Skip to content

Ständigt denne Birro

'glassbreak3cropped' photo (c) 2009, Steven Duong - license: http://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/Så var det då dags igen. Dagens stora begivenhet var förstås Marcus Birros utspel om att han ville bli ny partiledare för Kristdemokraterna, något som ledde till en munter stämning på Twitter. Mestadels harmlösa skämt i mitt flöde tyckte jag, varav lejonparten gick ut på att någon som inte pallar att bli emotsagd och ifrågasatt på Twitter tycktes tro att det skulle vara en gemytligare stämning i rikspolitiken.

Det stod heller inte på förrän Birro drog tillbaka sin kandidatur, med ännu fler skämt som följd. Och det är nu den riktiga farsen börjar, för det visar sig att TV4 reagerat på Birros utspel och meddelat att hans uppdrag på kanalen inte är förenligt med en kandidatur till partiledarposten. Detta ska vara anledningen till att Birro skyndsamt drog sig ur partiledarracet, men det hjälpte inte – TV4 anser att ”det är helt omöjligt för oss att ha en programledare som är starkt förknippad med ett särskilt parti” och sparkade honom.

DN pratade med Birro strax efter han fått sparken som meddelade att ”de jävla idioterna gav mig sparken”. Han tyckte också att TV4:s beslut var ”alldeles för drastiskt”. Till skillnad från hans eget väl genomtänkta kandidatur då, får man förmoda. Jag är ledsen, Marcus Birro, men den enda ”jävla idioten” i den här soppan är faktiskt du.

Oh, why do my actions have consequences? - Homer Simpson

För det är faktiskt så att handlingar får konsekvenser. Marcus Birro må vara en känslomänniska, en konstnärssjäl som ibland handlar impulsivt och naivt, och det har han naturligtvis all rätt i världen att vara. Människor är olika och en egenskap som är en styrka i ett sammanhang kan vara en svaghet i ett annat. Problemet med Birro är emellertid att han inte tycks inse det. Det verkar som att han tycker att resten av världen ska ta hänsyn till hans sätt att fungera och anpassa sig.

Men världen fungerar inte så. Det spelar ingen roll att vi är olika, vi har ändå gemensamma regler, praxis och traditioner att förhålla oss till, och om man har svårt med det, då måste man också försöka inse det och skaffa assistans. Själv har jag en tendens att skjuta upp saker som är tråkiga och dessutom förtränga dem, vilket alltför många gånger har lett till onödiga påminnelseavgifter på fakturor. Efter att jag hamnade i en depression och drog på mig stora skulder för att jag helt enkelt inte orkade göra något åt min situation hade jag under lång tid ren ångest inför att öppna ett fönsterkuvert. Det kanske låter klent och dumt, men det är sådan jag är. Lösningen på det hela blev att min sambo tog hand om sådant, och jag betalade av mina skulder utan veta hur stora de var. Idag kallsvettas jag inte av fönsterkuvert, men fortfarande sköter sambon alla räkningar. Det fungerar helt enkelt bäst så. På samma sätt kanske Marcus Birro borde fundera över sin egen impulsivitet och sitt emotionella handlande. Om det blir fel ofta kanske han behöver bestämma sig för att bolla en idé med någon innan han kör? Bara som ett tips.

Och det är också det här som gör honom till en driftkucku. Jag köper inte att det är för att han är känslig och sårbar och att det är så tabu för att han dessutom är man. För naturligtvis dyker det alltid upp spekulationer i stil med ”skulle folk reagera lika om han var kvinna”? Jag tror det. Jämför Kikki Danielsson.

Nej, det som gör Birro så tacksam att driva med är just att han gör och säger saker som är korkade eller gör folk förbannade och inte tycks förstå att det som händer är konsekvenser av hans egna handlingar. När han dessutom ska sätta sig på höga hästar och dela ut moralkakor men är helt omedveten om sina egna brister, alternativt tycker att människor måste ha överseende med just dessa. Hur vidsynt är han själv egentligen?

Det är naturligtvis jättetråkigt för Marcus Birro och ännu tråkigare för hans familj att situationen nu har blivit som den blivit. Vi tar alla förhastade eller rent av dumma beslut, och ibland blir konsekvenserna lite väl hårda. Men den bittra medicinen är att det inte finns mycket annat att göra än att tugga i sig, lära sig läxan och försöka göra det bästa av situationen. Att krypa till korset kan många gånger fungera, människor är ofta villiga att ge en andra chans om man bara visar lite ödmjukhet. Att kalla dem ”jävla idioter” framkallar inte så mycket välvilja. Jag bara säger.

Stieg Larsson lät sin emotionellt avvikande karaktär Lisbeth Salander lära sig konsekvensanalys intellektuellt eftersom empati inte direkt kom naturligt för henne. Marcus Birro är inget dumhuvud, därom är jag övertygad, och han borde därför på samma sätt kunna lära sig att stå över sina omedelbara impulser. Men det är klart – om bara resten av världen kunde anpassa sig och visa honom den särskilda hänsyn han behöver istället vore det enklare. För honom.


 

Andra bloggar om: , , , , , , intressant?

Published inKåseriKulturMediaPlattnackarPolitik

7 Comments

 1. Ibgbg Ibgbg

  Det ligger väldigt mycker i det du skriver. Och även om Birro var mer än lovligt lost in the blåsst den här gången (och när han valde just KD), så tycker jag att det är väldigt skönt att det faktiskt finns människor i det här landet som vågar säga exakt vad de tycker. Jag tror ärligt talat inte det finns så många i Sverige som skulle våga kalla folk för idioter offentligt, även om de själva tyckte att människorna i fråga faktiskt ÄR idioter.

 2. AToTheK AToTheK

  Känns ändå lite skumt att TV4 helt plötsligt förstår att Birro älskar kd och sparkar honom för det
  Men samtidigt så känns en kandidatur till en partipost trots allt ett steg längre än att ”bara” vara partimedlem/sympatisör.

 3. […] riktigt bra inlägg hittar vi också på bloggen Enligt min humla. Länk till inlägget. Om jag fick önska mig något så skulle det vara att Marcus Birro hittar detta inlägg och läser […]

 4. Jenny Jenny

  Tänka först, handla sedan. :) Ska erkänna att jag ibland gillat det Birro skrivit, mest i bokform dock men det här känns återigen bara… blaaah.

 5. Bästa politiska blogginlägget på länge !!

 6. Bitten Bitten

  Nu är jag ju minst sagt sent ute här, men jag hittade inte det här inlägget förrän idag, och det var ju så BRA så jag måste kommentera trots att det som sagt är lite överspelat.. har bara en sak att säga egentligen : TOUCHÈ :-)

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: