Skip to content

Projekt Faktakoll

Idag är årsdagen av domen mot The Pirate Bay. För att påminna om det skrev Rick Falkvinge en debattartikel som publicerades i Aftonbladet. Sedan togs den bort igen, enligt uppgift för att faktakollas.

Jag har aldrig tidigare hört talas om att man tar bort en debattartikel i syfte att faktakolla den, men det betyder förstås inte att så aldrig sker. Jag vet heller inte vad som gäller för debattartiklar kontra vanliga nyheter vad gäller sanningskrav och utgivningsansvar, men med tanke på vad för påståenden man brukar kunna läsa i debattartiklar i landets tidningar så undrar jag förstås vad för farligt Falkvinge har skrivit. Och jag förstår såklart att Aftonbladet som ansvarig utgivare måste se till att ha ryggen fri, men med tanke på att ämnet för artikeln faktiskt rätt och slätt är korruption, så öppnar också bortplockandet av densamma för diverse tolkningar. Därför hoppas jag att Aftonbladet är väldigt tydliga med sin hantering av ärendet, oavsett vad faktakollen leder till.

Jag vet att Rick Falkvinge har en tendens att skjuta från höften och inte är rädd att sticka ut hakan, vilket ibland är en tillgång och ibland känns mer… aargh! Därför händer det att det kommer saker från det hållet som kanske inte uppfattas som helt torrt på fötterna. Det betyder inte att det inte är sant, men som yttras i filmen På heder och samvete: It doesn’t matter what I know. It only matters what I can prove. Och när man använder ord som korruption så sticker man ut hakan rätt rejält och bör ha ordentligt med uppgifter att backa upp det med. Det ironiska är förstås att just korruption är bland det svåraste som finns att bevisa, eftersom det inte protokollförs. Det hör liksom till. Enligt utsago ska dock relevant information ha bifogats när artikeln skickades in för publicering.

Hur som helst hoppas jag att Aftonbladet snart är klara med sin faktakoll och återpublicerar artikeln, och att de väldigt tydligt motiverar varför inte, om de väljer att inte återpublicera den. Om inte ser jag fram emot att sjösätta ett eget Projekt Faktakoll i syfte att faktakolla Aftonbladet. Med tanke på att Aftonbladet inte direkt har gjort sig kända som en sanningens fanbärare de senaste åren kan det bli ganska underhållande.


Andra bloggar om: , , , , , , intressant?

Published inMediaPiratPolitikSamhälle

18 Comments

 1. […] Enligt Min Humla » Projekt Faktakoll scriptorium.se/josh/2010/04/17/projekt-faktakoll – view page – cached Idag är årsdagen av domen mot The Pirate Bay. För att påminna om det skrev Rick Falkvinge en debattartikel som publicerades i Aftonbladet. Sedan togs den bort igen, enligt uppgift för att faktakollas. Tweets about this link Topsy.Data.Twitter.User[’urbansundstrom’] = {”location”:”Sandviken/Gavle, Sweden”,”photo”:”http://a3.twimg.com/profile_images/83419403/urban-pp-20_normal.JPG”,”name”:”Urban Sundstrom”,”url”:”http://twitter.com/urbansundstrom”,”nick”:”urbansundstrom”,”description”:”Piratpartiet Pirate Party”,”influence”:””}; urbansundstrom: “RT @piratbloggar: Enligt min humla: Projekt Faktakoll: Idag är årsdagen av domen mot The Pirate Bay. För att påminna om det sk… http://tinyurl.com/yyseuwl ” 12 minutes ago view tweet retweet Topsy.Data.Twitter.User[’piratbloggar’] = {”location”:”Internet”,”photo”:”http://a3.twimg.com/profile_images/111798359/Piratpartiet.svg.preview_normal.png”,”name”:”Piratbloggar”,”url”:”http://twitter.com/piratbloggar”,”nick”:”piratbloggar”,”description”:”Piratbloggar unite”,”influence”:””}; piratbloggar: “Enligt min humla: Projekt Faktakoll: Idag är årsdagen av domen mot The Pirate Bay. För att påminna om det sk… http://tinyurl.com/yyseuwl ” 19 minutes ago view tweet retweet Topsy.Data.Twitter.User[’razorfeeds’] = {”location”:””,”photo”:”http://a1.twimg.com/profile_images/665448508/Razor_normal.jpg”,”name”:”Razor”,”url”:”http://twitter.com/razorfeeds”,”nick”:”razorfeeds”,”description”:””,”influence”:””}; razorfeeds: “Josh: Projekt Faktakoll http://bit.ly/bKyDZC ” 22 minutes ago view tweet retweet Filter tweets […]

 2. Bo Bo

  Om du börjar med faktakoll/faktakritik av vad aftonbladet skriver så har du material för en mängd inlägg framöver. Det ser jag fram emot.

 3. Peter Andersson Peter Andersson

  En inte helt vågad gissning är väl att det är den odömde men i Ricks debattartikel nu åter utpekade mutsnuten Keyser Söze som har ringt upp aftonbackdrawbladet och hotat att stämma dem för förtal e.d…

 4. Det jag skrev var att utländska medier kallade korruption i TPB-rättegången.

  Och det vet jag säkert, det var nämligen jag själv som citerades. :)

  Rick Falkvinge (PP)’s last blog post..Ett år sedan Pirate-Bay-domen

 5. […] Relaterade blogg-artiklar: Rick Falkvinge – Ett år sedan Pirate-Bay-domen, Opassande Emma – The Pirate Bay och en borttagen debattartikel, Full Mental Straightjacket – Nätet glömmer aldrig, Ricks artikel återfunnen!, Ensson – Aftonbladet skiter i åsikter, Full Mental Straightjacket – Ricks artikel avpublicerad, Skivadlime – Ring så censurerar vi, Jan ”PiratJanne” Lindgren – Debattartikel bortplockad för faktakontroll, Jenny Gröhn – Censur i Sverige, JP Anderson – Avpublicera artiklar, Anna Troberg – Aftonbladet plockar in SD, men plockar bort PP, Daniel Gustafsson – Skandal av Aftonbladet, projO – Aftonbladet censurerar Piratpartiet, Tianmi – #aftongate: Warner Brothers censurerar PP i Aftonbladet, J-O – Valrörelse i censurens tecken, Johnny Olsson – Projekt Faktakoll […]

 6. Då borde ju artikeln komma upp igen tycker man. Och för övrigt har jag inget emot att Aftonbladet börjar faktakolla – det är tvärtom på tiden. :)

 7. Njae Rick, det är ju inte bara ”utlänska medier som citeras. Du skriver i artikeln om att Keyzer ”mutats med ett sexmånaders välbetalt jobb”. Hävdar du att någon är ”mutad”, utan att denne är dömd för det så kan det nog anses vara förtal, som AB:s ansvarige utgivare får stå för…

  Men som sagt, en bra artikel generellt sett, om än lite svulstig…

  Markus ”LAKE” Berglund’s last blog post..”Om man inte har en personlig integritet, vad har man då?”

 8. Kristoffer Nolgren Kristoffer Nolgren

  Secon-opinion är en tidigare kund till mig, de har redaktions och communitygranskning av svenska tidningar, hinthint

 9. Med all tillbörlig respekt: Mannen anklagar namngivna resp. lätt identifierbara personer för mutor och korruption. Detta kan vara (obs ”kan”) ett brott och naturligtvis måste en ansv.utg. förvissa sig om vad han kan släppa igenom. Men detta borde ju ha gjorts innan artikeln ursprungligen publicerades. Aftonbladet har råkat illa ut tidigare och dömts.

  Reagera inte med knäskålarna och tro att allt vad pirater och likställda gör är OK och att alla som reagerar är mörkrets furstar.

  Ett intressant principiellt spörsmål: Vad skulle kunna hända med de bloggare som återpublicerat artikeln ifråga? Vi tror ju gärna att vi är skyddade av någon sorts ”yttrandefrihetslag” men så är inte alls fallet. Det borde vara så men det är det inte.

 10. Bengt O: Japp, mutanklagelsen var min spontana reaktion, men sen tänkte jag att det nog inte var det ändå, för då borde den ju inte ha publicerats till att börja med. Det var min tanke. Nu tror jag iofs att det är just den delen det gäller ändå, och det är förvisso dumt att formulera sig på det sättet. Jag har full förståelse för om Aftonblaskan ratar en sån artikel, men som jag också skrev ovan så hoppas jag i så fall att de är väldigt tydliga.

  Samtidigt får du faktiskt förstå att man reagerar med tanke på vad som släpps igenom i övrigt, i synnerhet från ”andra sidan”. Bara häromdagen orerade nån kristdemokrat om att Piratpartiet stöder mobbare. Vi utpekas allt som oftast som brottslingar. Jan Guillou kallade, i Aftonbladet, Piratpartiet för ”förhärdade brottslingar” (tror jag formuleringen löd).

  Så med all tillbörlig respekt: Det är skillnad på olika.

 11. […] ser alla återpostningarna av och åsikter om artikeln blir jag ju nästan sugen på att återposta själv, men ska det verkligen behövas när nätet är fullt av så duktiga bloggare? =) Dela med […]

 12. […] klumpig att man tar bort en politisk debattartikel. Nog för att de hade sina skäl, men det övergår mitt förstånd hur man kan vara så oerhört klumpig att man tror att det går att göra på det sättet — […]

 13. Angående det Rick benämnde korruption (och även själv utvecklat i kommentaren) så måste man också väva in att den ”vanliga” formen av korruption som innebär regelrätta mutkolvar som tar ett kuvert under bordet innehållandes ett gäng sedlar i justa valörer inte är den enda formen.

  Den värsta formen av korruptionen – då den är svår att komma åt – är den systemiska korruptionen. Den blir som namnet avslöjar en del av det ”normala” system vi verkar inom och manifesteras i att människor inte ser det det de inte ska se, inte hör det de inte ska höra och inte agerar på sådant det inte ska agera. Givetvis med definitionen för det som ska göras enligt ”vad som är i deras främsta egenintresse”. Problemet med denna typ av korruption är att den till slut får ett eget liv och blir en inifrån-ätande organism som sakta men säkert bryter ned vad-det-nu-är systemet ursprungligen är tänkt att upprätthålla.

  Larry Lessig, känd konspirationsteoretiker och från-höften-skjutare helt utan trovärdighet, har för övrigt tagit upp detta problem en hel del.

  För övrigt tycker jag det är riktigt jäkla…hilarious (i brist på bättre ord på svenska)…att Falkvinge nagelfars. Det blir liksom inte mindre…hilarious…när de som gör det är vår kära grundlagsskyddade press som har fullt upp med att sova bort vår demokrati frånsett när det ska raggas ettor om kungahuset eller kändisar. Att nagelfarandet också promoveras av den genomkorrupta – i ordets rätta bemärkelse – upphovsrättsindustrin som friskt eldar på och klappar händer.

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: