Skip to content

Hat föder klyftor föder hat

'The cost of freedom... Homage to Norway.' photo (c) 2011, Jens Rost - license: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/Alla mina informationsflöden fylls konstant av ohyggliga uppgifter om dåden i Norge. Det är omöjligt att undvika med mindre än att helt enkelt stänga av både dator och mobiltelefon, eller sig själv. Inte för att jag vill undvika det. Jag försöker tillgodogöra mig så mycket information jag kan, men jag känner mig lite som en gam. Som en av de där som stannar vid en olycksplats och glor eller filmar istället för att hjälpa till eller bara köra vidare. När tragedier händer någonstans i världen är Twitter bilfönstret vi förhäxat betraktar det genom.

”En människas död är en tragedi. Tusen är statistik”, sa Josef Stalin. Han hade både rätt och fel. Det behövs inte tusen. Åttio räcker gott och väl för att reducera människorna till siffror. Jag ljuger inte när jag säger att jag blivit mer illa berörd av enskilda våldsdåd, och jag tror att det är en mänsklig reaktion. Dels för att vi i enskilda fall får mer detaljer och får veta mer om offret, och dels är det kanske en psykologisk försvarsmekanism. (Att metablogga är möjligen också en sådan försvarsmekanism) Åttio kallblodigt ihjälskjutna, det går inte att ta in annat än genom att behandla det som statistik.

Kanske är det också därför som en del börjar försöka ta billiga politiska poänger. De flesta skulle avstå från det när en person blivit mördad, av respekt för den personen och de anhöriga, men när det är så många offer att det är statistik blir det opersonligt och mer fritt fram.

Ärkepuckot Kent Ekeroth var såklart snabbt ute med en ”fyndig” tweet där han undrade om någon vågade sig på en gissning om vilka som låg bakom bombdådet i Oslo. Strax därpå fyllde han på med ”jag kommer inte att kalla er islamofober”. Detta kommer han sannolikt att få äta upp en lång tid framöver, och det med rätta, men ärligt talat: Hur många trodde inte att det rörde sig om ett dåd med kopplingar till al Qaida eller liknande i det läget? Hur många tänkte inte att Norges inblandning i Natoledda krig i mellanöstern var motivet?

Så flyttades fokus till Utøya och det började gå upp för världen att något ännu ohyggligare utspelade sig där. Och av rapporterna därifrån att döma började man ana att det inte rörde sig om någon svartmuskig gärningsman. Senare igår kväll började det också bekräftas och till slut greps en blond, 32-årig norrman. Samtidigt svängde också tonläget på Twitter till att i vissa fall uttrycka ren skadeglädje mot de dumma, dumma Sverigedemokraterna och andra islamofober som varit för snabba på enterknappen.

Personligen tycker jag att det är lika vidrigt. Så Kent Ekeroth ville använda en tragedi för att smutskasta islam. Andra vill använda samma tragedi för att smutskasta Kent Ekeroth. Vad är skillnaden?

I februari 2010 dödades två svenska soldater i Afghanistan. När detta hände var jag mediaansvarig i Piratpartiet. Jag vet hur det kokade i våra led just då och jag kände mig nödgad att be folk hålla käften och förklara varför det var en dålig idé att försöka plocka den där poängen som dinglade framför oss. Samtidigt fick jag nästan sitta på mina egna händer för att inte göra det jag gör bäst – skriva en sarkastisk drapa och spy galla på Sten Tolgfors och Ingvar Åkesson, vars avlyssning av kabeltrafik i Sverige på något magiskt sätt skulle skydda svensk trupp i Afghanistan. Jag ville så jävla gärna trycka upp det i ansiktet på dem. Men jag ansåg att respekten för de stupades anhöriga var viktigare. Kanske var det rent av ett mediastrategiskt misstag. Kanske har man inte råd med moral om man vill få mediaspinn och lyckas i allmänna val. Men det var så jag såg på saken då, och det är så jag ser på saken fortfarande.

Vare sig du vill antyda att muslimer är terrorister, att Sverigedemokraterna har fel, eller för all del att övervakning inte skyddar mot galningar, så är det fortfarande att använda mördade människor som slagträ i en diskussion som sannolikt och förhoppningsvis ingen annan än du själv bryr sig om. Att plocka billiga poäng på tragedier är bara smaklöst, oavsett vilken sida som ägnar sig åt det. Det för oss inte en meter framåt, bidrar inte till någon förståelse utan skapar bara mer klyftor och hat.

Dessutom är det korkat att sticka ut hakan för tidigt. Ekeroth gjorde det. Nu gör hans meningsmotståndare det. Men tänk om den blonde norrmannen mot alla odds är oskyldig? Tänk om han inte var ensam? Betänk att nazister och jihadister är förenade i sitt hat mot judar. Fiendens fiende är en vän så länge det finns ett gemensamt mål. Så tänk om det visar sig vara en gemensam operation? Eller någon annan av många förvisso osannolika alternativ. Bara tänk om den ensamme galningen inte var vare sig ensam eller galen. Låt Ekeroth vara ett varnande exempel på hur det kan gå om man inte tänker innan man twittrar.


Andra bloggar om: , , intressant?

Published inPiratPolitikSamhälle

21 Comments

 1. Kent Ärkenöt börjar bli mer och mer pinsam för sitt parti.

  Antar att du lade märke till att Åkessons kvitter enbart manade till solidaritet med norrmännen, och att inte spekulera om gärningsmännen? Någon stund efter att Bylund och Ekeroth varit igång.

  Han börjar bli mer och mer PR-snart, den där Jimmie.

 2. Nej jag följer varken Kent Ärkenöt (kul öknamn förresten!) eller Åkesson. Men att Åkesson är PR-smart har jag noterat.

 3. Andreas Olsson Andreas Olsson

  Danmarks flagga?

 4. Finns det någon speciell anledning till varför du valt en bild på en Dansk flagga?

 5. @Josh:
  Jag följer dem faktiskt inte heller. Alldeles för rädd om min mentala hälsa… Men jag har ett öga på deras hashtags, och har ett par SD-sympatisörer i mitt flöde. Det brukar räcka för att kunna fånga upp lite.

  Ärkenöt… Öknamn… Alltså, jag hittade liksom inte på det egentligen. Det var ingen kreativ process inblandad.

  Såhär:

  Alldeles nyss förklarade Ekeroth att ingen förtjänar att utsättas för våld, och att gärningsmannen i Norge inte borde få leva.

  I. samma. tweet…

  Vissa saker kommer naturligt, utan att behöva hittas på, under sådana omständigheter ;)

 6. Ja, det finns en anledning. Jag gjorde en bildsökning på norska flaggor på Wylio och hittade en dansk på halvstång mitt bland dem och tyckte att den kändes rätt. Den är tagen på temat ”idag är vi alla norrmän”. Så här i efterhand inser jag dock att den tagen ur sitt sammanhang förlorar mycket av sin poäng. Det där med att tänka efter före gäller tydligen bildval också. :)

 7. [Comment ID #85194 Will Be Quoted Here]

  *pannklapp* Någon borde ta spaden ifrån Ekeroth…

 8. Tillägg: Bilden var dessutom den enda på Wylio som var taggad ”Utoya”, men återigen: Utan metainformationen blev det förvirrande.

 9. […] mer!” — det vill säga samma reaktion som gav oss ”kriget mot terrorn”. Men detta var ett angrepp på demokratin och det rätta svaret är inte att avveckla den på egen hand. Vi behöver inte vara naiva och […]

 10. Det var en annan som sa, i en film tror jag; Kill a man and you’re a murderer. Kill thousands and you’re a conqueror. Kill everyone and you’re a god.”

  En anledning till att inte tro på gud. Om man nu behöver någon.

  Mycket chock ligger nog också i att det var en norrman, en av ”oss”. Inte nån galen muslim, som skulle vara en av dom, de främmande, utan en av oss. Och insikten att det är mer som förenar oss än som skiljer.
  Hemskt är det oavsett hur man väljer att se på saken, oavsett om man tankar information eller om man, som jag, helst vill stoppa huvudet i sanden. Jag vill inte tänka på hur det måste ha varit på den där ön. Hur någon kallblodigt går runt och skjuter samt dödar MINST åttio tonåringar. Som inte hade någonstans att ta vägen.

 11. En av de saker som stör mig är just att det är så svårt att låta bli att söka ta politiska poänger av händelser som denna. Ja, jag behöver inte exemplifiera. Det gör du ju redan.
  Att inte dra förhastade slutsatser borde vara en slutsats av detta.

 12. Följande utmärkta och mycket tänkvärda kommentar av Hugh Robertson, Colorado, kan man läsa i New York Times:

  ”My father, who died a year ago at 98, told me just before that to ”watch out for the fundamentalists. They are going to destroy the world” These are people who are convinced they are ‘right’ and everybody else is wrong and must be destroyed. Their particular religious view is unimportant.

  This man hated the liberal government for allowing ‘wrong’ beliefs to be tolerated. The problem is that the tolerant people are in big trouble because they can never see this coming. It’s just not part of their worldview.

  It’s a worldwide problem. Most people come from the ‘live and let live side of things’ but by their very nature are not as passionate about it and are certainly not violent about it.

  So how do we protect ourselves from the fundamentalists without violating our own nature?

  My deepest condolences to all who died or who lost family members and friends to this insanity.”

  http://community.nytimes.com/comments/www.nytimes.com/2011/07/24/world/europe/24oslo.html

 13. Dennis: Mycket bra kommentar. Det finns ett inbyggt moment 22 i det öppna samhället, helt klart. Tolerans har svårt att försvara sig mot intolerans, den som slåss schysst har svårt att försvara sig mot den som inte gör det. Och så vidare. Bamse sa väl att den som är stark måste vara snäll. Kanske är det också så att man måste vara stark för att vara snäll.

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: