextrema sajter. Även de anser sig givetvis kämpa för en god sak och tycker klockan är mycket. Lösningen i deras fall är som bekant också enkel. De använder oftast liknelser med tryckkokare, du talade om undanstoppade oförrätter.

  Det yttersta ansvaret för det politiska tilltalet och problembeskrivningarna har de politiska ledarna, men vi som deltar i debatten kan aldrig avhända oss vårt eget ansvar. Politik lämpar sig inte för gap och skrik, än mindre hat mot samhället.

 46. @Fredrik, tack för ett klockrent praktexempel på vad jag menar. I stället för att komma med några argument smetar du på mig extremiststämpeln.
  ”Det där ett resonemang som ligger farligt nära politisk extremism.(-)Jag har under helgen läst nästan identiska formuleringar som dina på en lång rad högerpopulistiska och högerextrema sajter.”
  Om du tycker att det är att föra fram sina åsikter på ett ”sansat och civiliserat sätt” så får jag väl framföra att det tycker inte jag. I första hand hade jag föredragit att du kommit med argument och åsikter, i andra hand att du kallat mig för djävla idiot. Visst, det sistnämnda låter lite otrevligt för känsliga personer men är fan så mycket ärligare och rakare än dina insinuationer som tyvärr är både vanliga och effektiva och går ut på att tysta debatten.
  Du hoppas att jag inte hyser förståelse för om någon hyser hat mot samhället. Varför skulle jag inte göra det? Är empatin plötsligt något fult? Det är alls inte svårt för mig att förstå att t.ex. någon som fått sitt liv förstört av felaktiga och hjärtlösa myndighetsbeslut, hånats av menigheten och stämplats som rättshaverist skulle utveckla ett hat mot samhället. Eller någon som fått vänner eller familjemedlemmar utvisade till tortyr och död medan myndigheten firar med tårta. Eller för den delen en människa med hög integritet som mår dåligt av att veta att att var han befinner sig, vad han skriver och vad han säger lagras och när som helst godtyckligt kan användas av staten, och som förödmjukas av att han på banken högljutt nekas att sätta in sina egna pengar på sitt eget konto eftersom han inte kan bevisa varifrån de kommer. Eller alla som inte får, vill eller kan ha ett kontokort och därmed snart är helt utestängda från samhället.
  Jag är glad att jag har fantasi och empati nog att förstå om de skulle bli lite hatiska mot samhället.
  Att förstå även de som tar till våld har jag betydligt svårare för, men jag får väl jobba på det.
  När du fortsätter din jämförelse mellan mig och de extremister på vars sidor du hängt i helgen, (varför kan man undra, är de så intressanta?)skriver du ”Lösningen i deras fall är som bekant också enkel” blir jag verkligt undrande. Har jag presenterat en lösning? På vad? Och en enkel t.o.m., synd att jag inte visste det själv.
  Vad är förresten en extremist, borde rimligen vara de som befinner sig långt ifrån rådande mainstreamåsikter. Killen från närmsta lilla brukssamhälle som säger saker som – Det är så svart på torget nu så man ser inte solen hö-hö, syftande på de flyktingar som kommit till byn, är han extremist? Nej bara en mycket vanlig fantasilös korkskalle enligt min mening.
  Åsiktsstrypare av ditt och ”Pias” slag är i längden betydligt större hot mot ett mänskligt samhälle.

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: