Skip to content

Manifest mot dansbandsmusik

Dansbandsmusik är ett gissel. Dansbandsmusik är äckligt och dansbandsmusiker är misslyckade rockmusiker som känner sig tvungna att spela i dansband för att få ihop till hyran. Hur många dansbandsmusiker vill vara dansbandsmusiker, egentligen? Dansband borde, i den bästa av världar, inte finnas. Nedan redovisar jag hur jag ämnar befria landet från denna smuts efter att mitt parti Ny Militärdiktatur tagit makten. Militärdiktatur i positiv bemärkelse, märk väl.

Dansbandsmusiker har nästan alltid en trasig bakgrund av krossade rockdrömmar. På grund av sådana trauman är de inte kapabla att se sitt eget bästa. Därför måste vi skydde dem från sig själva genom att hindra dem från att utföra sina värv och vi bör inte lyssna på vad de själva säger ty liksom missbrukaren eller den som misshandlas i ett förhållande kommer dansbandsmusikern alltid att hävda att han trivs med sitt yrke. Det är vanligt att musikern drabbas av Stockholmsyndromet och känner sympati med sin publik.

Det är också vanligt att utländska musiker lockas till Sverige med löften om ett bättre liv och en karriär som till exempel jazz- eller rockmusiker. Istället tvingas de spela saxofon i ett dansband och ta emot hundratals, kanske tusentals kunder på en kväll. De får dåligt betalt, det mesta går till deras manager och de tvingas praktiskt taget bo i en rosa turnébuss ständigt på väg till en ny spelning.

Missbruk är också vanligt. Kaffe, nikotin, och en del går ner sig djupt i groggträsket. Dansbandsmusiker sprider även sjukdomar då de ibland står på scenen med en förkylning i kroppen.

Musicerandet sliter ut deras kroppar. De arbetar oftast på kvällarna och den tradiga musiken går hårt åt deras musiköron och känsla för smak. Klädseln bär vittnesmål om det senare.

Slutligen är det viktigt att få med ett genusperspektiv. Dansband består av män. Publiken av tanter. Alla antydningar om något annat passar inte in i genusbilden och bör därför ignoreras. Dansbandsindustrin är ett uttryck för det matriarkala förtrycket, stjärnstopp!

Nu är jag ingen moralist, men dansband är fel. Och omoraliskt. Musik ska vara något fint, något vackert. Något man gör för passionen och kärleken till musiken, inte för pengar. Men det är inte dansbandsmusikernas fel. De är offer. De är utnyttjade och spelar bara i dansband för att de inte har någon utväg. Det är köparna som är skurkarna. De där hurtiga tanterna med sönderblekt hår och prickiga kjolar som svänger sina fläskiga i en bugg till tonerna av Leende guldbruna ögon som kvällens band Sven-Görans tvingas framföra i matchande kostymer. Ska samhället verkligen tillåta ett sådant utnyttjande av människor? Ska vi acceptera denna maktobalans mellan köpare och säljare?

Således föreslår jag att vi kriminaliserar dansbandskonsumenterna. Utan konsumenter försvinner marknaden och därefter slipper musikerna utföra dessa förnedrande värv. Vissa kanske hävdar att detta kommer att leda till att dansbandsindustrin går under jorden och att dansbanden istället tvingas spela på svartklubbar där de riskerar att råka illa ut. Det skiter jag högaktningsfullt i. Huvudsaken är att vi får rent i våra folkparker och på våra finlandsfärjor.

Vidare behöver vi komma åt de managers som skamlöst utnyttjar musikerna. Detta kan vi göra genom att använda en bokningslagstiftning som helt enkelt gör det kriminellt att boka dansband. Denna lag skulle också med lite kreativ tolkning kunna användas för att splittra dansbanden. Man skulle kunna tänka sig att ett bands olika medlemmar indirekt är varandras managers då deras gemensamma mål är att skaffa spelningar, och därmed har vi förbjudit dansband utan att förbjuda dansbandsmusik. Fiffigt va?

Ytterligare en positiv effekt av en sådan lagstiftning är att vi skulle kunna tvinga hyresvärden att säga upp en hyresgäst om det kommer fram att han är dansbandsmusiker. Ty lägenheten är då att betrakta som en studio där omoraliska verk kanske blir till och ekonomiska avtal kring musiken kanske görs upp.

Jag tycker också att det är viktigt att vi stigmatiserar dansbandsmusikern i största möjliga mån. Det är ett kraftfullt sätt att markera samhällets ogillande. Vi bör håna dansbanden och förakta dem. Vi bör göra narr av deras kläder och måla upp nidbilder. Vi måste bedriva kampanjer som får folk att förstå hur smutsiga och orena dansbanden är så att de slutar tråna efter sådant. Uppmana alla som kan tänkas gå på dans: Skulle du vilja att din son blev dansbandsmusiker? Det bör göras möjligt för sociala myndigheter att omhänderta dansbandsmusikers barn eftersom dansbandsmusiker inte kan anses lämpliga som föräldrar. Resonemanget att ta till här är att eftersom dansbandsmusik är dåligt och dansbandsmusikern ändå ägnar sig åt det saknar han bevisligen omdöme nog att ens ta hand som sig själv, än mindre ett barn. Framöver kan det till och med evolvera till ett cirkelresonemang: Eftersom dansbandsmusicerande är skäl till omhändertagande av barnen är man bevisligen en dålig förälder om man utsätter sina barn för risken att omhändertagen, och därför bör barnen omhändertas. Det är vattentätt. Ett annat skäl till omhändertagande är att barnen tveklöst kommer att bli mobbade i skolan på grund av det lyckade stigma vi byggt upp.

Det bör däremot fortfarande vara tillåtet att spela för gratis öl, trots att det också förstås är omoraliskt. Se så vidsynt jag är. Det bör också fortsättningsvis vara tillåtet att spela in dansbandsmusik på skiva och sälja. Det är interagerandet mellan köparen och den utnyttjade musikern som måste stoppas. Jag vet inte riktigt varför, jag bara känner på mig (och på sedelbunten från skivindustrin) att det som ska vara förbjudet att göra live fortfarande ska vara tillåtet att spela in och distribuera.

I framtiden ser jag goda möjligheter för oss moraliskt överlägsna svenskar att uppvisa framgångsrika resultat och gå på export med vår dansbandsmusikköpslagstiftning (ok, först måste vi komma på ett bättre ord). Jag kan tänka mig att till exempel USA och Tyskland skulle kunna vara ha användning av den för att stävja country och sån där bayersk ompaompa.

Undertecknat
Joshua Rodrigues Gonzales Morales Tree, Ny Militärdiktatur

För en del är det redan försent. Låt inte fler gå samma väg som Gert-Jonnys.


Andra bloggar om: , , , , intressant?

Published inKåseri

188 Comments

 1. De där scenkläderna kan locka vem som helst på avvägar…

 2. Ooooh, vad bra! KLOCKRENT! :) Jag tänker liksom, att om jag blir arbetslös så vill inte jag bli anvisad till att ta jobb som dansbandsmusiker! Som det är nu så är det ju ett etablerat yrke, då kan de ju tvinga mig till att spela för de där äckliga tanterna. Inte för att moralisera, men det är så fel, fel, fel!

  Anino’s last blog post..Svenska soldater övar strid II

 3. Mia* Mia*

  Tack för ett gott skratt! :D Och roligt att partiet har väckts ur sin … eh, vad heter det? Äh, kul att det, kort och gott, vaknat igen.

 4. Hahaha! Helt underbart!

  Du har upphöjt sarkasmen till en konstform :D

  West’s last blog post..Skärpning, Liza

 5. Daniel Daniel

  Yes, underbart!

 6. Du har rätt, det förnedrande oskicket kan inte tillåtas fortgå… Jag föreslår en strategisk allians med Finmusikaliskt Initiativ!

 7. Mia* Mia*

  Ah. Dvala var det jag menade. Partiet har väckts ur sin dvala.

  West: Kallas inte detta satir? Sarkasm(er) för mig är något annat.

 8. Åh, jag dööör, av skratt och av avundsjuka, och böjer min nacke i djupaste beundran. Det är sällan man ser en sån lysande satir.

  Smyg’s last blog post..Innanför ramarna

 9. fast vi behöver inte måla upp nidbilder, de klarar det så bra själva ;)

 10. Jag bugar i full respekt. Fantastiskt välskrivet. Och vrålkul.

  Daniel Brahneborg’s last blog post..I Am Boring

 11. Tack alla för de vänliga orden. Det är skönt med lite ryggdunkar efter en lång och tråkig dag på jobbet.

  Anino: Tack för det tillägget. Jag missade att täcka in den vinkeln.

  Per Hagwall: Jag ansöker genast om medlemskap i Finmusikaliskt Initiativ.

  Isabella: Berömmet är betalning nog. Förresten tycker jag om att skriva och att få betalt för det vore nog lite omoraliskt. ;)

 12. Underbart!

  Det var nästan så jag började famla efter namninsamling.com innan jag fattade vartåt det barkade…

 13. Magnifikt :D

  En fråga bara: Ska det verkligen fortfarande vara lagligt att inneha dansbandsparafernalia? Trummor, elbas, elgitarr, congas etc? Hammondorglar? Kanske kunde det vara en bra idé att låta musikaffärer registrera sina kunder och sen samköra de registren med, tja – folkbokföringen?

  Ansvaret för dansbandsspridning måste ju rimligen också vara musikbutikernas ansvar.

  Joakim Andersson’s last blog post..En åsikt om tyskadel, fildelning och FI

 14. Haha det varminsann ord och inga visor! Ny Militärdiktatur kan bli underhållande!

  johan’s last blog post..Sweep The Leg!

 15. [Comment ID #37545 Will Be Quoted Here]

  Jag vet inte om det skulle vara hållbart att registrera alla som köper instrument, men det kanske vore en idé att låta musikaffärerna bokföra alla som köper pastellfärgade instrument. :)

  På samma sätt borde även klädaffärer och skräddare vara skyldiga att rapportera in om någon köper eller låter sy upp ett antal matchande kostymer.

 16. Walter Kitzinger Walter Kitzinger

  Underbart! Klockrent! Så jävla bra. Om resten av dina åsikter stämmer med mina så är jag gärna med i den nya Militärdiktaturen. Frihet genom militärdiktatur!

 17. Z Z

  Undrar hur det funkar, det här med smak….
  De flesta äldre (utom mina päron, som gillar rock o pop, skönt) verkar föredra dansband och bingolotto.

  När ska jag gå över till detta och hur ska det gå till? Jag är nu 33 och fortfarande gillar jag samma musik som i tonåren, dvs rock, blues, boogiewoogie, jazz, bluegrass

  När ska jag bli en tant som gillar dansband? Samt att bli förtjust över krukväxter? gardinmönster? Fredriksdals-farser? Papphammar? Kavajer med blommor på?

  Varför händer det inte? Hur ska man senare stå ut bland alla som verkar ändra smak, som i ett trollslag?

  Z’s last blog post..Vems är bilden/musiken/filmen?

 18. Man får inte heller glömma risken för smetspridning!
  Under en konsert så sprids ofta cd-skivor med såsiga refrånger, smetiga stråkkomp eller sliskiga saxar bland publiken. Om fodralet inte håller tätt kan detta komma ut och spridas när publiken för hem dessa skivor till sina partners.

 19. [Comment ID #37604 Will Be Quoted Here]

  Smetspridning är ett elände. Det minsta man kan begära är att skivorna har något sorts överdrag.

 20. Oh, jag kiknar av skratt här borta. Varför får inte du sitta med i debattprogam för? =)
  Skicka in det här till tidningar, ffs.

  Anna’s last blog post..Je suis une bitterfitta

 21. Halvan Halvan

  Underbart skrivet, jag försökte förgäves hålla mig för skratt.

 22. PellesReality PellesReality

  Dansbanden är en nödvändighet.Var tror du AC/DC och Marilyn M startade sin bana.Utan dessa dansband så hade vår öron aldrigt nåtts av deras ljuva toner.

 23. Jag röstar på detta fina parti i nästa val!

  Jag undrar också hur partiet ställer sig till Sibyllamat? Det går lite hand i hand med dansbandsträsket tycker jag.

  Mette’s last blog post..Svampa vitt?

 24. Åh-håhååå-håhåå – jag skrattar mig helt fördärvad!

  Detta var bland det roligaste jag har läst på länge.
  Fantastiskt!

  Och inte minst eftersom dansbandsmusiker ju faktiskt är ett rätt pinsamt släkte.
  Man skulle kunna skriva något liknande om lapplisor och P-nissar, men det skulle bli för hårt, att sparka på de som redan ligger.
  Men… dansbandsmusiker… Jag kräks nästan av skrattparoxysmerna!

  Kul detalj är att jag spelade med ett soulband för många år sedan (slutet av 1980-talet), och vår saxofonist brukade enligt egen utsago ”hora” en del, eftersom han brukade hoppa in i ett dansband och lira ibland, och ör detta blev hangivetvis vederbörligen tråkad av oss andra…

  Calle Rehbinder’s last blog post..Farliga rumpor…!

 25. LEJon LEJon

  Intressant reflektion, men bakom raljerandet visar sig en oerhörd okunnighet. Jag förstår fullt ut vilken bild av dansband och dansbandsmusik som skribenten bygger sina resonemang på, och jag delar i stort sett samma åsikter om den dansbandssfären. Samtidigt är jag själv en inbiten dansbandsdansare och det är egentligen inte något motsägelsefullt då dansbandsbranschen precis som så många andra branscher innefattar ett brett spektrum som tilltalar olika kundsegment. Det finns en stor mängd i mina öron tragisk dansbandsmusik, och tyvärr är det den delen som får störst uppmärksamhet i media, något som gör att nidbilden av dansbandsmusik förstärks och den skeva synen på en sund och värdefull kulturyttring tyvärr består.

  Jag skulle kunna skriva böcker i ämnet, men nöjer mig här med att göra en kort observation; om man saknar kunskap i ett ämne är det måttligt konstruktivt att försöka sig på en analys av detsamma såvida man inte tar sig tid och kraft till att skaffa sig större insikt och bättre kunskap, lämpligen innan man börjar generalisera och raljera i frågan.

 26. *sjunger* ”åh Kristina, från Vilhelmina…”

  Sven-Ingvars, du glömde dem! Det finns alltid nån i varje tveksam omoraliskt genre som funkar. Alltid.

  mymlan’s last blog post..det går bra nu

 27. Kick Kick

  Allså…
  Du har härmed bevisat att du inte har en ANING om vad du talar om. Har du någonsin varit på en danskväll med exempelvis Blender eller Perikles? Om du tror att dansband=Leende guldbruna ögon så är du nog lätt förståndshandikappad… Men som sagt – ditt idiotiska inlägg är ursäktat pga att du inte har en aning om vad du snackar om.
  Så dra åt helvete ;)

 28. Ta en titt på http://www.dansmaffian.se

  Du kanske vill göra din röst hörd på ett ställe där det verkligen hörs?

  Eller rent av få en ny chockartad upplevelse av dansvärlden?

  Vill du skriva måste du regga dig som medlem. Annars får du vackert sitta så lugnt i båten du kan o läsa texten.

  See U on the dance floor

 29. JoakimB JoakimB

  Hmmm…. Känner igen dig… Har jag inte sett dig på ett dansgolv någonstans? :-P

 30. Nu har jag t.o.m. lagt ett blogginlägg på min egen blogg som tipsar folk att komma hit och läsa din sköna krönika om dansbandsmusiker. Bara så att du vet.

  Calle Rehbinder’s last blog post..Dagens asgarv!

 31. Peter Peter

  Hur ställer du dig till diskussioner som förts både i Sverige och andra länder om att ha statliga folkparker där Dansbandsmusik kan njutas under kontrol och säkra förhållanden?
  En del dansbandsmuskier kommer ju fortsätta även om dina regleringar införs. Har inte de få ”naturliga” dansbandsmusiker som faktiskt gillar sitt ”yrke” kunna arbeta inom ett säkert ramverk? Under en övergångstid vore detta kanske att föredraga jämfört med att ha stråk i stan där dansband står i sina illasittande, grälla kläder och bjuder ut sin musik till äldre damer i sina dyra bilar?

 32. Tobias Andreasson Tobias Andreasson

  Var skriver man på?

 33. Kalle Kalle

  det blev i alla fall fem minuters skrattkramper TACKAR, TACKAR!!!

 34. Maggan Maggan

  Underbart! Det är länge sen jag skrattade så mycket, och ja, dansbandsmusik ääär skadligt ;)))

 35. Johan Johan

  Helt rätt att förbjuda eländet – då försvinner ju det synliga problemet som i en liten ”Ask”. Dessa människor vet inte sitt eget bästa helt klart och dom säger att dom älskar sitt jobb! Vilket trams, vi lyssnar inte på dom utan släpar fram några rehabiliterade musiker som kommit in i kyrkokören att visa upp som exempel på vilket elände dansbandmusiken var!

 36. Gunnar Gunnar

  Du Joshen, det är många som inte har fattat att det du skrivit är en satir utan tror att du hackar på dansbanden. Dansbandsfolket är upprörda.

 37. Hehe! Tackar för ljuvlig och klockren satir. Denna kommer jag le åt lääääänge.:D

 38. Royce Royce

  tycker det du skriver e skit… har du inget annat för dig än att skriva massa trams så tycker jag du ska ta tag i dig själv och ditt liv. Det är inte dansbandsmusikerna som är tragiska men däremot verkar det som om du är det. Lägg din energi på nått bättre istället

 39. [Comment ID #37652 Will Be Quoted Here]

  Bara det är ju en anledning att förbjuda dem. AC/DC och Marilyn M bevisar att dansband är inkörsporten till tyngre missbruk.

 40. [Comment ID #37662 Will Be Quoted Here]

  Jo, jag har känt ett par dansbandsmusiker, och de har själva hävdat sig vara misslyckade rockmusiker.

 41. [Comment ID #37663 Will Be Quoted Here]

  Du uppvisar stor okunskap i att läsa mellan raderna.

 42. [Comment ID #37667 Will Be Quoted Here]

  Hysch! ;)

 43. [Comment ID #37669 Will Be Quoted Here]

  Det är viktigt med signalpolitik. Bara för att några enstaka gillar det kan vi inte tillåta det. Hur skulle det se ut, låta folk bestämma över sig själva? Gud så dumt! ;)

 44. [Comment ID #37690 Will Be Quoted Here]

  Jag märker det. Fascinerande. :D

 45. [Comment ID #37701 Will Be Quoted Here]

  Ber om urzäkt.

 46. [Comment ID #37702 Will Be Quoted Here]

  Tam? Den Tam?

 47. [Comment ID #37703 Will Be Quoted Here]

  Det tragiska här är att du inte förstår att texten inte alls handlade om dansband utan att dansbanden bara är en metafor.

 48. [Comment ID #37666 Will Be Quoted Here]

  Tack för tipset. Nu har jag varit inne och läst. Har ingen större lust att registrera mig men det var underhållande läsning. Att min okunnighet om dansband är enorm erkänner jag utan omsvep. Dock var stereotyper en förutsättning för att satiren skulle fungera. Det var därför mitt val föll på just dansband, för sant eller inte så finns det en rätt stereotyp bild av dansbanden.

  Hälsa från mig. (Jag behöver väl inte börja oroa mig för att bli nedslagen av ett gäng i lila kostymer va?) ;)

 49. iiihihihaa!

  Helt lovely! Vilket inlägg!

  Och vilka kommentarer… ”du vet inte vad dansbandsmusik är…” ha ha!

  Peace, love… understanding ; -)

  Godiva’s last blog post..Godivas betyg i datateknik:

 50. nef nef

  Jösses! Det var en analogi som inte gick av för hackor. I klass med Umberto Eco faktiskt. Du är ett geni! :D

  nef’s last blog post..Sju sanningar?

 51. Tam Tam

  [Comment ID #37730 Will Be Quoted Here]

  Just densamme! Hade glömt bort att kolla upp din blogg sen jag flyttade från Sötälyeah — kanske var det ett undermedvetet försök att glömma stan — men tack vare Mattias Svensson blev jag påmind.

  Helt klart det roligaste jag läst under 2008! :)

 52. Joshua Tree, okej visst, texten var skitbra, men jag skulle verkligen vilja veta hur i helvete du motiverar bildvalet? Fattar du inte att det är PRECIS DEN SORTENS BILDER som bidrar till myten om den lyckliga dansbandsmusikern!?

  Det finns bättre sätt att locka läsare än genom suggestiva och snaskiga foton som fläker ut och objektifierar en redan utsatt grupp… Nej, det här var ett lågvattenmärke. Gör om, gör rätt.

 53. [Comment ID #37732 Will Be Quoted Here]

  Lila kostymer är ute…
  Du kommer att bli kidnappad av ett gäng klädda som rockers ;-)

  Och jo jag fattade att texten handlade om något annat. (En åsikt som jag inte heller delar.) Men jag tog i alla fall chansen att visa att något hänt med dansbandsmusiken occh publiken. (Eller så stämde stereotypen aldrig. Jag hade inte åldern inne på det glada? 80-talet.)

  Vill man läsa mer satir om dansbandens vardag rekommenderar jag varmt
  http://www.allvalley.se/blandlerz/blandlerz_rubriker.htm

 54. [Comment ID #37779 Will Be Quoted Here]

  Meningen var ju förstås att bilden skulle ha en avskräckande effekt. Inte ställer man väl upp sådär på bild om man har ett val? Men myten om den lyckliga dansbandsmusikern måste givetvis bekämpas, det har du rätt i.

 55. [Comment ID #37839 Will Be Quoted Here]

  Stereotyper har sällan särskilt mycket förankring i verkligheten. Vare sig det gäller dansband eller annat.

 56. […] + dansband = syntax error Publicerat januari 30, 2008 av Sophia Nästan lika rolig som den prostitutionssatir på temat dansband som jag rekommenderade häromdagen är de kommentarer Josh fått på texten av […]

 57. Jag lever på att spela saker som folk dansar till. Det händer att din dödskallemärkta musik kan funka på någon firmafest eller annan fest eller kanske ett bröllop. Det händer att jag då och då tänker att jag befinner mig i helvetet. Men när jag sedan spelat klart någon misshaglig låt för att sedan byta över till någon annan genre (kanske från misshagliga U2 till Thorleifs ;-) …fränt sa Bull) tar jag mig ur helvetet utan vidare.

  Det finns alltså rehab att ta till. Jag står för terapin. På full volym. Kanske kan jag då ta ur dig dina vanföreställningar om blues samtidigt… :-)

  Discoboll’s last blog post..Peter säger

 58. Verkligheten överträffar dikten. Varje gång. Man får hoppas att de dansar bättre än de tänker.

  Smyg’s last blog post..Innanför ramarna

 59. Malin H Malin H

  Jag är också inbiten dansbandsdansare och tycker tyvärr att även en väldigt kul och välskriven satir över dansbandskulturen som den var då bara missgynnar oss nu! Det blir liksom att sparka på den som redan ligger, eftersom större delen av Sverige inte har en aning om hur den moderna dansbandskulturen är utan går på satiren rakt av.. :-( . Så det vi behöver är en text om skillnaden mellan då och nu; nubbe till sportflaska, dubbelknäppt kavaj till träningskläder eller varför inte machomustasch till kultskägg och solbrillor..

 60. [Comment ID #37856 Will Be Quoted Here]

  Om du tror att mina ord kan sänka dansbandssverige så är jag förvisso smickrad, men jag tror att du tillskriver mig lite väl stor betydelse. ;)

 61. Malin H Malin H

  Du kan säkerligen inte sänka nånting inom dansbandsgenren för de som redan är frälsta, men det vore kul att vidga vyerna för alla andra!

 62. Säkert, men nu var inte mitt syfte alls att belysa dansbandsvärlden. Det får någon bättre insatt göra.

 63. ”det vi behöver är en text om skillnaden mellan då och nu; nubbe till sportflaska, dubbelknäppt kavaj till träningskläder eller varför inte machomustasch till kultskägg och solbrillor..”

  Shit, träningsoverall, sportflaska och ”kultskägg” (åtminstone inte kulturskägg)! Låter som att man i dansbandsvärlden numera måste hantera samma kakafoni av grälla färger nykter. Låter inte som någon större förbättring, ens med solbrillor som skydd. Var försiktiga.

  Mattias $’s last blog post..Rädda oss undan svälten, förbjud stora familjer på TV

 64. Tillåt mig små le!
  Du är välkommen till Skultuna Lagårn i sommar på en liten festival så du får se verkligheten, ok?
  Gamla rockers? Kan nog vara, för de lirar grym gitarr många av de!

  Micke
  http://www.dansbandsdax.se

 65. Hasse B Hasse B

  Haha, bästa satir jag läst på länge och mycket välskriven dessutom, helt suverän drapa om sveriges mest fickljummma musikform, underbart…! Vet inte vad man ska tycka om att en del verkar ta texten på fullaste allvar, men det närmast förstärker effekten i satirens förmyndande överton – självdistans & humor = bristvaror i dagens samhälle kanske. ;-D Rock on!

 66. [Comment ID #37948 Will Be Quoted Here]

  ”Misslyckade rockmusiker” skrev jag väl ändå? :P

 67. [Comment ID #37950 Will Be Quoted Here]
  De är väl gamla rockers ändå? ;) Har skrivit på vår lilla sida nu, så snart är det nog dax att kolla över axeln efter lila rockers, haha!

 68. Jag ska se till att akta mig. :)

 69. […] det handlar om något helt annat? Läs detta hysteriskt roliga inlägg i prostitutionsdebatten av Joshua Tree, och glöm inte att plöja kommentarerna, vissa är om möjligt ännu mer underhållande än […]

 70. Andreas Andreas

  Då påstår du att vuxna pojkar med hästsvans och läderbrallor som ropar efter djävulen är ordentliga människor?

  Dansmusik är KÄRLEK! Dina färäldrar träffades säkert på dans till Thorleifs en Lördagskväll i Juli…

  Dansmusik är mer än bara musik. Det förstår inte källarmusiker som du och de miljoner andra Rockers som aldrig kommer utanför replokalen.

  Grattis, du har skämt bort dig offentligt!

 71. drf drf

  Åh herregud, detta är helt klart något av det bästa jag läst på internet, EVAR!

  *buga sig så djupt att han sätter tåludd i tänderna* KUNGLIGT! :D

  drf’s last blog post..Avslöjad!

 72. [Comment ID #37955 Will Be Quoted Here]

  *asg*

  Morsan hatar dansbandsmusik, så att hon och farsgubben skulle ha funnit varandra på dans med Thorleifs håller jag för otroligt.

  Var påstår jag att vuxna pojkar med hästsvans och läderbrallor som ropar efter djävulen är ordentliga människor?

  Har jag skämt bort mig? Det är du och flera med dig som skämmer bort mig med era roliga kommentarer. Tänk att det är så illa med läsförståelsen i det här landet.

 73. [Comment ID #37956 Will Be Quoted Here]

  Jo det var ju som så att du i en söndags-roundup skrev nåt om att jag brukade slå till på måndagar. Nu har jag haft en svacka ett tag, och inte har det blivit några söndags-roundups från din sida heller, men så plötsligt blev det måndag och en idé uppenbarade sig. Så, blir det nån söndags-roundup?

 74. drf drf

  [Comment ID #37958 Will Be Quoted Here]

  Tror tyvärr inte det, som det ser ut nu har jag knappt tid över att släppa en fjärt alltså, det är katastrof! Jobbar 15 timmar om dagen i princip, enda undantaget är imorgon då det är tänkt att jag ska på visit hos deeped efter jobbet. Så jag hinner liksom inte läsa bloggar i veckodagarna, nästan aldrig, och det är extremt svårt att göra någon form av ärlig roundup när jag kommer i efterhand och letar.

  Men vi får se, när jag börjar jobba i stockholm istället för att jag befinner mig här uppe i borlänge under veckorna så kommer det nog bli lite lugnare, hoppas jag.

  Jag lovar inget, men min ambition är förstås att söndags-roundupen ska komma tillbaka, det kan du lita på. :)

  drf’s last blog post..Avslöjad!

 75. drf drf

  Förresten, vad heter pluginen du använder för quotes? Den verkar vara mycket smidigare än min. :(

  drf’s last blog post..Avslöjad!

 76. [Comment ID #37959 Will Be Quoted Here]

  Mäh! Då har ju jag skrivit ovanstående helt i onödan då enda anledningen var att komma med på roundupen. ;)

 77. drf drf

  Haha f’låååt. :D Du ska se att det kommer en pingback från mig till det här inlägget under helgen som kommer ändå, jag har lite planer på ett anknytande alster of my own. ;)

  drf’s last blog post..Avslöjad!

 78. [Comment ID #37955 Will Be Quoted Here]

  Att dansbandsälskare är lika dumma som musiken de lyssnar på tycks det inte råda någon tivel om. Inte ens när det på flera ställen i kommentarerna klart och tydligt framgår vad posten *egentligen* skildrar begriper dansjönsarna ett dugg. Det här är ju nästan ännu roligare än när en massa förnärmade jägare började bråka hos Nihonshu och — utan att förstå det — bevisade hans tes gång på gång :D

  Att man måste vara smaklös för att gilla dansband har jag begripit sedan länge, men att det också är ett krav att ha problem med läsförståelse och kognitiv förmåga hade jag ingen aning om. Jag börjar misstänka att förkärlek för dansbandsmusik är ett symptom på ett förståndshandikapp snarare än en musiksmak.

  Jävla stolpskott.

  West’s last blog post..Skärpning, Liza

 79. Annicka Annicka

  Ånyo en inbiten dansbandsdansare här! Lotsad hit via ovan synliga dansbandsdax.se.

  Det är för mig en gåta hur människor kan ta dina ord på så grannlaga allvar…
  Trots att dansen är mitt liv och därtill både musiken och musikerna, så ser jag här en vansinnigt roligt skriven text ;-)
  Och om man för ett ögonblick tror att dessa välskrivna rader skulle ha förmåga att sänka en hel kultur… borde man nog fundera lite över sakers natur en stund :D
  Däremot vore det roligt att se dig i Skultuna på den lilla festival som samma ”dansbandsdax” omnämnde här tidigare ;-)

 80. [Comment ID #37993 Will Be Quoted Here]

  Jag börjar nästan bli sugen på att komma och hälsa på i Skultuna. Jag tar med mig en fjädrar och en tunna tjära, men ni får själva leta reda på en lämplig stock att bära ut mig på. :)

 81. Annicka Annicka

  Tjära, fjädrar och BÄRA UT??? Bära IN var nog snarare min tanke… In på dansgolvet och ta en sväng ;-)

 82. [Comment ID #37997 Will Be Quoted Here]

  *skwäck!*

 83. Annicka Annicka

  *tolkar den där samlingen bokstäver med utropstecken som något positivt ;-)*
  -Kalas… då ses vi i Skultuna då… ;-)

 84. […] tid att både blogga och framförallt läsa + kommentera bloggar.. Jag säger som jag gjorde hos Enligt Min Humla: “Som det ser ut nu har jag knappt tid över att släppa en fjärt.” Postat av drf: […]

 85. Krister Krister

  Trots att jag är en såndär danbandsmusiker och har varit så i större delen av mitt vuxna liv måste jag erkänna att jag höll på att garva läppen av mej-kalla det för självdistans.. För att dra en grov generalisering så spelar vi ofta samma låtar som cover/rockband, den enda skillnaden är att vi inte så ofta har hästsvans (läderbrallestadiet är ett avslutat kapitel) och att vi inte får dricka öl på scen som cover/rockbanden har priviligiet (eller nåt..) att göra.. :)

 86. Jag tycker att det är upprörande att du låter dessa tjackljuder och saxmissbrukare att kommentera här. Det vet man ju att de är beredda att säga vad som helst för att kunna fortsätta spela ihop pengar till knark. De vet helt enkelt inte sitt eget bästa, de har helt säkert blivit utsatta för tonartshöjningar och andra wisexuella övergrepp som barn. Dansbandsstigmat fyller en viktig funktion och vi måste se till att upprätthålla det med alla medel — för deras egen skull.

  Tobbe J’s last blog post..Nytt rekord?

 87. Z Z

  …svenska dansbandsmusiker försöker härma Dave Edmunds och Electric Light Orchestra,
  men de når inte ända fram för det svänger inte tillräckligt, utan går lite väl trögt i takten, lunk liksom, och så är det samma takt hela tiden….suck. Inte en synkopering någonstans i noterna. (ursäkta mina fördomar)

  The Refreshments är en pärla i jämförelse med andra dansband. Lär av dem!

  fast jag blir impad av den trevliga stämningen på dansbandsfester :) stort plus för det.

  Z’s last blog post..Vill ha klarhet i tröttsam debatt

 88. Krister Krister

  Tror denna lilla ”debatt” har gått över styr en smula och resulterat i pajkastning mellan dom som gillar dansbandsmusik och dom som inte gillar dansbandsmusik riktigt lika mycket vilket förmodligen inte var skribentens mening. Jag fattar satiren och garvar åt den.. :) Jag ser fördomar och förutfattade meningar hagla genom luften vilket är lite synd. Det är alltid bra med debatt men jag tror i detta fallet att det är svårt för de olika ”lägren” att omvända varandra till vad som bägge sidorna hävdar vara den ”rätta läran”
  Vi snackar ”bruksmusik” och jag kan garantera att många texter inom rock osv är minst lika töntiga som rockanhängarna anser att ”dansbandstexterna” är…
  Jag kan för min egen del inte se ett dugg bra eller njutbart i en hoper finniga tonåringars försök att hitta rätt ton resp rätt ackord i en låt med textrader med typ ”ÖÖÖh bah typ…” och ändå höjs dessa varelser till skyarna av en enad kritikerkår bara för att dom bor i nån jäkla förort till Farsta och skildrar den hårda verkligheten även om nivån på det musikaliska framförandet ligger på typ fritt valt arbete (eller vad det heter nuförtiden…) i åk 8- ”Vi startar ett band” vilket i sin tur får ”Sven-Orvars” orkesters tolkningar av både Dave Edmunds och ELO att klassas som rent virtuosa…Förmodligen är jag både för korkad och för inskränkt för att uppskatta kvalitén i dessa clearasilstinkande förortsvalpars framförande av sina nyskapande alster… :)
  Låt oss istället för att slå varann i skallen med meningslösa argument överbrygga klyftan mellan musikstilarna och gemnsamt och kraftfullt agera mot något vi kan vara fullständigt överens om! SÄNK MOMSEN PÅ DILL!

 89. nef nef

  @ Krister
  Alltså, i början var det roande att läsa alla kommentarer där skribenterna inte lyckats läsa mellan raderna, men nu börjar det bli löjligt.

  Det sägs ju att ett skämt förlorar sin poäng när poängen måste förklaras, men jag kan bara inte låta bli. *duckar för en gammal sko eller nåt som Josh möjligtvis kastar* ;P

  Nej, Krister du har inte förstått satiren och det av den enkla anledningen att det inte bara är en satir utan också en analogi. En satirisk analogi helt enkelt. Tänk Umberto Eco. Tänk Kurt Vonnergut.

  Om jag, som andra tidigare i kommentarerna, talar om för dig att det inte handlar om dansbandsmusik utan att det som sagt är en analogi – kan du då läsa en gång till och gissa dig till vilken företeelse som det handlar om?

  nef’s last blog post..Återvinningscentr… jag menar – Expressen!

 90. Krister Krister

  [Comment ID #38197 Will Be Quoted Here]

  Ja det är lätt att sätta sej på höga hästar och leka intellektuell…jag kan också en massa namn.. *S* Tror å andra sidan inte att du fattade att mitt inlägg inte var riktat till skribenten utan till alla som inte förstod som du så fint skriver analogin/satiren

 91. [Comment ID #38154 Will Be Quoted Here]

  Du tycker att jag borde göra mer som Jinge? Ja, kanske. (Tonartshöjningar och wisexuella övergrepp – skoj!) :)

 92. Jäkligt kul satir/analogi.

  Jag måste dock bara få försvara dansbandsnördarna lite :) Förmågan att uppfatta och förstå vad det man läser verkligen handlar om påverkas förståss starkt vilken förväntan man har innan man börjar läsa.

  Jag, mfl dansare hittade till denna blogg tack vare ett blogginlägg på dansmaffian.se med rubriken ”Manifest mot dansbandsmusik”. När man då kommer hit från en danssajt och aldrig läst något av skribenten tidigare och inte vet något om dennes bakgrund så förefaller det iaf för inte särskilt konstigt om man tar honom på orden och uppfattar det hela som just ett manifest mot dansbandsmusiken.

  Kommer man däremot hit som icke-dansare eller känner till skribentens bakgrund sedan tidigare så läser man givetvis texten med mycket öppnare ögon och inser då snabbt satiren i det hela.

  Skojj text ändå som sagt och ha det bra! Nu bär det av för att dansa i 2x8h under helgen till underbar MODERN dansbandsmusik :-)

  Cheers Mathias / Dansmaffian.se

 93. [Comment ID #38227 Will Be Quoted Here]

  Jag förstår det. Och det ska väl också till mångas försvar sägas att man kanske måste vara åtminstone en smula insatt i det ämne som jag egentligen syftar på för att se det. Men ändå tycker jag att man borde reagera och se att jag väl knappast kan mena allvar? Å andra sidan; jag är den förste att tillstå att världen är full av idioter, så varför skulle man inte förutsätta att jag bara var ytterligare en? :)

 94. Jag håller med Mattias i allt!
  Jag gjorde en nyhet av detta på vår sida med överskriften ”Sant eller Falskt” många har tagit det med en nypa salt och bara skrattat åt det.

  Dock kan jag förstå de människorna från vår sida som reagerat annorlunda, det är mycket snack om Dansband i dessa tider, de lägger ner dansmusik i radion och många dansband lägger ner.

  Jag personligen tycker du skriver riktigt bra och jag har läst nga av dina andra inlägg. Dock tycker jag det är synd att vissa kommenterar ”dansbandsnördarna” och kallar de för div knäppa saker, vi är alla mönniskor med egen åsikt, men bör hållas snyggt!

  Jag har kollat igenom de flesta kommentarer och kan till 99% påstå att inte ett endaste inlägg från vår sida är dumt kommenterat!

  Stå på dig, starta ett dansband, du har precis gjort ditt namn känt i dansbandsvärlden ;)

  p.s Annika som kommenterade nga inlägg upp ska du akta dig för, lovar du en bugg med henne så är det kört ;) Hon är GRYM!

  Hälsningar från Dansbands Sverige och dess Elit!
  ¨¨ har alltid velat skriva det ;)

  Micke
  http://www.dansbandsdax.se

 95. [Comment ID #38277 Will Be Quoted Here]

  Mja, jag vill nog påstå att liraren som påstod att jag hade ”skämt bort mig” verkade lite… ja, du vet.

  Tack för varningen. Jag ska akta mig för henne. Jag aktar mig för buggar överlag, vare sig det är Bodström eller Thorleifs som håller i taktpinnen. ;)

 96. Annicka Annicka

  Ta det lugnt du… Du kan tryggt dyka upp i Skultis… Dbd-Micke har förvisso sett mig dansa…fast nån ”grym” människa har jag aldrig blivit anklagad för att vara ;-) Såg väl du förresten.. hakade ju inte ens på din tjära med tillhörande fjädrar…

 97. BJ BJ

  Precis vad jag alltid tyckt. Vad kan vara mer förnedrande än att stå där som billiga objekt för dessa okänsliga vildar i prickiga kjolar.

  Tänk, dessa traumatiska dansbandsmusiker som tvingas locka och flirta i sitt anletes svett, från scenen i slitna rosa kostymer med avmattade paljetter som sett sina bästa dar. Ja vissa har bara hälften kvar pga allt våld dem får vara med om innan dem når fram till sina trånga husvagnar för att somna in i sina groggträsk.

  Man kan inte sova nu, om man är normal! Vi måste rädda dessa utnyttjade pojkar från dessa själviska äckliga tantdjur som inget annat vill än att utnyttja dessa stackars utsatta paljettpojkar å det grövsta sätt man kan tänka sig.

  Kriminalisera dem djuriska kärringarna som bara är ute efter en enda sak!
  Men rädda killarna som inte kan föra sin egen talan och låt dem spela gratis så dem inte känner sig utnyttjade!

  BJ’s last blog post..Häxprocess

 98. BJ BJ

  PS! Hoppas verkligen du skickar in den till en stor dagstidning, snälla…! Den är briljant!
  Tack!:)

  BJ’s last blog post..Häxprocess

 99. Danne Danne

  Hahaha…Det här låter som ord, från en som inte haft förmågan och begåvningen, att lyckas varken som rockmusiker, eller än värre dansbandsmusiker! Men det var ironiskt och roligt skrivet med glimten i ögat!

 100. [Comment ID #38413 Will Be Quoted Here]

  Skoja inte! Det tycks faktiskt som att det finns ett ämne som är mer tabubelagt än prostitution; nämligen dansband. :)

 101. Kul satirisk text om prostitution. :D

  Blev faktiskt tipsad om texten i en blogg på communityn http://dansmaffian.se
  Även många dansare tycker det var rolig. =D

  Dock borde du pröva att gå på Yesterday (dansställe norr om Stockholm) när s.k. ”modernband” spelar, de spelar rockigare/popigare dansmusik och lockar yngre dansare (de flesta ca 15-35 år gamla), som dansar ”dirty fox” (och inte russinfox!), och modern bugg där tjejer svänger på kroppen och höfter. Askul :D

  Exempel på ”modernband” är t.ex.
  Blender: http://www.blender.se
  Shake: http://www.shakeweb.se
  Highligths: http://www.bandethighlights.se
  Zlips: http://www.zlips.se

  Vill du se hur ”dirty fox” ser ut kan do kolla in denna länk:
  http://www.vesterli.se/galleri/film/film.php?strFilm=floorfiller.wmv&posid=0.5.9.9.

  Myyysigt!!!!!!!!!! =D

 102. [Comment ID #38471 Will Be Quoted Here]

  Jodå, jag har sett att en hel del dansare a) har förstått vad jag egentligen skriver om och/eller b) har distans till sig själva och till dansbandskulturen. All heder åt det.

  Vad gäller dansandet så är det så att det aldrig har intresserat mig. Sorry. Fast jag har blivit sugen på att tacka ja till en av de inbjudningar som kommit, om inte annat så bara för att presentera mig som den där idioten som ville förbjuda dansband. :)

 103. Om du åker till Yesterday när något av banden jag nämnde spelar, och du innan ber någon tipsa på dansmaffian.se om att du tänker komma, så är jag säker på att du kommer få dansa MÅNGA dirty fox-danser… ;)
  Kramterapi!! :D

 104. [Comment ID #38477 Will Be Quoted Here]

  Haha! Jag kanske borde som sagt. Inte så mycket för att dansa smutsig räv, utan bara för sakens skull.

 105. När jag ändå står här vid Run-stenen kommer jag på att jag har inget viktigt att tillägga. Allt har ju redan sagts.
  Jo. En sak kom jag på.
  Får man spela ”Jag Fångade en räv”, utan att bli stenad?

  mikael mallat’s last blog post..Mycket väsen för ingenting?

 106. [Comment ID #38563 Will Be Quoted Here]

  Bara man får betalt. ;)

 107. Morsan Morsan

  Tack min käre son för att du räddade mitt rykte ;)

 108. [Comment ID #38589 Will Be Quoted Here]

  Ja vaffan, det finns gränser för vad man får säga om min morsa. ;)

 109. […] (4.30 in på inspelningen ) Kom helt av mig när jag passerade Joshua_Tree som har gjort en manifest mot dansbandsmusiken. Med ens så inser jag hur ordet bugg kom till, när man läser flertalet kommentarer, så har han […]

 110. Verkar som förståelsen för vad en ”analogi” är inte riktigt sipprat igenom bland dansbands-Sverige-nissarna…

  deeped’s last blog post..Promenaden

 111. nef nef

  [Comment ID #38616 Will Be Quoted Here]

  Uj. Akta dig deep, annat så kommer Krister (c #107) och säger att ”det är lätt att sätta sej på höga hästar och leka intellektuell…”

  Vad du än gör – benämn inte detta textstycke vid dess rätta namn, (att det är en analogi är en statshemlighet ju!) då kommer Krister och hans polare och säger att ”jag kan också en massa namn.” och därmed så vill de få dig att framstå som en idiot. Eller rättare: att du MOBBAR!

  ”Du ska inte tro att du kan något – vi kan minsann också tro att vi kan något.” Typ. :P

  nef’s last blog post..Kameleonter i stort och smått

 112. Annelie Annelie

  Haha det va hysteriskt roligt!! Trots att jag själv är en inbiten dansare måste jag hålla med. Tänker man lite djupare ligger det faktiskt nå’t i det.. Kommer antagligen att skämmas lite nästa gång jag går ut och svänger mina ”lurviga” :-D

 113. Jag har växt upp i Värmland, dansbandsmusikens heliga land, där man ständigt fick vara på sin vakt för att inte avslöjas som dansbandsfientlig eftersom det kunde få allvarliga konsekvenser. Det har satt sina spår.
  Jag har dock framhärdat i min motståndsrörelse, och det har blivit lättare för mig personligen sedan jag kunde fly och bedriva arbetet i exil.
  Men jag tycker inte det räcker att kriminalisera konsumenterna. Även producenterna måste kriminaliseras. Det är en enorm industri med många aktörer som profiterar på alla som de lyckas dra ner i fördärvet.
  Vi behöver ett organiserat motstånd!

 114. Axemia Axemia

  Jag får kväljningar ,utslag ångest och panik känslor av dansband Dansband måste vara världens farligaste musik Tur att det finns rock annars vore det outhärdligt

 115. Flingdahl Flingdahl

  Men…..Ni som skrivit ovan….vet ni vad ni talar om?
  Dansband = Vikingarna, gamla gubbar, kaffe med dopp…nej, så är det inte!
  Dansbandsmusik i dag är rockigt, bugg är cooolt och foxtrot- så som den dansas ute- skulle varje oinvigd bli både avundsjuk och svartsjuk på :)
  Ni borde ta reda på hur modern dansband fungerar 2008 istället för att låta fördomarna frodas i töntiga forum.
  Tur att jag inte är lika inskränkt. Då hade jag kanske inte hittat till det underbara liv jag har i dag.

 116. Ärligt talat: Tusen gånger hellre Vikingarna än modern dansbandsmusik som försöker vara ’rockig’. Rock är något fint och heligt och det gör ont i själen att se den förvridas för att passa era skamliga och skändliga syften. Vikingarna har i alla fall ett kitschvärde som de uppnår utan att stympa och mutilera andra konstformer.

  Det värsta är dock inte alla de utnyttjade dansbandsmusikerna, det värsta är alla helt oskyldiga stackars killar som blir betraktade som dansobjekt av buggkåta gamla snuskkärringar! Se bara hur de försöker pressa Josh att delta i förnedringen, och hur han under trycket av matriarkatet vacklar i sitt motstånd, ”jag kanske borde…”.

  Tobbe J’s last blog post..Nytt rekord?

 117. [Comment ID #39130 Will Be Quoted Here]

  :D

 118. The Player The Player

  Undrar vad dansbandssångerskan heter som insåg vilken ”looser” du är och gjorde sitt enda rätta och drog…:-) du kanske inte ens fick vara med på tamburin…så ja förstår på sätt o vis din bitterhet…en sån cool kille borde ju fått spela oöverstyrd gitarr av märket Ibanez..
  ;-)

 119. Krister Krister

  [Comment ID #38645 Will Be Quoted Here]

  Ja att jag skriver ”leka intellektuell” innebär att jag markerar att vederbörande har lika dåligt läsförståelse som dom han hackar på…han förstod ju uppenbarligen inte ett dyft av det jag skrev i mitt försök att lugna ner debatten
  och det kan jag inte tycka är speciellt intellektuellt… Tycker det har blivit pajkastning av hela grejen..Tycker det verkar rasism..byt ut ordet rockmusiker mot ”svensk” och dansbandsmusiker mot ”turk” så ska vi se hur kul de blir…(om Herr intellektuell har förmåga att fatta den kopplingen…)

 120. [Comment ID #39258 Will Be Quoted Here]

  Herr nef är en hona och dansbandsmusiker är såvitt jag vet inte en ras varför rasism inte är tillämpbart. Annars håller jag med dig om att det har blivit en del pajkastning av det hela.

 121. [Comment ID #39255 Will Be Quoted Here]

  Är du inte lite heteronormativ nu som förutsätter att jag har blivit ratad av en sångerska? Det kanske är nån Glenn-Sölve som har krossat mitt hjärta och gjort mig så här bitter?

 122. Gösta Gösta

  Alla rockmusiker är långhåriga slashasar som inte vill jobba utan lever på socialbidrag. Knarkar och super gör dom också!

 123. Krister Krister

  [Comment ID #39260 Will Be Quoted Here]
  Eeeeeh…ta de en gång till..?.skulle vi inte snacka i liknelser? Var det inte det hela grejen gick ut på?

 124. [Comment ID #39265 Will Be Quoted Here]

  Jodå, för min del så. Det är bara det att vissa inte kan delta i diskussionen då. :)

 125. [Comment ID #39262 Will Be Quoted Here]

  Japp!

 126. SqZ SqZ

  Herregud, det här måste vara snudd på rekord i antal kommentarer till en blogg! :-)

  SqZ’s last blog post..Det blommar på kontoret

 127. Jonas Jonas

  [Comment ID #37701 Will Be Quoted Here]
  Är det bara jag som får dansbandsvibbar av ”Göran Lambertz”?

  I Afton Dans med Göran Lambertz orkester!

 128. Alltså. De som inte hajar att detta är en satir om ett helt annat ämne är fanimej så dumma att de inte borde få rösta i allmänna val. Hjälp! Kanske Stikkan Andersson hade rätt när han yttrade dessa bevingade ord: ”Folk är inte så dumma som man tror. De är dummare.”

  Calle Rehbinder’s last blog post..Tack Gode Gud* för Shortbus!

 129. [Comment ID #39294 Will Be Quoted Here]

  Haha. Du har en poäng där. Göran Lambertz och så den där van der Kwast. Rättsväsendet har aldrig känts mer respektingivande. ;)

 130. [Comment ID #39298 Will Be Quoted Here]

  Jag läste häromdagen om såna där galna delstatslagar i USA. Om jag inte minns fel var det i New Mexico som det var olagligt för idioter att rösta.

 131. Hur avgör de vilka som faller i idiotkategorin då? Skolbetygen? Eller har de nåt slags licenssystem, så att man får genomgå några lämplighetsprov och sen (förhoppningvis) tilldelas en intyg?

  West’s last blog post..Skärpning, Liza

 132. …intyg på att man *inte* är en idiot alltså.

  West’s last blog post..Skärpning, Liza

 133. Jag har ju uppenbarligen redan bränt mina chanser att få ett sånt intyg eftersom jag varken kan bygga begripliga meningar eller skilja på ”en” och ”ett”.

  West’s last blog post..Skärpning, Liza

 134. [Comment ID #39302 Will Be Quoted Here]

  Det framgick inte. Eftersom det fanns med på en sån där lista över stolliga lagar så antar jag att den inte används. Skulle vi införa en sådan lag i Sverige så föreslår jag att jag helt enkelt får avgöra vem som är en idiot och inte. Det vore mest lämpligt eftersom jag tänkte bli envåldshärskare men diktatur är fult. Då kringgår jag det genom att bara låta rätt personer rösta.

  I’m so smart! S-M-R-T! :)

 135. Lina Lina

  Jag vet inte vad som blev roligast. Ditt inlägg eller reaktionerna. Skummar bara igenom och känner direkt att det du skriver är så klockrent intelligent och träffsäkert. Skrattar gott och börjar kika på kommentarerna. Till en början tror jag att det är någon danzbandare som skojat till det lite, men dom blir fler! Och fler!
  Kan det vara så galet att ”dansbandsmänniskor” (visste inte att det fanns ett eget namn på denna grupp människor) faktiskt tar illa vid sig då det du skriver om egentligen inte har ett dyft med dansband att göra? Seriöst?
  Hade du tagit bort det roliga och bara skrivit rakt upp och ner hade jag nog bara gått vidare. Men nu skrev du så förbannat klockrent, något som betydligt fler borde läsa!
  Att du sedan nu är stämplad som någon form av dansbandsfascist som ska försöka omvändas, haha.. Vilken bonus!

 136. [Comment ID #39414 Will Be Quoted Here]

  Tack. och ja, reaktionerna gjorde bara det hela ännu roligare. Det blev som ett uppträdande där publiken är en del av showen.

 137. Jess Jess

  [Comment ID #38853 Will Be Quoted Here]

  Lite nyfiken på vad som är så ångestframkallande med detta? :P
  Vid tiden 19.15 spelar modern-dansbandet Shake, som är ett av de mest populära dansbanden bland unga (typ 15-35 åriga) dansare, just denna låt passar till foxtrot/dirty fox:
  länk

  (Och för att undvika missförstånd, för den som undrar, nej jag missade inte att texten var ett skämtsamt inlägg om prostitution, utöver att den som ju är mer uppenbart driver med / skämtar om dansband :P) (Och nej jag är ingen gammal tant heller, på danser till modernband är medelåldern låg.)

 138. Hej Joshua,
  Tack for en fantastisk blog. Den vil jeg sende videre i det danske system. Vi er nogle stycker som ikke synes den svenske skal indføres i Danmark.

  Faktisk burde vi kriminalisere IKEAs kunder. O det burde vi forde de ansatte tager stor skade af at ekspedere disse møbelkøbende kunder. Forleden dag så jeg en ansat græde, fordi hun var træt og præmenstruel, og fordi en kunde bare ville have præcist det bestemte møbel, som hun ikke havde lyst til at finde frem til ham. Hun afskyede den farve han insisterede på at ville have – lyseblå. Og hun måtte jo ikke sige nej og sætte sine grænser. Hun havde ingen rettigheder.

  Kunderne til IKEA burde virkelig gøres kriminelle!
  Vi kan ikke have at de ansatte er ulykkelige!!

  Kærlig hilsen og masser af omsrog for de ansatte i IKEA.
  Pia Struck

 139. Du är mycket välkommen att översätta texten till danska och sprida den vidare om du vill, Pia. Vänligen länka tillbaka till mig bara.

  Ja, IKEA:s kunder borde verkligen kriminaliseras. Om inte annat för att många av dem är såna där… [skwäck!]… bögar! ;)

 140. ola ola

  hej
  igen ditt jävla rövhål
  det va ju dej vi kasta ut ur bussen i happaranda på väg hem från dansrestaurangen i nordkap
  du kunde ju inte ta gdgcda7cg så vi fick sparken pga din inkompetens
  du som sa att du spelat 1 17 år när du ringde och tiggde om att få va me på din bara knän
  nu kakkar du massa skit här bara för att gå till attack på din egen skamm
  håll käft när du snackar till mej sate !

 141. Nämen!? Är det inte Hor-Ola? Trevligt!

  ”håll käft när du snackar till mej sate !”

  Jag… ska försöka?

 142. Briljant!
  Jag gapskrattade till den grad att jag, troligen, väckte redan förgrymmade grannar!
  Har dessutom betat mig igenom samtliga kommentarer…pendlar mellan ytterliggare gapskratt och djup beklämning över vissas slående brist på intelligens och läsförståelse…inte fasen visste jag att dansbands”musik” (?!) var en helig ko…
  :D

  Nina’s last blog post..Tillbaka (åtminstone relativt..)

 143. […] här gången kom attacken strax efter att jag retat gallfeber på dansbandssverige. Nu tänker ni säkert att dansbandare är väl inga hackers. Inte? Bägge är väldigt förtjusta […]

 144. Först vill jag skänka dig en högtidlig (och elektronisk) bugning för dig, din blogg och din silvertunga. Jag fann min väg till din blogg för ett par timmar sedan, och sitter nu här undernärd och med rödsprända ögon; resultatet av att sedan dess ha kastat mig mellan dina olika inlägg. Jag beundrar din talang att blanda humor och allvar, och på det sättet fånga en. Det är ju trots allt den viktigaste ingrediensen om man vill nå fram till läsarna.

  Efter det tänkte jag berätta att jag i juli publicerade ett inlägg om just dansband, men kanske mer i den kristna inriktningen. Det då jag utsatt mig själv för att gå igenom hundratalet sådana LP-skivor jag ärvt, för att förhoppningsvis finna någon guldklimp mitt i all smuts. Se http://lottenkalenius.blogspot.com/2008/07/frlsning-p-lp.html

  Tack för en fin blogg, som jag gärna kommer bevista regelbundet.

  Vänliga hälsningar
  Lotten

  Lotten Kalenius’s last blog post..Röd befrielse

 145. Hoppsan! Tänk att jag fortfarande kan skörda frukten av dansbandsmanifestet. :)

  Och tack för de vackra orden. Tillfredställelsen (och självgodheten) i att en enda läsare tröskar igenom text efter text är mycket mer värd än att dra massor av besökare. Det är något många bloggare tyvärr missat.

  Jag ska givetvis läsa vad du har skrivit. Just nu författar jag vad som kanske blir ett debattinlägg i prasselmedia.

 146. MB MB

  Om du menar det du skriver så är du en jävla loser!

 147. Vi sex Vi sex

  Meh! Helt underbar. Hur kan man ha missat den så länge.

  Men i skymundan av den i vissa fall underbara ”dansbandsdebatten” kommer ju att man faktiskt hoppas på att kriminaliseringen av sexköpare tas bort till förmån för hårdare tag av trafficing. Att din satir kan öppna upp ögonen på folk, och politiker i synnerhet i detta tabubelagda ämne.
  Hittade dig via den underbara bloggaren isabellalund.com, som många borde läsa mer hos, inte minst i detta ämnet.

  Och efter denna härliga timme med att plöja denna fantastiska lina ser jag fram emot att läsa mer av dig. Detta manifest bådar gott! Rock on!

 148. Tack för berömmet. Isabella har jag läst länge och törs med ganska stor säkerhet påstå att dansbandsmanifestet aldrig hade kommit till om det inte hade varit för henne.

 149. Loppan Loppan

  Kärlek till din skrivartalang är det minsta jag kan belöna dig med. Jag var fast redan efter det ordinarie inlägget, men än mer efter att ha plöjt igenom skörden av kommentarer och sett dina klockrena svar på både godsinta och ondsinta inlägg.

 150. Tack så mycket, Loppan. Det är alltid roligt när folk ramlar in och tycker om gamla texter.

 151. Matthias Matthias

  Fantastiskt inlägg om dansbandsmusiken. Ny grupp finns på FaceBook för alla anti-dansbands anhängare. Sök på ”hata dansbandsmusik” så finner ni oss andra. Länk till denna blogg finns där eftersom den slår huvet på spiken rejält! Visa ert stöd och kila dit vetja.

  Tack för ordet.

 152. Hej Militærdiktator Joshua Tree,
  Nu skriver jeg igen, fordi jeg har opdaget hvor sandt Deres agtværdige manifest er!
  Flere danskere har indset samme sag. Selvfølgelig skal vi forbyde dansbandmusik. Det ER jo synd for dem.

  Desuden skal vi også lave ’berufsvetbot’ overfor kokke og kogekoner. Det er jo synd for dem, at kunderne kan nyde deres mad. Se her: http://blog.leoparddrengen.dk/2009/05/stakkels-kokke.html

  Det samme burde gælde BUSTURSKØB. Fagforeningen 3F (en af Danmarks største) har netop offentliggjort en undersøgelse der viser, at buschauffører lever 4,4 år kortere end gennemsnitslevetiden.

  Dette er selvfølgelig helt uacceptabelt! Vi gør derfor ind for, at gøre det ulovligt at være buspassager.

  – Det kan ikke være rigtigt at nogle mennesker skal dø tidligere, fordi andre ikke gider at gå.
  – Mange buschauffører er udlændinge, der ikke har andre muligheder, end at være buschauffører.
  – Transport er ikke en menneskeret. Handicappede der ikke kan transportere sig selv rundt, må blive hjemme.

  For yderligere at hjælpe de stakkels buschauffører, bør vi fratage dem retten til fagforening, A-kasse og sygedagpenge. Der kan ikke være tale om at lytte til dem i sagen der vedrører dem, deres fag og trivsel på arbejdet samt omdømme i samfundet! Det må staten bestemme hen voer hovedet på dem – for skatteyderpenge!
  Se her: http://www.facebook.com/group.php?gid=108220692540049&ref=mf

  Desuden er hele der røde politiske fløj i Danmark nu for at indføre sexkøbslov. Der er stærke feministiske kvinder i ledelsen af alle partierne til venstre for midten.
  Næstformanden i Socialdemokratiet, Mette Frederiksen sagde i sin indtrædelsestale som politiker, for 10 år siden, at hver mand der blev hjemme ville være en sejr for Gud og for hende.
  Nu vil hun ansætte 700 flere politibetjente som skal jage sexkøbende mænd og fortsætte med at lave razziaer på alle bordeller.
  Jeg kalder dem Saudi Arabisk-lignende Moralsk Politi.

  Desværre er det temmelig sandsynligt at den røde fløj kommer til magten indenfor de næste to år.

  Jagten står på i hele verden på middelklasse hvide mænd som bliver fremstillet som krænkere.
  Der er en folkestemning af at alt sex er styg og overvejende ’unconsensual’ – undtagen hetero-mono-romantisk-ægteskabelig missionær.

  Hvide middelklasse-mænd er gode skatteborgere, som tjener pengene for samfundet. Hæderlige mænd som har giftet sig med sex- og kropshadende kvinder. De bliver hos hende, men køber sig til seksuelle variationer, de ikke kan få hos deres begrænsede kvinder.

  At socialt udstøde de som bærer vores samfund økonomisk anser jeg som dybt tragisk.
  At udstødelsen forgår for deres egne skatteyderpenge gør det ekstra problematisk!

  Bare et ekstra pip.

  Hjertevarme fra
  Pia Struck

 153. såhär 3 år efteråt, framstår det här närmast som episk performance-konst.. digital performance?, eller kanske är det både en textuell och digital performance?

 154. […] Om du blev nyfiken och vill läsa mera tycker jag att du ska läsa hela hans inlägg Manifest mot dansbandsmusik […]

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: