Skip to content

Guide till Grooveshark

Det har varit mycket prat och skriverier och Spotifys vara eller icke vara efter de förändringar de beslutat sig för att göra. Vi lägger oss inte i huruvida det är bra eller dåligt, men har däremot noterat att många hävdar att det inte finns något vettigt alternativ till Spotify. Vi menar att det finns det, och det heter Grooveshark. Vi tror att anledningen till att det inte ses som ett konkurrenskraftigt alternativ är a) att många inte känner till det, och b) att man inte riktigt har kläm på hur det fungerar. Vi vill med följande guide råda bot på dessa båda hinder.

När du surfar in på Grooveshark.com så möts du av en stor blaffa innehållandes en sökruta. Ibland består större delen av förstasidan av reklam för en ny skiva. Det väsentliga är hur som helst sökrutan. Det är den som är nyckeln. Till vänster om den ligger en liten meny som är tämligen självförklarande. I överkant finns också en horisontell navigationsrad där man bland annat kan logga in och ut, och hitta tillbaka till första sidan. Den horisontella raden i nederkant är det som så småningom blir en spellista. Men vi börjar i sökrutan.

Som du säkert redan gissat är det här du söker efter musiken du vill höra. Det går bra att söka på såväl artist som låt eller album. Såvida du inte söker på en mycket speciell titel kommer Grooveshark att ge en hel del träffar, sorterade efter relevans. När du nu har sidan med sökresultat uppe kan du i en navigationsrad välja att lista efter artist, låt eller album. Det kanske var albumet Dog Eat Dog av bandet Warrant du var ute efter, inte albumet Warrant av Dog Eat Dog. Längst till höger i navigationsraden finns en mindre sökruta. Här kan du förfina din sökning genom att söka inom resultaten. Låter det krångligt? Det är det inte. Prova!

När du har hittat låten eller låtarna du söker pekar du på den. En play-knapp kommer att visas till vänster om titeln. Klicka på den och uppspelningen startas. Notera också att en ”badge” som symboliserar låten ifråga lägger sig i den horisontella raden i nederkant. Om du därefter pekar på en annan låt bland dina sökresultat så får du istället för play-symbolen upp ett plus och en pil som pekar snett uppåt vänster. Det innebär att när du klickar så läggs låten ifråga till i kö efter den låt som nu spelas. När du pekar på en låt ser du också ett par symboler till höger om titeln. Ett plus som lägger till låten i ”min musik”, ett slags personligt musikbibliotek, och en drop-downmeny med inställningar där du bland annat kan lägga till låten till en spellista, dela den via en uppsjö sociala medier eller få en direkt-URL, eller köpa låten ifråga.

Skulle du till äventyrs klicka på en albumtitel eller ett artistnamn så startar ingen uppspelning utan du förs till en lista som visar alla titlar i albumet, eller alla titlar av nämnda artist. Det går till exempel att välja ”play all” eller ”add all” när du är inne och tittar på ett album. Men här fokuserar vi mer på att göra en påse gott och blandat.

När du har lagt till några låtar i kön och känner att det blev en riktigt bra lista vill du kanske spara den. Det förutsätter förstås att du har ett konto på Grooveshark. Klicka på för ändamålet avsedd knapp i navigationsraden. Det är gratis. Man kan även betala för ett premiumkonto vilket bland annat ger möjligheten att använda Grooveshark i din Android-telefon. Men faktum är att du inte ens behöver skapa ett konto om du inte vill. Det går att logga in på Grooveshark med ditt Facebookkonto eller Googledito. Den kö du har byggt försvinner inte för att du loggar in.

För att spara kön som en spellista klickar du på en liten meny ovanför den horisontella kön där det står ”Spelas nu: X låtar”. Där finns bland annat alternativet ”spara ny spellista”. Du kan även välja att lägga till låtarna i din kö till en befintlig spellista, ladda spellista och lite annat smått och gott. Prova dig fram. Grooveshark har ingen self destruct-knapp.

På varje badge i din kö finns också samma plus och drop-downmeny som hittas invid sökresultaten (se ovan) samt ett kryss uppe till höger vilket helt enkelt tar bort låten ifråga från befintlig kö. Längst till höger i din befintliga kö finns en sopkorg som används för att tömma hela den befintliga kön.

När du har sparat en (eller flera) spellistor vill du säkert dela med dig av dem till dina vänner. Musik är ju trots allt något socialt. Detta kan du göra på flera sätt. Antingen genom att högerklicka på en spellista i din meny till vänster och kort och gott välja ”dela” eller genom att vänsterklicka på spellistan och dela via den navigationsrad som då ges ovanför den öppnade spellistan. Detta alternativ är något tydligare. Det är också här du redigerar din spellista. Har du många spellistor kanske du bara väljer att visa dina absoluta favoriter i vänstermenyn. För att komma åt en spellista som inte syns i vänstermeny, välj ”mina spellistor” för att visa alla och öppna därefter den spellista du vill dela eller redigera. Oavsett vilken väg du tar så ges du flera snabbalternativ för att dela via de vanligaste sociala medierna och mail. En fiffig grej är dock att oavsett vilket delningssätt du väljer så öppnas en ny ruta där du kan bifoga ett meddelande med din spellista. Längst upp i den rutan ligger en direkt-URL till spellistan som du kan kopiera om du hellre vill dela listan via din blogg eller vill skicka spellistan som länk till dina kompisar. Möjligheterna är många. Mottagaren behöver inte ha ett Groovesharkkonto för att kunna ta del av din spellista. Allt vederbörande behöver i mjukvaruväg är en webläsare.

Att skriva en heltäckande guide är svårt. Grooveshark erbjuder många olika sätt att göra en och samma sak. Det är upp till användaren att hitta det sätt som känns bäst. Vi hoppas dock att vi med denna guide kastat lite ljus på hur Grooveshark fungerar och hur man hittar rätt i dess gränssnitt så att det känns lite mindre främmande. Vi hoppas också att vi väckt lite nyfikenhet och att alla musikälskare därute hittar vad de söker.

En liten bonus om du kör Firefox är att skapa en så kallad ”programflik” för Grooveshark. Högerklicka på flikens titel, välj ”Fäst som programflik”. Nu får du en flik längst till vänster som tar upp minimalt med plats i webbläsaren, och startar automatiskt med Firefox.

Slutligen önskar vi att alla som vill sprida ordet vidare kopierar guiden delvis eller i sin helhet och återpublicerar.
CC Olof Bjarnason och Johnny Olsson.


Andra bloggar om: , , , , , intressant?

Published inKulturMusikPirat

14 Comments

 1. […] Slutligen önskar vi att alla som vill sprida ordet vidare kopierar guiden delvis eller i sin helhet och återpublicerar. CC Olof Bjarnason och Johnny Olsson […]

 2. […] Slutligen önskar vi att alla som vill sprida ordet vidare kopierar guiden delvis eller i sin helhet och återpublicerar. CC Olof Bjarnason och Johnny Olsson […]

 3. Stoffe Stoffe

  Jag har använt Grooveshark en del och även bidragit med lite gamla album som inte finns att få tag på annars, inte ens på Tradera/Ebay (nån gång ska jag ta tag i att seeda dem också). Grooveshark har alltid varit lite klumpigt att använda och det vore schysst om de verkligen anlitade någon UI-människa eller åtminstonde kopierade annan känd applikations interface, det är även vissa saker som jag minns det som inte går att göra som att länka till album osv – men det är detaljer.

  Största problemet med Grooveshark är att det inte ”modereras” eller underhålls alls, samtidigt som det inte finns någon kultur av att göra ett bra jobb hos användarna. Artister, album och låtar är bristfälligt uppmärkta och namngivna, album är inkompletta och i många fall förekommer rent ut sagt felaktig information. Det Spotify gör bra är ordentlig uppmärkning, även om även de missar då och då, superbra social interaktion där man kan länka till vad som helst på vilken nivå som helst och dela med sig av det samt (nerd edge case) bra sök-operatörer som label, year, genre. Spotify gör också mycket dåligt, inte minst i licens och komplett-frågan och jag ser inte den modellen som framtiden.

  I korthet, ja jag tycker Grooveshark behöver lite UI love, även med fina guider som denna, mest för att om man behöver en guide har man redan förlorat, få är envisa som jag och fortsätter försöka. Men framför allt absolut måste det fungera att hitta och organisera musik och playlists på minst Spotifys nivå, informationen måste vara korrekt och komplett och ovanpå det så är den sociala biten – den enkla, sociala biten, något som gör hela skillnaden mellan populärt och impopulärt idag.

  Nu låter det som jag inte gillar Grooveshark, men det gör jag, jag bara ser hur mycket behöver hända innan det är ett bra alternativ till personlig, lokal musiksamling. Jag leker med Subsonic nu, som också kan strömma till mobil eller desktop från min egna server – det trista med det är att inte upptäcka och inte länka (fast, Youtube?) men å andra sidan finns musiken, komplett och korrekt… vilket i slutänden lätt väger över, tyvärr! (Sen borde jag väl säga allt detta till Grooveshark och inte till denna blogg, haha).

 4. […] frågar sig vad man ska göra nu. Flertalet alternativ kommer på tal, särskilt Grooveshark är populärt. Själv identifierar jag mig inte ett dugg. Spotify har erbjudit strömmande musik, utan […]

 5. Tack för en utförlig och intressant kommentar, Stoffe.

  Jag håller helt med om att det finns en hel del brister i Grooveshark. Kvalitetssäkring är en sådan, och interfacet lämnar också en del övrigt att önska. Trots bristerna trivs jag mycket bättre med Grooveshark än jag någonsin gjorde med Spotify, och jag är dessutom mer villig att gilla det och lära mig. Jag har nyss lyckats sätta fingret på varför – kommer snart i en blogg nära dig. ;)

  Jag gillar förresten din passning om att något som behöver en guide redan är förlorat. Det är förmodligen helt sant. Siter och tjänster ska byggas så att användare intuitivt förstår dem. Allt annat är slöseri. Nu är jag dock inte säker på att Grooveshark är så mycket i behov av en guide. Snarare i behov av igenkänning. Det är det Olof och jag har försökt hjälpa till lite med.

 6. Stoffe Stoffe

  Tack för svaret, blev inspirerad och loggade in igen för första gången på ett tag – då det visar sig att ett antal tracks försvunnit… det konstiga i det hela är att det är (som jag ser hittills) 7 av ~10 (3 är kvar) spår från en skiva, dessutom en gammal svensk barnskiva från 70-talet. Vilket gör att det knappast känns som copyright-svep eller liknande då isf hela skivan borde försvunnit i det konstiga fallet att någon brytt sig om den, hittat och anmält.

  Undrar om det är vanligt att detta händer, det skulle kunna vara en förklaring till varför det är så många inkompletta album på Grooveshark om slumpmässiga spår kan försvinna.

  Nå, har skickat in en förfrågan till företaget, får se om/vad de svarar! Hoppas det är något enskilt fall, jag kan definitivt inte använda tjänsten om jag ska behöva göra om jobbet att ladda upp och sortera musiken om och om igen.

 7. Teaflax Teaflax

  Håller med Stoffe. Dålig metainformation gör Grooveshark i stort sett helt meingslöst. Gjorde ett par sökningar på inte otroligt obskyr musik (Yes, King Crimson, Momus, Divine Comedy, Squarepusher) och det var ofullständiga album, felstavade låtnamn och en salig röra. Tills de har vett att utnyttja crowdsourcing geom att göra folk till kuratorer för vissa band/genrer så kommer det nog att fortsätta vara illa.

 8. Grooveshark är verkligen någonting att rekommendera för alla som inte vill hänga med den överprisbelagda tjänsten kallad Spotify.

  Grooveshark fanns innan bara till för att besökas via webbläsaren och det var kanske inte det smidigaste då man kanske gärna vill hålla sin webbläsare fri från onödiga flikar. Jag satte mig ner i C# och började snickra på ett program som fick Grooveshark till datorn, väldigt simpelt och rent.

  Gå in på min blogg genom följande länk för att ladda ner programmet:
  http://www.fredrikduwell.com/2011/05/grooveshark-ny-musiktjanst-helt-gratis/

  Peace.

 9. @Fredrik Duwell: Trevligt! När kommer Mac- och Linux-versionerna? :)

 10. [Comment ID #85072 Will Be Quoted Here]

  Jag kan inte direkt svara på det då jag bara programmerar inom Windows. :)

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: