Skip to content

Är det här demokrati?

”Vi har haft konstruktiva samtal”, sa Fredrick Federley med gråten i halsen, samtidigt som jag nås av rapporter att hans partikollega Annie Johansson gråtandes kommit ut ur riksdaghuset för att hämta sig under en av manglingarna. Är det demokrati?

Det sipprar ut berättelser om hur misstänkta dissidenter i riksdagen hålls åtskilda så de inte kan söka stöd hos varandra och utsätts för massiv vuxenmobbning. Federleys svårigheter att hålla gråten tillbaka i talarstolen vittnar om det. Är det demokrati?

Det går också rykten om att en och annan eventuell nej-röstare kommer att kvittas ut med tvång. Detta för att det kommer att saknas ett par ledamöter från oppositionen. Jag vet inte om det har laga stöd. Kan man verkligen neka en ledamot att lägga sin röst? Och i så fall: Är det demokrati?

Hela den här affären stinker, och det jag var så övertyga om skulle bli ett nej lutar nu åt att bara bli en fars. Regeringen är kört oavsett. Den gräver ivrigt sin egen grav, mitt framför våra ögon. Och den här gången tittar vi verkligen!

Så Federley, Johansson, Sigfrid, Ohlsson, med flera: Det må så vara att era karriärer inom partiet är körda om ni röstar nej. Men vad har ni för glädje av att vara medlemmar i partier som aldrig mer kommer att sitta i regering så länge någon av oss lever? Röstar ni nej kommer ni att ha möjlighet att resa er ur askan och bli våra ledare imorgon istället.

Under hela det här folkliga uppror, som man väl ändå får kalla det, har jag och många med mig hävdat att det ytterst handlar om att bevara vår demokrati. Men demokratin är redan död. Den skendemokrati vi nu bevittnar är inte värd att bevara.

Jag kommer att vara på plats imorgon. Det kommer journalistförbundet och massor av andra medborgarrättskämpar också att vara. Det är vår sista chans att visa vårt stöd till de som vågar sänka Lex Orwell. Låt oss ta den. Att se alla dessa människor på riktigt kan faktiskt vara tungan på vågen för ledamöterna när de går in för att rösta. Om de inte blivit tvångsutkvittade förstås.


Andra bloggar om: , , , , , , , intressant?

Published inPolitikSamhälle

18 Comments

 1. Jag skulle verkligen vilja vara på plats imorgon jag med, allt för att stötta de få politiker som är starka nog för atå emot partipiskan och de otrevliga människor som håller i den. Jag hoppas att Federley, Johansson, Sigfrid och Ohlsson är fyra av dem, och jag hoppas att de blir fler när det verkligen gäller.

  Ibland förbannar jag de 106 milen mellan Jokkmokk och Stockholm…

  Andreas’s last blog post..Nu skrivs historia…

 2. Alexander Alexander

  Varför i hela friden har vi 349 ledamöter, som var och en kostar Sverige 52900 kronor per månad, när de ändå reduceras till en handfull översittare och en skock nickedockor när det gäller?

  ”Partipiska”, ”Rätta sig i ledet” … vad är det för förbannad bananrepublik man bor i egentligen? Omröstningen borde naturligtvis ogiltigförklaras omedelbart när vi har riksdagsledamöter som helt öppet tvingas rösta emot sina egna åsikter.

  Vem är det egentligen som ligger bakom detta? Bara nu inte det är USA eller Bilderbergarna som går med byxfickan ut och in på fängelsegården med den ryggradslösa svenska makteliten i släptåg.

 3. Åsa Åsa

  Demokratin död? Nej, den lever i högsta välmåga! Detta är inget annat än demokratin i ett nötskal, och vi är numera många i det här landet som vill störta den.
  Om människor fortfarande är demokrater efter ett ja till FRA-lagen, så har de inte begripit mycket av vad verklig frihet innebär för vårt folk. Ett fritt Sverige med yttrandefrihet är ett Sverige fritt från demokratin och dess spekulerande (dvs icke-arbetande)bundsförvanter i världens storbanker och börsbolag.
  FRA ska inte skydda svenskarna från terrorister, den ska skydda våra demokratiska politiker från arga svenskar.
  Sverigetunionen har för övrigt funnits länge, men detta kanske blir droppen som får den slumrande svensken att vakna. Som får honom att kasta ut dumburken med alla ljugande journalister, för att söka sanningen ute i verklighetens bistra Sverige.

 4. Som lokal företrädare för moderaterna blir jag jag beklämd av hela historien och
  skulle dina uppgifter stämma så är det en praktskandal utan dess like.
  Den här regeringen har skitit i det berömda blå skåpet och får svårt att tvätta det rent…
  Ja jävlar, vem vet hur det här slutar…kanske är man snart partilös, inte av tvång utan helt frivilligt.

  Peppe’s last blog post..Storebror kommer att se och höra dig,

 5. Alexander: Beats me. Men vi är inte ens något så modernt som en bananrepublik, vi är en bananmonarki.

  Åsa: Sverigetunionen. Den var bra. :)

  Peppe: Det finns uppgifter sedan tidigare om att moderaterna hotat sina uppstudsiga schimpanser med uteslutning om de inte äter rätt banan. Jag vet inte om det stämmer. Det jag har hört om tvångsutkvittning har jag däremot hört från en källa som jag bedömer som säker. Inte en moderat källa, och det handlade inte specifikt om tvångsutkvittande av moderater heller. Bara för att förtydliga. Men när Karl Sigfrid först skriver ett brev där han förklarar att han tänker rösta nej, och varför, och att han inte tänker ändra sig, och sen kommer det plötsligt nya uppgifter om att han kvittar ut sig, då börjar man ju undra…

 6. @Mia: Nja, kan inte säga att jag är tillräckligt mycket sympatisör av deras idéer för att gå med.
  Men det går ju att vara partilös också. Å andra sidan är det enklare att påverka partiet (mitt parti) från insidan.
  Hmm det är svårt när ryggradsreflexen vill skriva ett uppsägningsbrev till partiledningen på stört…
  (Har ju avsagt mig alla fackliga uppdrag inom Sif, numera Unionen, pga deras kampanj mot regeringens
  arbetsmarknadspolitik. Saknar inte de fackliga uppdragen i sig men möjligheten att påverka.)

  Peppe’s last blog post..FRA:s Buktalardockor

 7. Det är för jävligt. Bara för jävligt.
  Jag har alltid trott på den liberala traditionen men om det här förslaget går igenom då vet jag inte hur jag ska ställa mig. Jag tänker i varje fall inte partirösta för resten av mitt liv.

  Idag, eller efter att ha sett Federley gråtfärdig, tänkte jag att vad fan gör vi om den jävla lagen klubbas?
  (förlåt alla svordomar)

  Jessika’s last blog post..Principlöshet

 8. En annan sak slår mig ang vårt demokratiska system. Ett gäng bloggare (hur många? några hundra?) drar igång en NEJ-kampanj, river så småningom med sig gammelmedia och får till sist så stor inverkan att hela förslaget kan fällas… demokrati?

  Missuppfatta mig inte – jag är definitivt EMOT FRA-lagen! Men noterar den makt som bloggvärlden börjar få…

 9. Ni skulle ha hängt med riksdagsdebatten på webben ikväll…. Om det inte varit så himla viktigt hade det varit stor underhållning. Iallafall, det ser ut som om det inte blir vare sig ja eller nej – utan återremiss. Förstod jag Annie Johansson, c, rätt finns en lista på krav, alternativt ett färdigt/utkast till reviderat lagförslag, att läggas på försvarsutskottets bord redan onsdag morgon. Det räcker om en tredjedel av riksdagsledamöterna kräver återremiss för att det ska gå igenom. Det största oppositionspartiet socialdemokraterna hade ju tänkt rösta nej, inte för att de inte ville ha en FRA-lag, utan för att de inte ville ha just den av alliansens föreslagna version. De är säkert inte svårövertalade att framstå som integritetens räddare med ett nytt lagförslag, nu ännu säkrare med extra kontrollfunktion. Om beslutet tas imorgon, på torsdag, tisdag eller efter sommaruppehållet spelar nog ingen roll. Den förbannade lagen kommer att klubbas igenom, med hängslen, livrem och guldrosett. Och en sked socker om det krävs för att motvilliga ledamöter ska svälja.

 10. @Peppe: En fördel med PP är att de ju faktiskt inte har så många olika idéer att ta ställning till. ;) Men jag förstår att det blir knepigt för dig som är van vid att vara med och kunna, som du skriver, påverka lite mer direkt.

  Parentes: Jag är glad att du kommenterade här, för jag hade tappat bort din blogg i samband med min RSS-läsarkrasch men är nu åter prenumerant. :)

  Mia*’s last blog post..Kärlek är frånvaro av rädsla

 11. Jessika: Du får svära hur mycket du vill. Det passar sig jävligt bra just nu.

  Gubben: Javisst. Vi ser ett paradigmskifte. Vi ser det politiska landskapet målas om. Nej förresten, vi är med och målar om det. Det är bara synd att välvilliga unga liberaler sitter fast i partiapparaten så till den milda grad att de inte inser det. För jag tror, att om de bara insåg att deras respektive partier håller på att gräva sina gravar så skulle valet vara lättare. Gå emot partiet och överlev, eller var lojal och sjunk.

 12. Karibien: Jag följde den. Det var en dyr hönsgård…

 13. @Mia: Ja, du har inte missat så mycket eftersom jag inte varit så aktiv där på sista tiden men välkommen tillbaka. :)

  Peppe’s last blog post..FRA:s Buktalardockor

 14. […] luta mig tillbaka och dra en lättnadens suck, om det inte vore för det Joshua_Tree skriver om metoderna som använts idag (riksdagsledamöter som blir “övertalade” till den gräns att de börjar gråta?) och […]

 15. Dennis Nilsson Dennis Nilsson

  Inspelningar av Fredrick Federley’s och Annie Johansson’s ”insatser”;

  För de som inte var på plats i Riksdagshuset under debatten så finns inspelningar att beskåda av Fredrick Federley’s och Annie Johansson’s insatser att ladda ned härifrån;

  Annie Johansson
  http://www.nnis.org/dokument/audio/FRA-debatt_Riksdagen_20080617_Annie_Johansson.mov

  Fredrick Federley
  http://www.nnis.org/dokument/audio/FRA-debatt_Riksdagen_20080617_Fredrick_Federley.mov

  Filerna är i QuickTime-format, storlek ca 400 MB per fil.

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: