Skip to content

För det är du värd

Casa Poporului HDRphoto © 2008 Mascovici Stefan | more info (via: Wylio)
Diktatorer är fascinerande. En bekant från förr hade något av en diktatorfetisch och kunde berätta tragikomiska anekdoter som illustrerade hur absurda saker och ting blir. Till exempel berättade han om presidenten i Equatorial Guinea, Francisco Macías Nguema, som julen 1975 lät avrätta etthundrafemtio dissidenter medan ett band spelade ”Those were the days”. Han berättade också en hel del om Nicolae Ceaușescu.

Nicolae Ceaușescu tyckte att han behövde ett palats och lite annat smått och gott att kröna sin personkult med, så han lät riva stora delar av Bukarests historiska bebyggelse för att göra plats för ett stadscentrum inspirerat av Nordkoreas Pyongyang. Om jag inte missminner mig anses det vara den mest omfattande destruktionen av en stadskärna som inte orsakats av bombräder. Det palats som Ceaușescu lät uppföra (men som inte han bli klart under hans livstid) är infört i Guinness rekordbok som världens största civila förvaltningsbyggnad, världens dyraste förvaltningsbyggnad och världens tyngsta byggnad. Detta projekt tyckte alltså Ceaușescu verkade lämpligt att ta sig an samtidigt som folket svalt eftersom regimen prioriterade att exportera det jordbruket producerade, importen av varor nästan stannade av helt och elen ransonerades. För det var han värd. Jag undrar i mitt stilla sinne om man citerade L’Oreals slogan när man arkebuserade karln. Det hade varit passande.

Något jag kommit att undra är hur man så totalt tappar verklighetsförankringen. Hur kommer man till den punkten där man tänker: ”Det är jag värd”? När Egypten jagade ut sin diktator Mubarak sas det att han förmodligen var världens rikaste man. Frestelsen att roffa åt sig blev väl för stor, kan man tänka. Och Mubarak tyckte nog att han var värd det. Hur mycket Moammar Ghadaffis tillgångar uppgår kan man bara gissa, men det faktum att han klär sig som Mellanösterns Michael Jackson ger en ledtråd. Och när det nu bränns under fötterna på honom och han dessutom säkert har läst om Mubaraks rikedomar kan man ju tänka sig att han passar på att roffa åt sig lite till. För det är han värd. Att han löper stor risk att få vad han verkligen förtjänar spelar mindre roll – den som har mest pengar när han dör vinner.

Men nu är det ju inte bara galna diktatorer som saknar verklighetsförankring och övervärderar sig själva en smula, för att uttrycka sig milt. Upphovsrättsindustrin har flera gånger kommit med vansinniga skadeståndsanspråk och glädjekalkyler. När man börjar räkna på skivindustrins eget sätt så lyser galenskapen snart igenom. Enligt IFPI fildelades ca fyrtio miljarder låtar 2007 (en siffra som säkert ökat exponentiellt sedan dess eftersom skivförsäljningen inte gjort det), och om man då räknar på de skadestånd som faktiskt dömts ut och som IFPI nådigt godkänt som ”rimliga”, så landar vi i att illegal fildelning åsamkar en ekonomisk skada på mellan 13 och 48 gånger världens BNP. Även om vi räknar bort en del av skadestånden som ersättning för att skivbolagen blivit kränkta och kanske måste skicka styrelsen på terapi i Aspen, så kvarstår det några världs-BNP. Redan när man börjar närma sig ”gånger världens BNP” borde man kunna konstatera att någons reality check saknar täckning.

Nyligen var det dags igen. Tretton skivbolag stämde Limewire på 75 biljoner dollar. Det motsvarar cirka 470 000 miljarder kronor. Vad det blir enligt SD-index 2011 törs jag inte ens tänka på, men om man skriver ”47” och radar upp alla nollor i världens parlament som lydigt sväljer upphovsrättsindustrins beräkningar utan att tänka så kommer man ganska nära. Beloppet motsvarar också mer än fem gånger USA:s statsskuld, bara som en referens. Jag ser dock redan nu framför mig hur framtida amerikanska politiker försvarar statsskuldens storlek med ”äh, det är ju inte ens en femtedel av skivbolagens förluster på grund av illegal fildelning, och det är ju ingen big deal. De finns ju kvar och mår bra. Oroa er inte.”

Lyckligtvis fanns det den här gången en domare som faktiskt tänkte efter och krasst konstaterade att beloppet är ”högre än vad hela skivindustrin tjänat sedan Edison uppfann grammofonen 1877”. Avslag!

Jag tänker inte låta er glömma att de människor som kommer med dylika skadeståndsanspråk och som gråtit om sin egen nära förestående död ända sedan de föddes är samma människor som Sveriges justitieminister litar på inte kommer att missbruka sin skräddarsydda privatpolislag, också känd som Ipred. Tänk om den moderatledda regeringen hade samma tilltro till sina egna medborgare. Tanken svindlar.

Time Warner Centerphoto © 2008 Rupert Ganzer | more info (via: Wylio)
Time Warner Center – Warners högkvarter i New York. Ser det här ut som ett ställe där folk svälter? Många av USA:s husägare gick från hus och hem när bostadsmarknaden kraschade. Warner bor kvar. Så fattigt kan de inte ha det.


Andra bloggar om: , , , , , intressant?

Published inMusikPiratPolitikSamhälle

13 Comments

 1. Pontus Pontus

  Korrigera så är du snäll:
  “högre än vad hela skivindustrin tjänat sedan Edison uppfann grammofonen 1877″

  till:
  “högre än vad hela skivindustrin OMSATT sedan Edison uppfann grammofonen 1877″

  Skillnaden är bara ett ord men ekonomiskt ganska stor och dessutom blir ett citat förstört om man inte citerar korrekt..

 2. Fast jag citerade enligt IDG:s artikel, och såvitt jag kan se så använder domaren ordet ”made” i originalcitatet. Du har helt rätt i att citat förstörs om man inte citerar korrekt. Därför ändrar jag inte i citat. ;)

 3. Pontus Pontus

  Jag tog ordet omsatt från DN’s och Nyheter 24’s citat utan att verifiera mot originalkällan…

 4. Jag ska inte svära på att du har fel, Pontus. Kanske använde domaren ordet ”made” i betydelsen ”skapat värde” snarare än ”tjänat” vilket då skulle kunna betyda ”omsatt”. Jag är inte bevandrad i ekonomisk terminologi på svenska och än mindre på engelska. Och när jag tittar på originalkällan så säger han ”more money than…” vilket borde översättas till ”mer pengar” och inte ”större”. Vi kan nog enas om att översättningen jag citerar inte är ordagrann.

 5. Jonas Jonas

  Om det hade varit omsättning som domaren menat då borde han väl använt termen turnover eller möjligen revenue?

 6. Alldeles oavsett om rätt ord är omsatt eller tjänat tycker jag att jämförelsen visar med all önskvärd tydlighet hur galna kalkylerna är, och det är det som borde diskuteras. Översättningar är tråkiga.

  Jag har i alla fall varit lydig och flattrat eftersom det stod på twitter att Joshen var värd det (och jag håller med). =)

 7. Heh, jag missade ett par bokstäver i ordet ”flattrar” på twitter och fattade nada först… ”nu jävlar fattar ni – för det är jag värd!”

  Så tokigt det kan bli.

  Men visst är du värd lite flattr, har klickat ;)

 8. Vidde: Du har rätt, även om det är en väsentlig skillnad på ”tjänat” och ”omsatt” så är det lika way out there oavsett vilket.

  Christer: Felläsningar är kul – om man upptäcker dem i tid.

  Flygande Spagettimonstret välsigne er för era generositet. :)

 9. Som en bisarr side-note kan jag bara nämna att jag har Ceauşescus rättegång och avrättning på VHS någonstans i mina gömmor. Som en ännu mer bisarr side-note till det så kan jag nämna att jag råkade spela över halva den första Porky’s-filmen med den.

 10. Kan ju vara bra att ha, ifall gamle Nicke skulle kliva ur din dusch och försöka övertyga dig om att du har drömt allting sedan 1989. ;)

 11. Ogillar starkt guilt by accosiation-grejen med att koppla samman mördande, torterande diktatorer med giriga företagsledare, men i övrigt ett välskrivet och intressant inlägg! +1 på den där domarens avslagsmotivering…

 12. Fast det är inte avsett att vara nåt guilt by association. Jag gillar inte heller sånt, men ibland är folk en smula överkänsliga också. Ungefär som missbruket av Goodwins lag som gör att man snart inte får försöka lära sig av historien. Kopplingen i det här fallet är bristen på verklighetsförankring, inget annat.

 13. Apropå guilt by association och diktatorer: Får man skämta om Juholts mustasch? ;P

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: